Παπαδοπούλου - Σουράνη: Ποιες είναι οι δύο κυρίες, παρούσες στην επικοινωνία Μητσοτάκη - Τραμπ

Η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και η Ελένη Σουράνη με πλούσια βιογραφικά στο πλευρό του πρωθυπουργού

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Σουρανη Παπαδοπουλου

Παρούσες στην τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ήταν δύο κυρίες, στενές συνεργάτιδες του πρωθυπουργού.

Παπαδοπούλου - Σουράνη: Ποιες είναι οι δύο κυρίες, παρούσες στην επικοινωνία Μητσοτάκη - Τραμπ

Πρόκειται για την Ελένη Σουράνη, διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, και την Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, Πρέσβη της Ελλάδος στις ΗΠΑ και η πρώτη γυναίκα στη θέση αυτή. Δύο στελέχη με πολύχρονη εμπειρία στις διπλωματικές σχέσεις και πλούσια βιογραφικά.

Ποια είναι η Ελένη Σουρανή

Ελένη Σουράνη

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, το 1960. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εισήλθε στη διπλωματική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών το 1984.

Υπηρέτησε: στην Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών στη Διεύθυνση Μέσης Ανατολής και στο Γραφείο Γενικού Γραμματέα (1985-1988), στη Διεύθυνση Ασφαλείας-ΝΑΤΟ (1996-1998), στη Διεύθυνση Ρωσίας και Χωρών ΚΑΚ και στο Γραφείο ΥΦΥΠΕΞ (2005-2007). Έχει διατελέσει και Διευθύντρια Διεύθυνσης Μέσης Ανατολής (2011-2013).

Στο εξωτερικό: Πρεσβεία της Ελλάδας στο Χαράρε (1988-1992) Πρόξενος στο Βανκούβερ (1992-1996) Πρεσβεία της Ελλάδας στο Ερεβάν (1998-2002) Γενική Πρόξενος στα Ιεροσόλυμα (2002-2005) Αναπλ. Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη- ΟΑΣΕ- (2007-2011) Πρέσβειρα της Ελλάδας στην Δανία (2013-2016) Πρέσβειρα της Ελλάδας στην Αλβανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Της έχουν απονεμηθεί ο Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικα της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος των Κέδρων του Λιβάνου, ο Μεγαλόσταυρος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος Ντάνεμπορε της Δανίας.

Ποια είναι η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου

αλεξανδρα παπαδοπουλου

Γεννημένη στην Αθήνα, με καταγωγή από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας, η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου αποφοίτησε από τη Νομική Αθηνών στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και συνέχισε με υποτροφία τις σπουδές της στο Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια των ΗΠΑ. Αμέσως μετά, το 1981, εισήλθε στη διπλωματική υπηρεσία και ξεκίνησε τη μακρά σταδιοδρομία της στο υπουργείο Εξωτερικών.

Γρήγορα, μάλιστα, έγινε μέλος της ομάδας που διαπραγματευόταν τα σχετικά με τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα. Η πρώτη της τοποθέτηση στο εξωτερικό έγινε το 1987, στο προξενείο της χώρας μας στη Νέα Ορλεάνη, στη Λουιζιάνα των ΗΠΑ. Ακολούθησε, τέσσερα χρόνια αργότερα, η ελληνική πρεσβεία στο Αμμάν της Ιορδανίας και κατόπιν η αναβάθμιση σε γενική πρόξενο στο Τορόντο του Καναδά. Επέστρεψε προσωρινά στη Βασιλίσσης Σοφίας και στη Διεύθυνση ΟΗΕ και Διεθνών Οργανισμών, για να αξιοποιήσει στη συνέχεια τις ικανότητες και την εμπειρία της στη βαλκανική διπλωματική πολιτική της Ελλάδας.

Το 2000 έγινε επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στο Κόσοβο και στη συνέχεια ορίστηκε αναπληρώτρια διευθύντρια στο τμήμα βαλκανικών υποθέσεων του ΥΠ.ΕΞ. Από το 2002 έως το 2007 διετέλεσε αναπληρώτρια μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, ενώ στο μεταξύ είχε προαχθεί στον βαθμό του πρέσβη. Επιστρέφοντας στα Βαλκάνια, από το 2007 έως το 2012 υπήρξε επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια, έχοντας τη διετία 2007-2008 στενή συνεργασία με την τότε ΥΠ.ΕΞ., Ντόρα Μπακογιάννη, εν μέσω των εντατικών διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Σκοπιανού πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. κρισιμες θεσεις Το 2013 τοποθετήθηκε επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, έχοντας ενεργό ρόλο στην προετοιμασία και την οργάνωση της ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση το πρώτο εξάμηνο του 2014.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αμέσως μετά, η κ. Παπαδοπούλου ανέλαβε την κρίσιμη θέση της μόνιμης αντιπροσώπου της Ελλάδας στην Ε.Ε. - η πρώτη γυναίκα που τοποθετήθηκε στο πόστο αυτό. Η θητεία της διακόπηκε απότομα λίγους μήνες μετά την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Τον Οκτώβριο του 2015, ο Νίκος Κοτζιάς, με μια κίνηση που εξέπληξε πολλούς στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες και σχολιάστηκε ιδιαίτερα αρνητικά, όχι απλώς την απομάκρυνε από τη θέση αυτή, αλλά σε μια κίνηση εμφανούς υποβάθμισής της, της πρότεινε να διαλέξει ένα πόστο στη Λατινική Αμερική ή την Αφρική.

Η Ντόρα Μπακογιάννη είχε στηλιτεύσει έντονα την απόφαση αυτή, λέγοντας από το βήμα της Βουλής: "Αυτό που συμβαίνει σήμερα, ο κ. Κοτζιάς να διώκει πρέσβεις του επιπέδου της κυρίας Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου στη μόνιμη αντιπροσωπία της Ε.Ε. και να της προσφέρει θέση στο Ζαΐρ, αποδεικνύει ότι είναι μια πολιτική με εμπάθεια. Πυροβολούμε την άσκηση εξωτερικής πολιτικής. Ελπίζω να συνέλθει το υπουργείο Εξωτερικών".

Ο τότε υπουργός Εξωτερικών φέρεται να είχε αποφασίσει ήδη από την άνοιξη να απομακρύνει την επικεφαλής της ΜΕΑ, αλλά οι καταιγιστικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν δεν επέτρεπαν να γίνει μια τέτοια κίνηση εκείνο το διάστημα. Η έμπειρη διπλωμάτης βρέθηκε, έτσι, με δυσμενή μετάθεση ουσιαστικά στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης, μέχρι που η αίτησή της για τη θέση της επικεφαλής της αποστολής της Ε.Ε. στο Κόσοβο έγινε δεκτή.

Η κ. Παπαδοπούλου έγινε, λοιπόν, αρχηγός της EULEX στο Κόσοβο, της Ευρωπαϊκής Αποστολής για την επιβολή του κράτους Δικαίου στο Κοσσυφοπέδιο, επιστρέφοντας στα γνώριμά της Βαλκάνια, ως η πρώτη, μάλιστα, Ελληνίδα επικεφαλής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εκεί τη βρήκε το τηλεφώνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη τον περασμένο Ιούνιο, που την προετοίμασε για την επάνοδό της στην Αθήνα, στο πλευρό του πρωθυπουργού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΚΑΛΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ 19 Απρ 2021 | 19:08

Τετ α τετ Μητσοτάκη - Ιερώνυμου για το Πάσχα: Σενάριο για Ανάσταση νωρίτερα - Επιτάφιος γύρω από τους ναούς

Μητσοτάκης και Ιερώνυμος συμφώνησαν - Δεν βλέπει Πάσχα στο χωριό ούτε ο Αρχιεπίσκοπος

ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΡΓΑΡΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΟΥ 19 Απρ 2021 | 15:57

Ντόρα Μπακογιάννη: Μετά το ξύλο που έχω φάει…για Πάσχα στο χωριό θα κάνω ότι μου πει ο Μητσοτάκης

Απάντηση με χιούμορ της Ντόρας Μπακογιάννη, για τη δήλωσή της ότι δεν την κρατάει τίποτα από το να μην πάει στην Κρήτη

ΕΙΧΕ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΗ ΔΙΩΡΥΓΑ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 19 Απρ 2021 | 13:42

Δημητριάδης: Το Υπερταμείο είναι σταθερά προσανατολισμένο στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας

Όπως ανακοινώθηκε από το Υπερταμείο, ο κ. Δημητριάδης είπε πως ο πρωθυπουργός ενδιαφέρεται για την ταχύτερη αποκατάσταση της Διώρυγας της Κορίνθου.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: "ΔΕΝ ΤΟΝ ΔΙΑΛΕΞΑ ΕΓΩ, ΑΛΛΑ ΕΚΕΙΝΟΣ" 18 Απρ 2021 | 12:32

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει πλέον τετράποδο ένοικο: Δείτε τον Πίνατ, το σκυλάκι από το καταφύγιο [Εικόνες]

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υιοθέτησε σκυλάκι από το καταφύγιο της Φιλοζωικής Ένωσης Ηλιούπολης και το Μαξίμου απέκτησε νέο ένοικο

ΣΤΟ ΣΠΑΘΟΒΟΥΝΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 17 Απρ 2021 | 15:11

Κορινθία: Επίσκεψη Μητσοτάκη σε καλλιέργειες που έχουν υποστεί ζημιές από τον παγετό - Με ταχύτητα οι αποζημιώσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε επίσκεψη και σε βιομηχανική μονάδα στην Κορινθία

ΕΡΓΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ 17 Απρ 2021 | 11:44

Στη Διώρυγα της Κορίνθου ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Επιθεωρεί τα έργα αποκατάστασης στον Ισθμό [Εικόνες-Βίντεο]

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στην Διώρυγα της Κορίνθου, όπου ενημερώνεται για τα έργα αποκατάστασης.

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ 16 Απρ 2021 | 18:54

Συνάντηση Μητσοτάκη - Κλούγκε: Εύσημα για τους εμβολιασμούς στην Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε με τον περιφερειακό διευθυντή Ευρώπης του ΠΟΥ Χανς Κλούγκε

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 16 Απρ 2021 | 14:32

Μητσοτάκης για ένταξη Κτηματολογίου στο gov.gr: Ισχυρό βήμα σε ένα ψηφιακό οικοδόμημα

Το gov.gr προσθέτει στις 1.138 εφαρμογές του την ελεύθερη και γρήγορη πρόσβαση στο Κτηματολόγιο - Δηλώσεις Μητσοτάκη.

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΙΗΡΚΕΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΜΙΑ ΩΡΑ 16 Απρ 2021 | 11:38

Ικανοποίηση Μητσοτάκη για τους χειρισμούς Δένδια στην Αγκυρα- Εκτακτη συνάντηση στο Μαξίμου

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του για τον τρόπο που χειρίστηκε ο Ν. Δένδιας τις προκλήσεις από τον Τούρκο ομόλογό του.

ΘΕΤΙΚΟΙ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ 16 Απρ 2021 | 11:37

Προς άνοιγμα εμπορικών κέντρων και κέντρων αισθητικής από Δευτέρα - Σύσκεψη Μητσοτάκη με λοιμωξιολόγους

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι ειδικοί εμφανίστηκαν αρκετά θετικοί στο άνοιγμα των εμπορικών κέντρων-Mall και των κέντρων αισθητικής.

Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΛΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑ 15 Απρ 2021 | 18:54

Μητσοτάκης: Τα σκάφη του Λιμενικού πλωτά συνοριακά φυλάκια - Η θάλασσα έχει σύνορα

Ο χαιρετισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη στην τελετή ένταξης δύο νέων περιπολικών σκαφών στον στόλο του Λιμενικού

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ 15 Απρ 2021 | 13:31

Αυτά είναι τα νέα υπερσύγχρονα σκάφη του Λιμενικού- Κόστισαν 55 εκατ. ευρώ [Εικόνες - Βίντεο]

Στην τελετή ένταξης δύο νέων περιπολικών σκαφών στο Λιμενικό θα παραστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΠΟΣΟ ΠΙΟ ΚΑΤΩ; 15 Απρ 2021 | 13:12

Αντιπολίτευση για κλάματα: Ο Μητσοτάκης παίζει τένις, ο Τσίπρας κάνει τζόκινγκ

Αντιπολίτευση και κριτική για κλάματα με φωτογραφίες από τις ώρες ανάπαυλας των πολιτικών αρχηγών.