Follow us

Παναγιωτόπουλος για υποκλοπές: "Ο τρόπος που βλέπει το φως δεν με πείθει- Επιφυλάσσομαι μην βρεθώ κι εγώ σε λίστα"

Συνέντευξη στο Action24 έδωσε ο Υπ. Αμύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος. Τόνισε πως το νέο έτος θα παραλάβει η Ελλάδα 6 Rafale, μίλησε για τις Belh@arra και τις κορβέτες και επεσήμανε πως η Τουρκία δεν θα αλλάξει τον αναθεωρητισμό της ούτε μετά τις εκλογές.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Για την επόμενη παρτίδα Rafale που θα παραλάβει η Ελλάδα με το νέο έτος, τις φρεγάτες Belh@rra, με τη μία ήδη να ναυπηγείται αλλά και τις φιναλίστ (Γαλλία, Ιταλία) για τις κορβέτες, μίλησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στο Action24.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος, πιο συγκεκριμένα ανέφερε πως "άλλα έξι αεροσκάφη Rafale αναμένονται μέσα στο 2023 και άλλα έξι το επόμενο έτος”. Θυμίζουμε πως ήδη η Ελλάδα έχει παραλάβει τρία αεροσκάφη.

Μιλώντας για την αναβάθμιση του Πολεμικού Ναυτικού τόνισε πως οι φρεγάτες μας "είναι καράβια 40 ετών”, οπότε σε αυτό το πλαίσιο "έχουμε ήδη συμφωνήσει να αποκτήσουμε τρεις υπερσύγχρονες φρεγάτες, τις λεγόμενες "Belh@rra". Ναυπηγείται τώρα η πρώτη για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό στη Γαλλία”. Συμπλήρωσε δε πως "υπάρχει εναλλακτική για την πρόσκτηση μίας ακόμα” ενώ επεσήμανε ότι απομένει "η τελική απόφαση για να προχωρήσουμε σε εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών τύπου "MEKO" που είναι τα σχετικά νεότερα πλοία, αλλά πάλι έχουν ηλικία 30 με 35 χρόνια”.

Διαβάστε Επίσης

"Η ανάσταση της ναυπηγικής βιομηχανίας”

Ερωτηθείς για τις κορβέτες που αναμένεται να αποκτήσει η Ελλάδα, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισε ότι "το Πολεμικό Ναυτικό αξιολογεί τις τελικές προτάσεις των δύο φιναλίστ, θα έλεγα, αυτού του διαγωνισμού, των Γάλλων και των Ιταλών”. Τόνισε παράλληλα πως "θέλουμε σε αυτό το πρόγραμμα να υπάρχει ναυπήγηση σε ελληνικό ναυπηγείο. Δεν θα είναι το πρώτο καράβι ασφαλώς, δεν θα είναι η πρώτη κορβέτα. Από τη δεύτερη και μετά όμως θα έχουμε συμμετοχή των ελληνικών ναυπηγείων κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό νομίζω. Είναι η ανάσταση στην πράξη της εγχώριας ναυπηγικής βιομηχανίας”.

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης δεν θα μπορούσε να μην ερωτηθεί με την τουρκική προκλητικότητα, λέγοντας πως "η αποτροπή είναι σπουδαία υπόθεση και η Ελλάδα έχει κάνει πολλά βήματα για να ενισχύσει το αποτρεπτικό της αποτύπωμα, τα τελευταία χρόνια. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι αξιόμαχες, είναι ικανές, ξέρουν πολύ καλά τη δουλειά τους. Η δική μας δουλειά είναι να βοηθήσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις να κάνουν τη δουλειά τους”.

"Ανταλλάσσω μηνύματα με τον Χουλουσί Ακάρ”

Μιλώντας για τις αμυντικές συμφωνίες που έχει "χτίσει” η Ελλάδα τόνισε ότι "η οικοδόμηση των συμμαχιών της χώρας σε πάρα πολλά επίπεδα, είτε σε μορφή πολυμερών σχημάτων είτε σε μορφή διμερών επαφών έχει αποδώσει σημαντικά αποτελέσματα, σημαντικά οφέλη το τελευταίο διάστημα”. Αναφέρθηκε μάλιστα στις ΗΠΑ και Γαλλία αλλά και στην αναβάθμιση υποδομών με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη Σούδα και την Αλεξανδρούπολη.

Για τη σχέση του με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, είπε ότι "είναι αρκετά καλή. Έχουμε την ευχέρεια να ανταλλάσσουμε μηνύματα ο ένας με τον άλλον αν χρειαστεί, για όπου χρειαστεί”. Συμπλήρωσε πως "θεωρώ ότι αν υπάρχει ένα περιθώριο για κατανόηση, θα πρέπει η Τουρκία να σταματήσει να επιδεικνύει αυτή τη συμπεριφορά. Είναι απαράδεκτο ένας σύμμαχος στο ΝΑΤΟ να απειλεί κάποιον άλλον με στρατιωτική δράση. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορούμε να δεχτούμε και δεν δέχονται και οι εταίροι στο ΝΑΤΟ”.

Διαβάστε Επίσης

"Δεν θα αλλάξει ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας ούτε μετά τις εκλογές”

Ανέφερε δε "δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν δεχθούμε ότι η Τουρκία υιοθετεί μια συνολική αναθεωρητική στάση, τότε οι εκλογές ή μάλλον η ολοκλήρωση της εκλογικής κατάστασης στην Τουρκία δεν θα αλλάξει και πολύ τα πράγματα. Αναθεωρητισμός σημαίνει ότι αρχίζω και διεκδικώ πράγματα στην περιοχή. Θέλω να αλλάξω το status quo στην περιοχή. Άρα θεωρώ ότι η συνολική στρατηγική της Τουρκίας, εφόσον διέπεται από αυτό το πνεύμα του αναθεωρητισμού, δεν θα αλλάξει” τόνισε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας.

Για το ενδεχόμενο παραχώρησης του συστήματος S-300 στην Ουκρανία, ξεκαθάρισε ότι
"δεν έχουμε λάβει μέχρι στιγμής επίσημη πρόταση” προσθέτωντας ότι "οι Ουκρανοί βέβαια ρώτησαν. Είχα την ευκαιρία να το ακούσω με τα αυτιά μου -από τον ίδιο τον Πρόεδρο Ζελένσκι- και να απαντήσω όταν πριν από ένα μήνα περίπου συνόδευσα την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην επίσκεψή της στο Κίεβο κι είχαμε συνομιλίες με την ουκρανική πλευρά.

"Αντιμετωπίζουμε απειλή, δεν θα δώσουμε τους S-300 στην Ουκρανία”

Η απάντησή μου ήταν και εξακολουθεί να είναι, για λογαριασμό της κυβέρνησης βέβαια, του πρωθυπουργού, σταθερή και απαράλλαχτη. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη κάποιων οπλικών συστημάτων για συγκεκριμένους λόγους, επειδή αντιμετωπίζει μια απειλή. Δεν θα κάνουμε τίποτα λοιπόν, δεν έχουμε καμία πρόθεση να κάνουμε το παραμικρό που θα έφερε οποιοδήποτε ρήγμα, οποιοδήποτε μικρό κενό στην αμυντική μας διάταξη έναντι αυτής της απειλής.

Σε κάθε περίπτωση δεν θα κάνουμε τίποτα ώστε να αποδυναμωθεί μέσα από αυτό η αμυντική μας διάταξη για συγκεκριμένους λόγους” είπε και συνέχισε: "Καμία αλλαγή στην αμυντική μας διάταξη. Όλα αυτά τα συστήματα από όπου και αν προέρχονται, είναι εκεί για συγκεκριμένους λόγους για να εξυπηρετήσουν τις συγκεκριμένες ανάγκες. Σε αυτή τη λογική λοιπόν είμαστε και παραμένουμε”.

Διαβάστε Επίσης

"Επιφυλάσσομαι μήπως βρεθώ κι εγώ σε κάποια άλλη λίστα προσεχώς”

Για την υπόθεση των υποκλοπών, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας τόνισε ότι "όταν κάθε Κυριακή βλέπει το φως της δημοσιότητας μια λίστα με ακόμα περισσότερους, από μία εφημερίδα που δεν φημίζεται για την αντικειμενικότητά της, τότε αυτό προσλαμβάνει έτσι τη διάσταση μιας πληροφορίας που δεν είναι απαραίτητο να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και πάει να δημιουργήσει πολιτικές εντυπώσεις.

Είναι μία δυσάρεστη υπόθεση, καλό θα ήταν να μην είχε συμβεί, από κει και πέρα όμως νομίζω ο τρόπος που βλέπει το φως της δημοσιότητας δεν με πείθει κι επιφυλάσσομαι μήπως βρεθώ κι εγώ σε κάποια άλλη λίστα προσεχώς”.

Για την αύξηση της θητείας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ξεκαθάρισε ότι "δεν έχει ξεκινήσει ακόμα αυτή η κουβέντα” καθώς γίνεται αποτίμηση "του κατά πόσον απέδωσε αυτή η στοχευμένη μείωση της θητείας που αποφασίσαμε πέρυσι μόνο” ενώ για την αύξηση στα πλεύσιμα του Στόλου, είπε ότι αποτελεί "εξαγγελία του πρωθυπουργού και θα χορηγηθεί”.

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

«ΛΑΘΟΣ ΤΟ ΚΑΨΙΜΟ ΤΟΥ ΚΟΡΑΝΙΟΥ» 31 Ιαν 2023 | 10:22

Μπακογιάννη: Ο Ερντογάν δεν θα πάρει τα F-16 μέχρι τις εκλογές - Τελευταίο του χαρτί η εθνικιστική συσπείρωση

Η κ. Μπακογιάννη εκτίμησε ότι ο Ερντογάν "παίζει το τελευταίο του χαρτί", το οποίο, όπως είπε, είναι η εθνικιστική συσπείρωση.

HABER GLOBAL 31 Ιαν 2023 | 09:41

Στο στόχαστρο των τουρκικών ΜΜΕ Μητσοτάκης και Φλώρος: "Η Ελλάδα εξοπλίζεται και ετοιμάζεται για πόλεμο"

"Η Ελλάδα εξοπλίζεται σε επίπεδα που δείχνει να ετοιμάζεται για πόλεμο. Και τώρα από τις ΗΠΑ διεκδικεί τα μαχητικά F-35 ενώ έχει από τη Γαλλία έχει αγοράζει μαχητικά Rafale και φρεγάτες", αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΜΑΧΗΤΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ F-4Ε PHANTOM 30 Ιαν 2023 | 16:51

Συντριβή Φάντομ: Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις με εντολή Παναγιωτόπουλου

Τριήμερο στρατιωτικό πένθος κηρύχθηκε στις ένοπλες δυνάμεις, με εντολή του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου.

ΜΠΕΡΔΕΜΑ 30 Ιαν 2023 | 16:48

Πόπη Τσαπανίδου για τις υποκλοπές και τον "εκβιασμό" του Ανδρουλάκη- Πρώτος το είπε ο Γερουλάνος

Η Πόπη Τσαπανίδου απόλογήθηκε για τα υπονοούμενα σε βάρος του Νίκου Ανδρουλάκη, επικαλούμενη τον Παύλο Γερουλάνο

ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ 30 Ιαν 2023 | 14:27

Γιατί η Πόπη Τσαπανίδου έκανε έξαλλους τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ- Τα υπονοούμενα για τον Ανδρουλάκη περί εκβιασμού

Η Πόπη Τσαπανίδου άφησε υπονοούμενα ότι ίσως ο Ανδρουλάκης εκβιαστεί για να στηρίξει κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας

ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑ 30 Ιαν 2023 | 11:36

Η αμερικανική πρεσβεία στην Τουρκία προειδοποιεί για πιθανές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη

"Πιθανές επικείμενες επιθέσεις αντιποίνων από τρομοκράτες" μπορεί να πραγματοποιηθούν σε περιοχές στις οποίες συχνάζουν Δυτικοί, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΟΙΗΜΑ 30 Ιαν 2023 | 09:45

Νέο παραλήρημα Ερντογάν: "Δεύτερη άλωση" η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί

Δεύτερη άλωση θεωρεί ο Ερντογάν τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.

«ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ 000 ΤΗΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ» 29 Ιαν 2023 | 20:45

Χατζηδάκης για υποκλοπές: Καμία ανάμειξη του πρωθυπουργού - Πίσω από την ιστορία κρύβονται κάποιοι "Κλουζώ"

Ο κ. Χατζηδάκης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι "όλα αυτά τα οποία έγιναν, ήταν αποτελέσματα δραστηριοτήτων εναντίον του πρωθυπουργού".

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΕΞ 29 Ιαν 2023 | 18:44

Σκληρό μήνυμα ΥΠΕΞ σε Τουρκία: Να λογοδοτήσετε για το πώς έφτασε η ελληνική μειονότητα στα πρόθυρα εξαφάνισης

"Η Τουρκία αντί να αντλεί μαθήματα από την Ελλάδα, εξακολουθεί να μην λογοδοτεί για το πώς οδήγησε την Ελληνική Μειονότητα σε Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο στα πρόθυρα της εξαφάνισης" αναφέρει το ΥΠΕΞ.

ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ 29 Ιαν 2023 | 16:47

Handelsblatt: Αλλαγή πλεύσης από τον Ερντογάν: Ενισχύει την λίρα και την εγχώρια κατανάλωση για να κερδίσει τις εκλογές

Εκατομμύρια Τούρκοι θα επωφεληθούν από ένα ισχυρότερο νόμισμα, ενισχύοντας έτσι την εθνική κατανάλωση και οδηγώντας τον Ερντογάν σε μία νέα θητεία.

"ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΞΕΝΟΦΟΒΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ" 29 Ιαν 2023 | 10:04

Τραβάει το σχοινί ο Ερντογάν: Ταξιδιωτικές οδηγίες για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ λόγω "ρατσισμού"

Η Τουρκία εξέδωσε "ταξιδιωτική οδηγία για ευρωπαϊκές χώρες", στην οποία αναφέρεται ότι "παρατηρείται αύξηση των αντιισλαμικών, ξενοφοβικών και ρατσιστικών ενεργειών"

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ 28 Ιαν 2023 | 23:04

Δένδιας: Έχουμε δίπλα μας έναν αυθάδη και αναθεωρητικό γείτονα, αλλά δεν τους φοβόμαστε

Ο κ.Δένδιας επίσης εξήγησε ότι τα τριάμισι τελευταία χρόνια δεν ήταν καθόλου εύκολα, λόγω της διαρκούς κρίσης με την Τουρκία.

28 Ιαν 2023 | 22:20

Η οργή της Άγκυρας περιπλέκει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ - Αναμονή μέχρι το... καλοκαίρι

Ο Σουηδός ΥΠΕΞ Τομπίας Μπίλστρομ αναγνώρισε ότι η οργή της Άγκυρας για τις πρόσφατες διαδηλώσεις και το κάψιμο του Κορανίου περιέπλεξαν την διαδικασία ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ.