Παιχνίδια του Μαξίμου με τη «φωτιά» του εκλογικού νόμου

Παιχνίδι με τη ... φωτιά της ακυβερνησίας κάνει η κυβέρνηση με την πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Συνταγή από το παρελθόν για να ανακοπεί η φόρα της ΝΔ.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Παιχνίδια του Μαξίμου με τη «φωτιά» του εκλογικού νόμου

Η κυβέρνηση με δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Π. Κουρουμπλή άνοιξε το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου λίγες ημέρες μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ. Είχε προηγηθεί η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα την οποία προκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να προβάλλει τις προθέσεις της κυβέρνησης να προωθήσει αλλαγές στον εκλογικό νόμο προς το αναλογικότερο.

Για μία ακόμη φορά ο εκλογικός νόμος γίνεται επικίνδυνο παιχνίδι στα χέρια του κυβερνώντος κόμματος με στόχο να εξυπηρετήσει σκοπιμότητες σε μία περίοδο όμως που η χώρα βιώνει βαθύτατη οικονομική κρίση για έκτο συνεχή χρόνο

Βέβαια ο γραμματέας του ΚΚΕ έριξε πόρτα στον Πρωθυπουργό λέγοντας ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να προσφέρει στήριξη στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Πίσω από την φαινομενική τήρηση των υποσχέσεων από το κυβερνών κόμμα με το άνοιγμα της συζήτησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, η κυβέρνηση ουσιαστικά επιδιώκει να φτιάξει άμυνες απέναντι σε μία ενδεχόμενη νίκη της ΝΔ, χρησιμοποιώντας τα υλικά του παλαιού πολιτικού συστήματος που σε παρόμοιες περιπτώσεις ήταν η αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Για μία ακόμη φορά ο εκλογικός νόμος γίνεται επικίνδυνο παιχνίδι στα χέρια του κυβερνώντος κόμματος με στόχο να εξυπηρετήσει σκοπιμότητες σε μία περίοδο όμως που η χώρα βιώνει βαθύτατη οικονομική κρίση για έκτο συνεχή χρόνο.

Συνταγή από το παρελθόν

Πρωταγωνιστές των εκλογικών νόμων που προσπαθούσαν να ανακόψουν τον καλπασμό προς την εξουσία των αντιπάλων ήταν στο παρελθόν οι Μ. Κουτσούγιωργας, Κ. Σκανδαλίδης και εσχάτως ο Π. Παυλόπουλος. Η βασική δικαιολογία που προβαλλόταν για την αλλαγή των εκλογικών νόμων κυρίως από τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ που σχεδίαζαν τα εκλογικά συστήματα προκειμένου να ανακόψουν την επιστροφή της ΝΔ στην εξουσία, ήταν – όπως και τώρα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ- η μετατροπή σε αναλογικότερο σύστημα και «η αναλογικότερη έκφραση του εκλογικού σώματος».

Μόνο που αυτήν την φορά το Μέγαρο Μαξίμου παίζει με την φωτιά της …ακυβερνησίας καθώς οι προτάσεις που έρχονται στον δημόσιο διάλογο μπορεί να κάνουν αναλογικότερο τον εκλογικό νόμο και να γοητεύουν τα μικρότερα κόμματα αλλά οδηγούν σε ένα μοντέλο συνεργασίας του πρώτου κόμματος με άλλους μικρότερους πολιτικούς σχηματισμούς που με μαθητική ακρίβεια βάζουν σε κίνδυνο την πολιτική σταθερότητα.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο συμπυκνώνονται στο τρίπτυχο: μείωση του μπόνους για πρώτο κόμμα από 50 έδρες σε 20-30 - «σπάσιμο» των μεγάλων εκλογικών περιφερειών όπως η Β Αθήνας – μείωση του ποσοστού εισόδου των κομμάτων στην βουλή από 3% στο 2 ή 2,5%. Η μείωση του μπόνους στο πρώτο κόμμα αποτελεί αίτημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης όπως επίσης και το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Πάνω σε αυτό το αίτημα των κομμάτων της Κεντροαριστεράς …«πατάει» η κυβέρνηση για να μειώσει το μπόνους και να ανακόψει – όπως υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη – την άνοδο της ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη. Παράλληλα όμως η μείωση του μπόνους οδηγεί το πολιτικό σύστημα της χώρας σε έναν νέο διπολισμό αυτήν την φορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που αναμένεται να συνθλίψει τα μικρότερα κόμματα. Όμως ακόμα και στην περίπτωση που τα δύο μεγάλα κόμματα αθροιστικά λάβουν έως και 75-80% δεν θα μπορεί το πρώτο κόμμα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να πάρει ξανά 36% μετά την ανάληψη των μέτρων που έρχονται μέχρι τα μέσα του 2016. Με το νέο εκλογικό νόμο ουσιαστικά θα υποχρεώνονται τα κόμματα σε συνεργασίες προκειμένου να συγκροτηθεί κυβέρνηση ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο ακόμα και από την δεύτερη θέση », σημειώνει στο TheTOC.gr, κυβερνητικός παράγοντας.

Το «κλειδί» της κυβερνητικής πρότασης

Το βασικό κλειδί όμως της κυβερνητικής πρότασης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου που «εγκλωβίζει» τα μικρότερα κόμματα είναι η μείωση του ποσοστού που δίνει το εισιτήριο για την Βουλή από 3% σε 2 ή 2,5%. Με αυτήν την κίνηση η κυβέρνηση ανοίγει την όρεξη για την δημιουργία κόμματος με αναφορές στο τουρκικό προξενείο στην Θράκη που μέχρι σήμερα είχε εμποδιστεί από την προϋπόθεση του 3% ενώ παράλληλα δημιουργεί εμπόδια στην προοπτική συνεργασίας των κομμάτων και των κινήσεων της Κεντροαριστεράς (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ- Ποτάμι- Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών) που ενδέχεται να αναζητήσουν μία νέα ευκαιρία στις επερχόμενες εκλογές και να διεκδικήσουν αυτόνομα την είσοδό τους στην βουλή. Με τα ποσοστά που έλαβαν στις τελευταίες εκλογές τα κόμματα αλλά και τις προϋποθέσεις της μείωσης του ποσοστού για την είσοδο στην βουλή στο 2% και μπόνους 20 εδρών στο πρώτο κόμμα, η βουλή θα είχε διαμορφωθεί ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 115 (-30), ΝΔ 84 (+9) , Χρυσή Αυγή 21(+3), Δημοκρατική Συμπαράταξη 20 (+3), ΚΚΕ 18 (+2), Ποτάμι 13 (+2), Ένωση Κεντρώων 11 (+2) , ΑΝΕΛ 12 (+1) Λαϊκή Ενότητα 8 (+8). Μία εννιακομματική βουλή με την συγκεκριμένη σύνθεση θα μπορούσε να δώσει κυβερνητική πλειοψηφία με το πρώτο κόμμα και την συνεργασία τριών μικρότερων κομμάτων ή ακόμα και με το 2ο κόμμα και την συνεργασία 4 μικρότερων κομμάτων (εάν στην θέση του 2ου κόμματος ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ).

Κίνδυνος ακυβερνησίας

Πολιτικοί αναλυτές και ειδικοί των δημοσκοπήσεων εκτιμούν ότι αυτό το μοντέλο εκλογικού νόμου είναι πιθανό να οδηγήσει σε ακυβερνησία καθώς από την μία πλευρά με τον διπολισμό αποκλείει συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων και από την άλλη προωθεί τον σχηματισμό πολυκομματικών κυβερνήσεων οι οποίες δεν έχουν δείξει μεγάλη αντοχή ακόμα και σε εξαιρετικά κρίσιμες περιόδους.

Σε κάθε περίπτωση ακόμα και αυτή η πρόταση εκλογικού νόμου για να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές θα πρέπει να έχει την θετική ψήφο 200 βουλευτών γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να υπερψηφιστεί από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και από την Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι, την Ένωση Κεντρώων αλλά και την Χρυσή Αυγή. Με βάση την σημερινή πολιτική κατάσταση και τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς φαίνεται ότι μία τέτοια πρόταση δεν θα μπορούσε να υποστηριχτεί από 200 βουλευτές χωρίς όμως να αποκλείεται η στήριξή της από κόμματα της αντιπολίτευσης όπως η Ένωση Κεντρώων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:31

Καρφιά Κοντονή σε ΣΥΡΙΖΑ για τον εμβολιασμό: Παλλινωδίες και τυχοδιωκτισμοί - Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα στην Ευρώπη

Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα για τη στάση της του στο θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, άσκησε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής,

"ΕΧΩ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ" 02 Δεκ 2021 | 12:56

Τσίπρας από την Πτολεμαϊδα: Η "πράσινη" μετάβαση στη Δυτική Μακεδονία πρέπει να είναι δίκαιη και όχι βίαιη

"Η Πτολεμαΐδα και η Εορδαία είναι στο μάτι του κυκλώνα με την απολιγνιτοποίηση", σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΤΟΝ "ΑΔΕΙΑΣΕ" 02 Δεκ 2021 | 07:43

Πολάκης και "σοφός" Γεροτζιάφας έκλεψαν την παράσταση στην Βουλή: Η σιωπή του Τσίπρα και η εμβολιαστική διγλωσσία ΣΥΡΙΖΑ

Στην κυβέρνηση τονίζουν πως επιβεβαιώθηκε η έλλειψη ενιαίας στάσης από την αξιωματική αντιπολίτευση για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.

ΠΑΛΑΒΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ 01 Δεκ 2021 | 15:55

Η πρόταση του "σοφού" Γεροτζιάφα (ΣΥΡΙΖΑ) για τους ανεμβολίαστους, που "έκαψε" τον Τσίπρα- Να μην μπαίνουν ούτε στα Μέσα Μεταφοράς

Η πρόταση του μέλους του think tank του Αλέξη Τσίπρα Γρηγόρη Γεροτζιάφα, οι ανεμβολίαστοι να μην μπαίνουν ούτε στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς άναψε φωτιές στη Βουλή

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΣΟΡΒΟΝΝΗ 01 Δεκ 2021 | 13:42

Η μεγάλη "κωλοτούμπα" του "σοφού" του Τσίπρα, Γεροτζιάφα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό - Η ειρωνεία του Αρίστου Δοξιάδη

Αλλα έλεγε αρχές Νοεμβρίου για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, άλλα λέει τώρα το μέλος του think tank του Αλέξη Τσίπρα, καθηγητής Γρηγόρης Γεροτζιάφας

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΠΟΕΔΗΝ 30 Νοε 2021 | 17:21

Τσίπρας: Σαμποτέρ του εμβολιασμού ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Ακραία και τιμωρητικά τα μέτρα

"Θα έχουμε ένα κύμα αντίδρασης και νομίζω ότι αυτό δεν θα βοηθήσει κανέναν", δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας

ΓΙΑΤΙ ΤΟΥ ΠΡΟΣΑΠΤΕΙ ΜΙΚΡΟΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ 30 Νοε 2021 | 15:11

Κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα: Πώς θα υποχρεωθούν οι άνω των 60 να κάνουν το εμβόλιο;

Να απαντήσει σε τρία συγκεκριμένα ερωτήματα καλεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 30 Νοε 2021 | 07:22

Μετάλλαξη Ομικρον: Στάση αναμονής από κυβέρνηση και ειδικούς - Σενάριο για rapid τεστ σε όλους ενόψει Χριστουγέννων

Ο πρωθυπουργός κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 11 το πρωί αναμένεται να αναφερθεί στις εξελίξεις για την πανδημία και τους εμβολιασμούς.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 29 Νοε 2021 | 07:22

Μετάλλαξη Ομικρον: Σε επιφυλακή οι υγειονομικές αρχές - Οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα

Στην κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους πως δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κανένα νέο μέτρο στο τραπέζι.

29 Νοε 2021 | 06:50

Τσίπρας, εν αναμονή πρωθυπουργός... για πολύ καιρό

Αντίπαλος του πρωθυπουργού είναι ο Κανένας. Δεν το λες και επιτυχία.

ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ 26 Νοε 2021 | 14:43

Τσίπρας: Μέτρα τώρα για να μην κάνουμε μαύρα Χριστούγεννα, με εκατόμβη νεκρών και καταστροφικό lockdown

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το νοσοκομείο του Βόλου, κάλεσε τον Κ. Μητσοτάκη να πάρει μέτρα "για να μην κάνουμε μαύρα Χριστούγεννα".

ΜΕ ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 26 Νοε 2021 | 07:39

Αθηνά Λινού: Η υπουργός Υγείας κοινής αποδοχής που πρότεινε ο Τσίπρας είναι τελικά ΠΑΣΟΚ

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού έκλεψε την παράσταση στη συγκέντρωση του Γιώργου Παπανδρέου, αφού έδωσε το παρών κρατώντας μία σημαία του ΠΑΣΟΚ με τον πράσινο ήλιο.

ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΛΟΓΟΙ 26 Νοε 2021 | 07:25

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ "βαλτώνει" στις δημοσκοπήσεις- Η εξήγηση

Γιατί δεν μπορεί να ανακάμψει δημοσκοπικά ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από 2,5 χρόνια στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τον Ηλία Νικολακόπουλο.