Παράλληλες προκλήσεις από Τουρκία-Αλβανία. Γιατί τώρα;

Με δύο ανοιχτά μέτωπα, ένα στο Βορρά και ένα στην Ανατολή, βρίσκεται αντιμέτωπο το υπουργείο Εξωτερικών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Παράλληλες προκλήσεις από Τουρκία-Αλβανία. Γιατί τώρα;

Με δύο ανοιχτά μέτωπα, ένα στο Βορρά και ένα στην Ανατολή, βρίσκεται αντιμέτωπο το υπουργείο Εξωτερικών, με τις γειτονικές χώρες να επιχειρούν να επιβάλλουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τη δική τους ατζέντα.

Στην Ανατολή, η αυταρχική αναδίπλωση του Ταγίπ Ερντογάν μεταφέρθηκε από την εσωτερική στην εξωτερική πολιτική. Λίγες μόλις ημέρες μετά τη φιέστα για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, στην οποία πρωταγωνίστησε ο ίδιος, η Άγκυρα αποφάσισε να επιτραπεί η ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου από το εσωτερικό της Αγιάς Σοφιάς, και μάλιστα σε live τηλεοπτική μετάδοση.

Στο Βορρά, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του έλληνα υπουργού Εξωτερικών, τα Τίρανα «έστησαν» ουσιαστικά θέμα Τσάμηδων υποχρεώνοντας τον κ. Κοτζιά να αποδεχθεί στην συζήτηση με τον αλβανό ομόλογο του ότι η κάθε πλευρά μπορεί να βάλει στα «καλάθια» της διαπραγμάτευσης τα θέματα που την ενδιαφέρουν.

Παράλληλες προκλήσεις από Τουρκία-Αλβανία. Γιατί τώρα;
Με δύο ανοιχτά μέτωπα, ένα στο Βορρά και ένα στην Ανατολή, βρίσκεται αντιμέτωπο το υπουργείο Εξωτερικών

«Ψυχρός πόλεμος» Αθήνας-Άγκυρας για την Αγιά Σοφιά

Mε αφορμή την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγιά Σοφιά, Αθήνα και Άγκυρα επιδίδονται τις τελευταίες ώρες σε μια μάχη επίσημων και άτυπων ανακοινώσεων για το θέμα.

Την Τρίτη, στην πρώτη του αντίδραση, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε μεταξύ άλλων πως τέτοιες ενέργειες δεν είναι συμβατές με σύγχρονες, δημοκρατικές και κοσμικές κοινωνίες, για να λάβει την ακόλουθη απάντηση από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών:

«Είναι απαράδεκτου χαρακτήρα η ανακοίνωση που έκανε το Ελληνικό ΥΠΕΞ σχετικά με το πρόγραμμα που θα μεταδώσει από την Αγιά Σοφιά, κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, το κανάλι TRTDiyanet TV» ανέφερε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς και πρόσθεσε:

«Καλούμε να επιδείξει κοινή λογική, στο ύφος και στις ανακοινώσεις της, η Ελλάδα, η οποία δεν επιτρέπει εδώ και χρόνια την κατασκευή τζαμιού στην πρωτεύουσα, παρεμβαίνει διαρκώς στη θρησκευτική ελευθερία της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη, και μπερδεύει την αντίθεση στο Ισλάμ με τη νεωτερικότητα».

Αθήνα και Άγκυρα επιδίδονται τις τελευταίες ώρες σε μια μάχη επίσημων και άτυπων ανακοινώσεων
Αθήνα και Άγκυρα επιδίδονται τις τελευταίες ώρες σε μια μάχη επίσημων και άτυπων ανακοινώσεων

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ έφτασε μάλιστα στο σημείο να «υπενθυμίσει» στην Ελλάδα «ότι ανάμεσα στις αξίες της δημοκρατικής και κοσμικής κοινωνίας συγκαταλέγεται και ο σεβασμός σε αλλότριες λατρείες και θρησκείες».

Το απόγευμα της Τετάρτης ήταν η σειρά του ελληνικού υπουργείου να απαντήσει σε υψηλούς τόνους, αυτή τη φορά μέσω κύκλων:

«Εάν η Τουρκία δεν έχει ακόμα κατανοήσει ή δεν καταβάλλει προσπάθειες για να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για την προστασία των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αυτό σημαίνει ότι η χώρα αυτή δεν έχει φτάσει ακόμα στον 21ο αιώνα».

Οι ίδιες πηγές απορρίπτουν ως «εντελώς αβάσιμους» τους τουρκικούς ισχυρισμούς «περί δήθεν ζητήματος θρησκευτικής ελευθερίας στην Ελλάδα, όταν είναι γνωστό σε όλους ότι στη Θράκη της ισονομίας και του σεβασμού των πολιτών, όπου η δημοκρατία λειτουργεί υποδειγματικά, λειτουργούν απρόσκοπτα πάνω από 320 μουσουλμανικά τεμένη».

Σε υψηλούς τόνους απάντησαν στην Άγκυρα κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών
Σε υψηλούς τόνους απάντησαν στην Άγκυρα κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών

Οι Τσάμηδες και η επίσκεψη στην Αλβανία

Λίγες ημέρες νωρίτερα, σε μία άνευ προηγουμένου πρόσκληση προχώρησαν οι Αλβανοί μπλοκάροντας την πρόσβαση του έλληνα υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά στο κτίριο του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών στα Τίρανα, όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον ομόλογό του Ντιτμιρ Μπουσάτι σε επίσημη επίσκεψη.

Προφανώς υπό την ανοχή αν όχι την προστασία των επίσημων αρχών οι διαδηλωτές κατέλαβαν τον χώρο μπροστά στο ΥΠΕΞ και κραύγαζαν συνθήματα όπως «Τσαμουριά μητέρα μας περίμενέ μας» και «καταργείστε το εμπόλεμο».

Οι διαδηλωτές κατέλαβαν τον χώρο μπροστά στο ΥΠΕΞ και κραύγαζαν συνθήματα όπως «Τσαμουριά μητέρα μας περίμενέ μας» και «καταργείστε το εμπόλεμο»
Οι διαδηλωτές κατέλαβαν τον χώρο μπροστά στο ΥΠΕΞ και κραύγαζαν συνθήματα όπως «Τσαμουριά μητέρα μας περίμενέ μας» και «καταργείστε το εμπόλεμο»

Η συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Αλβανό ομόλογό του Ντικμίρ Μπουσάτι διεξήχθη σε καλό κλίμα, σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες ο τελευταίος έθεσε θέμα «τσάμηδων», με τον κ.Κοτζιά να το «ξεκόβει». Το θέμα επανέφεραν οι δημοσιογράφοι κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου. «Θα πρέπει να προσέχουμε, όταν μιλάμε για τους Τσάμηδες», καθώς «δεν εννοούμε καμία ομάδα Αλβανών πολιτών και ασφαλώς δεν εννοούμε την Αλβανία», τόνισε ο κ. Κοτζιάς, επισημαίνοντας ότι «ορισμένοι θέλουν να ταυτίσουν τους συνεργάτες με τον γερμανικό ναζισμό με κάποια ομάδα Αλβανών πολιτών που ζούσαν πάντα στην Αλβανία και δεν έζησαν ποτέ στην Ελλάδα και μετά να ταυτίσουν και αυτούς με όλη την Αλβανία».

Η συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Αλβανό ομόλογό του Ντικμίρ Μπουσάτι διεξήχθη σε καλό κλίμα, σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες ο τελευταίος έθεσε θέμα «τσάμηδων», με τον κ.Κοτζιά να το «ξεκόβει»
Η συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Αλβανό ομόλογό του Ντικμίρ Μπουσάτι διεξήχθη σε καλό κλίμα, σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες ο τελευταίος έθεσε θέμα «τσάμηδων», με τον κ.Κοτζιά να το «ξεκόβει»

Αίσθηση όμως προκάλεσε και η φωτογραφία που ανήρτησε στο FB ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα από τη συνάντηση με τον Νίκο Κοτζιά. Πίσω από τους δύο πολιτικούς δεσπόζει ένας τεράστιος μεσαιωνικός χάρτης που καλύπτει μεγάλο μέρος της ελληνικής επικράτειας και της Αλβανίας.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ 02 Δεκ 2021 | 09:51

Μπακογιάννη: Ο Ερντογάν είναι πάρα πολύ πιεσμένος για "ταρζανιές"

Η Ντόρα Μπακογιάννη είπε ότι "πάρα πολλοί μιλάνε και ετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα στην Τουρκία αλλά αυτό δε σημαίνει ότι "ξεγράφεις τον Ερντογάν".

ΕΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ 02 Δεκ 2021 | 07:12

Νέα κρίση στην Τουρκία: Ο Ερντογάν ξήλωσε τον υπουργό Οικονομικών

Ο Ερντογάν διόρισε νέο υπουργό Οικονομικών με φόντο τις αναταράξεις που περνάει εδώ και μερικές εβδομάδες η τουρκική οικονομία.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 01 Δεκ 2021 | 21:51

Θρίλερ στον Έβρο: Διάσωση 17 Τούρκων, ανάμεσά τους και παιδιά - Δηλώνουν φυγάδες και ζητούν άσυλο

Οι 17 Τούρκοι που βρέθηκαν στον Έβρο δηλώνουν ότι είναι φυγάδες από την πατρίδα τους και επιχείρησαν να περάσουν στην Ελλάδα για να ζητήσουν άσυλο.

Ο ΔΡΑΣΤΗΣ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ 01 Δεκ 2021 | 13:54

Τουρκία: "Πα-τέρας" ξυλοκόπησε άγρια το 3 μηνών παιδί του επειδή έκλαιγε [εικόνες - βίντεο]

Σοκ προκαλεί στην Τουρκία η άγρια κακοποίηση που υπέστη ένα βρέφος μόλις 3 μηνών από τον ίδιο του τον πατέρα, επειδή έκλαιγε.

ΟΡΙΑΚΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ 30 Νοε 2021 | 22:25

Τουρκία: Νέα πτώση της λίρας - Στις 13,44 ανά δολάριο και στις 15,15 ανά ευρώ

Η νέα πτώση της τουρκικής λίρας καταγράφεται λίγες ώρες πριν μεταδοθεί η συνέντευξη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη δημόσια τηλεόραση TRT

"ΕΧΩ ΠΑΘΕΙ ΣΟΚ" 30 Νοε 2021 | 10:19

Κραυγή απόγνωσης για τη φτώχεια στην Τουρκία: "Τι θα κάνουμε, δεν θέλω να ζητιανεύω..."

Οι Τούρκοι πολίτες προσπαθούν να αντέξουν τις συνέπειες από την οικονομική κρίση στη χώρα.

30 Νοε 2021 | 07:13

Η Τουρκία έτοιμη να ανοίξει την πόρτα του "φρενοκομείου"...

Η Τουρκία βρίσκεται σε κίνδυνο και αυτό πρέπει να μας ανησυχεί. Ο βασικός μισθός στην Τουρκία τον τελευταίο χρόνο έχει μειωθεί από τα 350 στα 200 ευρώ περίπου.

Η ΟΙΚΙΑ ΚΑΗΚΕ ΟΛΟΣΧΕΡΩΣ 29 Νοε 2021 | 11:44

Φρικτός θάνατος 16χρονης ΑμΕΑ στο μειονοτικό χωριό της Δερβιτσάνης - Ξέσπασε φωτιά στο σπίτι της

Η 16χρονη αντιμετώπιζε προβλήματα αναπηρίας και δεν μπόρεσε να μετακινηθεί έγκαιρα.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΧΟΥΡΙΕΤ 29 Νοε 2021 | 09:55

Παραλογισμός στην Τουρκία με την Χούλια Αβσάρ: Η χώρα βυθίζεται στη φτώχεια αλλά κάποιοι άνοιξαν 200 σαμπάνιες στα πόδια της

Τη στιγμή που η τουρκική οικονομία παραπαίει, κάποιοι άνοιξαν σε κέντρο διασκέδασης 200 σαμπάνιες για την Χούλια.

ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 40% ΤΗΣ ΛΙΡΑΣ 28 Νοε 2021 | 14:38

Συνθήκες εξαθλίωσης στην Τουρκία: Ουρές για ένα καρβέλι ψωμί - 200 λίρες ο βασικός μισθός

Η τουρκική λίρα έχει υποτιμηθεί πάνω από 40% τον Νοέμβριο και 65% από τον Φεβρουάριο του 2021, ενώ οι τιμές των τροφίμων έχουν εκτοξευθεί πάνω από 50%-60%.

ΚΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΝΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΕΙ 26 Νοε 2021 | 20:56

ΗΠΑ σε Τουρκία: Απελευθερώστε αμέσως τον Οσμάν Καβαλά - "Απατηλές οι κατηγορίες εναντίον του"

Τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε την Παρασκευή να παρατείνει την τετραετή κράτηση του Οσμάν Καβαλά, παρά το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει καταδίκη του.

ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΟΥΣΕ ΟΤΙ ΘΑ ΤΙΣ ΧΑΡΑΚΩΣΕΙ 26 Νοε 2021 | 10:01

Κωνσταντινούπολη: Βίντεο σοκ - Άνδρας απειλεί με κουζινομάχαιρο γυναίκες σε συρμό του Μετρό [βίντεο]

Ένας νεαρός άνδρας εισβάλλει σε συρμό του Μετρό στην Κωνσταντινούπολη και αρχίζει να απειλεί με ένα κουζινομάχαιρο 30 εκατοστών τις γυναίκες - επιβάτες.

ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ΣΤΑ 200 ΕΥΡΩ 26 Νοε 2021 | 09:05

Εικόνες εξαθλίωσης στην Τουρκία: "Αντί να αγοράζετε δύο κιλά κρέας, αγοράστε μισό" λένε κυβερνητικοί βουλευτές

Κυβερνητικοί βουλευτές στη Τουρκία σχολιάζουν την ακρίβεια στη χώρα. Μάλιστα κυβερνητικός βουλευτής δήλωσε: "Αντί να αγοράζετε δυο κιλά κρέας, αγοράστε μισό κιλό κρέας".