Πανηγυρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα βέλη Σαμαρά εναντίον Μητσοτάκη - Ουδέν σχόλιο από Μαξίμου

Τις υποδείξεις του πρώην πρωθυπουργού Α. Σαμαρά για τον ανασχηματισμό, τη διεύρυνση και τα εθνικά θέματα εκμεταλλεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αντίδραση του Μαξίμου.

Σωτήρης Σταθόπουλος
ΓΡΑΦΕΙ: ΣΩΤΗΡΗς ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟς
Εντονο παρασκήνιο για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Σαμαρά στην Καλαμάτα

Τη στιγμή που ο πρωθυπουργός ήταν στη Νέα Υόρκη και από το βήμα του ΟΗΕ έστελνε αυστηρά μηνύματα προς τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Αντώνης Σαμαράς επέλεξε να παραχωρήσει συνέντευξη εκφράζοντας την διαφοροποιησή του από την γραμμή που ακολουθεί η κυβέρνηση στα εθνικά θέματα. Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο πρώην πρωθυπουργός παρεμβαίνει σε μια κρίσιμη χρονικά στιγμή για την πορεία των ελληνοτουρκικών. Η προηγούμενη ήταν την παραμονή των διερευνητικών επαφών με τις οποίες διαφώνησε ανοιχτά ο Αντώνης Σαμαράς όπως και για την προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης.

Ωστόσο εκείνο που φέρεται να ενόχλησε κυβερνητικά στελέχη αλλά και βουλευτές της ΝΔ ήταν τα αρνητικά του σχόλια που εξέφρασε για τον ανασχηματισμό αλλά και για την διεύρυνση που επιχειρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς τον χώρο του παραδοσιακού κέντρου. Μία κίνηση που όπως είναι λογικό εκμεταλλεύτηκε ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ που επιχειρεί να βγει από την εσωστρέφεια μετά τις "φωτιές" που άναψε ο Στέλιος Κούλογλου.

Στο Μαξίμου επισήμως αποφεύγουν να σχολιάσουν το νέο "χτύπημα" Σαμαρά, άλλωστε ποτέ μέχρι σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλησε να έρθει σε αντιπαράθεση με τον πρώην πρωθυπουργό παρά τις συνεχείς διαφοροποιήσεις του τελευταίου. Όμως η άποψή του για την σύνθεση της κυβέρνησης, που αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού, προκάλεσε έντονη δυσφορία καθώς κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν πως αυτή την φορά ο Αντώνης Σαμαράς ξεπέρασε τα όρια.

"Όταν επιλέγονται άτομα με αντίθετες θέσεις αυτό δεν λέγεται διεύρυνση αυτό λέγεται μετατόπιση. Ξέρετε με το να μετακινηθούμε σε θέσεις "Ποταμιού" δεν κατακτάμε το πολιτικό Κέντρο. Είναι άλλο πράγμα να απευθύνεσαι σε πολίτες όλων των παρατάξεων κι είναι εντελώς άλλο να εκφράζεις άλλες παρατάξεις" τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός στα "Νέα Σαββατοκύριακου".

Βουλευτές της ΝΔ απορούσαν με την τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά, καθώς η ΝΔ μετά από δύο χρόνια στην κυβέρνηση εξακολουθεί να προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις και μάλιστα με διψήφια ποσοστά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σημαντική επιρροή προς τον λεγόμενο μεσαίο χώρο, ο οποίος του έδωσε ουσιαστικά και την αυτοδυναμία στις εκλογές του 2019.

Πανηγυρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα βέλη Σαμαρά εναντίον Μητσοτάκη - Ουδέν σχόλιο από Μαξίμου

Δεξιόμετρα και αριστερόμετρα

Οι ίδιες πηγές έλεγαν στο TheToc πως στον πρόσφατο ανασχηματισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορήθηκε από την αντιπολίτευση ότι με τις επιλογές του έστριψε το τιμόνι του κόμματος προς τα δεξιά και όχι προς το … "Ποτάμι". Μάλιστα για πρώτη φορά σε κυβέρνηση της ΝΔ συνυπάρχουν σε υπουργικές θέσεις τρία πρόσωπα, οι Μάκης Βορίδης, Άδωνις Γεωργιάδης και Θανάσης Πλεύρης που προέρχονται από το ΛΑΟΣ. Επίσης υπενθύμιζαν πως και τα τρία στελέχη εντάχθηκαν στη ΝΔ επί προεδρίας Αντώνη Σαμαρά.

Ο πρωθυπουργός όταν είχε ερωτηθεί για το ιδεολογικό στίγμα που δίνει η κυβέρνηση με την συμμετοχή προσώπων που προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους είχε τονίσει πως δεν χρησιμοποιεί "ούτε δεξιόμετρα, ούτε αριστερόμετρα". Παράλληλα είχε υποστηρίξει ότι "η μεγάλη διεύρυνση της ΝΔ, που μας έδωσε νομίζω αυτό το εντυπωσιακό ποσοστό, του 40%, αποτελεί κεντρική, αδιαπραγμάτευτη πολιτική μου επιλογή. Η ΝΔ εκφράζει όλο το πολιτικό φάσμα από τα Δεξιά μέχρι το Κέντρο και την Κεντροαριστερά" είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνοντας ξεκάθαρα την στρατηγική που θα ακολουθήσει.

Βέτο για την Αμμόχωστο

Στην συνέντευξη του ο Αντώνης Σαμαράς πήρε εκ νέου ξεκάθαρες αποστάσεις για την κυβερνητική πολιτική που ακολουθείται στα ελληνοτουρκικά και τάχθηκε υπέρ μιας πιο σκληρής γραμμής απέναντι στην Άγκυρα, υποστηρίζοντας πως θα έπρεπε να ασκηθεί βέτο στο ζήτημα της Αμμοχώστου.

"Απέναντι σε μια Τουρκία που κλιμακώνει συνέχεια, εμείς πρέπει να ενισχύουμε συνεχώς την αποτροπή μας. Όχι να δίνουμε την εντύπωση ότι ενδίδουμε σε κατευνασμό του θηρίου". Παράλληλα επανέλαβε τις θέσεις του τόσο για το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και για την στάση του Βερολίνου την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας πως η Άνγκελα Μέρκελ του "τράβηξε το χαλί" για να έρθει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε Επίσης

Κρατάει χρόνια η κόντρα με το Ποτάμι

Ο Αντώνης Σαμαράς ποτέ δεν μπόρεσε να τα βρει τον Σταύρο Θεοδωράκη, άλλωστε και οι δύο είχαν αντιπαρατεθεί αρκετές φορές στη βουλή κυρίως για το ζήτημα των εθνικών θεμάτων και κυρίως για το Σκοπιανό. Ακόμα όμως και τώρα που ο πρώην επικεφαλής του Ποταμιού που αποχώρησε από την πολιτική, η μεταξύ τους κόντρα δεν έχει σταματήσει.

Με αφορμή την συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο Αντώνης Σαμαράς στην "Καθημερινή" στις αρχές του χρόνου με την οποία ζητούσε σκληρότερη στάση απέναντι στην Τουρκία, ο Σταύρος Θεοδωράκης απαντούσε με άρθρο του στην ίδια εφημερίδα.

"Η παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά στην έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας -Τουρκίας, έφερε στην επιφάνεια όλους τους παραλογισμούς των υπερεθνικιστών, που εδώ και δεκαετίες σαμποτάρουν την εξωτερική πολιτική της χώρας" είχε πει χαρακτηριστικά

Τα ανοίγματα προς τον Καραμανλή

Εντύπωση προκάλεσε σε αρκετούς στην ΔΕΘ, όταν στο Βελλίδειο ο Αντώνης Σαμαράς περίμενε στην είσοδο τον Κώστα Καραμανλή για να μπουν μαζί στην αίθουσα. Μια κίνηση που προκάλεσε έκπληξη ακόμα και στον Μακεδόνα πολιτικό.

Άλλωστε είναι κοινό μυστικό πως οι δύο πρώην πρωθυπουργοί δεν διατηρούν τις καλύτερες σχέσεις. Είναι ενδεικτικό το γεγονός πως συναντιούνται μόνο στις κομματικές εκδηλώσεις ενώ η μεταξύ τους επικοινωνία είναι ανύπαρκτη. Ωστόσο η κοινή είσοδός τους στο συνεδριακό κέντρο προκάλεσε αρκετές συζητήσεις μεταξύ των "γαλάζιων" στελεχών.

Ο Κώστας Καραμανλής που δεν ενεπλάκη ποτέ στα εσωκομματικά της ΝΔ, δεν δείχνει να συμφωνεί με τις παρεμβάσεις του Αντώνη Σαμαρά, παράλληλα τα σενάρια περί αποχώρησης του πρώην πρωθυπουργού από την πολιτική έχουν "φουντώσει" για τα καλά το τελευταίο διάστημα.

Βουλευτές που βρίσκονται κοντά στον Κώστα Καραμανλή υποστήριζαν πως δεν πρόκειται να συναινέσει στα ανοίγματα που επιχειρεί ο Μεσσήνιος πολιτικός. Κοινό σημείο για τους δύο είναι τα μνημόνια συνεργασίας με την Βόρεια Μακεδονία καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ο Αντώνης Σαμαράς θα τα καταψηφίσει ενώ ο Κώστας Καραμανλής πιθανότατα θα απουσιάσει από την ψηφοφορία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ 14 Οκτ 2021 | 18:05

Ικανοποίηση Μητσοτάκη για τη συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ: " Ηχηρή ψήφος εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας"

Για επιτυχία της χώρας και θωράκιση των εθνικών συμφερόντων έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ.

14 Οκτ 2021 | 12:29

Συνάντηση Μητσοτάκη - Σχοινά για την ενεργειακή κρίση και τα μέτρα για την προστασία των ευάλωτων

Ολόκληρος ο διάλογος που είχαν κατά την έναρξη της συνάντησής τους ο Πρωθυπουργός και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ 13 Οκτ 2021 | 20:32

47 χρόνια ΝΔ: Η χειραψία Μητσοτάκη με Σαμαρά και το τετ-α-τετ του πρωθυπουργού με τον Κώστα Καραμανλή [Εικόνες]

Το παρών στην εκδήλωση για τα 47 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ έδωσαν οι Κυριάκος Μητσοτάκης. Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 13 Οκτ 2021 | 20:13

47 χρόνια ΝΔ - Κώστας Καραμανλής: Εθνική επιτυχία η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία - Οι ευχές στη Φώφη Γεννηματά

Τι είπε για ΕΕ και ΝΔ ο Κώστας Καραμανλής στην εκδήλωση για τα 47 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ INSTAGRAM 13 Οκτ 2021 | 19:59

Μητσοτάκης: Συνάντηση με τον Βασίλη Σπανούλη στο Μέγαρο Μαξίμου [Εικόνα]

"Είμαστε ευγνώμονες για όλα όσα προσέφερες!", αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον Βασίλη Σπανούλη

ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ 13 Οκτ 2021 | 18:08

47 χρόνια ΝΔ - Κυριάκος Μητσοτάκης: "Η Ελλάδα αγρυπνά και προστατεύει τα σύνορά της"

Σύσσωμη η ΝΔ έδωσε το παρών στην εκδήλωση για τα 47 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος - Ομιλίες Μητσοτάκη και Καραμανλή - Παρών ο Αντώνης Σαμαράς

ΣΤΗ ΦΙΛΟΘΕΗ 13 Οκτ 2021 | 13:48

Εκδήλωση ενότητας για τα 47 χρόνια της ΝΔ: Ομιλίες Κυριάκου Μητσοτάκη και Κώστα Καραμανλή μετά από καιρό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα αναφερθούν μεταξύ άλλων και στην πορεία της κεντροδεξιάς παράταξης.

13 Οκτ 2021 | 10:21

Αρχισυντάκτης: Το όνειρο κάθε πολιτικάντη

Ο κάθε πολιτικός, ειδικά των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, έχει το κρυφό όνειρο ενός οιονεί αρχισυντάκτη: Να διαμορφώνει την επικαιρότητα, πιστεύοντας ότι έτσι διαμορφώνει και την πραγματικότητα.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 13 Οκτ 2021 | 09:11

Στον Ευαγγελισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Επισκέφθηκε τη Φώφη Γεννηματά χωρίς κάμερες και δηλώσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την κ. Γεννηματά πριν πάει στο γραφείο του και ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας της.

ΔΥΟ ΓΗΠΕΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΚΑΙ ΕΝΑ ΒΟΛΕΙ 12 Οκτ 2021 | 19:14

Σαμοθράκη: Παραδόθηκαν στους μαθητές τα γήπεδα που τους υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Έναν χρόνο μετά την επίσκεψή του στη Σαμοθράκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε πράξη την υπόσχεση που έδωσε στους μικρούς μαθητές.

«ΝΑ ΑΥΞΗΣΟΥΜΕ ΚΙ ΑΛΛΟ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ» 12 Οκτ 2021 | 15:13

Κορονοϊός: Έκανε την 3η δόση ο Μητσοτάκης - "Ας ακούσουμε επιτέλους τους επιστήμονες, να εμβολιαστούμε" [Εικόνες]

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε στο Mega εμβολιαστικό κέντρο "Προμηθέας" για να κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ 12 Οκτ 2021 | 13:55

Καραμανλής: Οι ακροδεξιοί δεν έχουν θέση στη ΝΔ - Μήνυμα ενότητας η εκδήλωση της Τετάρτης

"Δεν ανήκουν οι ακροδεξιοί στη Νέα Δημοκρατία", δήλωσε ο Κώστας Αχ. Καραμανλής.

ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ 12 Οκτ 2021 | 12:08

Μητσοτάκης - Μπουρλά εγκαινίασαν το νέο κέντρο καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη

"Η ανακάλυψη του εμβολίου κατά του κορονοιού φέρει τη σφραγίδα του Αλμπερτ Μπουρλά" τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων της Pfizer στη Θεσσαλονίκη.