Follow us

Παπανδρέου για ελληνοτουρκικά: Προτεραιότητα έχει η αποκλιμάκωση, αλλά μετά, τι;

Σε μακροσκελή δήλωσή του για τα ελληνοτουρκικά με τίτλο "Προτεραιότητα έχει η αποκλιμάκωση, αλλά μετά, τι;" προειδοποιεί ότι Ελλάδα  και Τουρκία βρίσκονται πάλι υπό την απειλή μιας σύρραξης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
παπανδρέου

"Στοχευμένη συνεργασία με την Τουρκία, στήριξη στη σχέση της με την Ευρώπη, αλλά, και ξεκάθαρη προειδοποίηση ότι όλοι μαζί, πολιτικά κόμματα και λαός, είμαστε έτοιμοι να προασπιστούμε τα εθνικά μας δίκαια εάν απειλούνται".

Αυτό είναι το μήνυμα του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος σε μακροσκελή δήλωσή του για τα ελληνοτουρκικά με τίτλο "Προτεραιότητα έχει η αποκλιμάκωση, αλλά μετά, τι;" προειδοποιεί ότι Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται πάλι υπό την απειλή μιας σύρραξης.

"Εύχομαι και ελπίζω, ότι θα αποφύγουμε ένα θερμό επεισόδιο και ότι θα πετύχουμε με τη συμβολή και των συμμάχων μας μια αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία, έτσι ώστε να ξαναρχίσουν οι διερευνητικές επαφές, χωρίς απειλές και προϋποθέσεις. Αρκεί να πιστέψουμε ότι δεν συνομιλούμε για να υποχωρήσουμε ή να χάσουμε, δεν συνομιλούμε απλά για να χάνουμε χρόνο, ευκαιρίες και λύσεις, αλλά για να προωθήσουμε τη στρατηγική μας, τις αξίες μας, προς όφελος όλης της περιοχής", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ολόκληρο το άρθρο του Γιώργου Παπανδρέου:

Εικοσιτέσσερα χρόνια μετά τα Ίμια, η Ελλάδα βρίσκεται πάλι υπό την απειλή μιας σύρραξης με την Τουρκία. Σε μια περίοδο μάλιστα, όπου οι παραδοσιακές διεθνείς ισορροπίες έχουν κλονιστεί και η αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID19 απασχολεί όλους και έχει μετατοπίσει τις προτεραιότητες κρατών και διεθνών οργανισμών.

Σε μια τέτοια συγκυρία, δεν χωρά αμφιβολία, ότι μια σύγκρουση θα είχε ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις για την εύφλεκτη Ανατολική Μεσόγειο και την Ευρώπη, αλλά και την Ελλάδα και την Τουρκία.

Φρένο στην ένταση που προκαλεί η Τουρκία, είναι λοιπόν, το ζητούμενο.

Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, απαραίτητο είναι να κατανοήσει η Άγκυρα ότι η συνέχιση των επιθετικών κινήσεων που οδηγούν σε αυξημένη παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή, μπορεί να έχει μικροπολιτικά και βραχυπρόθεσμα οφέλη, αλλά μακροπρόθεσμα εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους και για την ίδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για την Ελλάδα, η κλιμακούμενη ένταση με την Τουρκία θα πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία μιας γόνιμης αποτίμησης της εμπειρίας μας σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, ώστε να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε μια αποτελεσματική εθνική γραμμή.

Αντ´ αυτού, ο δημόσιος διάλογος κυριαρχείται είτε από απόψεις εμπνευσμένες από έναν φαντασιακό πατριωτισμό, που πέρα από μια αυτάρεσκη ικανοποίηση δεν συμβάλλει προς την κατεύθυνση της επίλυσης προβλημάτων και την αντιμετώπιση των προκλήσεων, είτε από παραινέσεις που επικαλούμενες έναν ηττοπαθή ρεαλισμό, υποτιμούν τις δυνατότητές μας.

Και οι δύο αυτές προσεγγίσεις έχουν έναν κοινό παρονομαστή: την ακινησία. Την ακινησία και την κρυφή ελπίδα ότι ο από μηχανής θεός θα εμφανισθεί για να μας λυτρώσει ή να επιβάλει μια νέα τάξη πραγμάτων.

Ιστορικά, η Παράταξή μας, η Παράταξη στην οποία ηγήθηκε το ΠΑΣΟΚ, είναι αυτή που έπαιρνε την πρωτοβουλία, διαμόρφωνε νέα δεδομένα, δεν δίσταζε να κινηθεί με τόλμη και προωθούσε την έννοια της "ισχυρής Ελλάδας", δίνοντάς της εκείνες τις διαστάσεις που απαντούσαν στα εξής ερωτήματα:

- Πώς μπορεί η Ελλάδα να είναι ισχυρή, χωρίς ένα κράτος που να λειτουργεί αποτελεσματικά, με διαφάνεια και λογοδοσία, χωρίς μια οικονομία που να μην δημιουργεί υπέρογκα ελλείμματα και δανεισμό, χωρίς δικαιοσύνη και θεσμούς που να ανταποκρίνονται σε μια σύγχρονη δημοκρατική χώρα, χωρίς οι πολίτες να έχουν την αίσθηση ότι υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη και ασφάλεια; Για το λόγο αυτό, συνδέσαμε τη δυνατότητα έκφρασης μιας αυτόνομης ελληνικής φωνής στο διεθνές γίγνεσθαι με τη μάχη για λαϊκή συμμετοχή και κοινωνική απελευθέρωση.

- Πώς μπορεί η Ελλάδα να είναι ισχυρή, αν δεν έχει μια μακροπρόθεσμη πολυδιάστατη στρατηγική στην εξωτερική πολιτική, ως πλαίσιο εθνικής γραμμής, και μια δημιουργική διπλωματία; Για το λόγο αυτό, δώσαμε μάχη για την ουσιαστική συμμετοχή της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων και πετύχαμε την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, την ενσωμάτωση του άρθρου για Αμοιβαία Συνδρομή στη Συνθήκη της Λισαβόνας, την απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής της Θεσσαλονίκης για την προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, όπως και την υποψηφιότητα της Τουρκίας στην ΕΕ με συγκεκριμένο οδικό χάρτη (αποφάσεις Ελσίνκι) που ενσωμάτωνε την καλή γειτονία και τον σεβασμό στις ευρωπαϊκές αρχές.

Τέλος,

- Πώς μπορεί η Ελλάδα να έχει κύρος αν η εξωτερική μας πολιτική περιορίζεται στην καταγγελία, στην επιδίωξη εξεύρεσης του καλύτερου προστάτη, στα παράπονα προς τους ισχυρότερους, ή στη λογική ότι "ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου"; Για αυτό, θελήσαμε η διεθνής παρουσία μας να είναι δυναμική, παραγωγική, καινοτόμα και ουσιαστική.

Αξιοποιώντας τη θέση μας στην Ευρώπη αλλά και την παράδοση της χώρας μας που περιλαμβάνει τις Ολυμπιακές αξίες όπως η Εκεχειρία, κινηθήκαμε προτάσσοντας την ειρήνη, τη σταθερότητα και την περιφερειακή συνεργασία. Παίξαμε σημαντικό πολιτικό ρόλο, ευρύτερο του οικονομικού μεγέθους μας, στην προσπάθεια ειρήνευσης σε περιφερειακές συγκρούσεις, όπως στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή, την αποπυρηνικοποίηση, τις συγκρούσεις στην Μεσόγειο, αλλά και στη διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας (επί Προεδρίας μας της ΕΕ το 2003), που ξεκινώντας από τον Καύκασο, περιλαμβάνει τις χώρες της Βαλτικής και τη Ρωσία, έως και την Βόρεια Αφρική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ελλάδα έτσι, είχε καταφέρει να βρίσκεται δυο βήματα μπροστά από τις εξελίξεις και να διαμορφώνει περιφερειακές συνεργασίες αναδεικνύοντας τα κοινά συμφέροντα με τρίτες χώρες. Κερδίζαμε όταν, αντί να περιοριζόμαστε σε μια αμυντική θέση, λόγω των διμερών μας προβλημάτων, με έξυπνη στρατηγική και στοχευμένες κινήσεις είχαμε λόγο και ρόλο σε ευρύτερα γεωπολιτικά ζητήματα.

Για αυτό άλλωστε, από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου, όπως και επί Κώστα Σημίτη, προσπαθούσαμε πάντα να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα, να λαμβάνουμε υπόψη τα αντικρουόμενα συμφέροντα και τους συσχετισμούς όλων των δυνάμεων, προκειμένου να αναδεικνύουμε κοινούς τόπους, που τελικά συνέβαλαν στη σταθερότητα καθώς και στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων μας.

Δυστυχώς, τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, ίσως για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, στερούνται σε γενικές γραμμές, με ελάχιστες εξαιρέσεις, μιας συνολικής και συνεκτικής στρατηγικής στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε συχνά πίσω από τα γεγονότα και να περιοριζόμαστε στους καλύτερους δυνατόν τακτικούς χειρισμούς. Και το χειρότερο, πολλές φορές να αναγκαζόμαστε να καταφεύγουμε σε επιλογές ανάγκης, που στην καλύτερη των περιπτώσεων, αν δεν έχουν κόστος, δεν υπηρετούν όπως θα έπρεπε τα συμφέροντά μας.

Το είδαμε αυτό σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Γιατί τα τελευταία χρόνια εγκαταλείψαμε κάθε σχέση και ρόλο στη Λιβύη, μια χώρα που στο χάρτη βρίσκεται λίγο πιο χαμηλά από την Κρήτη και με την οποία είχαμε διαμορφώσει συστηματικούς και ιστορικούς δεσμούς;

Γιατί δεν προβλέψαμε τις κινήσεις της Τουρκίας, παρότι τις είχε διατυπώσει δημόσια εδώ και πολύ καιρό;

Γιατί δεν φροντίσαμε να κρατήσουμε ανοιχτή την οδό της επικοινωνίας με τη γείτονά μας, ώστε να γνωρίζουμε από πρώτο χέρι και αυθεντικά τις σκέψεις και τις επιδιώξεις των ηγετών της;

Γιατί σπεύσαμε μετά την υπογραφή του τουρκο-λιβυκού συμφώνου να τοποθετηθούμε - σε σχέση με τα εσωτερικά στη Λιβύη - ως μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης;

Η Ελλάδα θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στις διαβουλεύσεις για τη λήξη του εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη. Ο Λιβυκός λαός μας εκτιμά, καθώς δεν έχουμε ιμπεριαλιστικό παρελθόν.

Όταν ο Σαρκοζί και ο Κάμερον πίεσαν για βομβαρδισμό της Λιβύης σε μία συνάντηση σαράντα ηγετών στο Παρίσι, ήμουν ο μόνος που ζήτησε το λόγο, προτείνοντας να δοκιμάσουμε πρώτα την διπλωματία για μια πολιτική μετάβαση στην χώρα. Δεν εισακούστηκα, δυστυχώς, πολύ περισσότερο αν αναλογιστούμε και τα όσα ακολούθησαν.

Τα τεκταινόμενα στη Λιβύη, με τα αντικρουόμενα συμφέροντα πολλών δυνάμεων, δημιουργούν ένα δυσεπίλυτο παζλ. Εξηγούν πολλές από τις δυσκολίες που συναντούμε στο ευρωπαϊκό επίπεδο για το θέμα αυτό. Αντί να περιορίσουμε τον ρόλο μας σε κινήσεις τακτικισμού, θα έπρεπε να παίξουμε ενεργό ρόλο, να γεφυρώσουμε διαφορές στην ΕΕ, να εντείνουμε τις προσπάθειες για εκεχειρία, σταθεροποίηση, τερματισμό των ξένων στρατιωτικών παρεμβάσεων και τη διαφύλαξη της ενότητας της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αξίζει να τονιστεί για άλλη μια φορά, η μεγάλη ευθύνη και υποχρέωση της κυβέρνησης αναφορικά με την πλήρη και έγκαιρη ενημέρωση των κομμάτων για όλα τα μεγάλα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, ώστε να αξιοποιηθεί η συμβολή και εμπειρία όλων στη χάραξη γραμμής και στρατηγικής για τη διαμόρφωση ενός ενιαίου εθνικού μετώπου. Η χώρα και ο Ελληνικός λαός, έχουν μόνο να κερδίσουν από μια τέτοια πρακτική, όχι να χάσουν.

Η αναφορά στην Ιστορία μας διδάσκει για τα επόμενα βήματά μας.

Αν κοιτάξουμε την ιστορία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, πρόοδος υπήρχε, όταν είχαμε δική μας στρατηγική, όταν με ειλικρίνεια, τόλμη και καθαρότητα, διατυπώναμε τις δικές μας θέσεις και κόκκινες γραμμές, όταν δεν ψάχναμε για "επιδιαιτητές" αλλά μιλούσαμε απευθείας με την άλλη πλευρά. Όταν ξεκαθαρίζαμε στα πολιτικά και στρατιωτικά κέντρα λήψης αποφάσεων, ότι στρατηγικός μας στόχος είναι μια Τουρκία με την οποία θέλουμε συνεργασία, σε ένα πλαίσιο καλής γειτονίας, με σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Ασφαλώς, όπως έχει δείξει η εμπειρία σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις, για να φέρει αποτελέσματα η απευθείας επαφή είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης. Κλίμα εμπιστοσύνης δημιουργείται όταν υπάρχουν καθαρές εξηγήσεις και αναδεικνύεται με σαφήνεια ότι μια πιθανή σύγκρουση έχει κινδύνους και για τις δυο πλευρές.

Ένα παράδειγμα επίκαιρο που πρέπει να μας δώσει διδάγματα, είναι η συνεργασία East-Med μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου στην ανατολική Μεσόγειο. Ως πρωθυπουργός την ξεκίνησα, μεταξύ άλλων, για να αντιμετωπίσουμε τις πιέσεις των διεθνών αγορών στην οικονομία μας. Η πιθανή εξεύρεση φυσικού αερίου ή και πετρελαίου, μπορούσε να λειτουργήσει κατευναστικά στις διεθνείς αγορές που ανησυχούσαν για τη δυνατότητά μας να εξυπηρετήσουμε τις υποχρεώσεις μας για το κρατικό χρέος. Αν βγαίναμε στις αγορές το 2011 ή έστω το 2012, θα περιορίζαμε τις θυσίες που αναγκάστηκε να υποστεί ο Ελληνικός λαός. Έτσι, τον Σεπτέμβριο του 2011, ανακοίνωσα στο Υπουργικό Συμβούλιο την απόφαση να προχωρήσουμε σε έρευνες στην Δυτική Ελλάδα (Ιόνιο) και νότια της Κρήτης.

Ήμουν πεπεισμένος επίσης, πως η σταδιακή οικοδόμηση μιας τέτοιας συνεργασίας σε τομείς όπου υπήρχαν κοινά συμφέροντα θα συνέβαλε στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής. Ποτέ, όμως, δεν ήταν πρόθεσή μου, το αντίθετο μάλιστα, να εξαιρεθεί η Τουρκία από ένα παρόμοιο περιφερειακό σχήμα.

Στις προτροπές ενός εκ των κρατών που συμμετείχαν στη συνεργασία αυτή να δημιουργήσουμε "άξονα" απέναντι στην Τουρκία, αντέτεινα ότι την θέλουμε εντός, αρκεί να τηρεί τους κανόνες καλής γειτονίας και Διεθνούς Δικαίου.

Επόμενες ηγεσίες της χώρας μας, είδαν τη συνεργασία East-Med, ως ευκαιρία να ανταγωνιστούν ή να αντιπαρατεθούν με την Τουρκία - με οφέλη ίσως στον τομέα της εσωτερικής πολιτικής, όχι όμως και για τα συμφέροντα της χώρας -, αντί να φέρουν την Τουρκία σε μια πολυμερή συνεργασία, σε ένα πολυμερές πλαίσιο, που απαιτεί την τήρηση του διεθνους δικαίου σε θέματα όπως οι θαλάσσιες ζώνες και η ΑΟΖ. Χάσαμε πάλι σημαντική ευκαιρία. Πρωτοβουλίες για περιφερειακή προσέγγιση των ζητημάτων της περιοχής απαιτούνται και σήμερα, όσο και αν έχουν τις δυσκολίες τους.

Το ίδιο συνέβη και με τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, που είχαν προχωρήσει πολύ πριν το 2004.

Τη χρονιά εκείνη, μετά την νίκη της ΝΔ και του Κώστα Καραμανλή στις εκλογές, ατόνισε η διαδικασία των διερευνητικών συζητήσεων και χάθηκε μια ευκαιρία να πάμε σύννομα στο δικαστήριο της Χάγης για τη διευθέτηση του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας.

Παρά ταύτα, η παρακαταθήκη της πολιτικής της ελληνοτουρκικής προσέγγισης είχε μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Έγιναν πολλά βήματα μπροστά. Για μια εικοσαετία, είχαμε περιορισμένες εξάρσεις έντασης και πολλά πεδία συνεργασίας, στο εμπόριο, τον τουρισμό, την ενέργεια, το προσφυγικό (με διμερή συμφωνία πολύ πριν την κρίση του 2015), ακόμα και την περιφερειακή συνεργασία. Τα οφέλη για τις δύο χώρες ήταν ανυπολόγιστα. Η ηρεμία μεταξύ μας ήταν προς όφελος και των δύο πλευρών.

Για άλλη μια φορά λοιπόν, τίθεται το ερώτημα: γιατί τα τελευταία χρόνια εγκαταλείψαμε το ευρύ φάσμα των επαφών που είχαμε με την Τουρκία;

Αυτό το ερώτημα πρέπει να μας προβληματίζει όταν χαράσσουμε τα επόμενα βήματά μας.

Ασφαλώς οι διεθνείς συνθήκες έχουν αλλάξει.

Η εσωτερική κατάσταση και η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας έχουν αλλάξει. Την άκαμπτη, υπό την επιρροή των στρατιωτικών, εξωτερική πολιτική των παραδοσιακών κεμαλιστών, ακολούθησε η φιλοευρωπαϊκή πολιτική των πρώτων χρόνων της κυριαρχίας του AKP. Μετά, προτάχθηκε το δόγμα "μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες" του Νταβούτογλου, αλλά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, η Τουρκία μοιάζει να παραπαίει μεταξύ Ανατολής και Δύσης και να προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις πολλαπλές προκλήσεις με μια νεο-ιμπεριαλιστική στρατιωτική ηγεμονία πέρα από τα σύνορά της.

Είναι κομβικό ζήτημα, να αναλύσουμε σωστά τόσο τις νέες διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις, όσο και τις αλλαγές που γίνονται στην Τουρκία για να έχουμε μια δική μας αποτελεσματική στρατηγική.

Πολλοί λένε ότι, ο Ερντογάν δεν είναι ο ίδιος. Ασφαλώς. Όμως, και στην παράταξή του υπάρχουν σήμερα διαφορετικές φωνές, όπως και οι κεμαλιστές δεν είναι ίδιοι και υπάρχουν πολλοί Τούρκοι που δεν εκπροσωπούνται από έναν τέτοιο διπολισμό.

Όμως, οι αλλαγές αυτές δεν είναι επαρκής λόγος να αλλάξουμε την αφετηρία της δικιάς μας εθνικής πολιτικής. Μιας πολιτικής, που πέρα από τις κόκκινες γραμμές, επιδιώκει να διαμορφώσει καλές σχέσεις με κάθε γείτονα, όπως και την Τουρκία. Μια πολιτική που δεν εγκαταλείπει τις προσπάθειες για μια δίκαιη επίλυση του Κυπριακού. Μια πολιτική που θεωρεί σκόπιμες τις συζητήσεις με τη γείτονα χώρα, χωρίς να γίνεται αποδεκτή καμία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου και στη Μεσόγειο. Καθαρές οι κόκκινες γραμμές μας. Και για αυτό, πάντα ήταν στις προτεραιότητές μας η διατήρηση μιας ισχυρής στρατιωτικής άμυνας.

Οι σύμμαχοί μας εντός και εκτός ΕΕ κατανοούν μια προσέγγιση που λαμβάνει υπόψη τα ευρύτερα συμφέροντα. Συμμάχους χάνουμε όταν γκρινιάζουμε και δείχνουμε ατολμία και ακινησία.

Με αυτήν τη λογική αναφέρομαι στα παραπάνω, γιατί μόνο μέσα από μια ολοκληρωμένη και κριτική αναδρομή μπορούμε να κατανοήσουμε το νόημα της κύρωσης του Ελληνο-Αιγυπτιακού μνημονίου.

Είναι προφανές, ότι αφού για πολλούς και διάφορους λόγους, δεν μπορέσαμε να αποτρέψουμε ή να ακυρώσουμε τη παράτυπη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, η συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου ήταν αναγκαία για να αποκατασταθεί η διεθνής έννομη τάξη. Το μήνυμα προς όλες τις πλευρές, δεν θα πρέπει να είναι ότι αυτό έγινε ως αντεκδίκηση ή αντιπερισπασμό στην Τουρκία ή την Λιβύη. Το μήνυμα είναι καθαρό: Να αποκατασταθεί το δίκαιο της θάλασσας και με βάση αυτό να προχωρήσουμε σε λύσεις - σε εκκρεμείς οριοθετήσεις θαλασσίων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο. Διαφορετικά, το κόστος θα είναι μεγάλο για τα συμφέροντά μας αλλά και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

Κατανοώ τις επισημάνσεις όλων εκείνων που συμμετείχαν ή χειρίστηκαν προηγούμενες διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο, αλλά σήμερα η μεγάλη ποιοτική διαφορά, είναι ασφαλώς η ίδια η συγκυρία. Μια συγκυρία, για τη διαμόρφωση της οποίας, πέρα από τις εξελίξεις στις γειτονικές χώρες, δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει την απουσία μια συνεκτικής στρατηγικής εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την άγνοιά τους γύρω από τη σημασία της επίτευξης συναινέσεων στα εθνικά - και όχι μόνο, ζητήματα. Όσον αφορά μάλιστα αυτήν την παράμετρο, όλες οι επιλογές της τελευταίας οκταετίας, τόσο στα εθνικά μας ζητήματα, όσο και σε αυτά που αφορούν την οικοδόμηση μιας βιώσιμης πορείας προς το μέλλον, επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Ούτε μια δεν υπήρξε προϊόν ενεργητικής πολιτικής και πρωτοβουλίας επί στρατηγικού σχεδίου, ούτε και προϊόν συναινέσεων. Απότοκο, θα έλεγα, μιας αποσπασματικού χαρακτήρα μικροπολιτικής και φοβικής αντίληψης, που συνήθως ακολουθεί λαϊκιστικές λογικές και ψευδο-πατριωτικές νοοτροπίες.

Αδιαμφισβήτητα, λοιπόν, η κύρωση της συμφωνίας με την Αίγυπτο δεν αποτελεί παρά ένα βήμα που έχει νόημα αν ακολουθήσουν οι αναγκαίες επόμενες φάσεις. Αυτό απαιτεί να υπάρχει διαμορφωμένη στρατηγική της χώρας. Με τόλμη και αυτοπεποίθηση να έχουμε το δικό μας σχεδιασμό. Πράγμα που σημαίνει ότι, ο εθνικός μας λόγος και οι επιλογές μας, δεν μπορεί να υπακούουν σε "αποφάσεις της στιγμής" ή σε επίδειξη δήθεν πυγμής.

Κατά τούτο, θεωρώ και απαράδεκτο και επικίνδυνο να ακούγονται δηλώσεις που απευθύνονται προς το εσωτερικό ακροατήριο, του τύπου "περιμένετε και θα δείτε...". Γιατί σε μείζονες επιλογές εθνικής σημασίας, τα πολιτικά κόμματα και ο λαός, ούτε πρέπει να ... περιμένουν, ούτε και να ... εκπλήσσονται. Το αντίθετο επιβάλλεται, αν θέλουμε εθνική ενότητα και ετοιμότητα. Και παίρνω ως αφορμή, την απόφαση για επέκταση των χωρικών υδάτων μας στο Ιόνιο, στα 12 μίλια. Δικαίωμά μας. Είναι κάτι που πολλές μέχρι τώρα κυβερνήσεις είχαν συζητήσει. Δίστασαν δικαίως για να μην υπάρξει αίσθηση ότι υιοθετούν ένα μοντέλο ασύμμετρης επέκτασης των χωρικών μας υδάτων. Άρα, αυτή η κίνηση πρέπει να ενταχθεί σε μια στρατηγική. Ποιο λοιπόν, το επόμενο βήμα;

Και αυτό με φέρνει στον πυρήνα της σκέψης μου.

Πολλοί στην Ευρώπη, μιλούν για αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία. Οι παραβατικές και επιθετικές της κινήσεις είναι επικίνδυνες και απαράδεκτες.

Ευχόμαστε πράγματι να υπάρξει αυτή η αποκλιμάκωση.

Όμως το ουσιαστικό ερώτημα που τίθεται είναι: μετά την αποκλιμάκωση, τι;

Σε αυτό το ερώτημα καλείται και θα καλείται συνεχώς η Ελλάδα να απαντήσει διαμορφώνοντας τη δική της στρατηγική.

Και πρώτα απ´ όλα, σε σχέση με την Ευρώπη.

Διάσταση απόψεων για το μελλοντικό προσανατολισμό της Τουρκίας υπάρχει και στην Ευρωπαϊκή Ευρώπη. Και αυτό είναι χρήσιμο να το θυμόμαστε όταν ερμηνεύουμε τη στάση των κρατών - μελών. Όμως, ευρωτουρκικές σχέσεις υπήρξαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν με τη μία ή την άλλη μορφή. Είναι ένα ζωτικό θέμα για την Ελλάδα, για το οποίο χρειάζεται να έχουμε δική μας συγκροτημένη άποψη και ιδέες, όπως συνέβη με το Ελσίνκι, και να κινηθούμε ενεργά για τη διαμόρφωση της όποιας μελλοντικής σχέσης της γείτονός μας, της Τουρκίας με την Ευρώπη.

Υπάρχουν ακόμη σε υψηλές θέσεις ευθύνης πολλοί άνθρωποι στην Τουρκία που γνωρίζουν ότι ο κίνδυνος για τη χώρα τους δεν είναι η Ελλάδα και ότι μια αποξένωση από τη Δύση και την Ευρώπη πολλαπλασιάζει τις απειλές. Είναι απαραίτητο να αξιολογήσουμε αυτό το μήνυμα, αλλά και να στηρίξουμε μια δυναμική που θέλει την Τουρκία να προσεγγίζει τις ευρωπαϊκές αξίες.

Πιο σημαντικό όμως είναι, οι πολιτικές δυνάμεις στη χώρα μας να διαμορφώσουν ευρύτατη συναίνεση, για το τι θέλουμε εμείς, ως Ελλάδα.

Θέλουμε τη μόνιμη διελκυστίνδα με τη γείτονα, να αφήνουμε εκκρεμή τα προβλήματα, να αποφεύγουμε φοβικά κάθε επαφή, και να ελπίζουμε στους "μεγάλους αδελφούς" να λύσουν τα προβλήματά μας;

Ή θα τολμήσουμε να περάσουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Στοχευμένη συνεργασία με την Τουρκία, στήριξη στη σχέση της με την Ευρώπη, αλλά, και ξεκάθαρη προειδοποίηση ότι όλοι μαζί, πολιτικά κόμματα και λαός, είμαστε έτοιμοι να προασπιστούμε τα εθνικά μας δίκαια εάν απειλούνται.

Πιστεύω ότι, αυτή η στρατηγική, εμπεδώνει τη σταθερότητα, είναι μια καθαρή στάση που όλοι καταλαβαίνουν, φίλοι και μη, διαμορφώνει υγιείς συμμαχίες, έχει μεγάλη απήχηση και στην ίδια την κοινωνία της Τουρκίας, στον Τουρκικό λαό, και ανοίγει νέες προοπτικές ειρήνης για την περιοχή μας.

Εύχομαι και ελπίζω, ότι θα αποφύγουμε ένα θερμό επεισόδιο και ότι θα πετύχουμε με τη συμβολή και των συμμάχων μας μια αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία, έτσι ώστε να ξαναρχίσουν οι διερευνητικές επαφές, χωρίς απειλές και προϋποθέσεις. Αρκεί να πιστέψουμε ότι δεν συνομιλούμε για να υποχωρήσουμε ή να χάσουμε, δεν συνομιλούμε απλά για να χάνουμε χρόνο, ευκαιρίες και λύσεις, αλλά για να προωθήσουμε τη στρατηγική μας, τις αξίες μας, προς όφελος όλης της περιοχής.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Στη Νέα Ερυθραία για μια από τις ομορφότερες αυλές των βορείων προαστίων

Το all-day στέκι με κοσμοπολίτικο αέρα και ανεμελιά έχει καταφέρει να ξεχωρίσει και συνεχίζει να το κάνει και το φθινόπωρο.

DOLCE VENTO 03 Σεπ 2025 | 18:57

Τουρκία: Πολυτελές γιοτ βυθίστηκε 15 λεπτά μετά την καθέλκυσή του – Οι επιβάτες πήδηξαν στη θάλασσα [βίντεο]

Το πανάκριβο γιοτ φέρεται να βυθίστηκε λίγα λεπτά μετά την καθέλκυσή του.

ΑΛΛΟΥ 03 Σεπ 2025 | 14:29

Το ΠΑΣΟΚ γιορτάζει αλλά ο Γιώργος Παπανδρέου λείπει… στην Κίνα- Το αιχμηρό σχόλιο στην εφημερίδα "Τα Νέα"

Το καρφί του Μιχάλη Μητσού στα Νέα για την απουσία από τις εκδηλώσεις για την επέτειο του ΠΑΣΟΚ του ΓΑΠ

ΓΙΑ ΕΞΑΓΟΡΑ ΨΗΦΩΝ 02 Σεπ 2025 | 22:02

Δικαστήριο στην Τουρκία καθαίρεσε τον επικεφαλής και τη διοίκηση του CHP στην Κωνσταντινούπολη

Με την απόφαση καθαιρείται από την ηγεσία της οργάνωσης ο Οζγκιούρ Τσελίκ, στενός συνεργάτης του προέδρου του κόμματος και αρχηγού της κεμαλικής αξιωματικής αντιπολίτευσης Οζγκιούρ Οζέλ

ΑΠΟ ΚΙΝΑ 02 Σεπ 2025 | 15:52

Ερντογάν: Βρήκα θετική ανταπόκριση για μία αναβαθμισμένη συνάντηση Ρωσίας - Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη

Ο Ερντογάν ανέδειξε για μία ακόμη φορά τις τουρκικές πρωτοβουλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

ΜΕΤΑΞΥ ΡΟΔΟΥ ΚΑΙ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟΥ 02 Σεπ 2025 | 14:39

Δύο τουρκικά F-16 παραβίασαν το FIR Αθηνών - Πρώτη παραβίαση μετά από 30 μήνες

Πρόκειται για την πρώτη παραβίαση εκ μέρους της τουρκικής πλευράς μετά από 30 μήνες.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 02 Σεπ 2025 | 06:56

Γεραπετρίτης: Θα υπάρξει συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν το επόμενο διάστημα και δεν θα είναι "εθιμοτυπική"

Επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξει συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

ΣΤΗ ΣΑΝΓΚΑΗ 01 Σεπ 2025 | 14:44

Ο Πούτιν... αποθεώνει τον Ερντογάν: Στρατηγική η σχέση μας, περιζήτητος ο ρόλος της Τουρκίας

Ο Τούρκος πρόεδρος προσκάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του να επισκεφθεί την Τουρκία.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 31 Αυγ 2025 | 17:40

Γιώργος Γεραπετρίτης: Δεν μας πτοούν οι αντιδράσεις της Τουρκίας - Η Ελλάδα δεν ετεροπροσδιορίζεται

Η Ελλάδα δεν ετεροπροσδιορίζεται σε σχέση με τις τουρκικές αντιδράσεις, τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης

ΥΠΑΜ 29 Αυγ 2025 | 13:02

Δένδιας: Απαράδεκτες και απρεπείς οι δηλώσεις Φιντάν, παραβιάζουν μια αρχή γνωστή ακόμα και στους πρωτοετείς διπλωμάτες

"Οι δηλώσεις του παραβιάζουν μια αρχή γνωστή ακόμα και στους πρωτοετείς διπλωμάτες: Την αρχή της μη ανάμειξης στην εσωτερική πολιτική άλλων χωρών" είπε ο κ. Δένδιας.

29 Αυγ 2025 | 09:59

Απάντηση Γεραπετρίτη στις προκλητικές δηλώσεις Φιντάν: "Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις από κανέναν"

"Η Ελλάδα ούτε φοβικά σύνδρομα έχει, ούτε προσδιορίζεται σε αναφορά με την Τουρκία" είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 29 Αυγ 2025 | 08:47

ΗΠΑ: Τροπολογία στο Κογκρέσο για τον περιορισμό εξαγωγής αμερικανικών όπλων στην Τουρκία

Την τροπολογία κατέθεσε ο Δημοκρατικός Josh Gottheimer στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η ΕΙΡΩΝΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ...ΠΑΒΛΟΦ 29 Αυγ 2025 | 08:14

Προκλητικές αναφορές Φιντάν για την Ελλάδα: "Να μην ανοίγουν την πόρτα σε κρίσεις που ίσως έχουν κόστος για τη χώρα τους"

Ο Φιντάν κατηγόρησε τους Έλληνες πολιτικούς ότι ασκούν "φθηνή πολιτική", καλλιεργώντας "το αντιτουρκικό αίσθημα" στον ελληνικό λαό.

ΝΕΕΣ ΜΗΝΥΣΕΙΣ 28 Αυγ 2025 | 18:27

Τουρκία: Νέα εισαγγελική έρευνα εις βάρος του προέδρου του CHP Οζγκιούρ Οζέλ - Οι δηλώσεις που "ενόχλησαν"

Η εισαγγελική έρευνα κατά του Οζγκιούρ Οζέλ αφορά δηλώσεις που έχει κάνει σε συγκεντρώσεις του κόμματος του.

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ 28 Αυγ 2025 | 13:03

Όλο και πιο κοντά Τουρκία και Αίγυπτος - Συμφωνία για την από κοινού παραγωγή drones

Εμβαθύνεται η αμυντική συνεργασία μεταξύ Καΐρου και Άγκυρας.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΕΞ 27 Αυγ 2025 | 16:58

Τουρκία: Επίθεση σε Νετανιάχου για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων - "Δεν συνάδει με τα ιστορικά και νομικά δεδομένα"

Το τουρκικό ΥΠΕΞ είπε ότι Μπένιαμιν Νετανιάχου προσπαθεί να συγκαλύψει τα εγκλήματα που διέπραξε ο ίδιος και η κυβέρνησή του.

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ 27 Αυγ 2025 | 09:58

Τουρκάλα τραγουδίστρια ερμηνεύει στα ελληνικά το "Όλα σε θυμίζουν" και "ρίχνει" το TikTok [βίντεο]

Η Τουρκάλα τραγουδίστρια Σεβάλ Σαμ ερμηνεύει το ελληνικό τραγούδι "Όλα σε Θυμίζουν" με συναίσθημα, σε άπταιστα ελληνικά.

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΧΕΣΕΩΝ 26 Αυγ 2025 | 15:34

Deutsche Welle: Στη Λιβύη ο Καλίν για επαφές με τον Χαφτάρ - Πιέσεις για το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, Ιμπραχίμ Καλίν, συναντήθηκε και με τον γιο και αναπληρωτή διοικητή των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, τον Σαντάμ Χαλίφα Χαφτάρ.

ΣΤΟ OPEN 25 Αυγ 2025 | 18:19

Γεραπετρίτης: Υπό οποιαδήποτε συνθήκη, η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων

Σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη, η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, η οποία σήμερα μπορεί να ομιλεί στο υψηλότερο επίπεδο και με τις δύο πλευρές της Λιβύης

ΤΟΥΡΚΙΑ 25 Αυγ 2025 | 15:04

Χαλίτ Γιουκάι: Υποβρύχιο ρομπότ κατέγραψε τη σορό του Τούρκου επιχειρηματία στον βυθό του Μαρμαρά - Πώς εντοπίστηκε [βίντεο]

Η σορός του Τούρκου επιχειρηματία Χαλίτ Γιουκάι εντοπίστηκε μέσω ειδικής συσκευής ηχητικού εντοπισμού Sonar του τουρκικού Λιμενικού

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ 25 Αυγ 2025 | 14:11

Τουρκικά ΜΜΕ: Η Βουλή της ανατολικής Λιβύης επικυρώνει το τουρκολιβυκό Μνημόνιο μέσα στις επόμενες ημέρες

Θα είναι "μια υπογραφή που θα αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο" γράφει η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ.

20 ΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ 25 Αυγ 2025 | 12:14

Βρέθηκε το πτώμα του Τούρκου επιχειρηματία που είχε χαθεί ενώ έπλεε με το γιοτ από Μαρμαρά προς Μύκονο - Σε βάθος 68 μέτρων

Βρέθηκε μέσω συσκευής ηχητικού εντοπισμού SONAR - Ποιος ήταν ο 43χρονος που λάτρευε τη θάλασσα

ΑΡΘΡΟ 25 Αυγ 2025 | 11:45

Γιώργος Παπανδρέου: Μόνη λύση η αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης

Ο Γιώργος Παπανδρέου σχολιάζει τις εξελίξεις στη Γάζα μιλώντας για "φρίκη που ζούν οι Παλαιστίνιοι, μαζί και λιγοστοί ακόμα όμηροι" και η οποία πρέπει να τελειώσει άμεσα.

ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ 24 Αυγ 2025 | 23:47

Δύο σεισμοί 4,8 και 4,5 Ρίχτερ μέσα σε λίγα λεπτά σημειώθηκαν στη δυτική Τουρκία

Το επίκεντρο των σεισμικών δονήσεων εντοπίζεται 55 χιλιόμετρα νότια από το Μπαλικεσίρ και 100 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σμύρνης.

ΤΙ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ 22 Αυγ 2025 | 15:38

Τουρκία: Σάλος με τον Χακάν Φιντάν και δημοσιεύματα περί πλαστών πτυχίων του

Από το "αμφιλεγόμενο προπτυχιακό" στις ΗΠΑ μέχρι τα μεταπτυχιακά στο Bilkent, οι καταγγελίες περί πλαστών τίτλων σπουδών παίρνουν πολιτικές και θεσμικές διαστάσεις για τον Φιντάν

«ULKUCU» 22 Αυγ 2025 | 07:36

Τούρκοι μαφιόζοι: Πώς ξεσκέπασε τη δράση τους η ΕΥΠ - Η βίλα στον Ωρωπό, τα ναρκωτικά και τα ακριβά αμάξια

Οι συλληφθέντες, αποτελούν μέλη οργανώσεων που διακινούν ποσότητες ναρκωτικών και εξάγουν τα χρήματα μέσα σε…τσουβάλια μέσω εταιριών μεταφοράς χρημάτων σε Ισπανία και Πορτογαλία.

ΒΙΝΤΕΟ 21 Αυγ 2025 | 18:34

Τουρκία: Σάλος με τουρίστρια που έκανε pole dancing σε ιστό σημαίας - Ο αισθησιακός χορός σε αρχαιολογικό χώρο της Καππαδοκίας

Αισθησιακός χορός στην κορυφή σημαντικού ιστορικού προορισμού στην περιοχή της Καππαδοκίας - Έρευνα για "προσβολή εθνικού συμβόλου"

ΝΩΡΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ 21 Αυγ 2025 | 16:53

Τουρκία: Δεν θα υπάρξει ειρηνευτική αποστολή στην Ουκρανία χωρίς εκεχειρία

Πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας αναφέρουν ότι πρέπει πρώτα να επιτευχθεί εκεχειρία και μετά η χώρα θα εκτιμήσει αν θα μπορέσει να συνεισφέρει.

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ 21 Αυγ 2025 | 16:10

Reuters: Οι τουρκικές λιμενικές Αρχές ζητούν από τα πλοία να δηλώνουν ότι δεν σχετίζονται με το Ισραήλ

Τα πλοία που φτάνουν απευθείας από το Ισραήλ ή αναχωρούν προς ισραηλινά λιμάνια δεν θα επιτρέπεται πλέον να αγκυροβολούν σε τουρκικά λιμάνια.

ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ 20 Αυγ 2025 | 21:21

Τουρκικά ΜΜΕ: Η Τουρκία διπλασιάζει τον στρατό της στα Κατεχόμενα

Σύμφωνα με την εφημερίδα TRHaber, ο αριθμός των στρατιωτών στην Κύπρο αναμένεται να ξεπεράσει τους 100.000.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ 20 Αυγ 2025 | 20:13

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Δεν έχει αλλάξει η θέση των ΗΠΑ για την Τουρκία και τα F-35

Η νομοθεσία αποτρέπει την Τουρκία να αποκτήσει F-35, λόγω της κατοχής του ρωσικού συστήματος των S-400.

ΚΑΤΑΖΗΤΟΥΤΑΝ ΑΠΟ ΤΟ 2022 20 Αυγ 2025 | 17:42

Ελ. Βενιζέλος: Συνελήφθη 25χρονος Τούρκος που καταζητούταν για συνέργεια σε ανθρωποκτονία

Ο 25χρονος συνέδραμε σε ανθρωποκτονία ατόμου που έλαβε χώρα τον Οκτώβριο του 2022 στην Κωνσταντινούπολη.

"ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ'' 19 Αυγ 2025 | 21:31

Η Κύπρος απαντά στο παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο με ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ - Τι αναφέρει

Στην επιστολή, που παραπέμπει και σε παλαιότερες επιστολές της Κύπρου προς τον ΟΗΕ, σημειώνεται με έμφαση ότι "το εν λόγω Μνημόνιο δεν παράγει οποιαδήποτε έννομα αποτελέσματα για τρίτα μέρη, ούτε επηρεάζει τα δικαιώματα τρίτων κρατών επί θαλάσσιων ζωνών

ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ 2026 19 Αυγ 2025 | 20:20

Μαρκ Ρούτε: Στην Άγκυρα η επόμενη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ

Η Σύνοδος θα φιλοξενηθεί στο Προεδρικό Συγκρότημα Μπεστεπέ (Κουλιγιέ) στις 7-8 Ιουλίου του 2026.

ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ 17 Αυγ 2025 | 23:20

Νέα πυρκαγιά στην Τουρκία: Εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνονται από επτά χωριά [βίντεο]

Η πυρκαγιά ξέσπασε χθες, Σάββατο, και επεκτάθηκε γρήγορα εξαιτίας των ισχυρών ανέμων στους λόφους.

ΛΟΝΔΙΝΟ 17 Αυγ 2025 | 14:15

Παραιτήθηκε ο Αφζάλ Καν, ο απεσταλμένος εμπορίου της Βρετανίας στην Τουρκία για την επίσκεψη του στα κατεχόμενα της Κύπρου

Στην επιστολή παραίτησης του σημειώνει πως παραιτείται για να μην αποσπάται η προσοχή από τις εμπορικές προσπάθειες της κυβέρνησης

17 Αυγ 2025 | 13:06

Λονδίνο: Αντιδράσεις των Κυπρίων της Βρετανίας για την αμυντική συμφωνία Λονδίνου – Άγκυρας

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην Κύπρο, με το Συμβούλιο να υπενθυμίζει ότι το 37% της βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή από το 1974

15 Αυγ 2025 | 14:48

Τουρκία: Συνελήφθη ο δήμαρχος του Πέρα στην Κωνσταντινούπολη

Ο δήμαρχος του Πέρα, Ινάν Γκιουνέι, από το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), είναι ο 16ος δήμαρχος που τίθεται υπό κράτηση στο πλαίσιο της καταστολή

ΠΕΡΙΠΟΥ 2,5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΖΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ 14 Αυγ 2025 | 20:34

Τουρκία: Πάνω από 410.000 Σύροι έχουν επαναπατριστεί μετά την πτώση του Άσαντ

Σχεδόν 140.000 επαναπατρισμοί έχουν καταγραφεί από τα μέσα Ιουνίου.

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΧΩΡΩΝ 13 Αυγ 2025 | 23:59

Τουρκία και Συρία υπέγραψαν μνημόνιο στρατιωτικής συνεργασίας

Ο Σύρος υπουργός Άμυνας επισκέπτεται την Άγκυρα μαζί με το υπουργό Εξωτερικών της χώρας του, Ασάντ Χασάν Αλ-Σαϊμπάνι, και τον επικεφαλής της συριακής υπηρεσίας πληροφοριών Χουσεΐν Σαλάμεχ.

ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΡΑΜΠ-ΠΟΥΤΙΝ 12 Αυγ 2025 | 18:48

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν- Ζελένσκι: "Έτοιμη η Τουρκία να φιλοξενήσει σύνοδο ηγετών"

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία συνεχίζει να υποστηρίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

ΜΑΙΝΕΤΑΙ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ 11 Αυγ 2025 | 21:42

Τουρκία: Μεγάλη φωτιά στα Δαρδανέλλια - Έκλεισε το αεροδρόμιο - Πάνω από 2.000 άνθρωποι εκκενώθηκαν

Σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνήτη των Δαρδανελλίων, 2.090 άνθρωποι έχουν εκκενωθεί ενώ 17 νοσηλεύονται στο νοσοκομείο χωρίς όμως να κινδυνεύει η ζωή τους.

11 Αυγ 2025 | 06:34

Σεισμός 6,1 Ρίχτερ στην Τουρκία: Ένας νεκρός και 29 τραυματίες από την ισχυρή δόνηση - Τουλάχιστον 16 κτίρια κατέρρευσαν

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι 29 τραυματίστηκαν μετά τον σεισμό των 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος έπληξε χθες Κυριακή την επαρχία Μπαλίκεσιρ (δυτικά) στην Τουρκία.

ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΜΠΑΛΙΚΕΣΙΡ 10 Αυγ 2025 | 20:41

Σεισμός 6,1 Ρίχτερ στην Τουρκία, αισθητός στην Κωνσταντινούπολη και το Αιγαίο - Κατέρρευσαν κτίρια [βίντεο]

Το εστιακό βάθος ήταν 11 χιλιόμετρα, ενώ έγινε αισθητός και στην Κωνσταντινούπολη, η οποία απέχει περίπου 200 χιλιόμετρα από το Μπαλίκεσιρ

ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ 08 Αυγ 2025 | 20:28

Λαγουβάρδος: Οι καπνοί από τη φωτιά σε Κερατέα και Τουρκία έφτασαν σε Σκύρο και Αντικύθηρα

Οι φωτιές στην Κερατέα και στα Δαρδανέλλια της Τουρκίας καίνε ανεξέλεγκτες.

ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 08 Αυγ 2025 | 18:32

Τουρκία: Μεγάλη φωτιά στα Δαρδανέλλια - Εκκενώνονται οικισμοί

Από την πυρκαγιά απειλούνται κατοικημένες περιοχές, από όπου απομακρύνονται οι κάτοικοι, ενώ δόθηκε εντολή εκκένωσης για ένα νοσοκομείο και έναν οίκο ευγηρίας.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ 08 Αυγ 2025 | 13:15

Η Τουρκία καταδικάζει το σχέδιο κατάληψης της πόλη της Γάζας από το Ισραήλ - Ζητά διεθνή δράση

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι το Ισραήλ πρέπει άμεσα να παύσει τα πολεμικά του σχέδια.

ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ 07 Αυγ 2025 | 18:59

Τουρκικά ΜΜΕ: "Μπλοκάραμε έρευνες πλοίου για λογαριασμό της Κύπρου - Απαιτείται έγκριση της Τουρκίας"

Σύμφωνα με πηγές του τουρκικού υπουργείου άμυνας "οποιοδήποτε έργο διέρχεται από την τουρκική υφαλοκρηπίδα απαιτεί την έγκριση της Τουρκίας"

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ 06 Αυγ 2025 | 18:59
ΠΟΙΟΙ ΠΗΓΑΝ 06 Σεπ 2025 | 13:39

Το "μυστικό" δείπνο των οκτώ βουλευτών της ΝΔ με ευρύτερη σύνθεση και... αιχμηρή διάθεση

Υπήρχε έντονη κριτική για τη διαχείριση της κυβέρνησης στο περίφημο πλέον θέμα των επιστολικών ψήφων την τελευταία μέρα του Ιουλίου.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ 06 Σεπ 2025 | 12:57

ΔΕΘ: "Ο Άδωνις φωνάζει;" - Η απορία Μητσοτάκη όταν επισκέφθηκε το περίπτερο του υπουργείου Υγείας

Ο κ. Μητσοτάκης αντιλήφθηκε κάποιον να φωνάζει δυνατά από μακριά και χαριτολογώντας είπε: "Ο Άδωνις φωνάζει;".

ΔΕΘ 06 Σεπ 2025 | 12:39

Πιερρακάκης: Φορολογική μεταρρύθμιση με έμφαση στο δημογραφικό - Γιατί είπε ότι το πιο πολιτικό παιχνίδι είναι το Τetris

"Είμαστε στις μισές γεννήσεις από όσες ήμασταν πριν από την κρίση. Θα κάνουμε μια φορολογική μεταρρύθμιση που θα δώσει πάρα πολύ μεγάλη έμφαση σε αυτό το πρόβλημα", τόνισε ο ΥΠΟΙΚ.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ 06 Σεπ 2025 | 12:16

ΔΕΘ: "Εγώ αν μπω εδώ, δεν θα ξαναβγώ, ε;" - Η ατάκα Μητσοτάκη για το μονοθέσιο της McLaren Formula 1 Team

"Εγώ αν μπω εδώ δεν θα ξαναβγώ, ε;", είπε χιουμοριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

06 Σεπ 2025 | 11:46

Μητσοτάκης σε Διοίκηση ΔΕΘ: Σε καμιά άλλη πόλη δεν έχουν δοθεί τόσα κονδύλια όσα στη Θεσσαλονίκη για έργα

Την πρόταση της κυβέρνησης για την ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΑΙΧΜΗΡΗ 06 Σεπ 2025 | 11:19

Κωνσταντοπούλου για Τσίπρα: Οδήγησε στο θάνατο 104 ανθρώπους στο Μάτι - Ενας τουρίστας που μαζεύει φράγκα

"Είναι ένας πρώην πρωθυπουργός που κατάφερε να είναι ο μοναδικός που παραβίασε την εντολή του δημοψηφίσματος, που κυβέρνηση με μνημόνια ενώ εξελέγη να τα καταργήσει".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 06 Σεπ 2025 | 10:30

Στα εγκαίνια της 89ης ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης [εικόνες - βίντεο]

Στις 19.30 σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει την εναρκτήρια ομιλία στα εγκαίνια της 89ης ΔΕΘ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΥΠΕΞ 06 Σεπ 2025 | 10:05

Μονή Σινά: Επέστρεψε στην Αθήνα ο Αρχιεπίσκοπος Δαμιανός - Δρομολογούνται οι διαδικασίες διαδοχής του

Πριν από δύο μέρες ο Αρχιεπίσκοπος Δαμιανός της Μονής Σινά εξέδωσε εκτενή ανακοίνωση, ενημερώνοντας ουσιαστικά πως ξεκινά η διαδικασία για τη διαδοχή του.

ΔΕΘ 06 Σεπ 2025 | 09:02

Πιερρακάκης: Φορολογική μεταρρύθμιση με έμφαση στην αντιμετώπιση του δημογραφικού

Φορολογική μεταρρύθμιση, στο πλαίσιο της οποίας θα δίδεται "πάρα πολύ μεγάλη έμφαση" στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της Ελλάδας.

ΣΕ 2 ΑΞΟΝΕΣ Η ΟΜΙΛΙΑ 06 Σεπ 2025 | 08:15

ΔΕΘ: Ο Μητσοτάκης ανακοινώνει πακέτο 1,7 δισ. ευρώ για 4,5 εκατ. δικαιούχους - "Μεγάλη τομή στη φορολογία"

Τα μέτρα στο καλάθι του Πρωθυπουργού θα αγγίξουν το 1.7 δις ευρώ, βάζοντας ένα ανάχωμα στην ακρίβεια, με την ομπρέλα να καλύπτει περισσότερους από 4.5 εκατ. πολίτες.

ΕΔΩΣΕ ΑΤΑΚΕΣ 05 Σεπ 2025 | 22:25

"Πηγαδάκια" Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: Τι είπε για μέτρα ελάφρυνσης, Τσίπρα και Καμμένο

Στα λεγόμενα "πηγαδάκια" μετά την εκδήλωση της Παρασκευής, όπου μίλησε για την Τεχνητή Νοημοσύνη και την Παιδεία, ο πρωθυπουργός έδωσε μερικές ατάκες στους δημοσιογράφους που καλύπτουν την ΔΕΘ

"ΚΑΡΦΙ" 05 Σεπ 2025 | 20:35

Πηγές ΠΑΣΟΚ: Κάποτε ο Τσίπρας μιμούνταν τη φωνή του Ανδρέα, τώρα έφτιαξε ομιλία με ατάκες από δελτία Τύπου του κόμματος

Αιχμές για την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη άφησαν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ 05 Σεπ 2025 | 19:31

Κυβερνητικές πηγές για ομιλία Τσίπρα: "Ενώ σε όλη την Ευρώπη "έβρεχε" ανάπτυξη, ο ίδιος κρατούσε ομπρέλα"

"Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Η χώρα πηγαίνει μπροστά", αναφέρουν κυβερνητικές πηγές για την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο του Economist

ΠΟΙΟΙ ΠΗΓΑΝ 05 Σεπ 2025 | 19:20

Αλέξης Τσίπρας: Στο πλευρό του η Μπέτυ Μπαζιάνα - Ποιοι βουλευτές έδωσαν το "παρών" στην ομιλία του [βίντεο - εικόνες]

Με ενδιαφέρον αναμενόταν και το ποιοι βουλευτές θα έδιναν το "παρών" στην ομιλία Τσίπρα στο Συνέδριο του Economist

5Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ 05 Σεπ 2025 | 18:39

Γεωργιάδης στο Συνέδριο του Economist: "Η ελληνική κοινωνία δεν ασχολείται με τα μεγάλα αλλά μόνο με τα μικρά"

Ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για χιλιάδες νέες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, σημαντική προσέλκυση ταλέντων στην επιστήμη και στην καινοτομία, που αντί να φύγουν από την Ελλάδα, μένουν εδώ

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ 05 Σεπ 2025 | 18:25

Πλεύρης από δομές της Βόρειας Ελλάδας: "Κανείς χωρίς δικαίωμα ασύλου δεν θα παραμένει στη χώρα"

Κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του, ο κ. Πλεύρης ενημερώθηκε για τη λειτουργία των δομών, ενώ είχε συναντήσεις με τους διοικητές και τους εργαζόμενους, επισημαίνοντας τον καθοριστικό ρόλο τους στη διαχείριση του μεταναστευτικού

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ SAM ALTMAN 05 Σεπ 2025 | 18:25

Μητσοτάκης: Είμαστε σε θέση να υποστηρίξουμε πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις της τεχνητής νοημοσύνης [βίντεο]

Eκδήλωση για την παρουσίαση της συνεργασίας της Ελληνικής Κυβέρνησης με την OpenAI με θέμα "AI in Schools".

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 05 Σεπ 2025 | 18:12

Γεωργιάδης: Γεννήθηκα δεξιός, δεν θα μπορούσα να είμαι αριστερός - Λάθος η εμπλοκή μου με το βιβλίο του Πλεύρη

Ο Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη "επαγγελματία", ενώ για τον Αλέξη Τσίπρα είπε: "Προσεύχομαι να κάνει κόμμα".

9 ΑΞΟΝΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΤΑΞΗΣ 05 Σεπ 2025 | 18:08

Τσίπρας στο συνέδριο του Economist: Να υπάρξουν αποφάσεις, τώρα, γιατί οδηγούμαστε στα βράχια αν δεν αλλάξουμε ρότα

Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε, μεταξύ άλλων, ένα Ταμείο για στήριξη των Νέων Γενεών μέσα από μια Πατριωτική Εισφορά στα πολύ υψηλά εισοδήματα.

ΣΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 05 Σεπ 2025 | 17:00

"Ξαναχτυπά" ο Τσακαλώτος για τον Τσίπρα: "Με προβληματίζει πολύ όταν μιλάει για δημοκρατικό καπιταλισμό"

"Σε δύσκολες συνθήκες κάναμε αρκετά καλά πράγματα, αλλά κάναμε και πράγματα που δεν είμαι περήφανος" είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, για τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

ΥΠΕΞ 05 Σεπ 2025 | 17:00

Επιμένει ο Γεραπετρίτης: Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου δεν θα σταματήσει επειδή αντιδρά η Τουρκία

Ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι η οικονομική βιωσιμότητα είναι προαπαιτούμενο του έργου και επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης είναι αυτά να ξεκαθαριστούν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΣΟΚ 05 Σεπ 2025 | 15:49

Κριτική Ανδρουλάκη σε ΝΔ αλλά και Καμμένο: Σοκαριστικό ότι είχαμε υπουργό Εθνικής Άμυνας που είχε σχέσεις με τον υπόκοσμο

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επιτέθηκε στην κυβέρνηση και για τους χειρισμούς της σε κρίσιμα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, όπως το καλώδιο με την Κύπρο.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ 05 Σεπ 2025 | 14:43

Επίθεση Σκέρτσου σε Τσίπρα: Οι πολιτικοί λωτοφάγοι είναι οι πιο επικίνδυνοι των αδιόρθωτων λαοπλάνων πολιτικών

"Όλοι έχουμε δικαίωμα στο λάθος. Αν δεν θέλουμε όμως να επαναληφθεί, πρέπει να συνοδεύεται από αυστηρή, ειλικρινή αυτοκριτική και έμπρακτη μεταμέλεια" σχολιάζει ο κ. Σκέρτσος.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ 05 Σεπ 2025 | 13:15

Στήριξη Τσουκαλά σε Δούκα: Η κυβέρνηση βάζει εμπόδια στο πρόγραμμά του - Δεν έχουν χωνέψει ότι έχασαν τον Δήμο

"Κάθε δήμαρχος κρίνεται στο τέλος της θητείας του, αρκεί να του επιτραπεί να ολοκληρώσει το έργο του", είπε ο Κώστας Τσουκαλάς.

«ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΜΗΠΩΣ ΕΠΙΣΤΡΕΨΩ» 05 Σεπ 2025 | 12:44

Ο Καμμένος για τους νέους διαλόγους με τον αρχιμαφιόζο της Κρήτης: "Εκανα πλάκα - Αν συνεχίσουν θα κατέβω στην πολιτική"

Ο Πάνος Καμμένος κάνει λόγο για δολοφονία χαρακτήρα και "επιλεκτική διαρροή" συνομιλιών από την δικογραφία της υπόθεσης της μαφίας της Κρήτης.

05 Σεπ 2025 | 12:16

"6 χρόνια ΝΔ: Αποτύχατε!": Συνέντευξη Τύπου του ΠΑΣΟΚ για την ποιότητα της δημοκρατίας και των θεσμών

Η "Μαύρη Βίβλος" της εξαετούς διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, υπό τον γενικό τίτλο: "6 χρόνια Νέα Δημοκρατία| Αποτύχατε. Να η Ελλάδα που παραδίδετε".

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ECONOMIST 05 Σεπ 2025 | 11:24

Βαγγέλης Μαρινάκης: Δεν βλέπω τρίτη θητεία της κυβέρνησης εκτός και εάν δούμε κάποια σημαντική αλλαγή

Αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση και αμφιβολίες αν θα έχει και 3η θητεία διατύπωσε στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ 05 Σεπ 2025 | 09:32

Αιχμηρός Κασσελάκης για Τσίπρα: Πάνω από το πτώμα μου συμπόρευση, δεν μπλέκω με τον βάλτο - Θα πάει καλά γιατί με αντιγράφει

Ερωτώμενος εάν υπάρχει πιθανότητα συμπόρευσης με τον κ. Τσίπρα, απάντησε "πάνω από το πτώμα μου. Το λέω ξεκάθαρα. Με τον βάλτο εγώ δεν μπλέκω".

ΣΤΟ ΒΕΛΛΙΔΕΙΟ 05 Σεπ 2025 | 08:34

Τι θα πει ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist: Κριτική αλλά και όραμα για την Ελλάδα του 2030

Αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση για την κατάσταση της οικονομίας και της χώρας αλλά και το όραμα του για την Ελλάδα του 2030 θα αναπτύξει o Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο του Economist.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 05 Σεπ 2025 | 07:39

ΔΕΘ: Με τρεις εκπλήξεις οι εξαγγελίες Μητσοτάκη - "Η μεγαλύτερη φορολογική μεταρρύθμιση που έγινε ποτέ"

Όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, στη ΔΕΘ "θα εξαγγελθεί η μεγαλύτερη φορολογική μεταρρύθμιση που έγινε ποτέ".

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 04 Σεπ 2025 | 23:47

Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας: "Άνθρακας το νέο αφήγημα της Μαύρης Βίβλου του ΠΑΣΟΚ"

"Το νέο αφήγημα της "μαύρης βίβλου του ΠΑΣΟΚ" αποδείχθηκε άνθρακας και καταρρίπτεται στην πράξη", σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση επισημαίνοντας αναλυτικά 11 δράσεις/πολιτικές του υπουργείο

ΤΙ ΛΕΝΕ 04 Σεπ 2025 | 20:05

Μαφία Κρήτης: Νέες συνομιλίες Καμμένου με τον "αρχηγό" - "Το έδωσα στο επιτελείο του Τραμπ, μη σε νοιάζει τίποτα" [βίντεο]

Σε νέους ηχογραφημένους διαλόγους ο Πάνος Καμμένος ακούγεται να έχει οικειότητα με τον αρχιμαφιόζο και να τον διαβεβαιώνει ότι μεσολάβησε για την προώθηση του Μελχισεδέκ για τη θέση του Μητροπολίτη

ΤΟΥΡΚΙΑ 04 Σεπ 2025 | 16:44

Η Άγκυρα διαψεύδει την παραβίαση του FIR Αθηνών και κατηγορεί την Ελλάδα: "Έστειλαν οπλισμένα F-16 στο άοπλο αεροσκάφος μας"

Οι πηγές του τουρκικού ΥΠΑΜ σημειώνουν ότι μετά το περιστατικό, ενημερώθηκαν οι αρχές του ΝΑΤΟ.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ 04 Σεπ 2025 | 16:00

Κομισιόν για καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου: Θα κάνουμε ό,τι είναι εντός των δυνατοτήτων μας για να διασφαλίσουμε ότι θα υλοποιηθεί

Εκπρόσωπος της Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά το έργο, γεγονός που έκανε γνωστό και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

«ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟΣ» 04 Σεπ 2025 | 15:56

ΠΑΣΟΚ: Η "Μαύρη Βίβλος" της διακυβέρνησης ΝΔ για την πολιτική προστασία, την κλιματική κρίση και το περιβάλλον

Ο κ. Τσουκαλάς προανήγγειλε ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει ένα ενιαίο σύγχρονο εθνικό σχέδιο Πολιτικής Προστασίας.

ΧΟΡΕΨΕ ΤΗΝ «ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ» 04 Σεπ 2025 | 15:36

Ο Τσουκαλάς χόρεψε ζεϊμπέκικο στα 51 χρόνια του ΠΑΣΟΚ στο Ζάππειο: Τον χειροκροτούσε ο Ανδρουλάκης [βίντεο]

Μετά από παρότρυνση του Νίκου Ανδρουλάκη, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τσουκαλάς άρχισε να χορεύει ζεϊμπέκικο, μετατρέποντας τον χώρο σε πίστα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 04 Σεπ 2025 | 14:53

Σωκράτης Φάμελλος: Ο Μητσοτάκης εξαπάτησε και απέτυχε - Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ολοκληρωμένο πρόγραμμα για μια προοδευτική Ελλάδα

"Χρειαζόμαστε άλλο παραγωγικό μοντέλο και άλλη οικονομική πολιτική που να στηρίζει την κοινωνία και την οικονομία", τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος

ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΔΙΠΛΑ ΤΗΣ... 04 Σεπ 2025 | 14:33

Μιχάλης Ιγνατίου: Διαψεύδει η Γκίλφοϊλ ότι συνάντησε και συζήτησε με τον Πάνο Καμμένο οποιοδήποτε θέμα

Ο Πάνος Καμμένος υπερηφανευόταν ότι ελέγχει τους Αμερικανούς και θα καθαρίσει…

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 04 Σεπ 2025 | 13:14

Χατζηδάκης: Οταν το Bloomberg λέει ότι πετύχαμε σημαντική μείωση της φοροδιαφυγής…. είναι απλώς Τετάρτη

Το δημοσίευμα του Bloomberg αναφερόταν στη μείωση της φοροδιαφυγής στη χώρα μας.

ΣΝΟΜΠΑΡΕΙ 04 Σεπ 2025 | 13:08
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 04 Σεπ 2025 | 10:59

Ο Γεωργιάδης ακύρωσε επίσκεψη στο νοσοκομείο Δράμας: "Απειλούν ότι θα με πυροβολήσουν, έσκισαν πουκάμισο αστυνομικού"

Στην ακύρωση της προγραμματισμένης επίσκεψής του στο νοσοκομείο Δράμας προχώρησε ο Άδωνις Γεωργιάδης, επικαλούμενος κλίμα έντασης και απειλητικά σχόλια σε βάρος του.

ΑΙΧΜΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΣ 04 Σεπ 2025 | 10:34

Συντροφικά μαχαιρώματα στα γενέθλια του ΠΑΣΟΚ: Το καρφί Γερουλάνου σε Δούκα και η απάντηση του δημάρχου

Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο Π. Γερουλάνος όσο και ο Χ. Δούκας ήταν διεκδικητές της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ το φθινόπωρο του 2024.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 04 Σεπ 2025 | 09:22

Ζαχαράκη: Περίπου 700 σχολεία κάθε χρόνο μένουν κλειστά, επειδή δεν έχουν μαθητές

Η υπουργός Παιδείας υπενθύμισε ότι η αξιολόγηση είναι απαραίτητο βήμα για τη μονιμοποίηση των εκπαιδευτικών.

ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ 04 Σεπ 2025 | 07:53

Στο 1,7 δισ. ευρώ ανεβαίνει το πακέτο της ΔΕΘ: Οικογένειες με παιδιά και ένστολοι οι μεγάλοι κερδισμένοι

Στα 1,7 δισ. ευρώ πρόκειται να ανέλθει τελικώς το κόστος του "πακέτου" της ΔΕΘ, σπάζοντας το "φράγμα" του 1,5 δισ., όπως αρχικώς είχε σχεδιαστεί με τη μεσαία τάξη.

ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 04 Σεπ 2025 | 07:10

Σκιές στην επανεμφάνιση Τσίπρα από τις συνομιλίες του "συγκυβερνήτη" Καμμένου με τον αρχιμαφιόζο της Κρήτης

"Δώρο" χαρακτηρίζουν κυβερνητικά στελέχη τους σχεδιασμούς του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος φαίνεται ότι βρίσκεται προ των πυλών της επανόδου του στην πολιτική σκηνή.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ 04 Σεπ 2025 | 06:40

Μονή Σινά: Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων καλεί τον Δαμιανό να δώσει εξηγήσεις για τα τελευταία γεγονότα

Να ανοίξει τις πύλες της μονής Σινά και να απομακρύνει όσους δεν έχουν σχέση με το μοναστήρι ζητά το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων από τον Αρχιεπίσκοπο Δαμιανό.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 03 Σεπ 2025 | 22:23

Παπασταύρου για καλώδιο διασύνδεσης με την Κύπρο: Να ξεκαθαρίσει η Λευκωσία τη θέση της

Ο κ. Παπασταύρου επεσήμανε ότι δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά, "ιδιαίτερα όταν το έργο αυτό είναι στρατηγικής σημασίας για την Κύπρο

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ "ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ" 03 Σεπ 2025 | 21:48

Ανδρουλάκης στα 51α γενέθλια του ΠΑΣΟΚ: Ηρθε η ώρα της μεγάλης πολιτικής αλλαγής [εικόνες]

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε τις προτάσεις του κόμματός του με επίκεντρο το δημογραφικό, κάνοντας λόγο για μείωση του ΕΝΦΙΑ στις οικογένειες με παιδιά, ενώ κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν το κόμμα του για την "πολιτική αλλαγή"

"ΒΟΜΒΑ" 03 Σεπ 2025 | 21:34

Χριστοδουλίδης: Ποινική έρευνα της Ευρωπαϊκής εισαγγελίας για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου

Σε ερώτηση είπε ότι "δεν υπάρχουν διαφορές με την ελληνική κυβέρνηση. Υπάρχουν υποχρεώσεις που έχει αναλάβει ο ΑΔΜΗΕ και για να είναι βιώσιμο το έργο αυτές τις υποχρεώσεις πρέπει να τις υλοποιήσει"

ΣΤΟ ACTION 24 03 Σεπ 2025 | 19:35

Νέο παραλήρημα της Λατινοπούλου κατά των Ρομά: "Γύφτοι είναι και γύφτους θα τους λέω" [βίντεο]

Συγκεκριμένα, η Αφροδίτη Λατινοπούλου ήταν καλεσμένη σε εκπομπή του Action 24 το πρωί της Τετάρτης και αναφερόμενη στην εγκληματικότητα επέμεινε να αποκαλεί τους Ρομά "γύφτους"