Follow us

Παναγιωτόπουλος: Η Τουρκία θα πληρώσει βαρύ κόστος αν αποτολμήσει στρατιωτική εμπλοκή

"Ο Τούρκος Πρόεδρος κάθε φορά που αισθάνεται απειλούμενος ή αντιμετωπίζει εσωτερικά προβλήματα προκαλεί εντάσεις" είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Παναγιωτόπουλος

"Έχω τονίσει κατ' επανάληψη ότι οι εντάσεις δεν προσφέρουν σε καμία πλευρά. Οι δυνατότητές μας αυτές είναι που αποθαρρύνουν την άλλη πλευρά από το να αποτολμήσει στρατιωτική εμπλοκή. Και αυτό διότι ξέρουν το βαρύ κόστος που θα αναγκάζονταν να πληρώσουν. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι πάντα σε εγρήγορση, σε ετοιμότητα και αποφασιστικές". Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα "Το Manifesto".

Οι δηλώσεις Ερντογάν

Απαντώντας στο τι σηματοδοτεί για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις το "Μητσοτάκης τέλος για μένα" του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι "ο Τούρκος Πρόεδρος, κάθε φορά που αισθάνεται απειλούμενος ή αντιμετωπίζει εσωτερικά προβλήματα, προκαλεί εντάσεις".

"Απλώς εκτίθεται στη διεθνή κοινότητα και ενισχύει τη φαρέτρα των ελληνικών επιχειρημάτων, τα οποία, άλλωστε, εξετέθησαν από τον Έλληνα πρωθυπουργό στην αμερικανική ηγεσία και στο Κογκρέσο", πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ξεκαθάρισε ότι "δεν θα είμαστε εμείς που θα διακόψουμε τους διαύλους συνεννόησης" και διευκρίνισε ότι "ο διάλογος, όμως, δεν συμβαδίζει με επιθετική ρητορική και προκλητικές συμπεριφορές. Δεν έχει κανένα νόημα τότε κι αυτό που πρέπει να αντιληφθεί ο Τούρκος Πρόεδρος είναι ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή, δεν κάνει όμως εκπτώσεις στην υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της".

Διαβάστε Επίσης

Ακόμη, τόνισε ότι "ο Τούρκος Πρόεδρος σφάλλει αν νομίζει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας ή δεν θα αντιμετωπίσει την επιβουλή της εδαφικής ακεραιότητάς της. Ασφαλώς και δεν θα είμαστε εμείς που θα προκαλέσουμε οποιαδήποτε ένταση στην ευρύτερη περιοχή".

Ο υπουργός διαβεβαίωσε τον ελληνικό λαό ότι πρέπει "να αισθάνεται απολύτως ασφαλής, καθώς οι Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι παρούσες και σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή".

Σε ερώτηση εάν προβληματίζεται "από την πρόσφατη χαλαρή αντίδραση της Κομισιόν σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα", απάντησε ότι "η Κομισιόν έχει πολλές φορές υποστηρίξει την αδιαμφισβήτητη κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά και έχει κρίνει, επίσης πολλές φορές, ως αντιπαραγωγικά τα οποιαδήποτε σχόλια που μπορεί να προέρχονται από Τούρκους αξιωματούχους".

"Επομένως, ας μην υποτιμούμε τη στήριξη και την ασφάλεια που παρέχει η ΕΕ στην Ελλάδα. Κι ας αναρωτηθούμε πώς θα ήταν τα πράγματα εάν η Ελλάδα ήταν τώρα εκτός ΕΕ", συμπλήρωσε.

"Αν υπήρξε ποτέ μία περίοδος κατά την οποία η Ελλάδα θα έπρεπε να νιώθει ασφαλής και ήσυχη, είναι αυτή που διανύουμε τώρα. Η Ελλάδα δεν πρέπει να ανησυχεί, οι ευρωπαϊκές χώρες προστατεύονταν και προστατεύονται. Η άποψή μου είναι ότι δεν μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα στην ασφάλεια της Ελλάδας ή κάποιας άλλης ευρωπαϊκής χώρας", επεσήμανε.

Οι υπερπτήσεις

Στο σχόλιο ότι "παρά το πολύ ισχυρό αποτύπωμα του ταξιδιού και τα χειροκροτήματα όλου του Κογκρέσου στον κ. Μητσοτάκη, λίγες μέρες μετά είχαμε την απάντηση της Τουρκίας με τις υπερπτήσεις πάνω από την Αλεξανδρούπολη", ο κ. Παναγιωτόπουλος απάντησε πως "αυτού του είδους "η απάντηση" της Τουρκίας, απλώς επιβεβαίωσε τα επιχειρήματα υπέρ των ελληνικών θέσεων που ανέπτυξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο στον Αμερικανό Πρόεδρο όσο και στα μέλη του Κογκρέσου με την ιστορική ομιλία του".

Όπως είπε, "συνιστά αναγνώριση στο πρόσωπο του Έλληνα πρωθυπουργού ενός παγκοσμίου κύρους ηγέτη που με τη συνεχή δουλειά, επιμονή και υπομονή, σε σημαντικά, στρατηγικής σημασίας θέματα κατορθώνει και περνά τις ελληνικές θέσεις".

Για τις υπερπτήσεις εξήγησε ότι "αποτελεί πάγια τουρκική τακτική η εκδήλωση προκλητικότητας. Οι γείτονες, κάθε φορά που νιώθουν να απειλούνται ή η διεθνής κοινότητα τους κάνει να αισθάνονται ανασφαλείς, αντιδρούν διαταράσσοντας το περιβάλλον ασφαλείας και σταθερότητας. Έτσι, όμως, επιτείνουν την αναξιοπιστία τους απέναντι στους συμμάχους τους. Και αυτό δεν το λέμε μόνο εμείς αλλά και εταίροι στην περιοχή".

Όσον αφορά το ενδεχόμενο αναβάθμισης των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, ο υπουργός εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το "αν τελικά θα εγκριθεί από τα νομοθετικά Σώματα των ΗΠΑ, Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία".

"Οι ΗΠΑ", υπογράμμισε, "δεν θα μπορούσαν να αποδεχτούν την πώληση στην Τουρκία των F-35 όταν έχει προηγηθεί από τη Ρωσία η τουρκική αγορά των S-400. Είναι αυτονόητο ότι η όλη υπόθεση θα εξαρτηθεί από τη συνολική συμπεριφορά των Τούρκων. Η οποία θα αξιολογηθεί δεόντως από τις ΗΠΑ".

Για την αποστολή υλικού της Ελλάδας στην Ουκρανία, επανέλαβε ότι "η Ελλάδα έπραξε το καθήκον της έναντι της Ιστορίας που υπαγορεύει την αποτροπή κάθε εν εξελίξει αναθεωρητισμού από αυταρχικά καθεστώτα. Ιδίως όταν αυτού του είδους οι αναθεωρητισμοί μπορεί να βρουν και άλλους μιμητές".

"Η Ελλάδα ενίσχυσε την Ουκρανία στον αγώνα της να αντιμετωπίσει την εισβολή των Ρώσων με αμυντικό υλικό συνολικού βάρους 40 τόννων, που αποτελείται από πυρομαχικά διαφόρων διαμετρημάτων και τυφέκια. Αυτήν τη στιγμή επεξεργαζόμαστε την αποστολή αριθμού τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης με συμφωνημένη την αντικατάσταση αυτών από αντίστοιχο γερμανικό αμυντικό υλικό (οχήματα)".

"Θα ήταν", ξεκαθάρισε επίσης, "αδιανόητο να αποδυναμώναμε οποιοδήποτε σημείο στην αμυντική μας διάταξη προκειμένου προκειμένου να ενισχύσουμε κάποιον τρίτον που θα είχε ανάγκη την ενίσχυση αυτή. Προέχει πάντα η πατριωτική αντίληψη της υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων και της ακεραιότητας της χώρας".

"Το υπουργείο Άμυνας εφάρμοσε την κυβερνητική γραμμή επί του θέματος. Από την πρώτη στιγμή, χωρίς δισταγμό, διά στόματος του πρωθυπουργού, η γραμμή αυτή ήταν να ταχθεί η χώρα μας με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας", ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Για το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος απόκτησης των μαχητικών αεροσκαφών F-35, ο υπουργός σημείωσε: "Έχουμε προχωρήσει σε συζητήσεις με την κατασκευάστρια εταιρεία, τη Lockheed Martin, η οποία θέλει να ενισχύσει τη σχέση της με τη δική μας εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Ήδη ετοιμάζεται από τους επιτελείς τους το σχετικό επίσημο αίτημα (LOR). Η διαδικασία μέχρι την πρόσκτηση αναμένεται να έχει αρκετά μεγάλη διάρκεια".

"Η προσπάθεια θωράκισης της Ελλάδας μέσω της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων συνεχίζεται και δεν υπάρχουν περιθώρια επανάπαυσης. Υπάρχει ένα σχέδιο οργανωμένο, κοστολογημένο και σε απόλυτη προτεραιότητα που έχει υποβληθεί απευθείας στον πρωθυπουργό κι έχει τύχει της εγκρίσεώς του. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η προμήθεια των "Rafale", με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, στο πλαίσιο του ανωτέρω σχεδιασμού" πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

"Σε ανάπτυξη βρίσκεται στην Τανάγρα και όλο το πλέγμα επίγειας υποστήριξης και το προσωπικό, τους τεχνικούς εδάφους, που είναι αναγκαία προϋπόθεση για την πλήρη ένταξη των Rafale στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας", τόνισε.

Για το εάν θα στηρίξει "η Ελλάδα κάθε διεύρυνση του ΝΑΤΟ" και εάν "ορθώς προχωράει η διαδικασία με τη Φινλανδία και την Σουηδία", ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ήταν κατηγορηματικός έπισημαίνοντας: "Ασφαλώς και ναι. Επιπλέον η Ελλάδα αποτελεί βασικό και αξιόπιστο σύμμαχο στο ΝΑΤΟ και αναγνωρισμένο πυλώνα σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η χώρα μας συμμετέχει σε κάθε δομή του ΝΑΤΟ και έτσι η Ελλάδα κινητοποιείται και συμμετέχει σε όλα τα δρώμενα. Υπό την έννοια αυτή φυσικά και η όποια διεύρυνση του ΝΑΤΟ έχει την απόλυτη στήριξή μας".

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΞΑΦΝΙΚΗ ΓΑΛΗΝΗ 27 Μαρ 2023 | 12:56

"Ελλάδα -Τουρκία: Ξαφνικά οι καλύτεροι φίλοι" - Πώς σχολιάζουν τα γερμανικά ΜΜΕ την απρόσμενη επίθεση φιλίας της Άγκυρας

Ο γερμανικός Τύπος σχολιάζει την επαναπροσέγγιση Ελλάδας - Τουρκίας και τις αμοιβαίες κινήσεις σύσφιξης των σχέσεων.

ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 27 Μαρ 2023 | 09:10

Τουρκία: Νέο προεκλογικό σόου από τον Ερντογάν - Έριξε... θεμέλια σε ανύπαρκτο νοσοκομείο [βίντεο]

Λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης με τον Ερντογάν, αποδείχθηκε ότι έριχναν μπετό στη μέση του πουθενά!

ΚΑΤΑ ΤΗΝ 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ 26 Μαρ 2023 | 08:32

Πώς αποτιμά τις επιστολές Ερντογάν και Τσαβούσογλου η Αθήνα - Οι εκτιμήσεις για τη μεταστροφή της Τουρκίας

Δεν είμαι μυστικό η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων τον τελευταίο καιρό, μετά τις τραγωδίες των σεισμών και των Τεμπών.

ΝΕΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ 25 Μαρ 2023 | 15:08

Νίκος Δένδιας: Μετά τους φονικούς σεισμούς η τουρκική παραβατικότητα είναι ανύπαρκτη

Προσβλέπουμε στο ότι η Τουρκία θα ανταποκριθεί με συνέπεια και με καλή πίστη, σε σχέση με τις νέες προοπτικές που διαφαίνονται στις διμερείς μας σχέσεις, σημειώνει ο υπουργός

ΜΗΝΥΜΑ ΦΙΛΙΑΣ 25 Μαρ 2023 | 11:21

Επιστολή-έκπληξη Τσαβούσογλου σε Δένδια για την 25η Μαρτίου: Είμαι βέβαιος για παγίωση των σχέσεων καλής γειτονίας

Ο Μελβούτ Τσαβούσογλου είναι αποφασισμένος να συμβάλει περαιτέρω στην τωρινή θετική δυναμική

ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 24 Μαρ 2023 | 16:10

Τουρκία: "Δεν το βρήκα ποτέ το πτυχίο του Ερντογάν", λέει ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Αν. Εκπαίδευσης

Στην Τουρκία, για να είναι κάποιος υποψήφιος πρόεδρος, πρέπει να κατέχει πανεπιστημιακό δίπλωμα και το Ερντογάν φαίνεται πως αγνοείται

ΤΙ ΕΙΠΕ 23 Μαρ 2023 | 21:47

Μπλίνκεν: Η Τουρκία πρέπει να πάρει τα αναβαθμισμένα F-16, αλλά όχι για να τα χρησιμοποιεί εναντίον της Ελλάδας"

Ο Μπλίνκεν ξεκαθάρισε ξανά ότι οι ΗΠΑ θέλουν να διασφαλίσουν ότι αυτός ο εξοπλισμός δεν θα χρησιμοποιηθεί για τη προώθηση διαφορών εντός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ

ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΨΑΡΑ 23 Μαρ 2023 | 10:21

Ξανάρχισαν το ίδιο τροπάριο τα τουρκικά ΜΜΕ: "20 νησιά είναι υπό κατοχή από την Ελλάδα" [βίντεο]

"Όταν η Τουρκία πάλευε με τον σεισμό, η Ελλάδα έριχνε υποθαλάσσιο καλώδιο στις Οινούσσες. Τα Αντίψαρα υπάγονται στην επαρχίας της Σμύρνης" αναφέρει η Sozcu.

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 23 Μαρ 2023 | 09:35

Καρφιά Μενέντεζ για Τουρκία μπροστά στον Μπλίνκεν: Προκλητικός σύμμαχος, δεν αξίζει να αγοράσει τα F-16

Νέα επίθεση του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ στην Τουρκία, με αφορμή την προβληματική συμπεριφορά της Άγκυρας.

ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ «ΚΟΚΚΙΝΗ ΜΗΛΙΑ» 23 Μαρ 2023 | 09:28

Τουρκία: Σε απελπισία ο Ερντογάν - Επικαλείται πάλι την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί για να μαζέψει ψήφους

Ο Ερντογάν μίλησε για την Αγιά Σοφιά, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αλλά και την "κόκκινη μηλιά" που αποτελεί το σύμβολο του παντουρκισμού και της κατάκτησης.

ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 22 Μαρ 2023 | 16:33

DW: Γιατί ο Ταγίπ Ερντογάν κάνει πίσω, ακόμα και στα ελληνοτουρκικά

"Η αλλαγή αυτή δεν έρχεται αποκλειστικά με τη δική της ελεύθερη βούληση", σημειώνουν τα γερμανικά ΜΜΕ για τη στάση της Τουρκίας

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΑΤΥΠΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ 22 Μαρ 2023 | 15:07

Αποκάλυψη: Μορατόριουμ Ελλάδας-Τουρκίας σε αέρα και θάλασσα: Συμφωνία για "ήρεμα νερά" τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές

Μέχρις ότου ξεκαθαρίσει το εκλογικό τοπίο και στις δύο χώρες, δεν θα γίνουν ναυτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας, αποκαλύπτει η Καθημερινή

ΠΩΣ ΣΚΟΠΕΥΕΙ ΝΑ ΡΙΞΕΙ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ 22 Μαρ 2023 | 13:08

Τουρκία: Το "διάγγελμα της κουζίνας" του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου- Το άνοιγμα στους Κούρδους, φέρνει την ήττα Ερντογάν πιο κοντά

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, με ανοίγματα στους νέους, τις γυναίκες και τους Κούρδους, προσπαθεί να φτάσει στην νίκη στις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου.