Follow us

Παναγιωτόπουλος για Σύνοδο Κορυφής: Ούτε πανηγυρίζουμε, ούτε κλαιγόμαστε - Τις επόμενες ημέρες στη Βουλή η συμφωνία για τα Rafale

Στο θέμα της αγοράς φρεγατών για την ενίσχυση του πολεμικού ναυτικού η Ελλάδα συζητά και με τους Γάλλους και με άλλες χώρες, τόνισε ο υπουργός.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Κανένα θέμα δεν υπάρχει σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ελλάδος-Γαλλίας, διευκρίνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιώτοπουλος, απαντώντας σε σχετικές αναφορές βουλευτών της αντιπολίτευσης, κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού 2021.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι σε λίγες μέρες θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή η αμυντική συμφωνία Ελλάδος-Γαλλίας για τα πολεμικά αεροπλάνα Rafale, ενώ σημείωσε ότι είναι ανοιχτό το θέμα της αγοράς φρεγατών για την ενίσχυση του πολεμικού ναυτικού και η Ελλάδα συζητά και με τους Γάλλους αλλά και άλλες χώρες, με γνώμονα τη καλύτερη οικονομική και λειτουργική επιλογή.

"Δεν γυρίσαμε την πλάτη στη Γαλλία. Το ζήτημα είναι ανοικτό και το πολεμικό μας ναυτικό ψάχνει τη βέλτιστη λύση και προσφορά για μια ικανοποιητική ενδιάμεση λύση, ώστε να έχουμε καλύτερα πλοία, έτοιμα αποτρεπτικά. Αυτή είναι η βάση και είμαστε ανοιχτοί και για τους Γάλλους και για άλλους. Επομένως αυτό θα είναι το μεγάλο στοίχημα, η πρόσθεση των 4 φρεγατών πολλαπλών ρόλων στο πολεμικό μας ναυτικό", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Απαντώντας σε άλλη αιτίαση σχετικά με τη στάση της Γαλλίας στη πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής και αν συσχετίζεται με την αγορά των φρεγατών, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε χαρακτηριστικά:

"Δεν μας γύρισε την πλάτη η Γαλλία. Σε λίγες μέρες θα φέρουμε στη Βουλή προς ψήφιση την αμυντική συμφωνία για τα Rafale. Μέσα σε 4 μήνες υλοποιήσαμε χάρη στα επιτελεία μας μια τόσο μεγάλη συμφωνία για τα εξοπλιστικά. Αν δεν είχαμε καλή διάθεση και πρόθεση, και δεν είχαμε τη στήριξη των Γάλλων δεν θα φτάναμε σε αποτέλεσμα μέσα σε 3 μήνες, και όχι σε τρία χρόνια όπως στο παρελθόν".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ούτε πανηγυρίζουμε, ούτε κατεβάζουμε τα κεφάλια και κλαιγόμαστε

Σχολιάζοντας τις επικρίσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής ο κ. Παναγιωτόπουλος αντέτεινε ότι "ούτε πανηγυρίζουμε, ούτε θριαμβολογούμε ούτε κατεβάζουμε τα κεφάλια και κλαιγόμαστε".

"Είναι υπερβολές όσα ακούγονται. Η Ευρώπη προχωρά με αργά βήματα. Μετά τις προσπάθειες όμως της ελληνικής διπλωματίας η Τουρκία βρίσκεται σε χειρότερη θέση από ότι προ ολίγων ημερών, παρά τα συμφέροντα που υπάρχουν και επηρεάζουν. Η ΕΕ λειτουργεί με συγκεκριμένο τρόπο και εμείς προωθούμε με επιχειρήματα τις θέσεις μας".

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υποστήριξε επίσης ότι "για πρώτη φορά υπάρχει ένα οργανωμένο και προτεραιοποιημένο αμυντικό σχέδιο για τη χώρα", ενώ ζήτησε από τα κόμματα να υπερψηφίσουν τις αμυντικές δαπάνες του προϋπολογισμού που είναι αυξημένες κατά 2 δισ. ευρώ, λόγω των κρίσιμων συγκυριών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στήριξη από το ΚΙΝ.ΑΛ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του "θα δώσει τη θετική του ψήφο φέτος μετά την αύξηση, με ποσό μεγαλύτερο των 2 δισ., των αμυντικών δαπανών".

Παράλληλα, κάλεσε τη κυβέρνηση "να εκπονήσει άμεσα και να καταθέσει στη Βουλή σχέδιο για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας που αποτελεί σημαντικό παράγοντα ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και τομέα οικονομικής ανάπτυξης".

"Η αμυντική μας βιομηχανία μας απασχολεί και για αυτό εντατικοποιούνται οι προσπάθειες μας για να ξαναστηθεί. Η πολυεπίπεδη πολιτική μας φέρνει κάποια αποτελέσματα και αν ευοδωθούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες θα πάνε καλά τα πράγματα", διαβεβαίωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Αρνητικός στην αύξηση των εξοπλιστικά δαπανών δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, λέγοντας χαρακτηριστικά:

"Οι εξελίξεις κραυγάζουν ιδιαίτερα για τα ελληνοτουρκικά και αποδεικνύουν που οδηγεί η πολιτική της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ σε ό,τι αφορά την εθνική κυριαρχία της χώρας. Ξοδεύουμε αστρονομικά ποσά για να αναβαθμίσουμε τα εξοπλιστικά μας συστήματα και να ανταποκριθούμε στη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Αυτή η πολιτική είναι αδιέξοδη. Αγοράζουμε πανάκριβα οπλικά συστήματα, που πρέπει να κουμπώνουν με τα Νατοϊκά. Για αυτό είμαστε αντίθετοι. Κερδισμένοι είναι οι μεγάλοι συμμαχικοί όμιλοι σε μια συμμαχία που δεν μας εγγυάται τίποτα. Δεν μπορεί να στηρίζεστε σε μια συμμαχία που υπονομεύει τα συμφέροντά μας".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Αν ζούσαμε σε έναν ιδανικό κόσμο δεν θα υπήρχε ανάγκη για πρόσθετη αύξηση των αμυντικών δαπανών για ενίσχυση της αποτρεπτικής μας ισχύος. Με ένα ισχυρό αποτρεπτικό σύστημα αποφεύγουμε κάθε σχέδιο για αίμα και πόλεμο", σχολίασε ο υπουργός Άμυνας.

Επικριτικός για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης εμφανίστηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χύτας, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει τις αμυντικές δαπάνες.

"Η αύξηση των αμυντικών δαπανών είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε σε αυτή τη χρονική συγκυρία για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας μας. Τα εξοπλιστικά είναι η μοναδική πρόβλεψη του προϋπολογισμού που θα υπερψηφίσουμε", ανέφερε.

Ακόμα, χαρακτήρισε χαστούκι για την Ελλάδα την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να έχει επίγνωση της κατάστασης και να μην πανηγυρίζει, ούτε να ονειρεύεται.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ 29 Ιουν 2022 | 17:39

Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: Υποστήριξη στην Ουκρανία για όσο χρειαστεί - Αποτρόπαια αγριότητα της Ρωσίας

"Η αποτρόπαια αγριότητα της Ρωσίας προκαλεί τεράστια ανθρώπινα δεινά και μαζικές μετακινήσεις", αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 29 Ιουν 2022 | 15:54

"Καρφί" Μητσοτάκη για την Τουρκία στο ΝΑΤΟ: Οι κυρώσεις για τη Ρωσία να εφαρμόζονται από όλους

Η Συμμαχία επέδειξε ενότητα, ταχύτητα και αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΙΚΡΟΝ 29 Ιουν 2022 | 15:35

Κορονοϊός - Γαλλία: Νέο κύμα με 147.000 κρούσματα σε μια μέρα - Εκκλήσεις για επαναφορά της μάσκας στα μέσα μεταφοράς

Το έβδομο κύμα του κορονοϊού επιταχύνεται και οι εκκλήσεις για επαναφορά της μάσκας στα μέσα μεταφοράς αυξάνονται στη Γαλλία.

130 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ 29 Ιουν 2022 | 12:21

Γαλλία - Τρομοκρατική επίθεση στο Μπατακλάν: Σήμερα η ετυμηγορία στην "δίκη του αιώνα"

Συνολικά 130 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις 13 Νοεμβρίου 2015 και χιλιάδες τραυματίστηκαν όταν μία ομάδα τρομοκρατών, εισέβαλε οπλισμένη στην αίθουσα συναυλιών Μπατακλάν.

54 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ 29 Ιουν 2022 | 11:09

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για το "Turkaegean": Η κατοχύρωση πλήττει τα συμφέροντα της Ελλάδας

Όπως σημειώνουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Επιτροπή Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ έχει εγκρίνει τη δυνατότητα χρήσης από την Τουρκία ως εμπορικό σήμα τη λέξη "Turkaegean".

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ 28 Ιουν 2022 | 16:10

Η αδιανόητη απάντηση Πούτιν σε Μακρόν λίγο πριν την εσβολή στην Ουκρανία, όταν ρωτήθηκε αν θέλει να μιλήσει με Μπάιντεν

Τέσσερις μέρες πριν εισβάλλει στην Ουκρανία, ο Πούτιν δίνει αδιανόητες απαντήσεις στον Μακρόν που του προτείνει διάλογο με τον Μπάιντεν - Ολόκληρος ο αποκαλυπτικός διάλογος

ΑΓΝΟΙΑ 28 Ιουν 2022 | 15:23

Ο Γιάννης Πρετεντέρης σχολιάζει τις ευχές του Τσίπρα στον Μελανσόν- "Όλα τα λεφτά"

Ο Γιάννης Πρετεντέρης στην στήλη του στα Νέα, σχολιάζει τις ευχές του Αλέξη Τσίπρα στον Μελανσόν

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 28 Ιουν 2022 | 14:52

Γαλλία: Νέα καταγγελία για βιασμό σε βάρος υπουργού του Μακρόν - Τι καταγγέλλει η "Λετίσια", η τρίτη γυναίκα που τον κατηγορεί

Στη δικαιοσύνη προσέφυγε γυναίκα που καταγγέλλει ότι δέχθηκε "σεξουαλική επίθεση" από υπουργό του Μακρόν - Τον κατηγορεί για "απόπειρα βιασμού"

ΑΝΑΧΩΡΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 28 Ιουν 2022 | 12:31

Το πρόγραμμα Μητσοτάκη στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη

Αναχωρεί για την Μαδρίτη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου θα παρευρεθεί στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ - Το πρόγραμμα του.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ 28 Ιουν 2022 | 07:22

Ελληνοτουρκικό πόκερ στη Μαδρίτη: Με χάρτες και στοιχεία για τις προκλήσεις ο Μητσοτάκης - Δείπνο με Ερντογάν

Ιδιαιτέρως κρίσιμη Σύνοδος του ΝΑΤΟ ξεκινά στη Μαδρίτη - Θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η ενότητα της Συμμαχία και τα επόμενα βήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

ΚΑΥΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 27 Ιουν 2022 | 22:42

Σύνοδος ΝΑΤΟ - Μαδρίτη: Στο ίδιο τραπέζι Μητσοτάκης - Ερντογάν - Ετοιμότητα για απαντήσεις σε κάθε τουρκική πρόκληση

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα βρεθούν στο δείπνο που θα παραθέσει ο Ισπανός βασιλιάς την Τρίτη το βράδυ στο παλάτι - Ο πλήρης φάκελος της τουρκικής προκλητικότητας στα χέρια του πρωθυπουργού

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΩΝ ΓΑΛΛΙΑΣ 27 Ιουν 2022 | 17:38

Χρυσούλα Ζαχαροπούλου: Μαρτυρία - φωτιά από ανήλικη για την υπουργό του Μακρόν - "Ημουν πληγωμένη, βρώμικη, ταπεινωμένη"

Νέα καταγγελία για τη Χρυσούλα Ζαχαροπούλου από ασθενή που μιλά για "οδυνηρή" εμπειρία όταν ήταν ανήλικη.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ 27 Ιουν 2022 | 17:09

Διπλωματικό "παζάρι" στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ - Πολύ πιθανή η συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν για Φιλανδία και Σουηδία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι πολύ πιθανόν να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ