Πανούσης: Είδα πρόσωπα στο Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ που δεν θέλω να σχολιάσω

Ο Γιάννης Πανούσης ασκεί έντονη κριτική στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία όπως υποστηρίζει δείχνουν ανακύκλωση των ίδιων προσώπων σε άλλους ρόλους.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πανούσης: Είδα πρόσωπα στο Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ που δεν θέλω να σχολιάσω

Ο πρώην υπουργός ασκεί έντονη κριτική στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία όπως υποστηρίζει δείχνουν ανακύκλωση των ίδιων προσώπων σε άλλους ρόλους, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκανε το προσδοκόμενο άνοιγμα στην κεντροαριστερά.

Υποστηρίζει επίσης, πως όποιος πει ότι θέλει νέες εκλογές λόγω αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης θα καταστραφεί και ότι αν του γίνει πρόταση από τη Ν.Δ. να αναλάβει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τότε σε περίπτωση που δεχθεί θα έχουμε έναν χειμώνα που θα τον θυμόμαστε για χρόνια.

Ο κ. Πανούσης δηλώνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ «έμπλεξε τα ιδεολογήματα με την πραγματικότητα. Έμπλεξε τους ακτιβισμούς με τη συνολική διαχείριση των προβλημάτων», ενώ πέρα από τη διαχειριστική αδυναμία ορισμένων υπουργών δεν κατάλαβε «τι αριστερό έκαναν στα υπουργεία, ώστε να δείξουν μία χρηστή διοίκηση, διαφάνεια και ισονομία».

«Aπειλήθηκα για τη ζωή μου. Δικαιωματίες του ΣΥΡΙΖΑ επισκέπτονταν στον Κορυδαλλό κατηγορουμένους για τρομοκρατία, τους οποίους παραπληροφορούσαν λέγοντάς τους ότι εκείνος ευθύνεται για ότι στραβό κάνει η κυβέρνηση σε βάρος τους. ‘Θα φάμε τον Πανούση’, λέγανε» αποκαλύπτει ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης σε συνέντευξη στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής».

Τρεις τουλάχιστον μεμονομένους Ευρωπαίους τζιχαντιστές με διαβατήρια κρατών μελών της Ε.Ε. είχε εντοπίσει η ΕΥΠ στην Ελλάδα, επί των ημερών του, για τους οποίους ενημερώθηκαν οι υπηρεσίες άλλων χωρών, αναφέρει ο κ. Πανούσης. Επιμένει, επίσης, σε κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-Νέας Δημοκρατίας, δίνοντας όμως άλλη διάσταση αυτή τη φορά, καθώς προτείνει πρωθυπουργό τρίτο πρόσωπο πέραν των δύο πολιτικών αρχηγών.

Όλη η συνέντευξη:

Τάσσεστε υπέρ συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ. Δεν προβληματίζεστε ότι έτσι μπορεί να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση η Χρυσή Αυγή;

Όχι δεν με προβληματίζει αυτό. Μη ξεχνάτε ότι έχουμε ένα προηγούμενο. Σας θυμίζω ότι όταν το ΠΑΣΟΚ έκανε κυβέρνηση με τον Σαμαρά και τη ΔΗΜΑΡ το ΠΑΣΟΚ παρέμενε αξιωματική αντιπολίτευση. Πάντα υπάρχει τρόπος να λειτουργήσει ένας τέτοιος συνασπισμός. Το ποιος θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση θα το δούμε κοινοβουλευτικά και στο κάτω κάτω είναι δουλειά των συνταγματολόγων.

Ο κ. Τσίπρας ισχυρίζεται ότι δεν επιθυμεί συνεργασία με Ν.Δ. και Ποτάμι. Αν επιμείνει θεωρείται ότι υπάρχει ο κίνδυνος η χώρα να συρθεί ξανά σε εκλογές;

Είναι διαφορετικό πράγμα το προεκλογικό σλόγκαν ή η προεκλογική τακτική του καθενός από αυτό που τελικά θα γίνει. Ο καθένας θέλει την αυτοδυναμία και να έρθει πρώτος. Με την ίδια λογική μπορείς να πεις ότι ο Μειμαράκης προσπαθεί να μαζέψει ψήφους από αυτούς που θέλουν οικουμενική κυβέρνηση. Αποκλείω το σενάριο νέων εκλογών. Όποιος πει ότι θέλει νέες εκλογές λόγω αδυναμίας σχηματισμούς κυβέρνησης θα καταστραφεί. Ο Τσίπρας δεν θα πάει σε εκλογές. Θα βρουν έναν τρόπο σχηματισμού κυβέρνησης.

Το πρόβλημα δεν είναι να αγαπηθούν αλλά να συνεργαστούν αυτοί που το ψηφίσανε το Μνημόνιο για την εφαρμογή του. Όλα όσα ακούγονται, κυρίως από το ΣΥΡΙΖΑ και όχι τον ίδιο τον Τσίπρα, ότι θα εφαρμόσουμε κάτι που δεν θέλουμε τα θεωρώ προεκλογικά λόγια.

Ας πάρουμε το χειρότερο σενάριο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμμετέχει στην κυβέρνηση της επόμενης ημέρας. Τι θα γίνει; Θα βρίσκεται στα κάγκελα και θα καταγγέλλει το Μνημόνιο που ψήφισε;

Νομίζω ότι σε περίπτωση συνεργασίας των δύο μεγάλων κομμάτων πρέπει ο πρωθυπουργός να είναι τρίτο πρόσωπο πέραν των δύο αρχηγών, ακόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα.

Ο κ. Τσίπρας εκτιμάτε ότι έκανε το άνοιγμα στην κεντροαριστερά που του είχατε προτείνει σε παλιότερες συνεντεύξεις σας;

Δυστυχώς δεν το έκανε. Περίμενα με αγωνία να δω τα ψηφοδέλτια. Δυστυχώς είδα μία ανακύκλωση των ίδιων προσώπων σε άλλους ρόλους. Δεν ξέρω ποια είναι η βούληση του κ. Τσίπρα, τον οποίο ευχαριστώ που μου έδωσε την ευκαιρία να συνεργαστούμε και με προστάτευσε το διάστημα αυτό. Υπάρχει το ζήτημα της ανασφάλειας που νιώθει λόγω της απόσυρσης πολλών στελεχών. Οπότε αυτοί που έμειναν, τα διάφορα μορφώματα, πιθανόν να τον έχουν εγκλωβίσει υποστηρίζοντας ότι ‘εμείς μείναμε μαζί σου άλλα ακολουθείς αυτή τη γραμμή. Δεν στρίβεις’.

Ο Τσίπρας πρέπει να είναι ένας πρωθυπουργός που στηρίζεται σε σοσιαλιστικές-σοσιαλοδημοκρατικές δυνάμεις. Δεν πρέπει να είναι ένας αριστερός πρωθυπουργός που θα στηρίζεται σε αριστερές ή αριστερίστικες δυνάμεις. Εφόσον δεν έκανε αυτή τη στροφή με τα πρόσωπα των ψηφοδελτίων τουλάχιστον ας την κάνει στη σύνθεση της κυβέρνησης. Αυτή τη στιγμή ρίχνει το βάρος στο να ελέγχει την κοινοβουλευτική του ομάδα. Αν αυτούς τους πάρει και τους ξαναβάλει υπουργούς δεν θα αλλάξει κάτι. Και είδα κάτι πρόσωπα και στο επικρατείας που δεν θέλω να σχολιάσω.

Ποιο πιστεύετε ότι ήταν το βασικότερο λάθος του ΣΥΡΙΖΑ αυτούς τους επτά μήνες διακυβέρνησης;

Έμπλεξε τα ιδεολογήματα με την πραγματικότητα. Έμπλεξε τους ακτιβισμούς με τη συνολική διαχείριση των προβλημάτων. Ανακάτεψε λαθεμένες εκτιμήσεις σε επίπεδο παγκοσμιοποίησης και Ευρώπης με απόψεις ότι μπορείς να ρίξεις τον καπιταλισμό αν έχεις μία αριστερή κυβέρνηση σε μία χώρα.

Πέρα της διαχειριστικής αδυναμίας από ορισμένους υπουργούς δεν μπόρεσα να διακρίνω ποια ήταν η αριστερή τους εκδοχή. Δεν κατάλαβα τι αριστερό έκαναν στα υπουργεία, ώστε να δείξουν μία χρηστή διοίκηση, διαφάνεια και ισονομία.

Θεωρείτε ότι στοχοποιηθήκατε στο θέμα που ανέκυψε με τις έρευνες σε κελιά κρατουμένων στον Κορυδαλλό;

Το να σε απειλούν να σε σκοτώσουν όταν είσαι υπουργός Προστασίας του Πολίτη είναι μέσα στο παιχνίδι. Απειλήθηκα για τη ζωή μου. Αλλά το σημαντικό είναι άλλο. Λίγο πριν παραιτηθεί η κυβέρνηση εμφανίστηκε από τον ιστότοπο ιντιμίντια ότι έχω στείλει αστυνομικούς να ελέγξουν κελιά κατηγορουμένων για τρομοκρατία. Μίλησα με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλο και τον ρώτησα γιατί δεν διαψεύδει την είδηση αφού και ο ίδιος μου παραδέχθηκε στη συζήτησή μας ότι η είδηση είναι παντελώς αναληθής. Οι φυλακές είναι χώρος του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Το υπουργείο φυλάχτηκε και δεν είπε ότι είναι ψέματα και δεν έχει σχέση ο Πανούσης. Το πρώτο ερώτημα είναι γιατί; Δεύτερον, ρωτώντας για το ποιος διαδίδει αυτά τα πράγματα δυστυχώς έμαθα ότι προέρχονται από δικαιωματίες του ΣΥΡΙΖΑ που πηγαίνουν και παραπληροφορούν κρατουμένους για τρομοκρατία λέγοντάς τους ότι με τη παρέμβαση Πανούση γίνονται όλα τα στραβά σε βάρος τους. Εκτός από τους Πυρήνες της Φωτιάς με απειλούν και ποινικοί. Η θεωρία των δικαιωματιών του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι εκείνοι και το υπουργείο Δικαιοσύνης υπερασπίζονται τους κρατουμένους ενώ εγώ τους στοχοποιώ. Στην ουσία στοχοποιούν εμένα για κάτι που δεν έκανα. Ελεύθερα με απειλούσαν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους. «Θα φάμε τον Πανούση», λέγανε κάποιοι.

Σε περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης με κορμό τη Ν.Δ. θα συμμετείχατε αν σας γινόταν πρόταση;

Αν δεχθούμε ότι μου γίνεται πρόταση από τη Νέα Δημοκρατία για να είμαι στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμμετέχει σε αυτή την κυβέρνηση τότε θα έχουμε ένα χειμώνα που θα το θυμόμαστε χρόνια. Θα έχουμε εντάσεις. Το Μνημόνιο ούτως η άλλως δημιουργεί εντάσεις λόγω φτωχοποίησης. Έχουμε και το κόμμα του Λαφαζάνη που θα δημιουργήσει ένταση. Αν παράλληλα υπάρχει μία κυβέρνηση που έχει απέναντι τον ΣΥΡΙΖΑ τότε τα πράγματα θα είναι άσχημα. Άρα να έρθω να υπερασπίσω τι; Συνεπώς το αφήνουμε και θα δούμε. Έχουν ανθρώπους να βάλουν. Το θέμα είναι ότι αν δεν υπάρξει ο μεγάλος συνασπισμός θα τροφοδοτούνται εντάσεις και θα υπάρχει αδυναμία αντιμετώπισής τους.

Πληθαίνουν οι δηλώσεις αξιωματούχων για είσοδο τζιχαντιστών στη χώρα μας. Τι εικόνα είχατε ως υπουργός;

Ουδέποτε η ΕΥΠ μου μίλησε για θύλακες τζιχαντιστών στη χώρα μας. Η ΕΥΠ επί των ημερών μου εντόπισε στην Ελλάδα τζιχαντιστές, οι οποίοι ήταν ευρωπαίοι πολίτες. Δεν μπήκαν μαζί με τους μετανάστες. Μπήκαν κανονικότατα με τα διαβατήριά τους ως ευρωπαίοι πολίτες και με το δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Επρόκειτο για Γάλλους υπηκόους και τα λοιπά. Από τις ελληνικές Αρχές κινήθηκαν όλες οι διαδικασίες για να βγάλουμε τα άτομα αυτά από τη χώρα. Μέσα στα κύματα προσφύγων μπορεί να υπάρχουν τζιχαντιστές αλλά σήμερα η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει θέμα οργανωμένων θυλάκων μαχητών του Ισλαμικού Κράτους που μπορεί να μας απειλούν.

Συνδέεται την εκτόξευση των μεταναστευτικών ροών με την πολιτική που ακολουθεί στο θέμα η Τουρκία;

Με την Τουρκία έχουμε μία συνεργασία και γίνονται αναχαιτίσεις. Αλλά προφανώς αν η γείτονα χώρα θέλει να σπρώξει κόσμο στην Ελλάδα μπορεί να το κάνει. Και εκτιμώ ότι υπάρχουν κύκλοι στην Τουρκία που το κάνουν. Υπάρχουν, επίσης, άνθρωποι που έχουν στήσει μπίζνες στα παράλια. Έχουν κάνει ξενοδοχεία, όπου μένουν πρόσφυγες και τα λοιπά. Ούτε η Ευρώπη μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Μόνο ο ΟΗΕ μπορεί. Που θα πάνε τα εκατομμύρια προσφύγων; Η Ευρώπη δεν τα αντέχει. Πρέπει να πάνε στην Αμερική και στην Αυστραλία για να ζήσουν με όρους ανθρώπινους. Αυτές είναι οι μόνες χώρες που έχουν τη δυνατότητα και την παράδοση να χειριστούν το μεταναστευτικό.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

«ΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΝ ΑΣΦΑΛΕΙΣ» 19 Ιαν 2022 | 19:48

CEO της TUI σε Μητσοτάκη: Φέτος η Ελλάδα θα ξεπεράσει τα προ πανδημίας επίπεδα στον τουρισμό

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με τον διευθύνοντα Σύμβουλο του TUI Group, Fritz Joussen.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 19 Ιαν 2022 | 18:22

Βιασμός 24χρονης στη Θεσσαλονίκη: Ο ΣΥΡΙΖΑ διέγραψε τον δικηγόρο του 27χρονου, μετά την καταγγελία για "victim blaming"

"Μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν μπορεί να εμπλέκεται σε καταγγελίες θύματος βιασμού για "victim blaming" αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης.

«Η ΕΙΚΟΝΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΓΕΜΙΖΕΙ ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ» 19 Ιαν 2022 | 17:31

Τανάγρα: Συγκινητική ανάρτηση Μητσοτάκη - "Σκύβουμε με σεβασμό το κεφάλι σε αυτόν τον μπαμπά" [Εικόνες]

Τις θυσίες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στο πρόσωπο ενός χειριστή των Rafale, αναγνωρίζει μέσω ανάρτησής του στο Instagram ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 19 Ιαν 2022 | 17:21

ΣΥΡΙΖΑ: Εκπληξη Τσίπρα - Προτείνει εκλογή προέδρου και ΚΕ από τη βάση

Ανατροπή από τον Αλέξη Τσίπρα που πρότεινε στο Πολιτικό Συμβούλιο την εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση και όχι από τους συνέδρους.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΥΠΟΔΟΧΗΣ 19 Ιαν 2022 | 16:38

Μητσοτάκης για Rafale σε διεθνή ΜΜΕ: Δέσμευσή μας να επενδύουμε συνεχώς στην αποτρεπτική ικανότητα της χώρας

Δηλώσεις Μητσοτάκη σε διεθνή ΜΜΕ κατά την τελετή υποδοχής των πρώτων έξι Rafale.

NOVARTIS 19 Ιαν 2022 | 13:59

Στον Άρειο Πάγο για 4 βαριές κατηγορίες ο Κώστας Βαξεβάνης- Συγκέντρωση φίλων του έξω από το δικαστήριο [εικόνες]

Ο Κώστας Βαξεβάνης πέρασε το κατώφλι του γραφείου της ειδικής ανακρίτριας του Αρείου Πάγου. Παρόντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Αναμένεται να ζητήσει προθεσμία.

"ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ" 19 Ιαν 2022 | 13:35

Τσίπρας για Rafale και το σποτάκι της ΝΔ: Ντροπή, κανένα κόμμα δεν μετέτρεψε την αγορά εξοπλισμών σε κομματικό σποτ

"Ντροπή και εθνική καπηλεία". Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter για το σποτ με τα Rafale.

"ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ" 19 Ιαν 2022 | 13:31

Αιχμές από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ για το σποτάκι με τα Rafale: Μικροκομματική οικειοποίηση με λεφτά των φορολογουμένων

Για μικροπολιτική εκμετάλλευση και κομματική οικειοποίηση κατηγορούν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ, σχετικά με την προβολή της αγοράς των Rafale.

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΡΦΗ ΚΑΝΕΛΛΑ 19 Ιαν 2022 | 12:52

Ο απίθανος τίτλος της Αυγής για τα Rafale: "Πετάνε πάνω από την Ακρόπολη, με ρεκόρ θανάτων"

Ο τίτλος της Αυγής για την άφιξη των Rafale "συνδυάζει" τα εξοπλιστικά…με την πανδημία

ΣΤΗΝ 114 ΠΤΕΡΥΓΑ ΜΑΧΗΣ 19 Ιαν 2022 | 12:25

Tα πρώτα 6 Rafale στην Αθήνα - Μητσοτάκης: Δεν θα πάρουμε την άδεια κανενός για τους εξοπλισμούς μας [εικόνες - βίντεο]

Στις εγκαταστάσεις της 114 Πτέρυγας Μάχης στην Τανάγρα πραγματοποιήθηκε η τελετή παραλαβής των πρώτων 6 αεροσκαφών Rafale

ΤΗΣ 24ΧΡΟΝΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 19 Ιαν 2022 | 12:04

Ντόρα Μπακογιάννη για την 24χρονη στη Θεσσαλονίκη: Αν μιλάμε για ομαδικό βιασμό, μιλάμε για ισόβια

Η Ντόρα Μπακογιάννη αναφερόμενη στην τελευταία υπόθεση βιασμού με την 24χρονη στη Θεσσαλονίκη σημείωσε πως πρέπει να μεγαλώνουμε τα αγόρια μας να σέβονται τις γυναίκες.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 19 Ιαν 2022 | 11:53

H Πρόεδρος του Αρείου Πάγου για τη δίωξη Βαξεβάνη και το άρθρο του Τσίπρα:" Αφήστε τη Δικαιοσύνη έξω από πολιτικές αντιπαραθέσεις"

Για απόπειρα εργαλειοποίησης της Δικαιοσύνης, ώστε να κάμψουν το ηθικό των δικαστικών λειτουργών, μιλά η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ 19 Ιαν 2022 | 11:24

Απολογείται στον ανακριτή ο Βαξεβάνης για 4 βαρύτατες κατηγορίες - Συγκέντρωση υποστήριξης οργανώνει ο Πολάκης

"Μαζί σου Κώστα" λέει ο Πολάκης και καλεί σε συγκέντρωση για τον Βαξεβάνη που έχει κληθεί σε απολογία με βαριές κατηγορίες όπως για εγκληματική οργάνωση.