Παράλληλες προκλήσεις από Τουρκία-Αλβανία. Γιατί τώρα;

Με δύο ανοιχτά μέτωπα, ένα στο Βορρά και ένα στην Ανατολή, βρίσκεται αντιμέτωπο το υπουργείο Εξωτερικών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Παράλληλες προκλήσεις από Τουρκία-Αλβανία. Γιατί τώρα;

Με δύο ανοιχτά μέτωπα, ένα στο Βορρά και ένα στην Ανατολή, βρίσκεται αντιμέτωπο το υπουργείο Εξωτερικών, με τις γειτονικές χώρες να επιχειρούν να επιβάλλουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τη δική τους ατζέντα.

Στην Ανατολή, η αυταρχική αναδίπλωση του Ταγίπ Ερντογάν μεταφέρθηκε από την εσωτερική στην εξωτερική πολιτική. Λίγες μόλις ημέρες μετά τη φιέστα για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, στην οποία πρωταγωνίστησε ο ίδιος, η Άγκυρα αποφάσισε να επιτραπεί η ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου από το εσωτερικό της Αγιάς Σοφιάς, και μάλιστα σε live τηλεοπτική μετάδοση.

Στο Βορρά, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του έλληνα υπουργού Εξωτερικών, τα Τίρανα «έστησαν» ουσιαστικά θέμα Τσάμηδων υποχρεώνοντας τον κ. Κοτζιά να αποδεχθεί στην συζήτηση με τον αλβανό ομόλογο του ότι η κάθε πλευρά μπορεί να βάλει στα «καλάθια» της διαπραγμάτευσης τα θέματα που την ενδιαφέρουν.

Παράλληλες προκλήσεις από Τουρκία-Αλβανία. Γιατί τώρα;
Με δύο ανοιχτά μέτωπα, ένα στο Βορρά και ένα στην Ανατολή, βρίσκεται αντιμέτωπο το υπουργείο Εξωτερικών

«Ψυχρός πόλεμος» Αθήνας-Άγκυρας για την Αγιά Σοφιά

Mε αφορμή την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγιά Σοφιά, Αθήνα και Άγκυρα επιδίδονται τις τελευταίες ώρες σε μια μάχη επίσημων και άτυπων ανακοινώσεων για το θέμα.

Την Τρίτη, στην πρώτη του αντίδραση, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε μεταξύ άλλων πως τέτοιες ενέργειες δεν είναι συμβατές με σύγχρονες, δημοκρατικές και κοσμικές κοινωνίες, για να λάβει την ακόλουθη απάντηση από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών:

«Είναι απαράδεκτου χαρακτήρα η ανακοίνωση που έκανε το Ελληνικό ΥΠΕΞ σχετικά με το πρόγραμμα που θα μεταδώσει από την Αγιά Σοφιά, κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, το κανάλι TRTDiyanet TV» ανέφερε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς και πρόσθεσε:

«Καλούμε να επιδείξει κοινή λογική, στο ύφος και στις ανακοινώσεις της, η Ελλάδα, η οποία δεν επιτρέπει εδώ και χρόνια την κατασκευή τζαμιού στην πρωτεύουσα, παρεμβαίνει διαρκώς στη θρησκευτική ελευθερία της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη, και μπερδεύει την αντίθεση στο Ισλάμ με τη νεωτερικότητα».

Αθήνα και Άγκυρα επιδίδονται τις τελευταίες ώρες σε μια μάχη επίσημων και άτυπων ανακοινώσεων
Αθήνα και Άγκυρα επιδίδονται τις τελευταίες ώρες σε μια μάχη επίσημων και άτυπων ανακοινώσεων

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ έφτασε μάλιστα στο σημείο να «υπενθυμίσει» στην Ελλάδα «ότι ανάμεσα στις αξίες της δημοκρατικής και κοσμικής κοινωνίας συγκαταλέγεται και ο σεβασμός σε αλλότριες λατρείες και θρησκείες».

Το απόγευμα της Τετάρτης ήταν η σειρά του ελληνικού υπουργείου να απαντήσει σε υψηλούς τόνους, αυτή τη φορά μέσω κύκλων:

«Εάν η Τουρκία δεν έχει ακόμα κατανοήσει ή δεν καταβάλλει προσπάθειες για να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για την προστασία των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αυτό σημαίνει ότι η χώρα αυτή δεν έχει φτάσει ακόμα στον 21ο αιώνα».

Οι ίδιες πηγές απορρίπτουν ως «εντελώς αβάσιμους» τους τουρκικούς ισχυρισμούς «περί δήθεν ζητήματος θρησκευτικής ελευθερίας στην Ελλάδα, όταν είναι γνωστό σε όλους ότι στη Θράκη της ισονομίας και του σεβασμού των πολιτών, όπου η δημοκρατία λειτουργεί υποδειγματικά, λειτουργούν απρόσκοπτα πάνω από 320 μουσουλμανικά τεμένη».

Σε υψηλούς τόνους απάντησαν στην Άγκυρα κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών
Σε υψηλούς τόνους απάντησαν στην Άγκυρα κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών

Οι Τσάμηδες και η επίσκεψη στην Αλβανία

Λίγες ημέρες νωρίτερα, σε μία άνευ προηγουμένου πρόσκληση προχώρησαν οι Αλβανοί μπλοκάροντας την πρόσβαση του έλληνα υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά στο κτίριο του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών στα Τίρανα, όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον ομόλογό του Ντιτμιρ Μπουσάτι σε επίσημη επίσκεψη.

Προφανώς υπό την ανοχή αν όχι την προστασία των επίσημων αρχών οι διαδηλωτές κατέλαβαν τον χώρο μπροστά στο ΥΠΕΞ και κραύγαζαν συνθήματα όπως «Τσαμουριά μητέρα μας περίμενέ μας» και «καταργείστε το εμπόλεμο».

Οι διαδηλωτές κατέλαβαν τον χώρο μπροστά στο ΥΠΕΞ και κραύγαζαν συνθήματα όπως «Τσαμουριά μητέρα μας περίμενέ μας» και «καταργείστε το εμπόλεμο»
Οι διαδηλωτές κατέλαβαν τον χώρο μπροστά στο ΥΠΕΞ και κραύγαζαν συνθήματα όπως «Τσαμουριά μητέρα μας περίμενέ μας» και «καταργείστε το εμπόλεμο»

Η συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Αλβανό ομόλογό του Ντικμίρ Μπουσάτι διεξήχθη σε καλό κλίμα, σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες ο τελευταίος έθεσε θέμα «τσάμηδων», με τον κ.Κοτζιά να το «ξεκόβει». Το θέμα επανέφεραν οι δημοσιογράφοι κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου. «Θα πρέπει να προσέχουμε, όταν μιλάμε για τους Τσάμηδες», καθώς «δεν εννοούμε καμία ομάδα Αλβανών πολιτών και ασφαλώς δεν εννοούμε την Αλβανία», τόνισε ο κ. Κοτζιάς, επισημαίνοντας ότι «ορισμένοι θέλουν να ταυτίσουν τους συνεργάτες με τον γερμανικό ναζισμό με κάποια ομάδα Αλβανών πολιτών που ζούσαν πάντα στην Αλβανία και δεν έζησαν ποτέ στην Ελλάδα και μετά να ταυτίσουν και αυτούς με όλη την Αλβανία».

Η συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Αλβανό ομόλογό του Ντικμίρ Μπουσάτι διεξήχθη σε καλό κλίμα, σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες ο τελευταίος έθεσε θέμα «τσάμηδων», με τον κ.Κοτζιά να το «ξεκόβει»
Η συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Αλβανό ομόλογό του Ντικμίρ Μπουσάτι διεξήχθη σε καλό κλίμα, σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες ο τελευταίος έθεσε θέμα «τσάμηδων», με τον κ.Κοτζιά να το «ξεκόβει»

Αίσθηση όμως προκάλεσε και η φωτογραφία που ανήρτησε στο FB ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα από τη συνάντηση με τον Νίκο Κοτζιά. Πίσω από τους δύο πολιτικούς δεσπόζει ένας τεράστιος μεσαιωνικός χάρτης που καλύπτει μεγάλο μέρος της ελληνικής επικράτειας και της Αλβανίας.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΥΠΕΞ ΤΟΥ ΝΑΤΟ 01 Δεκ 2020 | 20:57

Δέσμευση Στόλτενμπεργκ για ενδυνάμωση του μηχανισμού αποκλιμάκωσης μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας

Τη δέσμευσή του για ενδυνάμωση του μηχανισμού αποκλιμάκωσης εξέφρασε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ

ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ 01 Δεκ 2020 | 19:11

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Μακρόν για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής και τις προκλήσεις Ερντογάν - "Να επιβληθούν κυρώσεις"

Τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν ενόψει της επικείμενης Συνόδου Κορυδής

ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΥΠΕΞ ΤΟΥ ΝΑΤΟ 01 Δεκ 2020 | 18:19

Ικανοποίηση Δένδια για την ξεκάθαρη θέση Πομπέο: Αποσταθεροποιητικός ο ρόλος της Τουρκίας

Απόλυτα ικανοποιημένος ο Νίκος Δένδιας για την ξεκάθαρη θέση που εξέφρασε ο Μάικ Πομπέο

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΕΞ 01 Δεκ 2020 | 18:06

Εκνευρισμένος ο Τσαβούσογλου με Πομπέο: "Λυπάμαι που υποστηρίζετε τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας"

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν μπορούσε να κρύψει τα... νεύρα του απαντώντας στον Μάικ Πομπέο με επίθεση σε Ευρώπη και ΗΠΑ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ 01 Δεκ 2020 | 16:35

Βαριές κατηγορίες κατά της Τουρκίας από τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο- Υπονομεύει το ΝΑΤΟ

Για πρώτη φορά- και μάλιστα σε σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ- ο Μάικ Πομπέο χρησιμοποίησε πολύ σκληρή γλώσσα για την Τουρκία

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠΕΞ 01 Δεκ 2020 | 16:31

Ζητάει και τα ρέστα ο Ακσόι: Υπέρ του διαλόγου η Τουρκία - Η Ελλάδα έκανε πίσω λόγω Oruc Reis

Νέα πρόκληση από την Άγκυρα διά στόματος Ακσόι που επιρρίπτει ευθύνες στην Ελλάδα για τη μη πρόοδο των συνομιλιών.

13.746 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ 30 Νοε 2020 | 21:20

Κορονοϊός: Απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές και lockdown τα Σαββατοκύριακα στην Τουρκία

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε καθολικά lockdown τα Σαββατοκύριακα στην Τουρκία - Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάει ο κορονοϊός

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ 30 Νοε 2020 | 17:44

Ξεκάθαρο μήνυμα Μέρκελ: "Επιθετικά και προκλητικά όσα κάνει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο"

Η Άνγκελα Μέρκελ παραδέχεται την έλλειψη προόδου στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας - "Προκαλεί πολλή κριτική η στάση της Τουρκίας" είπε η Γερμανίδα καγκελάριος

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ 30 Νοε 2020 | 16:52

Νέα πρόκληση Ακάρ: Η Ελλάδα αποφεύγει πεισματικά τις διαπραγματεύσεις - Κάνει λάθος

Δυναμιτίζει εκ νέου το κλίμα ο Χουλουσί Ακάρ - Επιρρίπτει ευθύνες στην Ελλάδα για την εξέλιξη των συνομιλιών Αθήνας - Άγκυρας.

ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ 30 Νοε 2020 | 14:29

Εκπρόσωπος Κομισιόν για κυρώσεις στην Τουρκία: "Τα πάντα είναι στο τραπέζι"

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πίτερ Στάνο είπε αναφορικά με την Τουρκία ότι "τα πάντα είναι στο τραπέζι".

ΜΟΙΡΑΣΜΕΝΕΣ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε. 30 Νοε 2020 | 13:34

Εκτίμηση Συρίγου: Οι κυρώσεις κατά της Άγκυρας θα είναι ήπιες - Δύο οι τάσεις στην ΕΕ

Οι δύο τάσεις στο εσωτερικό της Ε.Ε. και το ενδεχόμενο για ήπια μέτρα κατά της Τουρκίας. Πώς περιέγραψε τις ισορροπίες ο διεθνολόγος και βουλευτής της ΝΔ, Α. Συρίγος.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ 30 Νοε 2020 | 13:25

Οργή Δένδια: Διαψεύδει κατηγορηματικά μυστική συνάντηση με Μέρκελ

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρουν ότι ουδέποτε υπήρξε μυστική συνάντηση μεταξύ του Ν. Δένδια και της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ.

ΕΛΙΓΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ 30 Νοε 2020 | 09:06

Eπέστρεψε στην Αττάλεια το Oruc Reis - Δεν ανανεώθηκε η Navtex - "Εκπληξη" ετοιμάζει ο Ερντογάν ενόψει Συνόδου Κορυφής

Το τουρκικό σεισμογραφικό/ερευνητικό πλοίο επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας, μαζί με τα συνοδευτικά πλοία Αταμάν και Τζένγκις Χαν, καθώς δεν ανανεώθηκε η Navtex.