Παρασκήνιο συμβιβασμού για το πακέτο των 3,5 δισ. ευρώ

Σκληρό μπρα ντε φερ κυβέρνησης-δανειστών. Η Αθήνα δεν επιθυμεί τον προσδιορισμό των προληπτικών μέτρων προτάσσοντας την ψήφιση του μηχανισμού επανορθωσης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Παρασκήνιο συμβιβασμού για το πακέτο των 3,5 δισ. ευρώ

Σε μέγγενη βρίσκεται η κυβέρνηση που ξεμένει πάλι από χρόνο και χρήμα και αναζητεί το «φύλλο συκής» που θα της επιτρέψει μαζί με τα συμφωνηθέντα μέτρα των 5,4 δισ. να περάσει και τα επιπλέον μέτρα των 3,6 δις. ευρώ που ζητούνται ως εχέγγυο για το 2018.

Η Αθήνα δεν έχει αντίρρηση για την θεσμοθέτηση μηχανισμού επανόρθωσης αλλά επουδενί θέλει να προσδιοριστούν σαφώς και να ποσοτικοποιηθούν τώρα αυτά τα μέτρα.

Η Κομισιόν βλέπει ως διέξοδο τις «αυτόματες περικοπές» σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν πετύχει τους στόχους και εξετάζει μια συμβιβαστική φόρμουλα. Σύμφωνα με πηγές στις Βρυξέλλεςτο ζητούμενο αυτού του σχεδίου που είναι προς συζήτηση είναι πότε θα ενεργοποιούνται αυτές οι αυτόματες περικοπές τη μορφή θα έχουν αλλά και το εύρος τους.

Από την πλευρά του το ΔΝΤ όμως ζητά νομική δέσμευση της κυβέρνησης και ψήφιση στην βουλή συγκεκριμένων δράσεων που θα αφορούν αποκλειστικά την περικοπή μισθών του Δημοσίου και συντάξεων, στο πλαίσιο της περικοπής δαπανών καθώς ή φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει εξαντληθεί.

Κυβέρνηση και δανειστές τεντώνουν το σκοινί των διαπραγματεύσεων, καθώς από την θεσμοθέτηση ή μη των μέτρων του …προληπτικού μνημονίου εξαρτάται πλέον το μέλλον της πρώτης αξιολόγησης αλλά και της κυβερνητικής συνοχής.

Παρασκήνιο συμβιβασμού για το πακέτο των 3,5 δισ. ευρώ
Ο Διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν

Το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να αποφύγει την ποσοτικοποίηση των μέτρων επικαλούμενο το συνταγματικό πλαίσιο της χώρας που δεν προβλέπει νομοθέτηση προληπτικών μέτρων. Στο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά ότι η εμφάνιση διατάξεων στο μεσοπρόθεσμο που θα περιγράφουν την ανάληψη μέτρων ύψους 3 δις. ευρώ το 2018 που θα προέρχονται κυρίως από μισθούς και συντάξεις, θα ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. «Σε αυτήν την περίπτωση δεν θα είναι μόνο η ομάδα των 53 αλλά η πλειοψηφία της ΚΟ που δεν θα ψηφίσει τις διατάξεις», αναφέρει στο TheTOC.gr κυβερνητική πηγή.

Για τον λόγο αυτό το Μαξίμου έχει προκρίνει την ψήφιση του μηχανισμού επανόρθωσης ή σταθεροποίησης, χωρίς περιγραφή μέτρων, ο οποίος όμως προβλέπεται από το Μνημόνιο που ψηφίστηκε από την ελληνική βουλή. Η Αθήνα ευελπιστεί ότι θα έχει στο πλευρό της τους ευρωπαϊκούς θεσμούς σε αυτήν την σύγκρουση προκειμένου να αποφύγει την προληπτική νομοθέτηση. «Εάν τελικά πιεστεί η κυβέρνηση να ποσοτικοποιήσει τα μέτρα των 3,6 δις. ευρώ τότε θα καθυστερήσει η αξιολόγηση και το Μαξίμου θα ξαναζήσει το φάντασμα των άδειων ταμείων. Παράλληλα το Μαξίμου θα έχει να αντιμετωπίσει την αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις όλα τα σενάρια, ακόμα και των εκλογών, παραμένουν ανοιχτά», σημειώνουν κομματικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ στο TheTOC.gr.

Ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου
Ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου

Την ίδια στιγμή, η Αθήνα καλλιεργεί κλίμα αισιοδοξίας ότι θα κλείσει η διαπραγμάτευση το αργότερο την Μ. Τρίτη το βράδυ και πως θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup την Μ. Πέμπτη όπου θα υπάρξει δήλωση για την διευθέτηση του χρέους. Όμως από την πλευρά των δανειστών- για μία ακόμη φορά – παρουσιάζεται μία άλλη εικόνα: Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Αν. Μπράικχαρτ δήλωσε σήμερα πως το Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης θα γίνει μόνο εάν υπάρξει επαρκής πρόοδος ενώ δεν έδωσε λεπτομέρειες για την μορφή που θα πάρει το πακέτο των μέτρων ύψους 3,6 δις. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, στο εξωτερικό και κυρίως στον Γερμανικό τύπο διακινούνται σενάρια για πιθανή παραίτηση Τσακαλώτου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τα σενάρια έχουν την βάση τους στις συζητήσεις που είχε ο Ευ. Τσακαλώτος στην Ουάσιγκτον με στελέχη του ΔΝΤ κατά τις οποίες απείλησε με παραίτηση δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να εισηγηθεί στην βουλή την ψήφιση των προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δις. ευρώ.

Ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο
Ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσακαλώτος έχει ενημερώσει για τις προθέσεις του και το Μέγαρο Μαξίμου. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι στην περίπτωση που προσδιοριστούν τα έκτακτα μέτρα τα οποία θα προέλθουν από μισθούς και συντάξεις στο τέλος του 2018, τότε η κυβέρνηση δεν θα έχει να αντιμετωπίσει μόνο την παραίτηση Τσακαλώτου αλλά αντιδράσεις από την πλειοψηφία των μελών της ΚΟ που θα ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου και θα προετοιμάσουν το έδαφος για πολιτικές εξελίξεις στην χώρα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 13 Οκτ 2021 | 14:47

Πρόβλεψη ΔΝΤ για Ελλάδα: Μείωση του δημόσιου χρέους από φέτος και πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023

Το ΔΝΤ προβλέπει μείωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας από φέτος και πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023.

ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 12 Οκτ 2021 | 16:53

ΔΝΤ: Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 6,5% φέτος και 4,6% το 2022

Το ΔΝΤ προβλέπει επίσης υποχώρηση του πληθωρισμού στην Ελλάδα - Πόσο θα μειωθεί η ανεργία.

ΠΗΡΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΔΣ 12 Οκτ 2021 | 07:06

ΔΝΤ: Παραμένει στο "τιμόνι" η Γκεοργκίεβα παρά τις κατηγορίες

Το ΔΣ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου περιβάλλει με την "πλήρη εμπιστοσύνη του" τη Γενική Διευθύντρια του, την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, τη διατηρεί στη θέση

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 08 Οκτ 2021 | 19:22

Κόντρα Μηταράκη - Τσακαλώτου για τα pushback στο Αιγαίο: "Ο ΣΥΡΙΖΑ αναπολεί το δράμα του 2015-19"

Εκατέρωθεν "πυρά" από Νότη Μηταράκη και Ευκλείδη Τσακαλώτο για το προσφυγικό με αφορμή το κείμενο που υπέγραψε ο υπουργός με χώρες του Βίσεγκραντ

ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 22 Σεπ 2021 | 10:32

Τσακαλώτος υπέρ Κούλογλου: Δεν είμαστε σταλινικό κόμμα - Εκφράζουμε άποψη ακόμα και αν δεν είναι αρεστή στην ηγεσία

"Δεν είμαστε σταλινικό κόμμα, δεν υπακούμε τυφλά, εκφραζόμαστε ελεύθερα, ο καθένας έχει το ύφος του, είτε διαφωνείς είτε συμφωνείς, με συντροφικό τρόπο μπορούμε να λύσουμε τις διαφωνίες μας", είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 19 Οκτ 2021 | 16:01

Το μεγάλο "ευχαριστώ" της Ντόρα Μπακογιάννη για το κύμα συμπαράστασης: "Τα μηνύματά σας μου δίνουν δύναμη"

Η Ντόρα Μπακογιάννη εξέφρασε δημόσια την ευγνωμοσύνη της για το κύμα συμπαράστασης μετά την συγκλονιστική αποκάλυψή της ότι νοσεί με καρκίνο

ΣΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 19 Οκτ 2021 | 14:41

"Είμαι κι εγώ ένας από τους 500 με πολλαπλό μυέλωμα": Το μήνυμα του Δημήτρη Γάκη (ΣΥΡΙΖΑ) στη Ντόρα Μπακογιάννη

Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Γάκης, αποκαλύπτει ότι είναι και ο ίδιος ένας ακόμη από τους 500 ασθενείς με πολλαπλό μυέλωμα. "Θα βγούμε νικητές" λέει στη Ντόρα Μπακογιάννη.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΥΔΗΣ 19 Οκτ 2021 | 14:32

Ρωγμές στο κτίριο της Βουλής: Ο Τασούλα καθησυχάζει για το υπόγειο γκαράζ - "Κάθε έργο που έχει γίνει, έχει ενισχύσει τη στατικότητα"

"Κανένα θέμα, ούτε οποιοσδήποτε συναγερμός υπάρχει σχετικά με την στατικότητα του κτιρίου της Βουλής των Ελλήνων", ανέφερε ο Κωνσταντίνος Τασούλας

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΙ 19 Οκτ 2021 | 14:01

ΝΔ: 6 καυτά ερωτήματα στον Τσίπρα μετά την ποινική δίωξη κατά του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής Ματθαιόπουλου

Η ΝΔ απευθύνει στον Αλ. Τσίπρα ερωτήματα γύρω από τις κατηγορίες που βαραίνουν τον πρώην αρχηγό της Πυροσβεστικής Β. Ματθαιόπουλο.

ΕΙΡΩΝΕΙΕΣ... 19 Οκτ 2021 | 13:52

"Κακία" Χαντζόπουλου για την υποψηφιότητα Παπανδρέου στο ΚΙΝΑΛ- Στρώνουν κόκκινο χαλί οι γελοιογράφοι

Με ένα αιχμηρό σκίτσο σχολίασε ο γελοιογράφος της Καθημερινής Δημήτρης Χαντζόπουλος την υποψηφιότητα Παπανδρέου

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΦΑΚΕΛΟΣ 19 Οκτ 2021 | 13:31

Ερευνα από την Οικονομική Εισαγγελία για τη "λίστα Πέτσα" μετά τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ

Οι καταγγελίες για τη "λίστα Πέτσα" έφτασαν στην Οικονομική Ειασγγελία.

ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ 19 Οκτ 2021 | 13:12

Μπατζελή: Στηρίζω Παπανδρέου - Θα ανακοινώσει σύντομα την υποψηφιότητά του

Στην αποκάλυψη ότι ο Γιώργος Παπανδρέου πιθανότατα θα ανακοινώσει και επίσημα την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, προέβη η Κατερίνα Μπατζελή.

ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ 19 Οκτ 2021 | 13:05

Μητσοτάκης, αλ Σίσι και Αναστασιάδης στην Τριμερή: Η Τουρκία συνιστά απειλή για την Αν. Μεσόγειο

Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος απευθύνουν μήνυμα προς την Τουρκία να απέχει από προκλήσεις και μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο.