
Η προσπάθεια που κατέβαλε η κυβερνητική πλειοψηφία για ευρείες συναινέσεις στην τροπολογία που επιχειρεί να βάλει "μπλόκο" στην κάθοδο του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη στη Βουλή, έπεσε στο κενό.
Η αξιωματική αντιπολίτευση επέμεινε στη θέση της ότι η επίμαχη ρύθμιση ανοίγει τον ασκό του Αιόλου και δίνει... αέρα στα πανιά των δικαστών να αναμειγνύονται επί της ουσίας στην εκλογική διαδικασία, αποφασίζοντας ποιο κόμμα θα συμμετέχει τελικά στις εκλογές.
Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή ήταν γεμάτη υπονοούμενα και αλληλοκατηγορίες για το ποιος θέλει να οικειοποιηθεί τις ψήφους του νεοναζιστικού μορφώματος, που έχει ως πραγματικό αρχηγό τον Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος είναι καταδικασμένος και εκτίει ποινή κάθειρξης σε φυλακή υψίστης ασφαλείας.
Η κυβέρνηση μετά από διαβουλεύσεις έκανε διορθώσεις στην αρχική διάταξη -την οποία είχε υποβάλλει στα κόμματα στα μέσα του Νοεμβρίου- εξαιρώντας μία σειρά από αδικήματα για τα οποία δεν πρέπει να έχει καταδικαστεί ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, η διοικούσα επιτροπή ή ο πραγματικός αρχηγός του κόμματος, διόρθωσε τη διατύπωση του τρίτου εδαφίου περί εξυπηρέτησης της ελεύθερης λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος, όμως η αξιωματική αντιπολίτευση επέμεινε ότι δεν μπορεί ο Αρειος Πάγος να είναι αυτός που θα διατυπώνει ουσιαστική κρίση για το ποια κόμματα εξυπηρετούν ή αντιστρατεύονται το πολίτευμα.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ η διάταξη αφήνει πολλα περιθώρια παρερμηνειών και καταχρήσεων, ενώ επεκτείνει το "μπλόκο" και στην κάθοδο κομμάτων που μπορεί να έχουν υποψήφιο έναν καταδικασμένο σε πρώτο βαθμό για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης. Με δύο λόγια αν κάποιος από τους κατηγορουμένους για συμμετοχή στην Χρυσή Αυγή θελήσει να είναι υποψήφιος με άλλο κόμμα, είναι πολύ πιθανό να είναι η αιτία αποκλεισμού του κόμματος από το Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου μετά την ψήφιση της επίμαχης ρύθμισης. Η αξιωματική αντιπολίτευση επεδίωκε ακόμη την αναφορά στην διάταξη των εγκλημάτων που διαπράττονται με ρατσιστικό ή ναζιστικό κίνητρο, όμως η πλειοψηφία είχε αντίθετη άποψη.
Το "παρών" του ΣΥΡΙΖΑ ήχησε δυνατά με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα "απόντα κατά συρροή" από τις μεγάλες προκλήσεις. "Συνεχίζει να κρύβεται πίσω από προσχήματα, ανιστόρητους ισχυρισμούς και τερτίπια, ώστε να δικαιολογήσει ότι αποτελεί και πάλι εξαίρεση. Είναι αυτοί που έλεγαν υπαινικτικά στη Βουλή ότι δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι", είπε ο Γιάννης Οικονόμου, με στελέχη της κυβέρνησης να υποστηρίζουν ότι πραγματικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ μετά το "όχι" στην τροπολογία είναι να καρπωθεί τις ψήφους των χρυσαυγιτών.
"Εμείς δεν πρόκειται να πάρουμε ούτε μία ψήφο. Γιατί φέρουμε την ευθύνη αυτής διάταξης", είπε ο Μάκης Βορίδης, υποστηρίζοντας ότι ο συνταγματικός διάλογος εξαντλήθηκε.
"Η επιστημονική επιτροπή της Βουλής είπε ναι, ακούσαμε τις ευαισθησίες και τις έχουμε ενσωματώσει, μένει μόνο ένα ερώτημα: Είμαστε όλοι σύμφωνοι ότι καταδικασμένοι για εγκληματικές οργανώσεις δεν μπορούν να υποδύονται αρχηγούς κομμάτων; Νομίζω ότι άλλος κλείνει το μάτι σε αυτό το ακροατήριο. Μήπως θέλετε να κατέβει η Χρυσή Αυγή στις εκλογές για να τελειώνουμε;", είπε ο Υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος σήκωσε το βάρος της αιτιολόγησης, αλλά και των διορθώσεων της διάταξης στη Βουλή, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί την κυβέρνηση για καιροσκοπισμό και στροφή στην ακροδεξιά ρητορική.
"Γιατί σας έπιασε ο πόνος ένα μήνα πριν από τις εκλογές; Η αλήθεια είναι όχι γιατί σας ενοχλεί η πιθανή τους παρουσία στη Βουλή. Πιστεύετε ότι με τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη από τις εκλογές και την ταυτόχρονη στροφή σας στις θέσεις Κασιδιάρη, θα κερδίσετε τους ψηφοφόρους του. Γι’αυτό και το φλερτ με τον Καρατζαφέρη", είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης κρατώντας αποστάσεις από Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, και υποστηρίζοντας ότι και τα δύο κόμματα στο παρελθόν "ξέπλεναν" τη Χρυσή Αυγή για να καρπωθούν τους ψηφοφόρους της, συνέπλευσε τελικά με την πλειοψηφία, αφού έγιναν οι νομοτεχνικές διορθώσεις που επεδίωκε το ΠΑΣΟΚ και αφού είχε στα χέρια του τη γνώμη της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής.
"Με συνέπεια και αίσθημα ευθύνης στηρίζουμε την τροπολογία που προστατεύει τη Δημοκρατία έναντι αυτής της εγκληματικής οργάνωσης", είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, προσδίδοντας άλλο ένα επιχείρημα (στην κυβέρνηση) απέναντι στην επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ ότι η τροπολογία είναι αντισυνταγματική.
Τελικά, το μπλόκο στους Έλληνες του Ηλία Κασιδιάρη "πέρασε" με τις ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Η αξιωματική αντιπολίτευση ψήφισε "παρών", ενώ ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν.
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους πάντως, ο Ηλίας Κασιδιάρης δεν θα μείνει με τα χέρια σταυρωμένα, καθώς φέρεται αποφασισμένος να προσβάλλει την τροπολογία. Όλα δείχνουν ότι τον τελικό λόγο θα έχει η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr