Παραδοχή Μουζάλα: Υπάρχουν χώρες της Ευρώπης που μας θέλουν εκτός Σένγκεν

Στην παραδοχή ότι χώρες της ΕΕ, όπως η Ουγγαρία, ζητούν την έξοδο της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν προχώρησε ο υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας

Παραδοχή Μουζάλα: Υπάρχουν χώρες της Ευρώπης που μας θέλουν εκτός Σένγκεν

Στην παραδοχή ότι χώρες της ΕΕ, ζητούν την έξοδο της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν προχώρησε ο υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας στη Βουλή εκτιμώντας ωστόσο ότι οι προτάσεις αυτές δεν θα γίνουν αποδεκτές.

Ο κ. Μουζάλας ουσιαστικά αποκάλυψε πως δυο χώρες δια των αντιπροσώπων τους στο κολέγιο των Επιτρόπων εισηγήθηκαν την αποβολή της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν.

«Οι εισηγήσεις των δυο επιτρόπων αυτές που η Ευρώπη στηλιτεύει δεν αποτελούν θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός ωστόσο δεν έκρυψε τις πιέσεις που δέχεται η χώρα εν όψει κα του αυριανού συμβουλίου υπουργών της ΕΕ.

«Οι εισηγήσεις των δυο επιτρόπων αυτές που η Ευρώπη στηλιτεύει δεν αποτελούν θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής»

«Αυτός ο θόρυβος έχει γίνει πιο έντονος το τελευταίο διάστημα λόγω και του αυριανού συμβουλίου υπουργών στις Βρυξέλλες. Θα υπάρξει προσπάθεια να περάσουν δύσκολα πράγματα για τη χώρα μας προκειμένου να καθησυχάσουν τις χώρες τους που για πρώτη φορά αντιμετωπίζουν τεράστιες μετακινούμενες μάζες» παραδέχθηκε ο κ. Μουζάλας και απέδωσε τις αγκυλώσεις που παρατηρούνται τόσο στην έλλειψη κεντρικής ευρωπαϊκής πολιτικής, όσο και στο γεγονός ότι μια αριστερή κυβέρνηση έχει αγκυλώσεις και δεν μπορεί να προχωρήσει ταχύτατα στην αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών.

Ο υπουργός απέρριψε την κριτική της αντιπολίτευσης ότι η Ελλάδα θέλει να βγει εκτός Σένγκεν. «Αποτελεί κατάκτηση και οφείλουμε να παραμείνουμε» ξεκαθάρισε.

Ο ίδιος αναφέρθηκε ταυτόχρονα και στο θέμα της Ειδομένης.

Δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει επίλυση τις επόμενες τέσσερις –πέντε ημέρες, παραδεχόμενος πάντως ότι «η λύση δεν θα είναι σαν μια βόλτα στο δάσος για τα παιδιά του κολλεγίου. Θα είναι αντίθετα δύσκολη και για την κυβέρνηση και συνολικά για ολόκληρο το πολιτικό σύστημα» είπε.

Διφορούμενες ήταν οι δηλώσεις του και σε ότι αφορά το ενδεχόμενο να υπάρξει εγκλωβισμός μεταναστευτικών ροών στη Ελλάδα. «Δεν θα υπάρξει» είπε στην αρχή αλλά πρόσθεσε αμέσως μετά ότι ακόμα και υπάρξει θα είναι τέτοιος που θα μπορούμε να τον διαχειριστούμε «ούτε με λουλούδια ούτε με ξύλο, αλλά θα μπορέσουμε να τον διαχειριστούμε».

Ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε και στο ζήτημα του Έλληνα επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου που δημοσιεύματα τον εμφανίζουν να είναι γνώστης των εισηγήσεων για έξοδο της Ελλάδας από την Σένγκεν.

«Έχω δηλώσεις του Δημήτρη Αβραμόπουλου που όπως φαίνεται μάλλον μας βοηθά και μάλλον έχει κάνει μια θετική δήλωση για μας» είπε αρχικά για να διευκρινίσει αργότερα ότι ο Έλληνας επίτροπος έχει διπλό ρόλο αυτόν του υπερεθνικού και του εθνικού και μας βοηθά.

«Είναι ψέμματα ότι δεν παίρνουμε τα μηχανήματα και τους άνδρες της Frontex»

Ο κ. Μουζάλας έδωσε και στοιχεία σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικών ροών.

Είπε ότι είναι ψέματα ότι μας προσφέρουν 400 μηχανήματα καταγραφής και εμείς δεν τα παίρνουμε. «Έχουμε ζητήσει 100 και μας έδωσαν μόνο 48 από τα οποία τα 12 μας τα έδωσε η Γερμανία σαν μια κίνηση ευγενικής ενέργειας».

Αρνήθηκε εξάλλου ότι η Ελλάδα δεν θέλει συνεργασία με την Frontex.

«Έχουμε εξαιρετική συνεργασία» αντέτεινε. Έχουμε ζητήσει 318 ανθρώπους και έχουμε κάθε μήνα στο έδαφος μόνο 40 οι οποίοι κάνουν δύο βάρδιες σε αντίθεση με τους δικούς μας αστυνομικούς οι οποίοι εργάζονται επί 24ωρο. Τον περασμένο Σεπτέμβριο ζητήσαμε 1.600 άτομα.

Αρνήθηκε επίσης ότι δεν δεχόμαστε τους ειδικούς κομάντο (Rabits) της Ευρωπαϊκής Δύναμης. Ήδη από τον περασμένο Ioύλιο – ανακοίνωσε- έχουμε ζητήσει περισσότερα κομάντο από αυτά που διαθέτουμε για τα θαλάσσια σύνορα αλλά δεν τα έχουμε πάρει. Τα κομάντο δεν τα χρειαζόμαστε στα χερσαία σύνορα με τη FYROM αλλά στη θάλασσα.

Σε ότι αφορά τις επιστροφές μεταναστών. Συνεχίζονται σε χώρες που τους δέχονται όπως η Γεωργία και η Αλβανία. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με Τουρκία και Πακιστάν. Στείλαμε 62 μετανάστες στο Πακιστάν και μας τους επέστρεψαν. Χθες βράδυ στείλαμε 39 με αεροπλάνο τηςFrontex και δέχθηκαν τους 20.

Για τα Hot Spot παραδέχθηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις. «Αν όλα είχαν γίνει έγκαιρα θα μπορούσαμε να ήμασταν μπροστά 10 με 15 ημέρες» υπογράμμισε.

Στη Μυτιλήνη όπως είπε τα κέντρα ταυτοποίησης είναι έτοιμα. Στην Κω και στην Λέρο θα έχουμε τελειώσει μέχρι τέλος του έτους και θα κτίσει ο στρατός. Στη Χίο η κυβέρνηση βοήθησε τον δήμαρχο που αγόρασε εργοστάσιο και μέχρι τον ερχόμενο Ιανουάριο θα είναι έτοιμο. Στην Σάμο υπάρχουν ακόμα προβλήματα.

Φωτογραφία: SOOC

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΝΕΑ ΚΛΕΙΣΤΗ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΔΟΜΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ 01 Οκτ 2021 | 11:05

Μητσοτάκης από Σάμο: Να καταλήξει η ΕΕ σε ένα κοινό σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου

Ο Κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το μεταναστευτικό ως βαθύτατα ευρωπαϊκό ζήτημα και τάχθηκε υπέρ ενός κοινού συμφώνου μετανάστευσης και ασύλου.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ TWITTER 16 Σεπ 2021 | 08:48

Ο Μπογδάνος βρήκε "συνήγορο" την Λατινοπούλου: "Μαύρο το μέλλον μας με τα νήπια των μεταναστών"

Η Αφροδίτη Λατινοπούλου χαρακτηρίζει μαύρο το μέλλον που έρχεται γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών που φοιτούν σε νηπιαγωγεία δεν είναι ελληνικής καταγωγής.

"ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΤΑ ΧΑΣΑΜΕ ΟΛΑ" 15 Οκτ 2021 | 19:17

Μητσοτάκης: Συνάντηση με γυναίκες βουλευτές και δικαστικούς από το Αφγανιστάν

Tρεις γυναίκες βουλευτές και τρεις γυναίκες δικαστικοί από το Αφγανιστάν στο Μέγαρο Μαξίμου

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 15 Οκτ 2021 | 17:54

ΚΙΝΑΛ - Επίσημο: Παράταση για τη συλλογή υπογραφών από τους υποψηφίους έως τις 21 Οκτωβρίου

Μέχρι στιγμής, έξι είναι οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ 15 Οκτ 2021 | 17:31

Με ποιο τραγούδι στο jukebox υποδέχθηκε ο Ζέρβας τον Βορίδη στη Θεσσαλονίκη [εικόνες-βίντεο]

Η οικογενειακή ιστορία πίσω από το jukebox του Δημάρχου, Κωνσταντίνου Ζέρβα.

ΣΕ "ΝΕΑ ΥΨΗ" ΟΙ ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ 15 Οκτ 2021 | 15:53

Αυτή είναι η επιστολή Μπλίνκεν σε Μητσοτάκη: "Θα προστατεύσουμε την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας"

Στην επιστολή του ο Μπλίνκεν υπογραμμίζει ότι οι ΗΠΑ "χαιρετίζουν τον ρόλο της Ελλάδας ως περιφερειακού ηγέτη και πυλώνα σταθερότητας"

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 15 Οκτ 2021 | 15:39

Εκλογές στο ΚΙΝΑΛ: Διακόπηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής -Σενάρια για υποψηφιότητα Γιώργου Παπανδρέου

Οι τρεις νέες υποψηφιότητες στο Κίνημα Αλλαγής έχουν περιπλέξει τις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου

ΣΤΕΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΣΕΙΡΑ ΑΠΟ ΤΟΜΕΙΣ 15 Οκτ 2021 | 15:05

Κοινή Δήλωση Ελλάδας-ΗΠΑ μετά τη νέα συμφωνία: Σεβασμός της κυριαρχίας και του διεθνούς δικαίου

Στην κοινή δήλωση τονίζονται οι ολοένα και ισχυρότερες διμερείς σχέσεις με βάση τις κοινές αξίες και επιβεβαιώνεται η βούληση να ενισχυθεί η συνεργασία.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 15 Οκτ 2021 | 14:48

Τσακαλώτος με χιούμορ για τις πλημμύρες- Φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι 53

Ανάρτηση με χιούμορ του Ευκλείδη Τσακαλώτου για τις πλημμύρες και τις ευθύνες...του ΣΥΡΙΖΑ

ΕΞΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ 15 Οκτ 2021 | 13:43

ΚΙΝΑΛ: Συνεδριάζει η επιτροπή Καταστατικού για την παράταση προθεσμίας υπογραφών - 5.200 κατέθεσε ο Λοβέρδος

Ο Ανδρέας Λοβέρδος κατέθεσε στην αρμόδια επιτροπή τις απαιτούμενες υπογραφές καθώς και μεγάλο αριθμό άλλων από υποστηρικτές του.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 15 Οκτ 2021 | 12:53

ΣΥΡΙΖΑ για κακοκαιρία "Μπάλλο": Επιτελικό μπάχαλο με μόνη απάντηση το lockdown και ειρωνείες στους πολίτες

Για "επιτελικό χάος" και "μπάχαλο" κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε σημερινή ανακοίνωσή του για την κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα.

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΜΑΝΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 15 Οκτ 2021 | 11:52

Ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία: Τα καίρια σημεία - Γιατί ακυρώνουν τις τουρκικές διεκδικήσεις

Για πρώτη φορά η Ουάσιγκτον στηρίζει επίσημα την ελληνική κυριαρχία, ζητά τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και εγκαταλείπει την τακτική των ίσων αποστάσεων με την Τουρκία.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΜΟΠ ΓΙΑ ΤΑ ΛΟΑΤΚΙ ΑΤΟΜΑ 15 Οκτ 2021 | 10:59

Γιατρομανωλάκης, ο πρώτος ανοιχτά γκέι υπουργός: Και μόνο που υπάρχω, κάνει κάποιους να αισθάνονται άβολα

""Τα πολιτικά κόμματα λειτουργούν ως κλειστά clubs που δύσκολα θα ανοίξουν τις πόρτες τους σε νέα μέλη,", είπε ο υφυπουργός Πολιτισμού, κ. Γιατρομανωλάκης.