Παραλήρημα Ακάρ: Η Ελλάδα συνεχίζει τις ψεύτικες απειλές και την εμμονή της να εξοπλιστεί

Σφοδρή επίθεση Ακάρ στην Ελλάδα στην οποία καταλογίζει παράνομες αξιώσεις στο Αιγαίο.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ακαρ

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας στο Συμπόσιο για το Αιγαίο που οργάνωσε πανεπιστήμιο στη Σμύρνη επεσήμανε ότι έχει κάποια προβλήματα με τον γείτονά του και σύμμαχο του ΝΑΤΟ, την Ελλάδα.

"Βιώνουμε μία αντιπαράθεση με την Ελλάδα για την υφαλοκρηπίδα, το πλάτος των χωρικών υδάτων, τον εναέριο χώρο, τη γραμμή FIR, την περιοχή έρευνας και διάσωσης, την παραβίαση του αποστρατικοποιημένου καθεστώτος των νησιών, την κυριαρχία νησιών και βραχονησίδων, των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί προς την Ελλάδα βάσει συμφωνιών και προβλήματα, που αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και της ΤΔΒΚ, προκλητικές απόπειρες εξοπλισμού και άλλες προκλητικές δραστηριότητες και πρακτικές που περιορίζουν τα δικαιώματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, καθώς και υποστήριξη σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Σε αυτές τις διαφορές προστίθενται επίσης και προβλήματα που προκύπτουν από την παράτυπη μετανάστευση και τη δράση της FRONTEX".

"Κανένα σχέδιο δεν έχει πιθανότητα να υλοποιηθεί στην αν. Μεσόγειο από τη στιγμή που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία και τον τουρκικό λαό. Παρόλα αυτά, ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί -μεταμορφωμένοι σε πρόβατα- εμφανίζονται σε διάφορα μέρη, κάθε μέρα σε διαφορετικό μέρος, και προσπαθούν να δημιουργήσουν μία τεχνητή ατζέντα που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Η Ελλάδα συνεχίζει τις ψεύτικες απειλές και την εμμονή της να εξοπλιστεί", ανέφερε.

Διαβάστε Επίσης

"Παράνομες αξιώσεις από την Ελλάδα"

Ο Ακάρ δήλωσε ότι η Τουρκία καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να βρει λύσεις σε όλα αυτά τα προβλήματα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, την κοινή λογική και την ψυχραιμία, καθώς και τις σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά "δυστυχώς, οι Έλληνες συνομιλητές μας επιμένουν να προβαίνουν σε κάθε είδους επιθετικές ενέργειες και ρητορικές που συχνά κλιμακώνουν τις εντάσεις προκειμένου να εκμηδενίσουν αυτές οι προσπάθειες".

Περιγράφοντας τα προβλήματα της υφαλοκρηπίδας, των χωρικών υδάτων, του εναέριου χώρου και της γραμμής FIR ως ξεχωριστά αλλά και αλληλένδετα προβλήματα, ο Ακάρ είπε: "Ισχυρίζονται ότι τα σύνορα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας φτάνουν μέσω των νησιών στην ανατολική Μεσόγειο μέχρι την ηπειρωτική Τουρκία και προβάλλουν παράνομες αξιώσεις για σχεδόν ολόκληρο το Αιγαίο Πέλαγος. Νομίζουμε ότι το Αιγαίο πρέπει να ληφθεί υπόψη συνολικά κατά τον καθορισμό των ορίων της υφαλοκρηπίδας και τα σύνορα πρέπει να σχεδιαστούν κατόπιν συμφωνίας και με βάση την αρχή της ευθυδικίας και σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου".

ΧΟΥΛΟΥΣΙ  ΑΚΑΡ


Αναφερόμενος στη βούληση της Ελλάδας να επεκτείνει μονομερώς τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, ο Ακάρ είπε:

"Εάν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, μόνο το ένα πέμπτο του Αιγαίου θα παραμείνει ως ανοικτή θαλάσσια περιοχή και περίπου τα δύο τρίτα αυτής θα γίνουν ελληνικά χωρικά ύδατα. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνει μία ελληνική λίμνη. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα είναι σχεδόν αδύνατο για το πολεμικό μας ναυτικό να φτάσει στη Μεσόγειο μέσω διεθνών υδάτων. Η Τουρκία θα υποστεί σημαντικές απώλειες όσον αφορά τη ναυτιλία, την ασφάλεια και τους πόρους στο Αιγαίο. Ταυτόχρονα, ακόμη και οι τρίτες χώρες θα πρέπει να παίρνουν άδεια από την Ελλάδα για να περάσουν από το Αιγαίο. Η Τουρκία δεν είναι δυνατόν να το δεχτεί ποτέ αυτό".

Ο Χουλουσί Ακάρ επεσήμανε ότι ένα από τα προβλήματα που προκάλεσαν σημαντική ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας είναι ο εναέριος χώρος πάνω από το Αιγαίο Πέλαγος και η γραμμή FIR.

"Τα όρια του εναέριου χώρου δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα όρια των χωρικών υδάτων. Ωστόσο, η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι έχει 10 μίλια εναέριου χώρου παρότι το πλάτος των χωρικών υδάτων της είναι 6 μίλια. Δηλαδή, ένα πλοίο στα διεθνή ύδατα δεν παραβιάζει τα χωρικά ύδατα, αλλά από τη στιγμή που ένα ελικόπτερο απογειώνεται από αυτό το πλοίο, τότε παραβιάζει τον εναέριο χώρο. Μόνο η Ελλάδα υποστηρίζει αυτόν τον περίεργο, παράλογο και παράνομο ισχυρισμό. Δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο μία τέτοια πρακτική ούτε στο παρελθόν ούτε σήμερα. Παρόλο που δεν το αποδεχόμαστε, η Ελλάδα με τα όνειρά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα σε 12 μίλια, αγνοώντας τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τις αρχές της λογικής, θέλει να επεκτείνει και τον εναέριο χώρο της. Πρέπει να αντιληφθεί ότι αυτά είναι φρούδα όνειρα. Η Ελλάδα δείχνει επίσης τη γραμμή FIR, η οποία αποτελεί μία τεχνική γραμμή, ως περιοχή κυριαρχίας της. Παραβιάζοντας τη Σύμβαση του ICAO του Σικάγου του 1944, ζητά από στρατιωτικά αεροσκάφη που εισέρχονται στο FIR Αθηνών να υποβάλουν σχέδιο πτήσης και δέχεται το αντίθετο ως παραβίαση του εναέριου χώρου. Επίσης, θέλει να πραγματοποιεί έρευνα και διάσωση σε έδαφος της Τουρκίας, αποδεχόμενος ταυτόχρονα το όριο της γραμμής FIR ως όριο "Περιοχής Αναζήτησης και Διάσωσης". Δεν υπάρχει τέτοια πρακτική στο διεθνές δίκαιο στον κόσμο".

Διαβάστε Επίσης

"Η Ελλάδα χρησιμοποιεί το ΝΑΤΟ για δικές της αξιώσεις"

Αναφερόμενος στον εξοπλισμό της Ελλάδας ο Ακάρ είπε: "Η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς τουλάχιστον σε 16 από τα 23 Νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς, διατηρώντας εκεί στρατιωτικές μονάδες και όπλα και σε κάθε ευκαιρία επιδιώκει να ακυρώσει τις διεθνείς συμφωνίες, ειδικά τη Συνθήκη της Λωζάνης".

Όπως σημείωσε, "η Ελλάδα προσπαθεί να συμπεριλάβει αυτά τα νησιά σε διάφορες ασκήσεις και προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το ΝΑΤΟ και τις τρίτες χώρες ως εργαλείο για τις δικές της αξιώσεις. Η Ελλάδα συνεχίζει την προκλητική της στάση ανακοινώνοντας περιττές NAVTEX/NOTMAR/NOTAM. Με αυτές τις δραστηριότητες παραβιάζεται το Τουρκο-Ελληνικό Μνημόνιο Κατανόησης του 1988 και το Μορατόριουμ που καθορίζεται στη Συμφωνία της Βέρνης του 1976. Παρά τις διπλωματικές προσπάθειες της Τουρκίας, συνεχίζει την παράνομη στάση της".

Ο Χουλουσί Ακάρ αμφισβήτησε παράλληλα την κυριαρχία πολλών νησιών του Αιγαίου.

"Η Ελλάδα διεκδικεί κυριαρχία σε αυτά και μάλιστα τα βάζει προς πώληση. Εκμεταλλεύεται επίσης διεθνείς πρωτοβουλίες, όπως περιβαλλοντικά και ενεργειακά προγράμματα της ΕΕ, αρχαιολογικές και κτηματολογικές μελέτες. Δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε μονομερή και de facto βήματα. Όλες αυτές οι προσπάθειες αποκαλύπτουν με μεγαλύτερη σαφήνεια την επεκτατική αντίληψη της Ελλάδας, η οποία καθιερώθηκε επίσημα το 1832. Τότε είχε έκταση 47 χιλιάδες 517 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μέσα και γύρω από την Πελοπόννησο και έφτασε να έχει σχεδόν 3 φορές το μέγεθός της Πελοποννήσου μέχρι σήμερα μετά από 7 στάδια".

"Στην ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση (όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία) της προσπαθούν να επιβάλουν τις επεκτατικές αξιώσεις τους και να φυλακίσουν την Τουρκία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο με περίπου 1900 χιλιόμετρα, στον κόλπο της Αττάλειας".

Ο Ακάρ επεσήμανε ότι η Ελλάδα ζητά θαλάσσια δικαιοδοσία 40 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων για το Καστελόριζο, που είναι 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα, το οποίο απέχει μόλις 1950 μέτρα από την Τουρκία και 600 χιλιόμετρα από την Ελλάδα.

"Όταν εξετάζουμε την ιστορία των θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, η βάση των παράνομων ενεργειών της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης (Όπως αποκάλεσε την ΚΔ), που αγνοεί τα δικαιώματα της "τδβκ" και της Τουρκίας είναι η λεγόμενη ΑΟΖ, που η "τδβκ" και η Τουρκία έχουν ήδη κατοχυρώσει. Είναι απαραίτητο για όλους να καταλάβουν πολύ καλά ότι η Τουρκία είναι μέτοχος και δικαιούχος του φυσικού πλούτου και να ενεργήσουν ανάλογα. Η Ελλάδα, σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, στοχεύει επωφελείται από πόρους όπως το φυσικό αέριο και την αλιεία, συνάπτοντας διμερείς συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ με άλλα παράχθια κράτη και εφαρμόζοντας πρακτικές, προσπαθώντας με τετελεσμένα να εκθέσει την Τουρκία στα μάτια της διεθνούς κοινότητας. Σε απάντηση, εμείς επιμένουμε στην προστασία των ίσων κυριαρχικών δικαιωμάτων και την δίκαιη κατανομή των πόρων στις θαλάσσιες περιοχές δικαιοδοσίας στην ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο και οι δραστηριότητές μας στις περιοχές εντός των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας θα συνεχιστούν".

Πηγή: sigmalive.com

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ 21 Οκτ 2021 | 16:00

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία στο προσχέδιο συμπερασμάτων για τις "επιθέσεις μεταναστών"

Δεν θα αποδεχθούμε απόπειρα τρίτων χωρών να εργαλειοποιήσουν τους μετανάστες - Καταδιάζουμε υβριδικές επιθέσεις στα σύνορα της ΕΕ, αναφέρει το προσχέδιο της Ε.Ε.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 21 Οκτ 2021 | 15:15

Ερντογάν σε ΗΠΑ: "Τα λεφτά μας πίσω" για τα F-35 - Άγρια επίθεση σε Μακρόν και... σύγκριση με Σιράκ

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα θα πάρει πίσω το 1,4 δισεκατομμύριο δολάρια που έχει πληρώσει για τα F-35

ΠΟΣΑ ΘΑ ΠΑΙΡΝΕΙ 20 Οκτ 2021 | 22:32

Γκρίνια για τον Ερντογάν στην Τουρκία: Αυξάνει τον μισθό του εν μέσω... φτώχειας

Η μηνιαία αύξηση που θα λάβει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα ανέρχεται σε 4,5 κατώτατους μισθούς στην Τουρκία

ΑΠΟ ΤΟ ΟΜΑΝ 20 Οκτ 2021 | 19:00

Μήνυμα Δένδια σε Τουρκία: Ακατανόητες οι αντιδράσεις για τις συμφωνίες μας με ΗΠΑ και Γαλλία

"Οι τουρκικές αντιδράσεις εξηγούνται μόνο αν η Τουρκία προσλαμβάνει τον εαυτό της ως επιτιθέμενο κράτος" σημειώνει ο Νίκος Δένδιας.

ΠΡΩΤΗ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΟΥ WELLBEING Η ΕΛΛΑΔΑ 20 Οκτ 2021 | 14:11

Forbes: Οι "ψηφιακοί νομάδες" της τηλεργασίας επιλέγουν την Ελλάδα για να ζήσουν

Την Ελλάδα επιλέγουν πρώτοι οι ψηφιακές νομάδες, όταν θέτουν ως προτεραιότητα την υψηλή ποιότητας ζωής και την ευζωία. Eρευνα από την HSBC.

NORDIC MONITOR 20 Οκτ 2021 | 11:38

Αποκάλυψη: Τούρκοι διπλωμάτες κατασκοπεύουν και "φακελώνουν" επικριτές του Ερντογάν στη Βρετανία

Η τουρκική πρεσβεία στο Λονδίνο κατασκοπεύει Τούρκους πολίτες στο Ηνωμένο Βασίλειο και διαβιβάζει την παράνομη λίστα με τα προφίλ στην Άγκυρα, ανέφερε το Nordic Monitor επικαλούμενο επίσημα έγγραφα.

ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 20 Οκτ 2021 | 07:29

Οργή στην Τουρκία για την τριμερή της Αθήνας - Στην μέγγενη της Δύσης ο Ερντογάν – ΕΕ και ΗΠΑ έτοιμες για κυρώσεις

Αυστηρές προειδοποιήσεις από Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο που καταδίκασαν την τουρκική προκλητικότητα.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΔΥΟ ΗΓΕΤΕΣ 19 Οκτ 2021 | 22:48

Συνάντηση Μητσοτάκη - Αναστασιάδη: "Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καμία λύση δύο κρατών"

Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας για την ανασυγκρότηση και αναβάθμιση περιοχών της Ανατολικής Αττικής (Μάτι)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠΕΞ 19 Οκτ 2021 | 20:52

Εκνευρισμός στην Τουρκία για την Τριμερή Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου - "Καμία προσπάθεια δεν θα πετύχει χωρίς εμάς"

Προκαλεί η Τουρκία στέλνοντας μήνυμα στην Αίγυπτο: "Δεν έχει αντιληφθεί την σωστή πλευρά με την οποία πρέπει να συνεργαστεί στην Αν. Μεσόγειο".

Η ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 19 Οκτ 2021 | 20:03

"Φρένο" της Κομισιόν στην Τουρκία: "Να εγκαταλείψει τις γεωτρήσεις σε θαλάσσιες ζώνες άλλων χωρών"

"Χαστούκι" η έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία - Τι αναφέρει για Ανατολική Μεσόγειο, Βαρώσια, μεταναστευτικό και δραστηριότητες γεωτρήσεων στο Αιγαίο

«ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΟΥΜΕ ΠΕΡΙΟΧΗ» 19 Οκτ 2021 | 16:42

Σεισμοί: Προειδοποίηση Λέκκα για σεισμική έξαρση στη Μεσόγειο- Φόβοι για ενεργοποίηση ρηγμάτων

Yπάρχει σεισμική έξαρση στο χώρο της Μεσογείου και τον ελλαδικό χώρο, τονίζει ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας

ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ 19 Οκτ 2021 | 15:56

ΗΠΑ: Ανοίγει δρόμο; για κυρώσεις στην Τουρκία και για τη Λιβύη - Τι λένε ελληνικές διπλωματικές πηγές

Υπερψηφίσθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, η νέα εκδοχή του νομοσχεδίου για την αμερικανική πολιτική στη Λιβύη

ΤΑ 6,1 ΡΙΧΤΕΡ 19 Οκτ 2021 | 12:41

Σεισμός στην Κάρπαθο: Μέχρι και το επίκεντρο διεκδικούν οι Τούρκοι - Είναι εντός της "μεσογειακής περιοχής" μας, λένε

Το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu αναφέρει ότι το επίκεντρο του σεισμού στην Κάρπαθο βρίσκεται εντός της... "μεσογειακής περιοχής της Τουρκίας".