Παρασκήνιο για τις επιτάξεις: Γιατί έκανε πίσω ο Μηταράκης

Σε συνεννόηση με το Μαξίμου, ο κ. Μηταράκης θέλησε να δώσει μία δεύτερη ευκαιρία στους νησιώτες να επιλέξουν εκείνοι τους χώρους που θα φτιαχτούν οι κλειστές δομές.

Η απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης να «παγώσει» για λίγες ημέρες την απόφασης για την επίταξη εκτάσεων σε πέντε νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου έπεσε στο τραπέζι πριν από μερικές μέρες και οριστικοποιήθηκε μετά το «μασάζ» του Νότη Μηταράκη στα κομματικά στελέχη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ.

Ο υπουργός Μετανάστευσης που εκλέγεται στην Χίο, σε ένα από τα νησιά που θα κατασκευαστούν τα κλειστά κέντρα, γνώριζε από πρώτο χέρι το βαρύ κλίμα που επικρατεί και τις αντιδράσεις που υπάρχουν. Έτσι σε συνεννόηση με το Μαξίμου, αποφάσισε να δώσει μία δεύτερη ευκαιρία στους νησιώτες να επιλέξουν εκείνοι τους χώρους που θα δημιουργηθούν οι κλειστές δομές.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε αρκετές συζητήσεις αλλά και ενστάσεις από κυβερνητικά στελέχη καθώς υποστήριξαν πως επικοινωνιακά δείχνει πισωγύρισμα από την πλευρά της κυβέρνησης. Από την άλλη όμως φαίνεται ότι το Μαξίμου, που κατηγορήθηκε πως προχώρησε στην απόφαση της επίταξης αιφνιδιαστικά χωρίς διάλογο, παρά το γεγονός πως είχαν γίνει πολλές συζητήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, κάνει μία ακόμη κίνηση καλής θέλησης.

«Μια βδομάδα προθεσμία στην τοπική αυτοδιοίκηση να υποδείξει άλλους χώρους για τις κλειστές δομές στα νησιά. Όλα έτοιμα για την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου, ώστε να κλείσουν οι άναρχες ανοιχτές δομές και να επιταχυνθεί η πολιτική ασύλου και επιστροφών» ανέφερε χαρακτηριστικά με ανάρτηση του στα social media ο Νότης Μηταράκης.

Τα νησιά μιλούν για νίκη

Οι πρώτες αντιδράσεις από τους δημάρχους και την Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου δείχνουν να εξέλαβαν λάθος το μήνυμα του υπουργού Μετανάστευσης. Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται και από τις δηλώσεις που έγιναν που έκαναν λόγο «για πρώτη νίκη» και για «διάλογο από μηδενική βάση».

Μάλιστα σε ανακοίνωση της η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου τονίζει πως προτεραιότητα είναι η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και προσθέτει χαρακτηριστικά «ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης αποδέχθηκε αίτημα του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνου Μουτζούρη για αναστολή των μέτρων επιτάξεως μέχρι την επόμενη εβδομάδα, ώστε να επαναρχίσει ο διάλογος από μηδενική βάση μεταξύ των τοπικών κοινωνιών και της Κυβέρνησης».

Στο Βροντάδο της Χίου πολίτες και αιρετοί απέρριψαν το επιχείρημα της κυβέρνησης για «πάγωμα» των επιτάξεων, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για κοροϊδία με στόχο μια απλή παράταση με προδικασμένο το αποτέλεσμα.

Σε αυτό το πλαίσιο κάλεσαν τη δημοτική και περιφερειακή αρχή να απέχουν από κάθε σύσκεψη με αντικείμενο την υποτιθέμενη διαπραγμάτευση, σημειώνοντας ότι τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου όσο και το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, έχουν αποφασίσει οριστικά και αμετάκλητα ότι δεν δέχονται καμία νέα δομή όχι μόνο στο Αίπος αλλά πουθενά πάνω στο νησί.

Μπαίνουν μπουλντόζες από βδομάδα

Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει αλλαγή στάσης καθώς η απόφαση να δημιουργηθούν κλειστές δομές στα πέντε νησιά είναι ειλημμένη. Παράλληλα σημειώνουν πως στην περίπτωση που μέχρι την Δευτέρα δεν έχουν προταθεί νέοι χώροι από την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τους δήμους, τότε την επόμενη μέρα θα ξεκινήσουν τα έργα για την περίφραξη των χώρων που έχουν επιταχθεί. Μάλιστα τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν και οι εταιρείες που θα αναλάβουν το όλο εγχείρημα, μία κίνηση που δείχνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει.

Άλλωστε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, η ενίσχυση των δήμων μέσω χρηματοδότησης, αλλά και το ολιγοήμερο πάγωμα στις επιτάξεις, επιβεβαιώνουν πως η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται το μεγάλο και άνισο βάρος που σηκώνουν τα τελευταία χρόνια τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου στο μεταναστευτικό. Αυτό όμως δεν σημαίνει – όπως σημειώνουν στο Μαξίμου – πως υπήρξε αλλαγή πλεύσης στους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Παράλληλα επαναλαμβάνουν πως πρωταρχικός στόχος του υπουργείου Μετανάστευσης είναι η αποσυμφόρηση των νησιών, το κλείσιμο των άναρχων δομών που έχουν μετατραπεί σε εστίες παραβατικότητας και μόλυνσης, αλλά και η κατασκευή κλειστών κέντρων μέσω των οποίων θα είναι καλύτερος ο έλεγχος ενώ θα επισπευστούν και οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου αλλά και των επιστροφών προς την Τουρκία.

Φωτογραφία: Eurokinissi

ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟ ΣΕ ΔΟΜΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ 06 Απρ 2020 | 09:16

Κορονοϊός - Μηταράκης: Τα πρόστιμα σε πρόσφυγες και μετανάστες θα αφαιρεθούν από τα επιδόματά τους [βίντεο]

Το ενδεχόμενο τα πρόστιμα που καταβάλλονται σε μετανάστες από τη μη τήρηση των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας να κρατούνται από το μηνιαίο επίδομα που παίρνουν, άφησε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 05 Απρ 2020 | 20:11

Μόσιαλος: Η Ελλάδα στην πρωτοπορία της διεθνούς συζήτησης για το νέο κορονοϊό

"Η χώρα μας είναι στην πρωτοπορία των μεγάλων συζητήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο", υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE.

Η ΠΙΟ ΚΡΙΣΙΜΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 05 Απρ 2020 | 08:15

Κλείνουν παραλίες και μαρίνες - Τα στοχευμένα μέτρα της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση βλέποντας ότι τα στοιχεία εξακολουθούν να είναι ισορροπημένα αποφάσισε επί του παρόντος να μην πάρει άλλα οριζόντια μέτρα

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ 03 Απρ 2020 | 07:19

Δημοσκοπήσεις: Μεγάλο "ναι" των πολιτών στα μέτρα της κυβέρνησης - "Αποθεώνουν" τον Τσιόδρα

Κατακόρυφα αυξάνει τα ποσοστά της η ΝΔ διευρύνοντας ακόμη περισσότερο τη διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 02 Απρ 2020 | 19:28

Μηταράκης: Σαφώς υπάρχουν φόβοι, απίθανο να μην νοσήσουν πρόσφυγες

Ο υπουργός τόνισε πως ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνται στην Ελλάδα είναι μεγάλος, εξού και θα ήταν πολύ δύσκολο να μην νοσήσουν κάποιοι από αυτούς.

ΣΕ ΟΛΙΚΟ LOCK-DOWN ΤΟ HOT SPOT 02 Απρ 2020 | 12:35
20 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΗ ΡΙΤΣΩΝΑ 02 Απρ 2020 | 09:38

Μηταράκης: Είναι δεδομένο ότι θα έχουμε κι άλλα κρούσματα κορονοϊού σε δομές μεταναστών [βίντεο]

"Έχουμε 100 χιλιάδες μετανάστες στη χώρα που είναι το 1% του πληθυσμού. Είναι δεδομένο ότι θα έχουμε κι άλλα κρούσματα", ανέφερε ο υπουργός.

BRIEFING ΜΕ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ 01 Απρ 2020 | 13:24

Χαρίτσης : Επικίνδυνη ολιγωρία της κυβέρνησης για το ΕΣΥ - Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Πρώτη προτεραιότητα οφείλει να είναι η αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ 01 Απρ 2020 | 11:08

Βολές κατά της κυβέρνησης από ΣΥΡΙΖΑ - ΚΚΕ για το "πάγωμα" της δόσης των καναλιών για τις άδειες

ΣΥΡΙΖΑ: "Ηθικά και πολιτικά απαράδεκτη" η αναστολή - ΚΚΕ: "Η κυβέρνηση μαζεύει χρήματα κυρίως για το κεφάλαιο".

01 Απρ 2020 | 09:52

Επιτρέπεται η κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη;

Ηταν υπερβολική η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση σε αυτή τη μάχη κατά του κορονοϊού;

ΜΕΣΩ ΕΣΠΑ 30 Μαρ 2020 | 11:44
ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 29 Μαρ 2020 | 10:14

"Σημαία" ευκαιρίας για Τσίπρα η δυσαρέσκεια των δικηγόρων για την ...τηλεκατάρτιση

Το πλαγιοκόπημα της Κουμουνδούρου στην Κυβέρνηση ξεκίνησε με το επίδομα τηλεκατάρτισης στους επιστήμονες και συνεχίστηκε όταν διέρρευσε πως "εξετάζεται  η δυνατότητα ένταξης και των επιστημόνων στο επίδομα των 800€.