Παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο για τον μαγικό αριθμό «200»

Η στόχευση Τσίπρα για εκλογικό νόμο και συνταγματική αναθεώρηση. Η πρόσκληση στους πολιτικούς αρχηγούς, η αριθμητική του εκλογικού νόμου, ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο για τον μαγικό αριθμό «200»

Ο Αλέξης Τσίπρας με την πρόσκληση που απέστειλε στους πολιτικούς αρχηγούς και τις κατ ιδίαν συναντήσεις που θα έχει τις επόμενες ημέρες, προσπαθεί να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων δείχνοντας προθέσεις συναίνεσης για τον εκλογικό νόμο και την συνταγματική αναθεώρηση.

Την ίδια στιγμή που η ελληνική κοινωνία αρχίζει να βιώνει την σκληρότητα των μέτρων που περιλαμβάνονται στο τρίτο Μνημόνιο, το Μέγαρο Μαξίμου ξεκινά έναν διάλογο για θεσμικές αλλαγές τόσο στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος όσο και με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς με αμφίβολα πολιτικά αποτελέσματα καθώς το κλίμα μεταξύ του κυβερνητικού συνασπισμού και των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι τεταμένο.

Οι συναντήσεις έχουν προγραμματιστεί, κατά σειράν, ως εξής:

· Με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Πάνο Καμμένο, σήμερα Τρίτη 21/6 στις 5μμ.
· Με τον ΓΓ του ΚΚΕ, κ. Δημήτρη Κουτσούμπα, την Πέμπτη 23/6 στις 12 το μεσημέρι.
· Με την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κα Φώφη Γεννηματά, την Πέμπτη 23/6 στις 4.00μμ
· Με τον Πρόεδρο της ΝΔ, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, την Πέμπτη 23/6 στις 6.00μμ
· Με τον επικεφαλής του "Ποταμιού" κ. Σταύρο Θεοδωράκη, την Παρασκευή 24/6 στις 10πμ
· Με τον Πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλη Λεβέντη, την Παρασκευή 24/6 στις 12 το μεσημέρι.

Η άλυτη εξίσωση του εκλογικού νόμου

Στο θέμα του εκλογικού νόμου η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύστημα απλής αναλογικής, όπως διαμορφώθηκε από την τελευταία Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, κινείται σε δύο κατευθύνσεις: προς τον κομματικό μηχανισμό που πιέζει για την καθιέρωση της απλής αναλογικής καθώς κυβερνητικά στελέχη όπως ο Ν. Βούτσης, ο Κ. Πουλάκης και ο Π. Σκουρλέτης έχουν τοποθετηθεί δημόσια για την κατάργηση του μπόνους.

Ο Πρωθυπουργός ξεκινά από μία βάση συμφωνίας με το κόμμα που κάνει λόγο για σύστημα απλής αναλογικής προσπαθώντας να εξευμενίσει το κομματικό κοινό που εκτιμά ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει κάνει σημαντικές υποχωρήσεις με την ψήφιση του 3ου Μνημονίου και πιέζει για να μην υποχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ από βασικές θέσεις και αρχές της Αριστεράς που αφορούν το πεδίο των θεσμικών αλλαγών.

Επί της ουσίας όμως το Μ. Μαξίμου προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από την θέση του κόμματος για απλή αναλογική χωρίς μπόνους για το πρώτο κόμμα, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο για έναν συμβιβασμό με τα άλλα κόμματα που θα περιλαμβάνει ένα μικρότερο μπόνους για τον νικητή των εκλογών με στόχο να πετύχει την θετική ψήφο 200 βουλευτών.

Η ηγετική ομάδα της κυβέρνησης ακολουθώντας την τακτική της …δημιουργικής ασάφειας προωθεί σύστημα απλής αναλογικής λόγω ιδεολογικών καταβολών αλλά επί της ουσίας προσβλέπει να ανακόψει την πορεία της ΝΔ προς την εξουσία δημιουργώντας αναχώματα σε έναν ενδεχόμενο σχηματισμό κυβέρνησης είτε με αυτοδυναμία είτε με συνεργασία με άλλες δυνάμεις.

Η κυβερνητική πρόταση απευθύνεται και προς τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα σε μία προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να δείξει ότι επιθυμεί την συναίνεση κυρίως με τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ανήκουν στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Λίγες μέρες πριν συναντηθεί με τον Κ. Μητσοτάκη ανέβηκαν οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ Κυβέρνησης και ΝΔ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ουσιαστικά τονίζει ότι δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στον Πρωθυπουργό παρά το γεγονός ότι θα προσέλθει ο Κ. Μητσοτάκης στην συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Πρόεδρος του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης ξέκοψε κάθε πιθανότητα να υπερψηφίσει την πρόταση για εκλογικό νόμο της κυβέρνησης με την συνέντευξή του στο TheTOC.gr και η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φ. Γεννηματά όπως και ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλος τάσσονται υπέρ ενός αναλογικότερου συστήματος αλλά περιμένουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για να τοποθετηθούν.

Μόνο ο Βασίλης Λεβέντης δείχνει ότι βρίσκεται κοντά στην κυβερνητική πρόταση αλλά δεν συμφωνεί με το σπάσιμο των περιφερειών.

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι μαγικός αριθμός των 200 είναι δύσκολο να επιτευχθεί με αποτέλεσμα το Μαξίμου να προσδοκά κυρίως πολιτικά οφέλη από την συζήτηση για τον εκλογικό νόμο.

Οι 153 βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού αναζητούν 47 συμμάχους στην βουλή για να περάσουν τις αλλαγές που θα ισχύσουν από τις επόμενες εκλογές.

Στην απίθανη περίπτωση που ακόμα και όλα τα κόμματα της Κεντροαριστεράς κατέληγαν σε κοινή πρόταση με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι εφικτό το αποτέλεσμα των 200 βουλευτών αφού η ΔΗΣΥ (16), το Ποτάμι(10) και η Ένωση Κεντρώων (9) μαζί έχουν 35 βουλευτές. Μόνο με την βοήθεια της Χρυσής Αυγής θα μπορούσε – σε αυτήν την περίπτωση – θα μπορούσαν να ξεπεράσουν όλοι μαζί τους 200 αν και το συγκεκριμένο σενάριο, ανήκει στην σφαίρα της ….πολιτικής φαντασίας.

Σχέδιο «δούρειος Ιππος» για τη ΝΔ

Αλλά και το πεδίο της Συνταγματικής Αναθεώρησης είναι θολό όσον αφορά τα ουσιαστικά πολιτικά αποτελέσματα που προσδοκά η κυβέρνηση. Αγκάθι αποτελούν οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας για τις οποίες συζητείται έντονα στον ΣΥΡΙΖΑ να τεθούν ως ένα από τα ερωτήματα ενός πιθανού δημοψηφίσματος. Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να βάλει φωτιές στην ΝΔ και να εκφραστούν δημόσια οι διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι Καραμανλικοί υποστηρίζουν την εκλογή της ψήφισης του ΠτΔ από τον λαό προσβλέποντας στην επιστροφή του Κ. Καραμανλή στην πολιτική και το Μ. Μαξίμου κλείνει για μία ακόμη φορά το μάτι στην καραμανλική ΝΔ. Ακόμα και σε αυτό το πεδίο ΔΗΣΥ και Ποτάμι έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ διατηρώντας κοινό τόπο μόνο στην πρόθεση να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και να υπάρξουν θητείες για βουλευτές και υπουργούς.

Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση θα πάρει φωτιά όταν θα οριστικοποιηθεί η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα όπου σύμφωνα με πληροφορίες του THETOC.GR είναι πιθανό να αποφασιστεί η διεξαγωγή του με 5 θεσμικά ερωτήματα για τα τέλη του έτους, ή στις αρχές του 2017.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ 03 Δεκ 2020 | 23:07

Fake news ξανά από τον Τσίπρα στη Βουλή - Η ανάρτηση για το "πρόστιμο σε συνταξιούχο"

Η αλήθεια πίσω από την ιστορία με τον "συνταξιούχο" που του επιβλήθηκε πρόστιμο γιατί η μάσκα ήταν κάτω από τη μύτη του - Τι είπε ο Τσίπρας στη Βουλή

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 03 Δεκ 2020 | 18:35

Σφοδρή επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: "Είστε κυβέρνηση των Βερσαλλιών με Λουδοβίκους και Αντουανέτες"

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έθιξε το θέμα των φωτογραφιών του πρωθυπουργού στην Πάρνηθα

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ 03 Δεκ 2020 | 13:07

Επίσκεψη Αλέξη Τσίπρα στο πρώην ΠΙΚΠΑ Βούλας: "Να φύγει ο κορονοϊός", του ζήτησαν τα παιδιά

Το Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών Με Αναπηρία στη Βούλα επισκέφτηκε ο Αλέξης Τσίπρας. Παρούσα και η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου.

ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΔΥ 02 Δεκ 2020 | 16:43

Σκληρή απάντηση Πέτσα σε Τσίπρα: Κάθε μέρα και μια ακόμη αυτογελοιοποίηση

Άμεση αντίδραση Πέτσα στην ανάρτηση Τσίπρα που κατηγορεί εκ νέου την κυβέρνηση για παράλληλο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων.

"ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΗΡΘΑΝ ΣΤΟ ΦΩΣ" 02 Δεκ 2020 | 14:36

Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: Θα λογοδοτήσει για το παράλληλο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων

Ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει πως ο πρωθυπουργός δεν θα αποφύγει να λογοδοτήσει για το παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 30 Νοε 2020 | 15:41

Κορονοϊός-Ασθενής καθηγητής Καρδιολογίας στο Ιπποκράτειο με 250 νοσηλευόμενους: Δεν τους νοιάζει αν φταίει ο Μητσοτάκης ή ο Τσίπρας

Τι αναφέρει ο καθηγητής Καρδιολογίας που νοσηλεύεται με κορονοϊό στο Ιπποκράτειο μέσα από την κλινική Covid του νοσοκομείου

ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΓΙΑΤΡΟΥΣ 27 Νοε 2020 | 15:23

Τσίπρας: Η κατάσταση στο νοσοκομείο της Δράμας είναι εκτός ελέγχου

Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψη του στο νοσοκομείο της Δράμας, είπε ότι η κατάσταση βρίσκεται "εκτός ελέγχου".

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Η ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 26 Νοε 2020 | 09:55

Τσακώθηκαν και για το... ρούτερ του Μαξίμου - Μητσοτάκης: Δεν το βρήκα - ΣΥΡΙΖΑ: Εμείς το αφήσαμε

Καυγάς Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή για το... ρούτερ του Μαξίμου. Τι απάντησε ο πρωθυπουργός στο ανέκδοτο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

"ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ" 25 Νοε 2020 | 20:57

Το μήνυμα Τσίπρα για τον θάνατο του Μαραντόνα - "Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ"

Ο Αλέξης Τσίπρας αποχαιρέτησε τον "Ντιέγκο των παιδικών μας αναμνήσεων".

«ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΘΗΚΑΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΤΟΥ» 25 Νοε 2020 | 19:00

"Καρφιά" ΝΔ: Ανεπαρκής η εμφάνιση Τσίπρα, απογοητεύθηκαν ακόμη και οι σύντροφοί του

Το σχόλιο ΣΥΡΙΖΑ για την ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή δείχνει ανεπάρκεια και απογοήτευση από την εμφάνιση Τσίπρα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 25 Νοε 2020 | 15:53

Βουλή: Το ανέκδοτο Τσίπρα με τις 3 επιστολές "ρίξε τα όλα στους προηγούμενους"- Η πληρωμένη απάντηση Μητσοτάκη

Ποιο ήταν το ανέκδοτο που είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή και ποια ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού

ΤΙ ΕΝΝΟΟΥΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ 25 Νοε 2020 | 15:47

Οι εξηγήσεις Μητσοτάκη για τη δήλωση Γεραπετρίτη για τις κλίνες ΜΕΘ και τους "περισσότερους νεκρούς"

Κάλυψη στον Γιώργο Γεραπετρίτη για τη δήλωσή του για τις κλίνες ΜΕΘ έδωσε ο πρωθυπουργός

25 Νοε 2020 | 14:19

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: "Δεν σας ζητάμε να γίνετε Μεσσίας ούτε Μωυσής- Μην σκοτώνετε την λογική"

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή