Παναγιωτόπουλος: Aποφασισμένοι στην απόλυτη άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

"Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την απόλυτη άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας" τόνισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
παναγιωτόπουλος

"Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την απόλυτη άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, όπως απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο", τόνισε, αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας, χθες, στο διαδικτυακό σεμινάριο του "Chatham House" με τίτλο "'Αμυνα και Ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο: Η προοπτική της Ελλάδος".

Αναφορικά με το περιβάλλον ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ν. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι χαρακτηρίζεται από τουλάχιστον τρεις διασυνδεδεμένες δυναμικές. "Πρώτον", είπε, "την πρόσφατη ανακάλυψη υδρογονανθράκων στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ, της Κύπρου και της Αιγύπτου. Δεύτερον, τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό και τις ανισορροπίες της εξουσίας. Και τρίτον, το αυξημένο ενδιαφέρον για την περιοχή που επιδεικνύουν εξωτερικές δυνάμεις".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Η περιοχή" επεσήμανε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, "έχει υποστεί σημαντικές γεωπολιτικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, οι εξελίξεις έχουν γίνει όλο και περισσότερο αλληλένδετες με μεγάλο αντίκτυπο ειδικά στην Ευρώπη. Πρωταρχική πηγή της αυξανόμενης αστάθειας στην περιοχή αποτελούν, σε μεγάλο βαθμό, οι νεοθωμανικές φιλοδοξίες και η επιθετικότητα της Τουρκίας, μέσω των οποίων αποσκοπεί να εδραιώσει την παρουσία και τις αξιώσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο αυτές οι αξιώσεις προωθούνται".

Για την Τουρκία, τόνισε ότι "εφαρμόζει πολιτική συνεχώς αυξανόμενων αμφισβητήσεων και αξιώσεων εναντίον της Ελλάδος και της Κύπρου". "Τα τελευταία χρόνια", πρόσθεσε, "έχει υιοθετήσει το αναθεωρητικό δόγμα που ονομάζεται "Γαλάζια Πατρίδα" μέσω του οποίου επιδιώκεται από την 'Αγκυρα ο έλεγχος των υδάτων του Ανατολικού Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, παραβλέποντας τα δικαιώματα των ελληνικών νήσων αλλά και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σχολιάζοντας τη γενικότερη συμπεριφορά της Τουρκίας, συμπλήρωσε ότι "υποδαυλίζει και συντηρεί εντάσεις στην περιοχή, όταν στρατιωτικές δυνάμεις εμπλέκονται στο Βόρειο Ιράκ, τη Συρία και τη Λιβύη, όπου υποτίθεται πως μπορεί να στοιχειοθετήσει νόμιμα δικαιώματα στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο". "Πρόκειται", συνέχισε, "για ενισχυμένη στρατιωτική παρουσία σε όλη την περιοχή, με το επιχείρημα ότι γίνεται για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας, αν και τελικά έχει συνολικά αποσταθεροποιητικό χαρακτήρα βάσει των γεγονότων που έχουν σημειωθεί, όπως οι συνεχιζόμενες εντάσεις που προκαλούνται από τη συμφωνία για το άκυρο Σύμφωνο καθορισμού Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας". "Στην ίδια τακτική εντάσσονται οι τουρκικές υπερπτήσεις στο Αιγαίο καθώς και η σεισμική ερευνητική δραστηριότητα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και τα χωρικά ύδατα της Κύπρου που έχει προκαλέσει μεγάλη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο" ανέφερε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας.

Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Όσον αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ένταση που παρατηρείται, ο Ν. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι πέρσι τον Μάρτιο "η Ελλάδα έγινε στόχος οργανωμένης και καλά μελετημένης προσπάθειας να παραβιαστούν τα χερσαία και θαλάσσια σύνορά της από ομάδες παράνομων μεταναστών. Ήταν μια εκδοχή ασύμμετρης απειλής που διαμορφώθηκε και εκτελέστηκε με τη μεταφορά δεκάδων χιλιάδων παράνομων μεταναστών στα βορειοανατολικά σύνορά μας, ώστε να εισέλθουν στη χώρα μας. Αυτή η επιχείρηση συντονίστηκε από την Τουρκία με μοναδικό σκοπό να απειλήσει την ανθεκτικότητα και την κοινωνική συνοχή της χώρας μας. Η Ελλάδα έπρεπε να αντιδράσει αμέσως και να προστατεύσει τα σύνορά μας, τα οποία είναι επίσης και ευρωπαϊκά σύνορα". "Ήταν", πρόσθεσε, "πλήρες κυριαρχικό δικαίωμά μας, να διασφαλίσουμε την προστασία των συνόρων μας. Οι συγκεντρωμένοι παράνομοι μετανάστες προσπάθησαν να εισέλθουν βίαια στην ελληνική επικράτεια παρότι καταστήσαμε σαφές ότι δεν επιτρεπόταν παράνομη είσοδος ή παραβίαση των συνόρων μας. Οι ηγέτες της Ε.Ε., ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασσόλι τόνισαν ότι επρόκειτο περί ασύμμετρης απειλής για τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Παράνομες οι τουρκικές Navtex

Για τις τουρκικές Navtex, ο Ν. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι αφορούν σε "παράνομες ενέργειες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με την παρουσία και την εμπλοκή του τουρκικού Ναυτικού. Ήταν σοβαρή κλιμάκωση της έντασης που λειτούργησε αποσταθεροποιητικά για την ειρήνη στην περιοχή. Ήταν μια επιθετική ενέργεια που στοχεύει άμεσα στην αμφισβήτηση του κυριαρχικού δικαιώματος της Ελλάδας στην περιοχή. Ελλόχευε σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος από την αυξημένη παρουσία πολεμικών σκαφών και των δύο χωρών. Υπήρχε μεγάλη ανησυχία στις δυτικές πρωτεύουσες λόγω της εξαιρετικώς επιθετικής και προκλητικής στάσης της 'Αγκυρας". "Πιστεύουμε", ξεκαθάρισε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, "ότι η Τουρκία πρέπει να αλλάξει τη συμπεριφορά της αλλιώς η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει περισσότερα μέτρα. Πρέπει να αποφασίσουμε με καλή πίστη να δημιουργήσουμε ένα πεδίο αλληλοκατανόησης ξεκινώντας με την ατζέντα που έχουμε καθορίσει και με τις κόκκινες γραμμές που έχουμε θέσει. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την απόλυτη άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας όπως απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο".

Τόνισε, δε, ότι η επίλυση του Κυπριακού "αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη ασφάλειας, σταθερότητας και πολυμερούς συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου". "Για το σκοπό αυτό", συνέχισε, "η Ελλάδα ήταν και παραμένει υποστηρικτής των προσπαθειών που κάνει ο γ.γ. του Ο.Η.Ε. ώστε να επαναληφθούν οι συνομιλίες μεταξύ των εκπροσώπων των δύο κοινοτήτων, στο πλαίσιο της σχετικής εντολής από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Η Ελλάδα θα συμμετάσχει στην επικείμενη άτυπη συνάντηση της Γενεύης με εποικοδομητικό πνεύμα. Ελπίζουμε ειλικρινά ότι αυτή η συνάντηση θα έχει αποτέλεσμα. Υπάρχει βάση για την επίλυση του Κυπριακού, με δημιουργία διζωνικής δικοινοτικής Ομοσπονδίας".

Σχήματα πολυμερούς συνεργασίας

Για τα σχήματα πολυμερούς συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή, επεσήμανε ότι "η Ελλάδα προωθεί τη σύναψη καλών σχέσεων και τη γόνιμη περιφερειακή συνεργασία με βάση το Διεθνές Δίκαιο, τις ισχύουσες συνθήκες και τη νομιμότητα με τις γειτονικές χώρες μας, ενεργώντας παράλληλα ως συνδετικός κρίκος μεταξύ χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου που μοιράζονται κοινές πεποιθήσεις για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο". "Έχουμε", συμπλήρωσε, "καταφέρει να συγκροτήσουμε συνεργασία με τις Η.Π.Α., τη Γαλλία, την Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τα Η.Α.Ε. και τη Σαουδική Αραβία, η οποία υποστηρίζεται από την ισχυρή βούληση όλων των μερών. Επιβεβαιώνει το ρόλο της Ελλάδος ως αδιαμφισβήτητου πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή".

Στρατηγική σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ

Για τη στρατηγική σχέση Ελλάδος - ΗΠΑ, ανέφερε ότι "βασίζεται στις παραδοσιακά άριστες σχέσεις των λαών μας, οι οποίοι μοιράζονται κοινές αξίες και αρχές της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. Αυτό είναι το πλαίσιο που συνδέει τις δύο χώρες περισσότερο από δύο αιώνες, σχέσεις που σήμερα είναι ισχυρότερες από ποτέ".

Άριστη η συνεργασία Ελλάδας - Ηνωμένου Βασιλείου

Δεν παρέλειψε, τέλος, να τονίσει ότι "η άριστη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου συνεχίζεται παρά την αποχώρησή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχει αμοιβαίο συμφέρον να παραμείνουμε στενοί εταίροι στην Ασφάλεια και την 'Αμυνα προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις πολύπλευρες προκλήσεις ασφάλειας που απαιτούν μια συντονισμένη απάντηση από όλους μας". "Το Ηνωμένο Βασίλειο", κατέληξε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, "πρέπει να παραμείνει στρατηγικός εταίρος για την Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνοντας υπ' όψιν τα συμφέροντα ασφάλειας και των δύο μερών".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

«Η ΧΩΡΑ ΣΑΣ ΚΥΒΕΡΝΑΤΑΙ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΔΙΚΤΑΤΟΡΑ» 13 Μαϊ 2021 | 18:24

Αγρια κόντρα του γιου Νετανιάχου με τους Τούρκους: Κάνατε γενοκτονία στον ελληνικό πληθυσμό - Σας κυβερνά ένας δικτάτορας

Ο Γιαίρ Νετανιάχου ξεσπάθωσε εναντίον των Τούρκων καθώς μιλάει για γενοκτονία στον ελληνικό πληθυσμό, για Κωνσταντινούπολη και αποκαλεί δικτάτορα τον Ερντογάν

ΕΒΓΑΛΕ ΠΑΛΙ ΤΟ ΣΠΑΘΙ Ο ΕΡΜΠΑΣ 13 Μαϊ 2021 | 17:02

Αγιά Σοφιά: Προκλητική προσευχή για το Μπαϊράμι μετά από 87 χρόνια [Εικόνες-Βίντεο]

Χιλιάδες πολίτες στην Κωνσταντινούπολη καλωσόρισαν το Μπαϊράμι, προσευχόμενοι στην Αγιά Σοφιά μετά από 87 χρόνια.

ΕΧΑΣΕ ΕΔΑΦΗ Η ΤΟΥΡΚΙΑ 13 Μαϊ 2021 | 14:55

Ο Ακάρ θύμωσε με την Ελληνική Επανάσταση: Όσοι μας κατηγορούν για επεκτατισμό, να δουν τον χάρτη του 1821 και τον σημερινό...

Ο Χουλουσί Ακάρ τόνισε πως "όσοι μας κατηγορούν για επεκτατισμό, ας κοιτάξουν στον χάρτη και να κάνουν τη σύγκριση του 1821 με το 2020".

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ FORBES 13 Μαϊ 2021 | 11:04

Με drone - "ιπτάμενους ελεύθερους σκοπευτές" εξοπλίζει ο τουρκικός στρατός τα θωρακισμένα οχήματά του

Η τουρκική αμυντική βιομηχανία παρουσίασε ένα νέο drone - Eίναι εξοπλισμένο με πολυβόλα - Eλέγχεται μέσα από θωρακισμένα οχήματα.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ 13 Μαϊ 2021 | 10:47

Βαρβιτσιώτης: Δικαίωμα του Ισραήλ να προστατεύσει τους πολίτες του

"Κανείς δεν μπορεί να στερήσει το δικαίωμα του Ισραήλ να προστατεύσει τους πολίτες του από 1500 ρουκέτες που στόχευαν αμάχους", σημείωσε ο Μ. Βαρβιτσιώτης.

ΖΗΤΑ ΛΗΨΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΜΕΤΡΩΝ 13 Μαϊ 2021 | 10:25

Νέα παρέμβαση Τουρκίας κατά Ισραήλ: Οι μουσουλμάνοι έχουν καθήκον να δράσουν υπέρ των Παλαιστινίων

"Τρομοκρατικό κράτος" χαρακτηρίζει ο Ερντογάν το Ισραήλ - Οι μουσουλμάνοι έχουν καθήκον να δράσουν λέει ο Οκτάι.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ 13 Μαϊ 2021 | 09:09

Ο Μητροπολίτης Μόρφου ξεσπά για... τις φήμες ότι έχει εμβολιαστεί

Ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος διαψεύδει κατηγορηματικά τις φήμες... ότι εμβολιάστηκε για τον κορονοϊό.

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ 12 Μαϊ 2021 | 21:37

Εκθεση "φωτιά" Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Τουρκία: Καταγγέλλει περιορισμούς και πιέσεις στο Πατριαρχείο - Τι λέει για Χάλκη και Αγία Σοφία

Η Τουρκία παραβιάζει τα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων που προστατεύονται από τη Συνθήκη της Λωζάνης σημειώνεται στην Εκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

ΤΟ 2020 ΥΠΗΡΧΑΝ ΠΕΡΙΠΟΥ 285.800 ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΦΟΡΤΙΣΗΣ 12 Μαϊ 2021 | 11:27

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναπτύξει 2,8 εκατ. σημεία φόρτισης στην Ευρώπη μέχρι το 2030

Μεγαλεπήβολο σχέδιο της Ευρώπης για 2,8 εκατ. φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων ως το 2030.

ΣΕ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΣΚΕΨΗΣ «CENTER FOR STRATEGIC AND INTERNATIONAL STUDIES» 11 Μαϊ 2021 | 21:52

Παναγιωτόπουλος για Τουρκία: Παράγοντας περιφερειακής αστάθειας στο ΝΑΤΟ

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η Τουρκία έχει καταστεί παράγοντας που υπονομεύει τη περιφερειακή σταθερότητα και την εσωτερική συνοχή της νατοϊκής συμμαχίας

ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΨΑΡΕΥΑΝ ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΑΡΙΔΑ 11 Μαϊ 2021 | 16:41

La Repubblica: Τουρκικά αλιευτικά εμβόλισαν ιταλικό ψαράδικο ανοιχτά της Συρίας - Σπεύδει ιταλικό στρατιωτικό ελικόπτερο [Βίντεο]

Ιταλικό αλιευτικό εμβολίσθηκε από τουρκικά ψαράδικα στα ανοικτά της Συρίας, γράφει η εφημερίδα La Repubblica

ΣΑΡΩΝΕΙ ΣΕ VIEWS 11 Μαϊ 2021 | 09:18

Σάλος στην Τουρκία: Αρχιμαφιόζος αποκαλύπτει σχέσεις πολιτικών, μαφίας και κρατικής ασφάλειας

Σάλος έχει ξεσπάσει στην Τουρκία με έναν Αρχιμαφιόζος ο οποίος αποκαλύπτει σχέσεις πολιτικών, μαφίας και κρατικής ασφάλειας.

ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 10 Μαϊ 2021 | 19:45

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν απειλεί κανένα αλλά δεν επιτρέπει και σε κανένα να την απειλεί

Μήνυμα Μητσοτάκη κατά τη συνάντησή του με τον Σλοβένο πρωθυπουργό, Γιάνες Γιάνσα - Αιχμές κατά της Τουρκίας για Κυπριακό και μεταναστευτικό.