Παναγιωτόπουλος για Τουρκία: Παράγοντας περιφερειακής αστάθειας στο ΝΑΤΟ

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η Τουρκία έχει καταστεί παράγοντας που υπονομεύει τη περιφερειακή σταθερότητα και την εσωτερική συνοχή της νατοϊκής συμμαχίας

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
παναγιωτόπουλος

Την ανάγκη πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της πολιτικής συνοχής του ΝΑΤΟ με προσήλωση στις αρχές της ειρήνης, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της ενότητας αλλά και την επιθετική και αναθεωρητική συμπεριφορά της Τουρκίας, που έχει λάβει ευρύτερες γεωπολιτικές διαστάσεις που εκτείνονται πολύ πέρα του πλαισίου των ελληνοτουρκικών διαφορών, υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε ομιλία του στην δεξαμενή σκέψης "Center for Strategic and International Studies" στην Ουάσιγκτον.

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η Τουρκία έχει καταστεί παράγοντας που υπονομεύει τη περιφερειακή σταθερότητα και την εσωτερική συνοχή της νατοϊκής συμμαχίας. "Αυτό που είναι καινούργιο στην περιοχή" ανέφερε, "είναι το γεγονός ότι βλέπουμε μια σειρά από τοπικούς και διεθνείς δρώντες να ενεργούν με μια νέα αποφασιστικότητα.

Μερικές φορές επιδεικνύουν μια αναθεωρητική συμπεριφορά, προσπαθώντας να ανατρέψουν την ισορροπία δυνάμεων, να ξαναγράψουν νομικές συμβάσεις ή να ακυρώσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα ορισμένων παράκτιων κρατών".

Πρόκειται, είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, για μια "ανησυχητική εξέλιξη που σίγουρα συνιστά ένα παράγοντα αστάθειας. Από την πλευρά μας θεωρούμε ότι όλες αυτές οι εξελίξεις έχουν έναν κοινό παρονομαστή: τις επεκτατικές και αναθεωρητικές νεοθωμανικές φιλοδοξίες της Τουρκίας που την έχουν οδηγήσει στην υιοθέτηση μιας επιθετικής στρατηγικής στάσης".

Σχολιάζοντας αυτά τα νέα δεδομένα, ο ΥΠΕΘΑ εξήγησε πως η συμπεριφορά της Άγκυρας έχει ευρύτερες επιπτώσεις σε όλο το περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή και απέδωσε αυτή την εξέλιξη στον ρόλο της περιφερειακής υπερδύναμης που προσπαθεί να διεκδικήσει η Τουρκία μέσω της επιβολής της σε γειτονικές χώρες και παίκτες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως εξήγησε ο κ. Παναγιωτόπουλος, "αυτή η επιθετική στρατηγική στάση, η οποία περιλαμβάνει μια σειρά άμεσων στρατιωτικών απειλών και ορισμένων επιθετικών και πολεμικών δηλώσεων, έχει κεντρίσει την προσοχή όλων στην περιοχή. Δεν πρόκειται πλέον για μια διμερή διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Είναι μια συμπεριφορά που επηρεάζει όλους στην περιοχή και συνεπώς δημιουργεί ένα ασταθές περιβάλλον ασφάλειας".

Υπό αυτό το πρίσμα, ο ΥΠΕΘΑ εκτίμησε ότι η στάση της Άγκυρας έχει δημιουργήσει εστίες έντασης με συμμαχικά κράτη και συνεπώς συνιστά μια σημαντική απειλή για την εσωτερική συνοχή του ΝΑΤΟ.

Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα το περιστατικό που είχε σημειωθεί το προηγούμενο καλοκαίρι, όταν τουρκικά πολεμικά πλοία είχαν παρενοχλήσει επιθετικά ένα γαλλικό πολεμικό πλοίο, το οποίο είχε επιχειρήσει να ελέγξει το τουρκικό πλοίο Cirkin στο πλαίσιο νατοϊκής επιχείρησης για την καταπολέμηση της μεταφοράς λαθραίων όπλων στη Λιβύη.

Όπως τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, "αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Γαλλία να αποσυρθεί από μια πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Και αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό πλήγμα στην εσωτερική συνοχή του ΝΑΤΟ, το οποίο δεν μπορεί να αποδοθεί στις ελληνοτουρκικές εντάσεις αλλά σε αυτή τη συνολική συμπεριφορά της Τουρκίας".

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε και στην κρίση που σημειώθηκε μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας το περασμένο καλοκαίρι, λέγοντας ότι καταβάλλεται συνεχώς προσπάθεια για να αποφευχθεί μια νέα αναζωπύρωση της έντασης.

Όπως εξήγησε, η Ελλάδα συνεχίζει να εργάζεται για τη δημιουργία μηχανισμών αποσυμπίεσης και να συζητά με την Τουρκία προκειμένου να υπάρξει μια κατανόηση, η οποία θα οδηγήσει στην οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης. "Θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει μια κατανόηση. Σίγουρα δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα. Ωστόσο, πιστεύω ότι πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα επαναληφθούν εντάσεις τέτοιου μεγέθους προκειμένου να διατηρήσουμε τη σταθερότητα και τη συνοχή στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ", τόνισε χαρακτηριστικά.

Η Ελλάδα δεν καλλιεργεί μια Αντιτουρκική Συμμαχία

Ο κ. Παναγιωτόπουλος υποστήριξε ότι η Ελλάδα προτάσσει τη διπλωματία και ότι διεκπεραιώνει έναν κεντρικό γεωπολιτικό ρόλο μέσω των πολυσχιδών σχημάτων περιφερειακής συνεργασίας που έχει οικοδομήσει στη περιοχή.

Όπως είπε, η Ελλάδα εξελίσσεται συνεχώς σε έναν όλο και σημαντικότερο στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο που προωθεί τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των αρχών καλής γειτονίας με στόχο την εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βασική επιδίωξη της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι να καταστήσει αυτές τις δυτικές αξίες κοινό κτήμα στην περιοχή με στόχο να αποτελέσουν την βάση της συνεργασίας και της επίλυσης διαφορών μεταξύ των διαφόρων κρατών της Ανατολικής Μεσογείου.

Όσον αφορά την Τουρκία, ο ΥΠΕΘΑ αναγνώρισε ότι είναι μια χώρα με σημαντική παρουσία στην περιοχή και ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα δεν έχει στόχο να την αποκλείσει ή να δημιουργήσει έναν αντιτουρκικό συνασπισμό. Όπως μάλιστα είπε, οι πόρτες για όλες τις περιφερειακές πρωτοβουλίες παραμένουν ανοιχτές υπό τον προϋπόθεση ότι η Άγκυρα θα επιδείξει τον απαραίτητο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στις αρχές καλής γειτονίας.

"Κατανοώ ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει τα δικά της εσωτερικά οικονομικά και πολιτικά προβλήματα που ανάγκασαν τον πρόεδρο Ερντογάν να ευθυγραμμιστεί με τα πιο σκληρά εθνικιστικά στοιχεία του τουρκικού πολιτικού συστήματος. Η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα που έχει μια συγκεκριμένη παρουσία στην περιοχή.

Εμείς δεν είχαμε ποτέ στρατηγικό στόχο να απομονώσουμε την Τουρκία, αλλά να την ενσωματώσουμε σε ένα περιβάλλον που σκέφτεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Αυτή τη στιγμή, αυτό δεν συμβαίνει. Αυτός, λοιπόν, είναι ο λόγος για τον οποίο η Τουρκία έχει μένει εκτός όλων αυτών των πολυμερών συστημάτων που επιδιώκουν την προώθηση της ασφάλειας, της ειρήνης και της σταθερότητας", εξήγησε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Εμβάθυνση ελληνοαμερικανικών σχέσεων

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε, επίσης, και στη διεύρυνση και εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδος – ΗΠΑ. Επεσήμανε τον στρατηγικό χαρακτήρα της αμυντικής συνεργασίας προς όφελος των δύο χωρών, του ΝΑΤΟ αλλά και της ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής.

Έκανε, δε, ιδιαίτερη μνεία στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί στον τομέα ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού των δυνατοτήτων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων τόσο στο πλαίσιο της προάσπισης της εθνικής κυριαρχίας όσο και στη συνεισφορά τους στην αμυντική και αποτρεπτική θωράκιση του ΝΑΤΟ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΟΥ ΝΑΤΟ 13 Ιουν 2021 | 19:12

Ανοιγμα Ερντογάν σε Μπάιντεν: Πρέπει να αφήσουμε πίσω τα προβλήματα

Πρέπει να αφήσουμε πίσω τα προβλήματα, διαμηνύει ο Ερντογάν στον πρόεδρο των ΗΠΑ ενόψει της συνάντησής τους στη σύνοδο του ΝΑΤΟ

ΣΤΙΣ 17:00 13 Ιουν 2021 | 17:48

Τη Δευτέρα η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν - Ολο το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

Στις Βρυξέλλες θα μεταβεί τη Δευτέρα 14 Ιουνίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ 13 Ιουν 2021 | 10:13

Μήνυμα Μητσοτάκη στον Ερντογάν, την παραμονή της συνάντησής τους στο ΝΑΤΟ: Υπάρχει μόνο ένας τρόπος…

Το μήνυμα Μητσοτάκη στον Ερντογάν την παραμονή του ραντεβού τους στις Βρυξέλλες

ΑΠΟ ΤΟ NORDIC MONITOR 13 Ιουν 2021 | 09:53

Αποκάλυψη: Η Τουρκία έδωσε σε σχέδιο πολεμικής άσκησης, το όνομα ναυμαχίας του 1560- Η ερμηνεία

Το σχέδιο αποκαλύπτει το αφήγημα Ερντογάν για τα προβλήματα της Τουρκίας, που δήθεν είναι αποτέλεσα χριστιανικής εχθρότητας

ΜΟΝΟ ΛΙΒΥΟΙ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ 12 Ιουν 2021 | 16:37

Αιφνιδιαστική επίσκεψη Ακάρ στη Λιβύη: Πήγε αλλά δεν τον υποδέχτηκε κάποιος πολιτικός

Ηχηρή ήταν η απουσία των Λίβυων πολιτικών στην αιφνιδιαστική επίσκεψη Ακάρ στη Λιβύη.

ΜΕ ΤΟ ΔΕΞΙ Η "ΣΚΟΥΑΝΤΡΑ ΑΤΖΟΥΡΑ" 12 Ιουν 2021 | 00:04

Euro 2020-2021: Περίπατος για την Ιταλία στην πρεμιέρα, 3-0 την Τουρκία στη Ρώμη [Βίντεο]

Με εμφατική εμφάνιση, η Ιταλία δεν δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα να περάσει το εμπόδιο της Τουρκίας και να ξεκινήσει με νίκη στο Euro 2020-2021 - Κάτω του μετρίου οι Τούρκοι

ΣΤΗ ΡΩΜΗ 11 Ιουν 2021 | 23:21

Euro 2020-2021: Εντυπωσιακή έναρξη στο Ολίμπικο - Μποτσέλι και U2 τραγούδησαν για 16.000 θεατές [εικόνες]

Πυροτεχνήματα και χρώματα στον εναρκτήριο αγώνα του Euro 2020-2021 μεταξύ της Ιταλίας και της Τουρκίας

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΕΞ 11 Ιουν 2021 | 17:22

Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα δείχνει αδυναμία όταν φέρνει τα προβλήματά της με την Τουρκία στην Ευρώπη

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε λόγο ξανά για μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας

ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΕΕ 11 Ιουν 2021 | 12:30

Μήνυμα Μητσοτάκη προς Ερντογάν λίγο πριν το τετ α τετ της Δευτέρας: Διάλογος με σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου

Βαθμός αποκλιμάκωσης η έναρξη διαλόγου με Τουρκία, αλλά απαιτούνται αναλογικά βήματα, διαμηνύει ο Κ. Μητσοτάκης στην Τουρκία ενόψει της συνάντησης με Ερντογάν.

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΠΥΡΑΥΛΩΝ ΣΤO ΙΝΤΣΙΡΛΙΚ ΩΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΛΥΣΗ 11 Ιουν 2021 | 09:12

Αδειάζουν την Τουρκία οι ΗΠΑ: Κανένας συμβιβασμός για τους S-400 - Απειλούν την ασφάλεια του ΝΑΤΟ

Tο Στέιτ Ντιπάρτμεντ δείχνει έτσι ότι κλείνει την πόρτα σε όλα τα σενάρια που θέλουν τις ΗΠΑ να είναι έτοιμες να αποδεχτούν τη παραμονή των S-400 στην Τουρκία μέσω μιας συμβιβαστικής λύσης που θα έχει τεχνικό χαρακτήρα.

"ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ" 10 Ιουν 2021 | 02:41

Τουρκία: Συλλήψεις μελών του φιλοκουρδικού HDP στην Κωνσταντινούπολη - Ο Ερντογάν πιέζει για το κλείσιμό του

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορεί το φιλοκουρδικό κόμμα ότι είναι ο πολιτικός βραχίονας του PKK.

ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΜΠΑΙΝΤΕΝ 09 Ιουν 2021 | 18:39

Ακραίες δηλώσεις Ερντογάν: Παρελθόν ο κοινοβουλευτισμός για εμάς - Καμία υποχώρηση στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Ο λαός έχει αφήσει πίσω τις αβέβαιες μέρες του κοινοβουλευτικού συστήματος, δήλωσε απροκάλυπτα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

09 Ιουν 2021 | 17:02

Η Τουρκία δεσμεύθηκε να σώσει τη Θάλασσα του Μαρμαρά - Σοκάρει η έκταση της θαλάσσιας βλέννας [Εικόνες]

Η θαλάσσια βλέννα έχει εξαπλωθεί μέσω της θάλασσας νότια της Κωνσταντινούπολης καλύπτοντας λιμάνια, ακτές και τμήματα της επιφάνειας.