Παπανδρέου για Κυπριακό: Πιο ορατός από ποτέ ο κίνδυνος μιας διχοτόμησης του νησιού ή μιας "ταϊβανοποίησης"

"Στην Κύπρο χάθηκε μια ακόμα ευκαιρία σοβαρού διαλόγου για εφικτή λύση με έναν θαρραλέο ηγέτη και συνομιλητή από την Τουρκοκυπριακή πλευρά, τον Μουσταφά Ακιντσί", λέει ο κ. Παπανδρέου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
παπανδρέου

"Ώρα ευθύνης για το Κυπριακό", λέει ο πρώην πρωθυπουργός και νυν βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Παπανδρέου σε άρθρο του στην εφημερίδα "Τα Νέα" για το Κυπριακό.

"Στην Κύπρο χάθηκε μια ακόμα ευκαιρία σοβαρού διαλόγου για εφικτή λύση με έναν θαρραλέο ηγέτη και συνομιλητή από την Τουρκοκυπριακή πλευρά, τον Μουσταφά Ακιντσί", γράφει μεταξύ άλλων ο Γ. Παπανδρέου και συνεχίζει σε άλλο σημείο του άρθρου του, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

"Κανένας, Αμερική, Ευρώπη, Βρετανία, Τουρκία ή Ελλάδα, δεν μπορεί να βρει την λύση. Η λύση θα βρεθεί, και δύσκολα κανείς θα την εμποδίσει, μόνο όταν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι συμφωνήσουν για το κοινό τους μέλλον. Όλες οι πλευρές που θα συμμετάσχουν στην άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό, έχουν ευθύνη. Όμως, για τους ιστορικούς του μέλλοντος, η λογική της εναπόθεσης ευθυνών στην άλλη πλευρά δεν θα αποτελέσει άλλοθι σε περίπτωση αδιεξόδου. Από τις αποφάσεις τους, τις διπλωματικές τους ικανότητες, τη διορατικότητα τους, θα εξαρτηθεί το μέλλον της Κύπρου, των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκύπριων".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναλυτικά το άρθρο του Γιώργου Παπανδρέου στα "ΝΕΑ":

"Όταν για πρώτη φορά επισκέφτηκα την Τουρκία, ως Υπουργός Εξωτερικών το 2000, συναντήθηκα με τον τότε Πρωθυπουργό, Μπουλέντ Ετζεβίτ. Του έθεσα, ως κυρίαρχο ζήτημα στις μεταξύ μας σχέσεις, την επίλυση του Κυπριακού. Η απάντησή του ήταν αποκαλυπτική: "μα δεν χρειάζεται καν να το συζητάμε αυτό, τη λύση τη δώσαμε το 1974".

Με κόπο και στρατηγική, καταφέραμε να αλλάξουμε αυτήν τη λογική της τουρκικής πλευράς, σύμφωνα με την οποία, η εισβολή και κατοχή το 1974 αποτελούσε τετελεσμένο για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Οι αποφάσεις του Ελσίνκι με την ευρωπαϊκή ένταξη της Κύπρου αλλά και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, έπαιξαν για αυτό καθοριστικό ρόλο.

Και σήμερα όμως, λίγες μέρες πριν την έναρξη της άτυπης πενταμερούς για το Κυπριακό στη Γενεύη, η υπάρχουσα γεωπολιτική αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή αναδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τη σημασία που είχε η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με βάση τις αποφάσεις του Ελσίνκι.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αποκομίσει σημαντικά κέρδη στον τομέα της ασφάλειας αλλά και στη διαμόρφωση ενός κλίματος αλληλεγγύης σε σχέση με τις συνεχείς προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

Βέβαια, η ένταξη αυτή, θεωρούσαμε ότι, δημιουργώντας νέα δεδομένα, θα άνοιγε το δρόμο για μια επίλυση του Κυπριακού ζητήματος προς όφελος των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκύπριων, καθώς και οι δύο κοινότητες θα ήσαν υπό την ομπρέλα προστασίας των θεσμών της ΕΕ.

Δυστυχώς, αυτό δεν συνέβη. Αποδείχθηκε ισχυρή η λογική του "ας κερδίζουμε χρόνο και βλέπουμε μήπως δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες", που όμως δεν λειτούργησε προς όφελος μιας δίκαιης λύσης για την Κύπρο.

Σήμερα βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο. Υπάρχει πιο ορατός από ποτέ ο κίνδυνος μιας διχοτόμησης του νησιού ή μιας "ταϊβανοποίησης".

Η ακινησία, για κάποιους, ίσως να εξυπηρετεί ένα πλέγμα συμφερόντων. Όμως, στην πράξη, θα υπάρξουν αξεπέραστες απώλειες για την Ελληνοκυπριακή πλευρά.

Και οι δυο αυτές απευκταίες λύσεις θα οδηγήσουν στη συνολική υποδούλωση των Τουρκοκυπρίων από την Άγκυρα και μακροπρόθεσμα, στην εξαφάνιση της ιδιαίτερης και σημαντικής για μια ομόσπονδη λύση, τουρκοκυπριακής τους ταυτότητας. Και σε μια γειτνιάζουσα Μέση Ανατολή, με πολλές συγκρούσεις και ακραία θρησκευτικά κινήματα, η Κύπρος μπορεί να προσφερθεί για στοχεύσεις εξωγενών δυνάμεων.

Ασφαλώς, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θα διεξαχθεί η πενταμερής είναι δύσκολες. Η Τουρκία ζει έντονα μια εσωτερική πόλωση και η σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία έχει διολισθήσει στις πιο ακραίες θέσεις.

Στην Κύπρο χάθηκε μια ακόμα ευκαιρία σοβαρού διαλόγου για εφικτή λύση με έναν θαρραλέο ηγέτη και συνομιλητή από την Τουρκοκυπριακή πλευρά, τον Μουσταφά Ακιντσί.

Λείπει, επίσης, ένας συνδυασμός σοβαρής στρατηγικής στόχευσης και δημιουργικής σκέψης, κάτι που είχαμε διαμορφώσει, μέσα από την ουσιαστική συνεργασία Αθήνας και Λευκωσίας, από την εποχή του Γιάννου Κρανιδιώτη. Συντονισμένα μηνύματα, στο πλαίσιο μιας ξεκάθαρης στρατηγικής, ήταν και είναι προϋπόθεση για θετικό αποτέλεσμα.

Άρα, τι μπορούμε να περιμένουμε από την άτυπη πενταμερή;

Πρώτο σημείο είναι να παραμείνουμε σταθεροί στη γραμμή της υποστήριξης της διζωνικής – δικοινοτικής ομοσπονδίας ως βάση για λύση, σύμφωνα και με τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Δεύτερο, η συνάντηση αυτή σκόπιμο είναι να δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα για επανέναρξη των συνομιλιών.

Τρίτο, έγινε πολύ και αξιόλογη δουλειά μέχρι το Κραν Μοντανά και είναι κρίμα να μην αξιοποιηθεί. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρεζ, έχει καταθέσει ένα πλαίσιο που μπορεί να συμβάλλει σε βήματα μπροστά.

Ενθαρρυντικό στοιχείο επίσης είναι το γεγονός ότι πρόσφατες ποιοτικές έρευνες της κοινής γνώμης αποκαλύπτουν πώς η πλειοψηφία των Κυπρίων υποστηρίζει τη λύση της διζωνικής – δικοινοτικής ομοσπονδίας. Δεν είναι τυχαίο ότι τελευταία, στην Κύπρο και τη Βρετανία, οι δικοινοτικές πρωτοβουλίες πληθαίνουν και υποστηρίζονται από όσους δεν έχουν εγκαταλείψει την προσδοκία μιας κοινής πατρίδας.

Δικαίως πολλοί Ελληνοκύπριοι ανησυχούν για τα τετελεσμένα που μπορεί να δημιουργηθούν αν καταρρεύσουν όλες οι προσπάθειες, για το μέλλον της Αμμοχώστου.

Εύλογος ο προβληματισμός όσων φοβούνται πώς το προεκλογικό κλίμα στην Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διαμόρφωση μιας διακομματικής, μακροπρόθεσμης στρατηγικής.

Όπως και δύσκολα μπορεί να σταθμίσει κανείς τις κινήσεις μιας "στριμωγμένης" και απρόβλεπτης Τουρκίας.

Από την εμπειρία μου, είναι απαραίτητο να αξιοποιούμε όποια εργαλεία, οποίες συμμαχίες, όποιο πλαίσιο αρχών και διεθνούς δικαίου μπορούμε στις διαπραγματεύσεις αυτές.

Όμως κανένας, Αμερική, Ευρώπη, Βρετανία, Τουρκία ή Ελλάδα, δεν μπορεί να βρει την λύση. Η λύση θα βρεθεί, και δύσκολα κανείς θα την εμποδίσει, μόνο όταν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι συμφωνήσουν για το κοινό τους μέλλον.

Όλες οι πλευρές που θα συμμετάσχουν στην άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό, έχουν ευθύνη.

Όμως, για τους ιστορικούς του μέλλοντος, η λογική της εναπόθεσης ευθυνών στην άλλη πλευρά δεν θα αποτελέσει άλλοθι σε περίπτωση αδιεξόδου.

Από τις αποφάσεις τους, τις διπλωματικές τους ικανότητες, τη διορατικότητα τους, θα εξαρτηθεί το μέλλον της Κύπρου, των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκύπριων".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΧΙΟΥΜΟΡ ΠΟΥ ΣΠΑΕΙ ΚΟΚΚΑΛΑ 16 Ιουν 2021 | 18:13

Ο Στέφανος Κασιμάτης κάνει "κομμάτια" τον Προκόπη Παυλόπουλο- Οι φωνές και ο "εθνικιστικός τροτσκισμός" του Πάκη

Με ένα κείμενο- λίβελο εναντίον του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, ο δημοσιογράφος Στέφανος Κασιμάτης περιγράφει με εξαιρετική ειρωνεία το ταξίδι του πρώην στην Κύπρο

ΤΗΣ ΕΣΤΕΙΛΕ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 16 Ιουν 2021 | 10:12

Λάρισα: Τρία χρόνια φυλακή και 11.000 ευρώ πρόστιμο σε ερωτύλο ιερέα που "πολιορκούσε" 14χρονη

Ενας 52χρονος ιερέας στη Λάρισα παρενοχλούσε 14χρονη, της έστειλνε ακατάλληλες φωτογραφίες και της ζητούσε να πάει μαζί του στην Κύπρο.

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ ΔΥΟ ΗΓΕΤΕΣ 14 Ιουν 2021 | 20:10

"Χαλινάρι" Τζόνσον σε Ερντογάν για το Κυπριακό: "Επίτευξη λύσης μέσα από τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών"

"Ο πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία επίτευξης λύσης του Κυπριακού μέσα από τη διαδικασία του ΟΗΕ", αναφέρει η Ντάουνινγκ Στριτ για τη συνάντηση Τζόνσον - Ερντογάν

66 ΕΤΩΝ 11 Ιουν 2021 | 10:52

Μιχάλης Μάρκου: Πέθανε από κορονοϊό ο σκληρός αντιεμβολιαστής Κύπριος γιατρός - Οι προκλητικές αναρτήσεις του

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 66 ετών χτυπημένος από τον κορονοϊό, ο γιατρός Μιχάλης Μάρκου, από την Πάφο, ο οποίος ήταν αρνητής του εμβολίου.

ΔΙΑΝΥΕΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ ΤΗΣ 11 Ιουν 2021 | 08:13

Κύπρος: Η Αννίτα Δημητρίου η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων - Ποια είναι

Η βουλευτής Αννίτα Δημητρίου εξελέγη την Πέμπτη Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Κύπρο, έπειτα από δύο ψηφοφορίες.

ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 08 Ιουν 2021 | 08:15

Παρέμβαση Παπανδρέου για θάνατο Βαλυράκη: Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και παλινωδίες - Να αποδοθεί δικαιοσύνη

Σε ανάρτησή του ο Γιώργου Παπανδρέου, αναφέρει πως υπήρξαν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και παλινωδίες στις έρευνες.

ΣΤΟ REGIONAL GROWTH CONFERANCE 04 Ιουν 2021 | 21:34

Γιώργος Παπανδρέου: Οικονομία και ανάπτυξη δεν υπάρχουν χωρίς την υγεία

Τοποθέτηση Παπανδρέου για τον ρόλο του δημόσιου συστήματος υγείας εν μέσω πανδημίας - Η πρότασή του για την "πράσινη" ανάπτυξη.

ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 03 Ιουν 2021 | 16:45

"Φλέρτ" του Αλέξη Τσίπρα με τον Γιώργο Παπανδρέου- Οι θέσεις του είναι κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ

Καλά λόγια του Αλέξη Τσίπρα για τον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά τη Σοσιαλιστική Διεθνή την χαρακτηρίζει ρετρό

ΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΡΩΣΙΑ 03 Ιουν 2021 | 13:39

Επιστολή Μπάιντεν σε Αναστασιάδη: Οι ΗΠΑ θεωρούν την Κύπρο σημαντικό εταίρο για την ασφάλεια στην Αν. Μεσόγειο

Στην απάντησή του στην από 14 Μαΐου επιστολή του κ. Αναστασιάδη, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύεται ότι θα εργαστεί για την περαιτέρω εμβάθυνση των ισχυρών δεσμών ΗΠΑ-Κύπρου.

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΦΕΤΟW ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΛΛΩΝ ΧΩΡΩΝ 03 Ιουν 2021 | 13:10

"ORION-21": Εντυπωσιακές εικόνες από την άσκηση των Ειδικών Δυνάμεων Ελλάδας ΗΠΑ, Ισραήλ, Κύπρου και Σερβίας

Η πολυεθνική στρατιωτική άσκηση "Orion-21" ολοκληρώνεται την Παρασκευή.

02 Ιουν 2021 | 08:18

Πώς να "ξεφορτωθούμε" το Κυπριακό

Για τους σημερινούς Έλληνες, το Κυπριακό είναι μια παλιά ιστορία που πλέον "δεν πουλάει".

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΟΠ 01 Ιουν 2021 | 16:08

Κομισιόν: "Εξαιρετικής ποιότητας" το 97,1% των περιοχών κολύμβησης στην Ελλάδα - Στην πρώτη πεντάδα της Ευρώπης

Η Ελλάδα ανάμεσα στις πέντε χώρες της ΕΕ που πληρούν σε ποσοστό άνω του 95% τα πρότυπα για τα ύδατα κολύμβησης "εξαιρετικής ποιότητας", σύμφωνα με την Κομισιόν

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 31 Μαϊ 2021 | 12:49

ΕΛΑΜ: Αυτή είναι η Χρυσή Αυγή της Κύπρου που βγήκε 4ο κόμμα στις εκλογές

Το ΕΛΑΜ που θεωρείται η Χρυσή Αυγή της Κύπρου κατάφερε σχεδόν να διπλασιάσει το ποσοστό του στις βουλευτικές εκλογές