«Παγωμένοι» με τα νέα μέτρα οι βουλευτές της πλειοψηφίας

«Mουδιασμένη» η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, προβληματισμός της ΚΟ από τα μέτρα. Συναγερμός ενόψει ασφαλιστικού τον Γενάρη. Σενάρια για ανασχηματισμό μετά την ψήφιση των μέτρων.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
«Παγωμένοι» με τα νέα μέτρα οι βουλευτές της πλειοψηφίας

Ψηφίζεται σήμερα το βράδυ στη βουλή το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων το οποίο αποτελεί και την τελευταία μνημονιακή εκκρεμότητα για το 2015.

Το Μαξίμου προσπαθεί να «ξυπνήσει» το αίσθημα της κυβερνητικής... αυτοσυντήρησης στους παγωμένους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα πρέπει να υπερασπιστούν στη Βουλή και στην κοινωνία, τώρα τις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια, και λίγο αργότερα το ασφαλιστικό.

«Είμαστε μόνοι εναντίον όλων...» ήταν η φράση - κλειδί του Αλέξη Τσίπρα σε μια κατά τα άλλα άνευρη τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος το Σαββατοκύριακο ενώ εξίσου υποτονικές ήταν οι παρεμβάσεις των στελεχών

Από το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» και τις καταγγελίες για τα «γεράκια» που κερδίζουν από την πώληση κόκκινων δανείων, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν μεγάλη δυσκολία να προσαρμοστούν στην νέα «κυβερνητική» πραγματικότητα εφαρμογής του Μνημονίου.

Δεν είναι όμως μόνον οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που κινούνται όπως το εκκρεμές ανάμεσα σ' αυτά που έλεγε η κυβέρνηση και σ αυτά που κάνει και υπουργοί όπως ο Χρήστος Σπίρτζης. Αφού ξιφούλκησε κατά της παραχώρησης των αεροδρομίων υπέκυψε στα συμφωνηθέντα και υπέγραψε τη σύμβαση και αμέσως μετά επανήλθε στη διαφωνία του.

Στο εσωτερικό του κόμματος η ομάδα των 53+ επανέρχεται στο προσκήνιο και επιθυμεί να κάνει αισθητή την παρουσία της με εκδήλωση την ερχόμενη Τετάρτη όπου βασικός ομιλητής θα είναι το μέλος της ΠΓ Πάνος Λάμπρου.

Επιχείρηση «συσπείρωση των βουλευτών» από τον Αλ. Τσίπρα

Ο Πρωθυπουργός μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες για συναίνεση που ζήτησε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, βγάζει από το μανίκι το χαρτί της μετωπικής σύγκρουσης με όλους προκειμένου να διατηρήσει την συνοχή της ΚΟ υπό τον κίνδυνο των διαρροών στο νομοσχέδιο του ασφαλιστικού.

Η αντιπολίτευση μπαίνει στο στόχαστρο και κατηγορείται από το Μαξίμου ότι ταυτίζεται με τους συντηρητικούς κύκλους της Ε.Ε., που διακινούν σενάρια είτε για grexit είτε για έξοδο από την Σένγκεν ενώ και τα ΜΜΕ συλλήβδην ρίχνονται στην πυρά ως υπεύθυνα για αντιπληροφόρηση και παραπληροφόρηση.

Τσίπρας: Είμαστε μόνοι εναντίον όλων

Το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να περιχαρακώσει τους βουλευτές του κόμματος προβάλλοντας τον κίνδυνο των «εχθρών» που επιτίθενται στην κυβέρνηση προκειμένου να μηδενίσει τις πιθανότητες διαρροών και διαφωνιών στο ασφαλιστικό. Σε αυτό το πλαίσιο έχει ξεκινήσει ο ίδιος το …μασαζ στα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας καθώς δέχεται ανά ομάδες τους βουλευτές του κόμματος και ακούει με προσοχή της παρατηρήσεις και τα αιτήματά τους.

Στην πλειονότητα όμως τα αιτήματα των βουλευτών της Κεντρικής Μακεδονίας και της Πελοποννήσου που έχουν μιλήσει με τον Πρωθυπουργό έχουν περιοριστεί στην δυσλειτουργία του κρατικού μηχανισμού αλλά και σε καταγγελίες για ακατάδεκτους υπουργούς στην αναζήτηση διαδρόμων για την κατάθεση και την εξυπηρέτηση αιτημάτων ψηφοφόρων τους. Όμως και αυτή η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα γίνεται στην προσπάθεια αποτροπής διαφοροποιήσεων αφού ο Πρωθυπουργός με αυτήν την πρωτοβουλία δίνει την ευκαιρία στους βουλευτές να εκφράσουν τυχόν διαφωνίες για το ασφαλιστικό.

Εάν αυτές δεν ακουστούν στις συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό τότε «θα είναι «ύποπτο» εάν κατατεθούν απ’ ευθείας στην βουλή», όπως έχει δηλώσει και στην συνέντευξή του στην ΕΡΤ, θέτοντας τα μέλη της ΚΟ προ των ευθυνών τους για την παραμονή του κόμματος στην κυβέρνηση.

Νομοσχέδιο σκούπα για το «παράλληλο πρόγραμμα»

Εντός των επόμενων ημερών η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει νομοσχέδιο- σκούπα όπου θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις απ΄ όλα τα υπουργεία οι οποίες θα αφορούν την εφαρμογή του παράλληλου προγράμματος. Στο κυβερνών κόμμα εκτιμούν ότι το μεγαλύτερο πολιτικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Μία πιθανή αστοχία στο ασφαλιστικό και διαρροές που θα θέσουν υπό αμφισβήτηση την κυβερνητική πλειοψηφία, δημιουργούν πανικό σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο διάσπασης εάν κληθούν να συμμετέχουν στην κυβέρνηση μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ για να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές», αναφέρει στο TheTOC.gr κυβερνητικό στέλεχος. Ενόψει της ψηφοφορίας για το 2ο πακέτο των προαπαιτούμενων στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναζητούνται οι…υποψήφιοι διαφωνούντες.

Ο κάβος του ασφαλιστικού και τα σενάρια ανασχηματισμού

Η γκρίνια στο εσωτερικό της ΚΟ γίνεται εντονότερη καθώς οι βουλευτές της περιφέρειας πιέζονται όλο και περισσότερο από ομάδες αγροτών για την φορολογία και το ασφαλιστικό που θα έρθει στην Βουλή τον Ιανουάριο ενώ για το συνταξιοδοτικό υπάρχει ο φόβος ότι η κοινωνία βράζει και αναμένει τις αποφάσεις της κυβέρνησης μετά τις διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού ότι δεν θα γίνουν περικοπές στα βασικές συντάξεις.

Σε κάθε περίπτωση πάντως Μαξίμου και Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι ο κρίσιμος…κάβος για την κυβέρνηση θα είναι η ψήφιση του ασφαλιστικού και υπολογίζουν ότι εάν καταφέρουν να περάσουν τις διατάξεις από την βουλή τότε η κυβέρνηση θα πάρει… εισιτήριο τετραετίας έχοντας απέναντί της μια αντιπολίτευση που ψάχνει να βρει τον βηματισμό της. Σε αυτό το πλαίσιο και προς κατευνασμό των διαφωνιών στην ΚΟ το Μέγαρο Μαξίμου ενόψει των εορτών αναμένεται να εξετάσει το σενάριο του ανασχηματισμού μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού. Η… υποσχετική για υπουργοποίηση όσων βουλευτών στηρίζουν τις κυβερνητικές επιλογές εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ανασταλτικά για τις αντιδράσεις των υποψηφίων διαφωνούντων ενώ μία αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος θα …φρεσκάρει την εικόνα της κυβέρνησης στην κοινωνία.

Στο Μαξίμου έχουν ζητήσει απ΄ όλα τα υπουργεία να αποστείλουν τον σχεδιασμό δράσεων στην προοπτική της τετραετίας και η ομάδα αξιολόγησης των υπουργών που αποτελείται από τον Αλ. Φλαμπουράρη, Δ. Τζανακόπουλο και Χ. Καλογήρου έχει εντοπίσει προβλήματα στην λειτουργία του κυβερνητικού σχήματος και στην έλλειψη συντονισμού μεταξύ των υπουργείων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 22 Σεπ 2020 | 12:30

Ξεπέρασε και τον Βελόπουλο η Τζάκρη: Ο Μητσοτάκης είναι... άπατρις και διεθνιστής

Ιδιαίτερα σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό επεφύλαξε η θεοδώρα Τζάκρη (ΣΥΡΙΖΑ), χαρακτηρίζοντάς τον άπατρι και διεθνιστή.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 21 Σεπ 2020 | 17:06

Τσίπρας από την Καρδίτσα: "Με 5 και 8 χιλιάρικα δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα - Ασπιρίνες τα μέτρα της κυβέρνησης"

"Ασπιρίνες" τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τις καταστροφές τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από τις πληγείσες περιοχές στην Καρδίτσα

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ [ΕΙΚΟΝΕΣ] 21 Σεπ 2020 | 14:15

Σε ταβέρνα γλεντούσε ο Πολάκης την ώρα της συνέντευξης Τύπου Τσίπρα: "Να σου δώσω μια να σπάσεις αχ βρε κόσμε γυάλινε"

Σε ταβέρνα της Ηλιούπολης, το γλεντούσε ο Παύλος Πολάκης το μεσημέρι της Κυριακής, την ώρα της συνέντευξης Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 21 Σεπ 2020 | 13:01

Έξαλλος ο Κούλογλου: Καταγγέλλει "λίστα Πέτσα" και στον ΣΥΡΙΖΑ για αποκλεισμό του Tvxs από τη συνέντευξη Τσίπρα

Άρθρο στο Tvxs του Στέλιου Κούλογλου που καυτηριάζει το γεγονός ότι το μέσο αποκλείστηκε από τη συνέντευξη Τσίπρα επειδή ασκούσε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 20 Σεπ 2020 | 17:36

Ο Πέτσας "καρφώνει" τον Τσίπρα: Από ανεύθυνος, θέλησε να γίνει και επικίνδυνος

Ο Στέλιος Πέτσας σχολίασε τη συνέντευξη Τύπου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, στο Thessaloniki Helexpo Forum.

ΠΥΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 20 Σεπ 2020 | 13:04

Τσίπρας στη ΔΕΘ: "Θα ήταν ανεύθυνο να ζητήσω εκλογές όσο διαρκεί η πανδημία και η κρίση στα ελληνοτουρκικά"

Ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει πως αν πει η επιστημονική κοινότητα ότι είναι επιβεβλημένο να πάμε σε νέο lockdown, θα το στηρίξει.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 19 Σεπ 2020 | 19:29

Τσίπρας ΔΕΘ: Η χώρα χρειάζεται μια νέα κοινωνική συμφωνία - Σχέδιο 11 άμεσων μέτρων έκτακτης ανάγκης

Ο Αλέξης Τσίπρας προσδιόρισε τρεις παραδοχές-βάση για οποιοδήποτε βιώσιμο σχέδιο ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΘ 19 Σεπ 2020 | 15:42

Τσίπρας: Αυτή η κρίση θα μας οδηγήσει σε πολύ μεγάλες ανακατατάξεις

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε "λίγο αμήχανη" την παρουσία του στη ΔΕΘ-Helexpo, λόγω της ακύρωσης της 85ης Διεθνούς Εκθεσης.

ΜΙΑ ΝΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ 19 Σεπ 2020 | 08:24

Το σχέδιο που θα παρουσιάσει ο Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ: Δέσμη δέκα μέτρων

Μια νέα κοινωνική συμφωνία, αναμένεται να προτάξει ο Αλ. Τσίπρας και να καταθέσει δέσμη 10 άμεσων μέτρων στο Thessaloniki Helexpo Forum

"ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ" 18 Σεπ 2020 | 10:47

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ παίζει στα ζάρια τη δημόσια υγεία - Αιχμές κατά Γεωργιάδη για τις μάσκες

Αυστηρή κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση: Η Ν.Δ. επιλέγει να παίξει στα ζάρια τη δημόσια υγεία.

TΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 17 Σεπ 2020 | 20:27

Δημοσκόπηση Alco: Διαφορά 16,9% ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ - "Νταμπλ σκορ" Μητσοτάκη επί Τσίπρα για καταλληλότερος πρωθυπουργός

Tα ευρήματα της νέας δημοσκόπησης για τον μήνα Σεπτέμβριο δείχνουν τη ΝΔ να λαμβάνει 39,1%, έναντι 22,2% του ΣΥΡΙΖΑ

ΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΝΑ ΤΟΝ ΔΙΑΓΡΑΨΕΙ 17 Σεπ 2020 | 16:01

ΝΔ: Ζητά τη διαγραφή Λιάκου από τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις "απαράδεκτες" δηλώσεις για τη Μόρια

Επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Λιάκου εξαπέλυσε η ΝΔ, καλώντας τον κ. Τσίπρα να τον διαγράψει από τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ 17 Σεπ 2020 | 14:30

Ο Στέλιος Κούλογλου (ΣΥΡΙΖΑ) απαντά στον Λιάκο: "Εγω πάντως δεν θα έβαζα φωτιά στη Μόρια..."

Απάντηση του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου στον καθηγητή Λιάκο που δήλωσε ότι και αυτός θα έβαζε φωτιά στη Μόρια