Παραδοχή Τσίπρα: Υπήρξαν και λάθη και παραλείψεις

Ομιλία Αλ. Τσίπρα σε ανοικτή συνέλευση για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Παραδοχή Τσίπρα: Υπήρξαν και λάθη και παραλείψεις

«Η προσπάθειά μας δεν είναι να φτιάξουμε το κόμμα, αλλά να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, όχι απλά για να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές, αλλά για να είμαστε έτοιμοι, να οδηγήσουμε τη χώρα σε μονοπάτια προόδου και δικαιοσύνης. Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που θα είναι ο βασικός κορμός της προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης, έχει σαν στόχο να αλλάξουμε τον τόπο και να δώσουμε τη δυνατότητα σε όλους να έχουν ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα, για να προκόψουν στη ζωή τους, για να ζήσουν μία ζωή με ευημερία και προκοπή».

Αυτά τόνισε ξεκινώντας απόψε την ομιλία του στον Πύργο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά την διάρκεια ανοικτής συνέλευσης για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, η οποία πραγματοποιήθηκε στο θεματικό πάρκο Ξυστρή.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση, κάνοντας, μεταξύ άλλων, ιδιαίτερη αναφορά στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής, της οικονομίας, της υγείας, του μεταναστευτικού και της παιδείας, πραγματοποιώντας, ταυτόχρονα, και έναν απολογισμό της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «μου ζητάνε πολύ να δώσω συναίνεση στον κ. Μητσοτάκη στα θέματα αυτά και δεν έχω καμία αντίρρηση, διότι εμείς δεν θα κάνουμε αυτά που μας έκαναν αυτοί» και πρόσθεσε: «Εμείς δεν θα γίνουμε ποτέ μειοδότες για να διεκδικήσουμε την προοπτική της εξουσίας, διότι πάνω από όλα μάς ενδιαφέρει η πατρίδα, η Ελλάδα και η κοινωνία. Να δώσουμε λοιπόν συναίνεση σε ότι έχει λογική, αλλά δεν μπορούμε να δώσουμε συναίνεση στο παράλογο. Σε τι να δώσω συναίνεση; Στα 72 δευτερόλεπτα όλα κι όλα που μίλησε ο κ. Μητσοτάκης απέναντι στον Τράμπ, στην αφωνία του δηλαδή μπροστά στον Λευκό Οίκο, εκεί όπου έπρεπε η Ελλάδα να υψώσει ανάστημα, εκεί που έπρεπε ο έλληνας πρωθυπουργός να ζητήσει από τον αμερικανό πρόεδρο να στηρίξει τη χώρα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα; Πού είναι οι σύμμαχοι; Οι σύμμαχοι είναι μονάχα για να δίνουν;. Ναι βεβαίως να έχουμε στρατηγικές συμμαχίες. Εμείς οικοδομήσαμε αυτό το σχέδιο της στρατηγικής συμμαχίας, αλλά με ανταλλάγματα, όχι να είμαστε σύμμαχοι και να τους δίνουμε τις βάσεις και την δυνατότητα πρόσβασης στο στρατιωτικό μας υλικό, αλλά όταν απειλείται η κυριαρχία μας να ‘σφυρίζουν κλέφτικα' και να μας λένε θα τα βρούμε με τον Ερντογάν και τη Μέρκελ. Πού να δώσω λοιπόν συναίνεση; Να δώσω συναίνεση στην αφωνία της Ουάσιγκτον ή στην απουσία του Βερολίνου;».

«Η Ελλάδα», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, «πρέπει να είναι μία χώρα με πολυεπίπεδη και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, πυλώνας ασφαλείας και σταθερότητας, παράγοντας ειρήνης και όχι μία χώρα όπου ο πρωθυπουργός της δεν υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα στον Λευκό Οίκο».

Όπως επεσήμανε, «θα δώσουμε συναίνεση σε οτιδήποτε μπορεί να προχωρήσει μπροστά την κοινωνία, την ασφάλεια της χώρας, την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αλλά δεν πρόκειται, όμως, να δώσουμε συναίνεση στο λάθος και σε οτιδήποτε ανοίγει κινδύνους για την εθνική μας ακεραιότητα και δημιουργεί κινδύνους για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «βρισκόμαστε σε μία δύσκολη περίοδο, σε μία περίοδο που σιγά-σιγά αρχίζουν να ξεθωριάζουν οι υποσχέσεις, που σιγά-σιγά αρχίζει να διαφαίνεται το σχέδιο της εξαπάτησης του ελληνικού λαού, ένα σχέδιο που ενορχηστρώθηκε από γνωστά πολιτικά κέντρα και υλοποιήθηκε με τη βοήθεια της συντριπτικής μερίδας των μέσων ενημέρωσης σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια της πολύ δύσκολης διακυβέρνησης από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015».

Ακόμη, ανέφερε ότι «αυτό το οποίο έχει σχεδιάσει να εφαρμόσει αυτή η κυβέρνηση, είναι μία πολιτική που ευνοεί και ελαφρύνει τους έχοντες και κατέχοντες, και παράλληλα φέρνει επιπρόσθετα βάρη στους μεσαίους, στη μεσαία τάξη, που εξαπάτησε προεκλογικά και φυσικά στους αδύναμους, διότι ποτέ άλλοτε μία κυβέρνηση δεν κατάφερε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να διαψεύσει τόσους πολλούς».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΖΙΑ μίλησε και για τα εργασιακά, λέγοντας ότι «το τελευταίο εξάμηνο καταγράφηκαν αρνητικά ρεκόρ στην απασχόληση και με βάση τα στοιχεία της ‘ΕΡΓΑΝΗ', σε ότι αφορά τους εγγεγραμμένους ανέργους στον ΟΑΕΔ, τον περασμένο Δεκέμβριο έφτασαν στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων δύο ετών» και συμπλήρωσε: «Ενώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια η ανεργία αποκλιμακωνόταν και φτάσαμε να την μειώσουμε περίπου κατά 10 μονάδες, τους έξι τελευταίους μήνες ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί αισθητά και βρισκόμαστε μπροστά ξανά σε μία κατάσταση όπου έχουμε μαζικές απολύσεις και ολοένα αυξανόμενο αριθμό ανέργων».

Όσον αφορά στα θέματα της Παιδείας, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «το υπουργείο Παιδείας δεν είναι υπουργείο της Παιδείας, αλλά υπουργείο των κολεγίων και συνέχισε: «Αναστέλλουν την λειτουργία 38 πανεπιστημιακών σχολών, στις οποίες οι νέες και οι νέοι της χώρας μας θα μπορούσαν να φοιτούν δωρεάν, την ίδια στιγμή που θέλουν να θεσπίσουν τη βάση του 10 για να μειώσουν τους εισακτέους στα πανεπιστήμια και την ίδια ώρα, πριμοδοτούν ασύδοτα τα κολλέγια, φέρνοντας νομοθετικές ρυθμίσεις στη Βουλή που εξισώνουν τα πτυχία των κολεγίων με αυτά των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων».

Μάλιστα, αναφερόμενος στην αναστολή λειτουργίας σχολής ΤΕΦΑΑ στον Πύργο, επεσήμανε ότι «αυτή η σχολή θα είχε ιδιαίτερη αξία, καθώς θα μπορούσε να αναδείξει την Ολυμπία και να είναι πόλος έλξης σπουδαστών από όλο τον κόσμο, οι οποίοι θα ήξεραν ότι θα πάνε να σπουδάσουν εκεί που γεννήθηκε το ολυμπιακό πνεύμα».

Σχετικά με τον τομέα της Υγείας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «τα δημόσια νοσοκομεία δεν τους αφορούν, αφού χειρουργεία ακυρώνονται, καρκινοπαθείς εκπέμπουν SOS χωρίς να εισακούονται, ο φαρμακευτικός σύλλογος στέλνει επείγον σήμα για την πρωτοφανή, όπως αναφέρει, έλλειψη φαρμάκων στις νοσοκομειακές μονάδες και παράλληλα υπάρχουν πολλές μονάδες που υπολειτουργούν και άλλες που είναι έτοιμες να κλείσουν».

Σε αυτό το σημείο υπογράμμισε ότι «ο μόνος χώρος των νοσοκομείων που ενδιαφέρει πολύ τον κ. Μητσοτάκη είναι ο χώρος των γραφείων των διοικητών των νοσοκομείων, όπου θέλει να διορίζει τους κομματικούς εγκάθετους, αυτούς που πολλές φορές βρίσκονται εκεί χωρίς καν πτυχίο».

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, σημείωσε ότι «έξι μήνες τώρα πειραματίζονται και πατάνε σε δύο βάρκες, ενώ την ίδια στιγμή που αναγκάζονται να προχωρήσουν σε μία πολιτική μετεγκαταστάσεων, συνεχίζουν την ακροδεξιά ρητορεία για να χαϊδεύουν αυτιά».

Ακόμη, ανέφερε ότι «όταν εμείς αφήσαμε την Μόρια είχε 5.5000 ανθρώπους και σήμερα έχει 28.000 ανθρώπους» προσθέτοντας: «Όταν εμείς αφήσαμε την Μόρια με 5.500 ανθρώπους ήταν η ντροπή του πλανήτη, όμως σήμερα είναι απλά Τρίτη και αύριο Τετάρτη. Ουδείς ασχολείται με το αν οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να επιβιώσουν εκεί, ουδείς ασχολείται με το αν μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να ζουν στοιβαγμένοι σαν τα ποντίκια, δίπλα στα σκουπίδια».

Κάνοντας έναν απολογισμό της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να καθαρίσει τα σπασμένα δεκαετιών και να βγάλει τη χώρα από τη βαθιά χαράδρα της χρεοκοπίας, κάτι που δεν πίστευαν ούτε οι φίλοι ούτε οι εχθροί ότι θα συμβεί» και συνέχισε: «Βγήκαμε από τα μνημόνια, αναδιαρθρώσαμε το δημόσιο χρέος και καταφέραμε σιγά-σιγά από την ιστορική ημέρα της εξόδου, την 21η του Αυγούστου του 2018 να πάρουμε πίσω μία σειρά από άθλιες νεοφιλελεύθερες νομοθετικές παρεμβάσεις, ιδίως σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις και να δώσουμε σιγά-σιγά ανάσα και προοπτική στους πολλούς. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρξαν και λάθη και παραλείψεις μέσα σε αυτήν την πορεία, όμως υπήρξε στρατηγική ανόρθωσης της οικονομίας και της διαλυμένης κοινωνίας».

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «στις 7 Ιουλίου αφήσαμε μία χώρα, που μετά από μία μακρά περίοδο όπου οι δανειστές μας είχαν ρίξει στα τάρταρα, όπου κανείς δεν μας υπολόγιζε, όπου είχαμε απολέσει μεγάλο μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας, καταφέραμε με αγώνες και θυσίες του ελληνικού λαού και βρεθήκαμε έξω από τα μνημόνια, με ρυθμισμένο το χρέος, με συμφωνίες κρίσιμες που έλυναν προβλήματα δεκαετιών και με αναβαθμισμένο το γεωπολιτικό μας ρόλο στη νοτιανατολική Μεσόγειο, με τις συμμαχίες μας με χώρες κρίσιμες στην ανατολική Μεσόγειο, με τις συμμαχίες μας στα Βαλκάνια και με την πολυδιάστατη εξωτερική μας πολιτική που σημαίνει και στρατηγικές συνεργασίες με τις ΗΠΑ αλλά και με τη Ρωσία και με την Κίνα».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε, απευθυνόμενος προς τους συγκεντρωμένους: «Έτσι όπως βλέπω τα πράγματα, δεν είναι μακριά η ημέρα εκείνη που ο τόπος θα δει ξέφωτο ξανά, ο ήλιος θα ανατείλει ξανά φωτεινός, που θα προχωρήσουμε μπροστά με σχέδιο τον μετασχηματισμό της κοινωνίας μας σε μία δίκαιη κοινωνία, σε μία κοινωνία προκοπής και ευημερίας, κυρίως για τους νέους ανθρώπους».

Μετά το τέλος της ομιλίας του, ο Αλέξης Τσίπρας είχε διάλογο με τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, ενώ νωρίτερα συναντήθηκε με τον δήμαρχο Πύργου, Παναγιώτη Αντωνακόπουλο, ο οποίος του έθεσε τα ζητήματα του αυτοκινητόδρομου Πατρών - Πύργου, της αναστολής λειτουργίας της σχολής ΤΕΦΑΑ και της δημιουργίας χώρου για την φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων.

Πηγή, φωτό: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΓΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ, ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ, ΑΚΡΙΒΕΙΑ 26 Νοε 2021 | 21:16

ΝΔ: "Αυτά είναι τα fake news της χθεσινής συνέντευξης του κ. Τσίπρα"

"Ο ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύεται την πανδημία για να κάνει αντιπολίτευση" κατηγορεί η ΝΔ τον ΣΥΡΙΖΑ

ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ 26 Νοε 2021 | 14:43

Τσίπρας: Μέτρα τώρα για να μην κάνουμε μαύρα Χριστούγεννα, με εκατόμβη νεκρών και καταστροφικό lockdown

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το νοσοκομείο του Βόλου, κάλεσε τον Κ. Μητσοτάκη να πάρει μέτρα "για να μην κάνουμε μαύρα Χριστούγεννα".

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 26 Νοε 2021 | 13:21

ΣΥΡΙΖΑ για πανδημία: Η τραγωδία που ζει η χώρα έχει την υπογραφή Μητσοτάκη

"Η κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και οι μαρτυρίες των ανθρώπων του δείχνουν πως η τραγωδία που ζει η χώρα μας για τέταρτη συνεχή φορά", τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

ΜΕ ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 26 Νοε 2021 | 07:39

Αθηνά Λινού: Η υπουργός Υγείας κοινής αποδοχής που πρότεινε ο Τσίπρας είναι τελικά ΠΑΣΟΚ

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού έκλεψε την παράσταση στη συγκέντρωση του Γιώργου Παπανδρέου, αφού έδωσε το παρών κρατώντας μία σημαία του ΠΑΣΟΚ με τον πράσινο ήλιο.

ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΛΟΓΟΙ 26 Νοε 2021 | 07:25

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ "βαλτώνει" στις δημοσκοπήσεις- Η εξήγηση

Γιατί δεν μπορεί να ανακάμψει δημοσκοπικά ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από 2,5 χρόνια στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τον Ηλία Νικολακόπουλο.

ΣΤΙΣ 11,4 ΜΟΝΑΔΕΣ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕ ΣΥΡΙΖΑ 25 Νοε 2021 | 21:19

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Διψήφιο προβάδισμα σε Νέα Δημοκρατία, τρίτο κόμμα το ΚΙΝΑΛ

Στις 11,4 μονάδες η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ στη δημοσκόπηση της Metron Analysis

ΤΙ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ 25 Νοε 2021 | 16:20

Βόλος: Ο Αλέξης Τσίπρας σνόμπαρε τον Αχιλλέα Μπέο και δεν θα τον συναντήσει- Τον είχε αποκαλέσει "κοπρίτη"...

Πρόσκληση για συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος θα επισκεφθεί αύριο τον Βόλο, απευθύνει ο Αχιλλέας Μπέος- Ξέχασε ότι τον είχε αποκαλέσει κοπρίτη

Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΠΟΧΗ 25 Νοε 2021 | 15:51

Ο εκλογολόγος Ηλίας Νικολακόπουλος εξηγεί γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ "δεν τραβάει" στις δημοσκοπήσεις- Δεν πείθει

Ο εκλογολόγος Ηλίας Νικολακόπουλος εξηγεί γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βαλτώσει δημοσκοπικά

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 25 Νοε 2021 | 12:26

Πλεύρης κατά Τσίπρα: Εύχεται νέο lockdown και προβλέπει ως Κασσάνδρα κατάρρευση του ΕΣΥ

"Το ΕΣΥ, όπως άντεξε, θα αντέξει και η οικονομία θα μείνει ανοιχτή", τόνισε ο υπουργός Υγείας.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 25 Νοε 2021 | 10:06

Ηλιόπουλος: Η άρνηση της κυβέρνησης να κάνει τα απαραίτητα φέρνει πιο κοντά το lockdown

Ο Νάσος Ηλιόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "έχει συνθηκολογήσει με την πανδημία" και πως "το επόμενο lockdown έρχεται πιο κοντά γιατί η κυβέρνηση έχει αρνηθεί να κάνει τα απαραίτητα".

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 24 Νοε 2021 | 18:39

Τσίπρας: "Αν δεν πάρει μέτρα ο κ. Μητσοτάκης θα έχουμε και εκατόμβη νεκρών και lockdown"

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο TRT, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για "κυβέρνηση πρόχειρη και κυνική", την οποία κατηγόρησε για "αδράνεια και ανικανότητα"

ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ 24 Νοε 2021 | 16:01

Εξεταστική για τη λίστα Πέτσα χωρίς τον Πέτσα;- Εντονες διαμαρτυρίες από Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ

Η πλειοψηφία της εξεταστικής επιτροπής αρνήθηκε να καταθέσει ο πρώην υφυπουργός

ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΤΑ ΗΠΑ 24 Νοε 2021 | 11:50

Στέλιος Κούλογλου: Του αρνήθηκαν τη βίζα οι αμερικάνικες αρχές- "Μήπως εγώ σκότωσα τον Τζόν Κένεντι;"

Ο Στέλιος Κούλογλου, αν και ευρωβουλευτής, δεν πήρε βίζα για τις ΗΠΑ με τον ΣΥΡΙΖΑ να κυκλοφορεί ανακοίνωση - καταγγελία.