«Παγωμένοι» με τα νέα μέτρα οι βουλευτές της πλειοψηφίας

«Mουδιασμένη» η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, προβληματισμός της ΚΟ από τα μέτρα. Συναγερμός ενόψει ασφαλιστικού τον Γενάρη. Σενάρια για ανασχηματισμό μετά την ψήφιση των μέτρων.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
«Παγωμένοι» με τα νέα μέτρα οι βουλευτές της πλειοψηφίας

Ψηφίζεται σήμερα το βράδυ στη βουλή το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων το οποίο αποτελεί και την τελευταία μνημονιακή εκκρεμότητα για το 2015.

Το Μαξίμου προσπαθεί να «ξυπνήσει» το αίσθημα της κυβερνητικής... αυτοσυντήρησης στους παγωμένους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα πρέπει να υπερασπιστούν στη Βουλή και στην κοινωνία, τώρα τις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια, και λίγο αργότερα το ασφαλιστικό.

«Είμαστε μόνοι εναντίον όλων...» ήταν η φράση - κλειδί του Αλέξη Τσίπρα σε μια κατά τα άλλα άνευρη τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος το Σαββατοκύριακο ενώ εξίσου υποτονικές ήταν οι παρεμβάσεις των στελεχών

Από το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» και τις καταγγελίες για τα «γεράκια» που κερδίζουν από την πώληση κόκκινων δανείων, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν μεγάλη δυσκολία να προσαρμοστούν στην νέα «κυβερνητική» πραγματικότητα εφαρμογής του Μνημονίου.

Δεν είναι όμως μόνον οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που κινούνται όπως το εκκρεμές ανάμεσα σ' αυτά που έλεγε η κυβέρνηση και σ αυτά που κάνει και υπουργοί όπως ο Χρήστος Σπίρτζης. Αφού ξιφούλκησε κατά της παραχώρησης των αεροδρομίων υπέκυψε στα συμφωνηθέντα και υπέγραψε τη σύμβαση και αμέσως μετά επανήλθε στη διαφωνία του.

Στο εσωτερικό του κόμματος η ομάδα των 53+ επανέρχεται στο προσκήνιο και επιθυμεί να κάνει αισθητή την παρουσία της με εκδήλωση την ερχόμενη Τετάρτη όπου βασικός ομιλητής θα είναι το μέλος της ΠΓ Πάνος Λάμπρου.

Επιχείρηση «συσπείρωση των βουλευτών» από τον Αλ. Τσίπρα

Ο Πρωθυπουργός μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες για συναίνεση που ζήτησε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, βγάζει από το μανίκι το χαρτί της μετωπικής σύγκρουσης με όλους προκειμένου να διατηρήσει την συνοχή της ΚΟ υπό τον κίνδυνο των διαρροών στο νομοσχέδιο του ασφαλιστικού.

Η αντιπολίτευση μπαίνει στο στόχαστρο και κατηγορείται από το Μαξίμου ότι ταυτίζεται με τους συντηρητικούς κύκλους της Ε.Ε., που διακινούν σενάρια είτε για grexit είτε για έξοδο από την Σένγκεν ενώ και τα ΜΜΕ συλλήβδην ρίχνονται στην πυρά ως υπεύθυνα για αντιπληροφόρηση και παραπληροφόρηση.

Τσίπρας: Είμαστε μόνοι εναντίον όλων

Το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να περιχαρακώσει τους βουλευτές του κόμματος προβάλλοντας τον κίνδυνο των «εχθρών» που επιτίθενται στην κυβέρνηση προκειμένου να μηδενίσει τις πιθανότητες διαρροών και διαφωνιών στο ασφαλιστικό. Σε αυτό το πλαίσιο έχει ξεκινήσει ο ίδιος το …μασαζ στα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας καθώς δέχεται ανά ομάδες τους βουλευτές του κόμματος και ακούει με προσοχή της παρατηρήσεις και τα αιτήματά τους.

Στην πλειονότητα όμως τα αιτήματα των βουλευτών της Κεντρικής Μακεδονίας και της Πελοποννήσου που έχουν μιλήσει με τον Πρωθυπουργό έχουν περιοριστεί στην δυσλειτουργία του κρατικού μηχανισμού αλλά και σε καταγγελίες για ακατάδεκτους υπουργούς στην αναζήτηση διαδρόμων για την κατάθεση και την εξυπηρέτηση αιτημάτων ψηφοφόρων τους. Όμως και αυτή η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα γίνεται στην προσπάθεια αποτροπής διαφοροποιήσεων αφού ο Πρωθυπουργός με αυτήν την πρωτοβουλία δίνει την ευκαιρία στους βουλευτές να εκφράσουν τυχόν διαφωνίες για το ασφαλιστικό.

Εάν αυτές δεν ακουστούν στις συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό τότε «θα είναι «ύποπτο» εάν κατατεθούν απ’ ευθείας στην βουλή», όπως έχει δηλώσει και στην συνέντευξή του στην ΕΡΤ, θέτοντας τα μέλη της ΚΟ προ των ευθυνών τους για την παραμονή του κόμματος στην κυβέρνηση.

Νομοσχέδιο σκούπα για το «παράλληλο πρόγραμμα»

Εντός των επόμενων ημερών η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει νομοσχέδιο- σκούπα όπου θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις απ΄ όλα τα υπουργεία οι οποίες θα αφορούν την εφαρμογή του παράλληλου προγράμματος. Στο κυβερνών κόμμα εκτιμούν ότι το μεγαλύτερο πολιτικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Μία πιθανή αστοχία στο ασφαλιστικό και διαρροές που θα θέσουν υπό αμφισβήτηση την κυβερνητική πλειοψηφία, δημιουργούν πανικό σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο διάσπασης εάν κληθούν να συμμετέχουν στην κυβέρνηση μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ για να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές», αναφέρει στο TheTOC.gr κυβερνητικό στέλεχος. Ενόψει της ψηφοφορίας για το 2ο πακέτο των προαπαιτούμενων στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναζητούνται οι…υποψήφιοι διαφωνούντες.

Ο κάβος του ασφαλιστικού και τα σενάρια ανασχηματισμού

Η γκρίνια στο εσωτερικό της ΚΟ γίνεται εντονότερη καθώς οι βουλευτές της περιφέρειας πιέζονται όλο και περισσότερο από ομάδες αγροτών για την φορολογία και το ασφαλιστικό που θα έρθει στην Βουλή τον Ιανουάριο ενώ για το συνταξιοδοτικό υπάρχει ο φόβος ότι η κοινωνία βράζει και αναμένει τις αποφάσεις της κυβέρνησης μετά τις διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού ότι δεν θα γίνουν περικοπές στα βασικές συντάξεις.

Σε κάθε περίπτωση πάντως Μαξίμου και Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι ο κρίσιμος…κάβος για την κυβέρνηση θα είναι η ψήφιση του ασφαλιστικού και υπολογίζουν ότι εάν καταφέρουν να περάσουν τις διατάξεις από την βουλή τότε η κυβέρνηση θα πάρει… εισιτήριο τετραετίας έχοντας απέναντί της μια αντιπολίτευση που ψάχνει να βρει τον βηματισμό της. Σε αυτό το πλαίσιο και προς κατευνασμό των διαφωνιών στην ΚΟ το Μέγαρο Μαξίμου ενόψει των εορτών αναμένεται να εξετάσει το σενάριο του ανασχηματισμού μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού. Η… υποσχετική για υπουργοποίηση όσων βουλευτών στηρίζουν τις κυβερνητικές επιλογές εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ανασταλτικά για τις αντιδράσεις των υποψηφίων διαφωνούντων ενώ μία αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος θα …φρεσκάρει την εικόνα της κυβέρνησης στην κοινωνία.

Στο Μαξίμου έχουν ζητήσει απ΄ όλα τα υπουργεία να αποστείλουν τον σχεδιασμό δράσεων στην προοπτική της τετραετίας και η ομάδα αξιολόγησης των υπουργών που αποτελείται από τον Αλ. Φλαμπουράρη, Δ. Τζανακόπουλο και Χ. Καλογήρου έχει εντοπίσει προβλήματα στην λειτουργία του κυβερνητικού σχήματος και στην έλλειψη συντονισμού μεταξύ των υπουργείων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 25 Οκτ 2021 | 09:36

Ανδρέας Λοβέρδος: Αν εκλεγώ, θα κάνω δηλώσεις ως πρόεδρος ΠΑΣΟΚ

"Θέλουμε να επιστρέψουμε στο προσκήνιο με το ΠΑΣΟΚ, όχι να γυρίσουμε πίσω στο ΠΑΣΟΚ, δεν είμαστε νοσταλγοί.", είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

ΟΙ ΔΥΟ ΕΚΔΟΧΕΣ 24 Οκτ 2021 | 08:13

Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας είπε ναι στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου

Γιατί πήρε αυτή τη θέση ο Αλέξης Τσίπρας όταν έτσι θα μοιραστεί εξ αντικειμένου την ευθύνη με την κυβέρνηση, σε περίπτωση νέας έξαρσης στη Βόρεια Ελλάδα.

23 Οκτ 2021 | 21:20

Εξηγήσεις ζητά η αντιπολίτευση για την αιματηρή καταδίωξη με έναν νεκρό στο Πέραμα - Αντιδράσεις στο Twitter

Εξηγήσεις για την αιματηρή καταδίωξη με έναν νεκρό 20χρονο στο Πέραμα, αλλά και για τη στάση των αστυνομικών, ζητά η αντιπολίτευση - Κριτική και από τον Κύρτσο.

23 Οκτ 2021 | 20:32

Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: Χαμηλοί τόνοι, με τις (αναμενόμενες) αιχμές

Σε εξόχως ήρεμο κλίμα συνεδρίασε από το μεσημέρι έως τις 19.30 η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, με αναμενόμενες αιχμές που καμία δεν αποτελεί έκπληξη ή είδηση.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 23 Οκτ 2021 | 17:21

Αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα: Εξηγήσεις για τη στάση της Αστυνομίας ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

"Τα όσα συνέβησαν χθες στο Πέραμα, υπογραμμίζουν την ανασφάλεια που σκιάζει την ελληνική κοινωνία", σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 23 Οκτ 2021 | 13:50

Τσίπρας: Στόχος καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές - Να νικηθεί το παρακράτος της διαπλοκής

Σκληρή κριτική Τσίπρα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη - Ζήτησε καθαρή νίκη για προοδευτική κυβέρνηση.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 22 Οκτ 2021 | 19:07

ΝΔ για ΣΥΡΙΖΑ: Επιστρέφει με φόρα στην άθλια, διχαστική και μισαλλόδοξη ρητορική του 2011

Στο στόχαστρο της ΝΔ όσα είπε ο γραμματέας της ΚΣ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, Σωτήρης Αλεξίου, στην έναρξη του 2ου συνεδρίου - "Με τον κ. Τσίπρα στην πρώτη σειρά να τον χειροκροτάει..."

«NΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ ΣΤΟΝ ΘΕΣΜΙΚΟ ΤΟΥ ΡΟΛΟ» 22 Οκτ 2021 | 16:56

Πηγές ΝΔ για Εξεταστική Επιτροπή για τις δημοσκοπήσεις:"Τι φοβάται ο κ. Τσίπρας;"

Στις 3 Νοεμβρίου η συζήτησης της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις "λίστες Πέτσα" και την Opinion Poll

"ΤΟ ΚΑΡΦΙ" ΓΙΑ ΤΗ ΝΔ 22 Οκτ 2021 | 15:27

"Στάζει μέλι" η Ελενα Ακρίτα για τον Ανδρέα Λοβέρδο: Αν χάσει υπάρχει πάντα το ψηφοδέλτιο Επικράτειας της ΝΔ

Ο Α. Λοβέρδος σε ανάρτηση του αρνείται τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και η Έλενα ΑΚρίτα δεν την άφησε ασχολίαστη

ΣΤΟ ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 21 Οκτ 2021 | 20:30

Οι προτάσεις Τσίπρα στη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Επιδοτήσεις και μειώσεις ενοικίων για τους νέους

Σκληρή κριτική Τσίπρα στην κυβέρνηση - Πρόταση για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΠΑΙΑΤ 21 Οκτ 2021 | 18:02

Απάντηση ΝΔ σε ΣΥΡΙΖΑ: Ας αφήσει τα κλισέ κι ας απαντήσει στον πρέσβη των ΗΠΑ που δηλώνει "έκπληκτος"

"Είναι όπως τα μνημόνια. Πρώτα θα τα έσκιζαν και στη συνέχεια έγιναν οι καλύτεροι μαθητές" τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της ΝΔ, απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 21 Οκτ 2021 | 14:02

Πρώτο καρφί Λοβέρδου σε Παπανδρέου: Οχι σε κυβερνητική συνεργασία ΚΙΝΑΛ - ΣΥΡΙΖΑ - Βαρουφάκη

Σε ανάρτησή του, από την Κρήτη όπου βρίσκεται, ο κ. Λοβέρδος εκφράζει κατηγορηματικά τη διαφωνία του για το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας του ΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 21 Οκτ 2021 | 13:19

Ο Πάιατ "κάρφωσε" τον ΣΥΡΙΖΑ για την συμφωνία με τις ΗΠΑ- Η αμήχανη απάντηση Κατρούγκαλου και τα καρφιά από τη ΝΔ

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα κάρφωσε τον ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις- Όλα ξεκίνησαν επί ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε…