Πανούσης: Είδα πρόσωπα στο Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ που δεν θέλω να σχολιάσω

Ο Γιάννης Πανούσης ασκεί έντονη κριτική στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία όπως υποστηρίζει δείχνουν ανακύκλωση των ίδιων προσώπων σε άλλους ρόλους.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πανούσης: Είδα πρόσωπα στο Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ που δεν θέλω να σχολιάσω

Ο πρώην υπουργός ασκεί έντονη κριτική στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία όπως υποστηρίζει δείχνουν ανακύκλωση των ίδιων προσώπων σε άλλους ρόλους, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκανε το προσδοκόμενο άνοιγμα στην κεντροαριστερά.

Υποστηρίζει επίσης, πως όποιος πει ότι θέλει νέες εκλογές λόγω αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης θα καταστραφεί και ότι αν του γίνει πρόταση από τη Ν.Δ. να αναλάβει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τότε σε περίπτωση που δεχθεί θα έχουμε έναν χειμώνα που θα τον θυμόμαστε για χρόνια.

Ο κ. Πανούσης δηλώνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ «έμπλεξε τα ιδεολογήματα με την πραγματικότητα. Έμπλεξε τους ακτιβισμούς με τη συνολική διαχείριση των προβλημάτων», ενώ πέρα από τη διαχειριστική αδυναμία ορισμένων υπουργών δεν κατάλαβε «τι αριστερό έκαναν στα υπουργεία, ώστε να δείξουν μία χρηστή διοίκηση, διαφάνεια και ισονομία».

«Aπειλήθηκα για τη ζωή μου. Δικαιωματίες του ΣΥΡΙΖΑ επισκέπτονταν στον Κορυδαλλό κατηγορουμένους για τρομοκρατία, τους οποίους παραπληροφορούσαν λέγοντάς τους ότι εκείνος ευθύνεται για ότι στραβό κάνει η κυβέρνηση σε βάρος τους. ‘Θα φάμε τον Πανούση’, λέγανε» αποκαλύπτει ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης σε συνέντευξη στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής».

Τρεις τουλάχιστον μεμονομένους Ευρωπαίους τζιχαντιστές με διαβατήρια κρατών μελών της Ε.Ε. είχε εντοπίσει η ΕΥΠ στην Ελλάδα, επί των ημερών του, για τους οποίους ενημερώθηκαν οι υπηρεσίες άλλων χωρών, αναφέρει ο κ. Πανούσης. Επιμένει, επίσης, σε κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-Νέας Δημοκρατίας, δίνοντας όμως άλλη διάσταση αυτή τη φορά, καθώς προτείνει πρωθυπουργό τρίτο πρόσωπο πέραν των δύο πολιτικών αρχηγών.

Όλη η συνέντευξη:

Τάσσεστε υπέρ συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ. Δεν προβληματίζεστε ότι έτσι μπορεί να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση η Χρυσή Αυγή;

Όχι δεν με προβληματίζει αυτό. Μη ξεχνάτε ότι έχουμε ένα προηγούμενο. Σας θυμίζω ότι όταν το ΠΑΣΟΚ έκανε κυβέρνηση με τον Σαμαρά και τη ΔΗΜΑΡ το ΠΑΣΟΚ παρέμενε αξιωματική αντιπολίτευση. Πάντα υπάρχει τρόπος να λειτουργήσει ένας τέτοιος συνασπισμός. Το ποιος θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση θα το δούμε κοινοβουλευτικά και στο κάτω κάτω είναι δουλειά των συνταγματολόγων.

Ο κ. Τσίπρας ισχυρίζεται ότι δεν επιθυμεί συνεργασία με Ν.Δ. και Ποτάμι. Αν επιμείνει θεωρείται ότι υπάρχει ο κίνδυνος η χώρα να συρθεί ξανά σε εκλογές;

Είναι διαφορετικό πράγμα το προεκλογικό σλόγκαν ή η προεκλογική τακτική του καθενός από αυτό που τελικά θα γίνει. Ο καθένας θέλει την αυτοδυναμία και να έρθει πρώτος. Με την ίδια λογική μπορείς να πεις ότι ο Μειμαράκης προσπαθεί να μαζέψει ψήφους από αυτούς που θέλουν οικουμενική κυβέρνηση. Αποκλείω το σενάριο νέων εκλογών. Όποιος πει ότι θέλει νέες εκλογές λόγω αδυναμίας σχηματισμούς κυβέρνησης θα καταστραφεί. Ο Τσίπρας δεν θα πάει σε εκλογές. Θα βρουν έναν τρόπο σχηματισμού κυβέρνησης.

Το πρόβλημα δεν είναι να αγαπηθούν αλλά να συνεργαστούν αυτοί που το ψηφίσανε το Μνημόνιο για την εφαρμογή του. Όλα όσα ακούγονται, κυρίως από το ΣΥΡΙΖΑ και όχι τον ίδιο τον Τσίπρα, ότι θα εφαρμόσουμε κάτι που δεν θέλουμε τα θεωρώ προεκλογικά λόγια.

Ας πάρουμε το χειρότερο σενάριο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμμετέχει στην κυβέρνηση της επόμενης ημέρας. Τι θα γίνει; Θα βρίσκεται στα κάγκελα και θα καταγγέλλει το Μνημόνιο που ψήφισε;

Νομίζω ότι σε περίπτωση συνεργασίας των δύο μεγάλων κομμάτων πρέπει ο πρωθυπουργός να είναι τρίτο πρόσωπο πέραν των δύο αρχηγών, ακόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα.

Ο κ. Τσίπρας εκτιμάτε ότι έκανε το άνοιγμα στην κεντροαριστερά που του είχατε προτείνει σε παλιότερες συνεντεύξεις σας;

Δυστυχώς δεν το έκανε. Περίμενα με αγωνία να δω τα ψηφοδέλτια. Δυστυχώς είδα μία ανακύκλωση των ίδιων προσώπων σε άλλους ρόλους. Δεν ξέρω ποια είναι η βούληση του κ. Τσίπρα, τον οποίο ευχαριστώ που μου έδωσε την ευκαιρία να συνεργαστούμε και με προστάτευσε το διάστημα αυτό. Υπάρχει το ζήτημα της ανασφάλειας που νιώθει λόγω της απόσυρσης πολλών στελεχών. Οπότε αυτοί που έμειναν, τα διάφορα μορφώματα, πιθανόν να τον έχουν εγκλωβίσει υποστηρίζοντας ότι ‘εμείς μείναμε μαζί σου άλλα ακολουθείς αυτή τη γραμμή. Δεν στρίβεις’.

Ο Τσίπρας πρέπει να είναι ένας πρωθυπουργός που στηρίζεται σε σοσιαλιστικές-σοσιαλοδημοκρατικές δυνάμεις. Δεν πρέπει να είναι ένας αριστερός πρωθυπουργός που θα στηρίζεται σε αριστερές ή αριστερίστικες δυνάμεις. Εφόσον δεν έκανε αυτή τη στροφή με τα πρόσωπα των ψηφοδελτίων τουλάχιστον ας την κάνει στη σύνθεση της κυβέρνησης. Αυτή τη στιγμή ρίχνει το βάρος στο να ελέγχει την κοινοβουλευτική του ομάδα. Αν αυτούς τους πάρει και τους ξαναβάλει υπουργούς δεν θα αλλάξει κάτι. Και είδα κάτι πρόσωπα και στο επικρατείας που δεν θέλω να σχολιάσω.

Ποιο πιστεύετε ότι ήταν το βασικότερο λάθος του ΣΥΡΙΖΑ αυτούς τους επτά μήνες διακυβέρνησης;

Έμπλεξε τα ιδεολογήματα με την πραγματικότητα. Έμπλεξε τους ακτιβισμούς με τη συνολική διαχείριση των προβλημάτων. Ανακάτεψε λαθεμένες εκτιμήσεις σε επίπεδο παγκοσμιοποίησης και Ευρώπης με απόψεις ότι μπορείς να ρίξεις τον καπιταλισμό αν έχεις μία αριστερή κυβέρνηση σε μία χώρα.

Πέρα της διαχειριστικής αδυναμίας από ορισμένους υπουργούς δεν μπόρεσα να διακρίνω ποια ήταν η αριστερή τους εκδοχή. Δεν κατάλαβα τι αριστερό έκαναν στα υπουργεία, ώστε να δείξουν μία χρηστή διοίκηση, διαφάνεια και ισονομία.

Θεωρείτε ότι στοχοποιηθήκατε στο θέμα που ανέκυψε με τις έρευνες σε κελιά κρατουμένων στον Κορυδαλλό;

Το να σε απειλούν να σε σκοτώσουν όταν είσαι υπουργός Προστασίας του Πολίτη είναι μέσα στο παιχνίδι. Απειλήθηκα για τη ζωή μου. Αλλά το σημαντικό είναι άλλο. Λίγο πριν παραιτηθεί η κυβέρνηση εμφανίστηκε από τον ιστότοπο ιντιμίντια ότι έχω στείλει αστυνομικούς να ελέγξουν κελιά κατηγορουμένων για τρομοκρατία. Μίλησα με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλο και τον ρώτησα γιατί δεν διαψεύδει την είδηση αφού και ο ίδιος μου παραδέχθηκε στη συζήτησή μας ότι η είδηση είναι παντελώς αναληθής. Οι φυλακές είναι χώρος του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Το υπουργείο φυλάχτηκε και δεν είπε ότι είναι ψέματα και δεν έχει σχέση ο Πανούσης. Το πρώτο ερώτημα είναι γιατί; Δεύτερον, ρωτώντας για το ποιος διαδίδει αυτά τα πράγματα δυστυχώς έμαθα ότι προέρχονται από δικαιωματίες του ΣΥΡΙΖΑ που πηγαίνουν και παραπληροφορούν κρατουμένους για τρομοκρατία λέγοντάς τους ότι με τη παρέμβαση Πανούση γίνονται όλα τα στραβά σε βάρος τους. Εκτός από τους Πυρήνες της Φωτιάς με απειλούν και ποινικοί. Η θεωρία των δικαιωματιών του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι εκείνοι και το υπουργείο Δικαιοσύνης υπερασπίζονται τους κρατουμένους ενώ εγώ τους στοχοποιώ. Στην ουσία στοχοποιούν εμένα για κάτι που δεν έκανα. Ελεύθερα με απειλούσαν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους. «Θα φάμε τον Πανούση», λέγανε κάποιοι.

Σε περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης με κορμό τη Ν.Δ. θα συμμετείχατε αν σας γινόταν πρόταση;

Αν δεχθούμε ότι μου γίνεται πρόταση από τη Νέα Δημοκρατία για να είμαι στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμμετέχει σε αυτή την κυβέρνηση τότε θα έχουμε ένα χειμώνα που θα το θυμόμαστε χρόνια. Θα έχουμε εντάσεις. Το Μνημόνιο ούτως η άλλως δημιουργεί εντάσεις λόγω φτωχοποίησης. Έχουμε και το κόμμα του Λαφαζάνη που θα δημιουργήσει ένταση. Αν παράλληλα υπάρχει μία κυβέρνηση που έχει απέναντι τον ΣΥΡΙΖΑ τότε τα πράγματα θα είναι άσχημα. Άρα να έρθω να υπερασπίσω τι; Συνεπώς το αφήνουμε και θα δούμε. Έχουν ανθρώπους να βάλουν. Το θέμα είναι ότι αν δεν υπάρξει ο μεγάλος συνασπισμός θα τροφοδοτούνται εντάσεις και θα υπάρχει αδυναμία αντιμετώπισής τους.

Πληθαίνουν οι δηλώσεις αξιωματούχων για είσοδο τζιχαντιστών στη χώρα μας. Τι εικόνα είχατε ως υπουργός;

Ουδέποτε η ΕΥΠ μου μίλησε για θύλακες τζιχαντιστών στη χώρα μας. Η ΕΥΠ επί των ημερών μου εντόπισε στην Ελλάδα τζιχαντιστές, οι οποίοι ήταν ευρωπαίοι πολίτες. Δεν μπήκαν μαζί με τους μετανάστες. Μπήκαν κανονικότατα με τα διαβατήριά τους ως ευρωπαίοι πολίτες και με το δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Επρόκειτο για Γάλλους υπηκόους και τα λοιπά. Από τις ελληνικές Αρχές κινήθηκαν όλες οι διαδικασίες για να βγάλουμε τα άτομα αυτά από τη χώρα. Μέσα στα κύματα προσφύγων μπορεί να υπάρχουν τζιχαντιστές αλλά σήμερα η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει θέμα οργανωμένων θυλάκων μαχητών του Ισλαμικού Κράτους που μπορεί να μας απειλούν.

Συνδέεται την εκτόξευση των μεταναστευτικών ροών με την πολιτική που ακολουθεί στο θέμα η Τουρκία;

Με την Τουρκία έχουμε μία συνεργασία και γίνονται αναχαιτίσεις. Αλλά προφανώς αν η γείτονα χώρα θέλει να σπρώξει κόσμο στην Ελλάδα μπορεί να το κάνει. Και εκτιμώ ότι υπάρχουν κύκλοι στην Τουρκία που το κάνουν. Υπάρχουν, επίσης, άνθρωποι που έχουν στήσει μπίζνες στα παράλια. Έχουν κάνει ξενοδοχεία, όπου μένουν πρόσφυγες και τα λοιπά. Ούτε η Ευρώπη μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Μόνο ο ΟΗΕ μπορεί. Που θα πάνε τα εκατομμύρια προσφύγων; Η Ευρώπη δεν τα αντέχει. Πρέπει να πάνε στην Αμερική και στην Αυστραλία για να ζήσουν με όρους ανθρώπινους. Αυτές είναι οι μόνες χώρες που έχουν τη δυνατότητα και την παράδοση να χειριστούν το μεταναστευτικό.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕ 10ΕΤΕΣ ΟΜΟΛΟΓΟ 26 Ιαν 2021 | 14:48

ΟΔΔΗΧ: Νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με δεκαετές ομόλογο - Στόχος η άντληση 2,5-3 δισ. ευρώ

Το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει αύριο εφόσον υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες, σύμφωνα με πληροφορίες.

"ΝΩΡΙΣ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ" 26 Ιαν 2021 | 12:30

Γεραπετρίτης για Σαμαρά: Εμβληματική προσωπικότητα αλλά η Κ.Ο. της ΝΔ είναι συμπαγής

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ είναι συμπαγής δήλωσε, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, αναφερόμενος στο Αντώνη Σαμαρά

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 26 Ιαν 2021 | 11:56

Καμπανάκι Αρκουμανέα: Ενδείξεις για διασπορά της μετάλλαξης του κορονοϊού και στη Βόρεια Ελλάδα

Ο κ. Αρκουμανέας εξήγησε ότι στη χώρα μας έχει εντοπιστεί η βρετανική μετάλλαξη με συνολικά 59 κρούσματα, ενώ υπάρχουν και μερικά "ύποπτα" στη Βόρεια Ελλάδα.

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 26 Ιαν 2021 | 08:05

Επίδομα θέρμανσης, επιστρεπτέα προκαταβολή, δώρο Χριστουγέννων: Αυτά είναι τα ποσά που θα καταβληθούν έως την Παρασκευή

Από 80 έως 465 ευρώ το επίδομα θέρμανσης – Ποιοι θα λάβουν τα διχίλιαρα και τετραχίλιαρα της επιστρεπτέας – ξεχασμένο δώρο Χριστουγέννων 70 ευρώ σε 650.000 εργαζόμενους

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ 26 Ιαν 2021 | 07:35

Μετ’ εμποδίων η έναρξη των διερευνητικών: Επιφυλακτική η Αθήνα - Να ανοίξει την ατζέντα επιδιώκει η Τουρκία

Τέλος Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου στην Αθήνα το νέο ραντεβού για τις διερευνητικές Ελλάδας και Τουρκίας.

61ΟΣ ΓΥΡΟΣ 25 Ιαν 2021 | 19:45

Διερευνητικές Ελλάδας-Τουρκίας: Ικανοποίηση στην Ουάσινγκτον - Ανάρτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Twitter

Ο νέος εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαιρέτισε την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών.

ΥΠΑΤΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΕ 25 Ιαν 2021 | 19:03

Ζοζέπ Μπορέλ: Σημαντικό βήμα οι διερευνητικές Ελλάδας - Τουρκίας - Επόμενος στόχος το Κυπριακό

Μήνυμα Μπορέλ για την επανέναρξη των συνομιλιών, το Κυπριακό και τα μέτρα κατά της Τουρκίας.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 25 Ιαν 2021 | 18:58

Σαφές μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία: Συζητάμε μόνο οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών

Αντικείμενο των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας είναι μόνο η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση με την υπουργό 'Αμυνας της Γαλλίας.

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ ΣΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 25 Ιαν 2021 | 17:27

Διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας: Η πρώτη αντίδραση του συμβούλου του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν

Τι αναφέρει στην τοποθέτησή του ο σύμβουλος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν για τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας

ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 25 Ιαν 2021 | 17:12

Πεντάγωνο: Έπεσαν οι υπογραφές για τα Rafale - Πρόταση και για γαλλικές φρεγάτες Belharra [Εικόνες]

Υπεγράφησαν στο Πεντάγωνο από τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τη Γαλλίδα υπουργό Άμυνας οι συμβάσεις για την προμήθεια των 18 μαχητικών Rafale.

25 Ιαν 2021 | 15:30

Διερευνητικές επαφές: Η Τουρκία έβαλε στο τραπέζι γκρίζες ζώνες, αποστρατικοποίηση νησιών και προσφυγικό

Η Τουρκία έθεσε θέματα στο τραπέζι των διερευνητικών που η Ελλάδα δεν δέχεται να συζητήσει- Κακή αρχή για τις διαπραγματεύσεις- Στην Αθήνα ο επόμενος γύρος συνομιλιών.

«ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ ΠΟΥ ΟΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΞΕΚΙΝΟΥΝ» 25 Ιαν 2021 | 15:01

Ικανοποίηση Βερολίνου για τις διερευνητικές- Ελπίζουμε να βρεθεί καλή λύση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου

Την ικανοποίησή της για την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας εξέφρασε η εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ.

ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ 25 Ιαν 2021 | 14:07

Ολοκληρώθηκαν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας Τουρκίας- Τρείς ώρες κράτησαν, σε λίγο ανακοινώσεις

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο ο πρώτος κύκλος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας που διήρκεσαν 3,5 ώρες.