Παρατηρητήριο ΝΔ: Τα fake news του Αλέξη Τσίπρα για τους απόφοιτους των Πανεπιστημίων

"Ο κ. Τσίπρας λειτουργεί για άλλη μια φορά με στόχο την παραπλάνηση, διαστρεβλώνοντας επίσημα στοιχεία", αναφέρει το παρατηρητήριο Fake News του γραφείου Τύπου της ΝΔ

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Το παρατηρητήριο Fake News του γραφείου Τύπου της ΝΔ αναφέρεται σε δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ότι "ο αριθμός των φοιτητών στην Ελλάδα που δεν ολοκληρώνουν τις σπουδές τους έχει μειωθεί σε μόλις 4,7% το 2018, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας".

Συγκεκριμένα το παρατηρητήριο Fake News αναφέρει:

"Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Τσίπρας, που επικαλέστηκε τα σχετικά στοιχεία προκειμένου να πείσει ότι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής είναι αχρείαστη αφού δήθεν αυξάνεται τα τελευταία χρόνια σημαντικά ο αριθμός των νέων που τελικά παίρνουν το πτυχίο τους, λειτουργεί για άλλη μια φορά με στόχο την παραπλάνηση, διαστρεβλώνοντας επίσημα στοιχεία προκειμένου να υποστηρίξει έτσι το fake αφήγημά του.

Η πραγματικότητα έχει ως εξής:

-Η Ελλάδα έχει τη χειρότερη επίδοση στην Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τον ρυθμό αποφοίτησης.

Σε ένα σύστημα με 4ετείς σπουδές, κανονικά το 25% του συνόλου των φοιτητών πρέπει να αποφοιτά κάθε χρόνο. Με βάση τα στοιχεία της Eurostat για το 2018 το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 9,17% γεγονός που τοποθετεί τη χώρα μας στην τελευταία θέση.

- Σε κάθε 100 νεοεισαχθέντες στα Πανεπιστήμια αντιστοιχούν μόνο 59 απόφοιτοι, όπως αποτυπώνεται σε έκθεση του ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ με βάση τα δεδομένα της Eurostat για το 2018 με την Ελλάδα να έχει την 5η χειρότερη επίδοση στην Ε.Ε.

- Σύμφωνα με την έκθεση "Η Στρατηγική της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, 2016-2020" που συνέταξε το Υ.ΠΑΙ.Θ. το 2016, δηλαδή επί ΣΥΡΙΖΑ, "συνολικά, από το 2004 έως το 2014 λαμβάνουν πτυχίο κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο, περίπου 50.000 φοιτητές/τριες που αντιστοιχεί περίπου στο 66.6% των εισακτέων κάθε έτους". Πρόκειται για υψηλότερο ποσοστό από αυτό που αναφέρεται στην έκθεση της ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ για το 2018, αλλά σε κάθε περίπτωση, ξεκάθαρα χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η ίδια η έκθεση αναφέρεται σε "σχετικά χαμηλή επίδοση στα έγκαιρα ποσοστά αποφοίτησης" της χώρας.

- Ο αριθμός αποφοίτων ως ποσοστό του συνόλου των φοιτητών οι οποίοι βρίσκονται στη χρονιά κατά την οποία θα έπρεπε να αποφοιτήσουν (Τράπεζα της Ελλάδος 2017, με βάση στοιχεία UNESCO) εμφανίζει την Ελλάδα ουραγό ως προς τον ρυθμό αποφοίτησης, ο οποίος είναι 27% στην Ελλάδα, σε σύγκριση με 42% μ.ό. χωρών ΟΟΣΑ (σύμφωνα με τον συγκεκριμένο τρόπο μέτρησης).

Διαβάστε Επίσης

Όσο για τα συγκεκριμένα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που επικαλέστηκε χθες στη Βουλή ο κ. Τσίπρας, αυτά δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τον ρυθμό αποφοίτησης!

Η Τράπεζα της Ελλάδος σημειώνει στην έκθεση στην οποία αναφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ: "Ενθαρρυντικό στοιχείο είναι η σημαντική μείωση του ποσοστού των νέων ηλικίας 18-24 ετών που δεν ολοκληρώνουν τις σπουδές τους, από 14,2% το 2009 σε μόλις 4,7% το 2018 (ΕΕ-28: 10,6%)."

Όπως προκύπτει από τη λεζάντα του γραφήματος που συνοδεύει το κείμενο, πρόκειται για στοιχεία που έχουν αντληθεί από την έκθεση "Education and Training Monitor: Greece" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2019). Στην τρίτη σελίδα της συγκεκριμένης έκθεσης, βρίσκουμε τα στοιχεία στα οποία αναφέρεται η Τράπεζα της Ελλάδος και αφορούν την κατηγορία "Early leavers from education and training (age 18-24)", δηλαδή το ποσοστό των νέων ηλικίας 18-24 ετών με ανώτερο επίπεδο εκπαίδευσης το ΓΥΜΝΑΣΙΟ, οι οποίοι αποχωρούν από οποιοδήποτε επόμενο κύκλο εκπαίδευσης (τεχνικές σχολές, επαγγελματικά λύκεια, λύκεια, σχολές επαγγελματικής κατάρτισης, κτλ). Αφορά δηλαδή ένα τελείως διαφορετικό υποσύνολο νέων ανθρώπων από εκείνους που δεν καταφέρνουν να αποφοιτήσουν από το πανεπιστήμιο, καθώς δεν περιλαμβάνει καν τους εισαχθέντες στα πανεπιστήμια. Όπως εξηγεί η ίδια η Eurostat:

"Early leaver from education and training, previously named early school leaver, refers to a person aged 18 to 24 who has completed at most lower secondary education and is not involved in further education or training; the indicator 'early leavers from education and training' is expressed as a percentage of the people aged 18 to 24 with such criteria out of the total population aged 18 to 24.

For Eurostat statistical purposes, an early leaver from education and training is operationally defined as a person aged 18 to 24 recorded in the Labour force survey (LFS): whose highest level of education or training attained is at most lower secondary education".

Προφανώς, είναι θετικό το γεγονός ότι οι νέοι με προσόντα πέραν του απολυτηρίου Γυμνασίου αυξάνονται στη χώρα μας, είναι θετικό ότι σε αυτόν τον δείκτη η Ελλάδα τα πάει καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά αυτά τα στοιχεία δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τη συζήτηση για τον ρυθμό αποφοίτησης από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.

Διαβάστε Επίσης

Για μια ακόμη φορά η αξιωματική αντιπολίτευση αποδεικνύεται τραγικά κατώτερη των περιστάσεων και του θεσμικού της ρόλου".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 27 Σεπ 2021 | 13:00

Γεωργιάδης για ΔΕΗ: Η κυβέρνηση της ΝΔ με πολύ συντονισμένες ενέργειες πέτυχε ένα μικρό θαύμα

"Αυτά τα φαινόμενα τα ζουν όλοι οι κάτοικοι του πλανήτη καθόσον έχουμε μεγάλες διεθνείς αυξήσεις", είπε για τις ανατιμήσεις ο κ. Γεωργιάδης.

«ΑΠΟ ΥΒΡΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ ΣΕ ΥΜΝΗΤΗ ΤΗΣ» 27 Σεπ 2021 | 09:35

"Αγαπητέ Αλέξη...": Η επιστολή Βαρουφάκη που κλείνει την πόρτα στη συμμαχία με ΣΥΡΙΖΑ

"Με αυτή τη δήλωση μετανοίας σου κατέβηκες το τελευταίο σκαλί της συνθηκολόγησής σου", λέει ο Γ. Βαρουφάκης στον Αλ. Τσίπρα με αφορμή άρθρο του για την Μέρκελ στην γερμανική Zeit.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ 26 Σεπ 2021 | 20:29

Πέθανε ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Καραμηνάς

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην βουλευτής, Κώστας Καραμηνάς - Η ανακοίνωση της οικογένειας του

ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ 26 Σεπ 2021 | 16:20

Δημοσκόπηση: Ποιο κόμμα και ποιους πολιτικούς προτιμούν οι ανεμβολίαστοι - Τι ψηφίζουν

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελληνική Λύση και ο Κυριάκος Βελόπουλος συγκεντρώνουν τα υψηλότερα ποσοστά μεταξύ των ανεμβολίαστων ψηφοφόρων

«ΚΡΑΙΕΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΕΣ ΟΠΛΙΖΟΥΝ ΧΕΡΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ» 26 Σεπ 2021 | 12:31

ΝΔ για 32 χρόνια από τη δολοφονία Μπακογιάννη: Η Δημοκρατία τελικά νικά

Ανακοίνωση για την επέτειο της συμπλήρωσης 32 χρόνων από την ημέρα της δολοφονίας του Παύλου Μπακογιάννη από τη 17Ν, εξέδωσε η ΝΔ

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 26 Σεπ 2021 | 10:47

Η μεγαλειώδης κωλοτούμπα του Στέλιου Κούλογλου- Πώς από την κριτική στον Τσίπρα, έφθασε στην ταπεινωτική συγνώμη

Πώς ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου αναγκάστηκε σε μια ταπεινωτική συγνώμη

25 Σεπ 2021 | 21:56

Αντιπολίτευση με πτώματα

Είναι το ύφος του ΣΥΡΙΖΑ που ενοχλεί και εξοργίζει και υπενθυμίζει σε όλους ότι το κόμμα του κ. Τσίπρα δεν έχει αλλάξει. Μπορεί να κάνει αντιπολίτευση ακόμα και πάνω από το πτώμα μιας νεαρής κοπέλας.

«ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΜΑΡΜΑΡΟ» 24 Σεπ 2021 | 17:39

Συνάντηση Τσίπρα με ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Δεν πρόκειται για πώληση του 17% αλλά για "εκχώρησή του"

"Ο κ. Μητσοτάκης εκχωρεί τη ΔΕΗ μέσα σε βαθιά ενεργειακή κρίση", τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας - Προανήγγειλαν κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΥ 24 Σεπ 2021 | 08:49

Πέτρος Ευθυμίου: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το νεκρό ΠΑΣΟΚ του Τσοχατζόπουλου και ο Τσίπρας ο πολιτικός Τάκης Ζαχαράτος

"Ο λόγος της καθήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ότι μιμείται το ΠΑΣΟΚ, αλλά ότι είναι το ΠΑΣΟΚ", επισημαίνει ο κ. Ευθυμίου.

ΣΕ ΓΣΕΒΕΕ - ΚΕΕΕ 23 Σεπ 2021 | 19:40

Τσίπρας: Στρατηγική της κυβέρνησης για τις ΜμΕ είναι συγχωνεύσεις ή λουκέτο - Η απάντηση της κυβέρνησης

Ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε την άποψη ότι "η οικονομία βρίσκεται σε τέλμα, παρά τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης"

ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ 23 Σεπ 2021 | 12:23

Ο Αλέξης Τσίπρας αποχαιρετά την Ανγκελα Μέρκελ- Το κρυφό δείπνο σε ψαροταβέρνα στον Πειραιά

Ο Αλέξης Τσίπρας με άρθρο του στην Die Zeit αποχαιρετά την Ανγκελα Μέρκελ

23 Σεπ 2021 | 07:38

Ανάλυση των δημοσκοπήσεων: Η διψήφια διαφορά και ο λόγος που ο Τσίπρας δεν ζητά πρόωρες εκλογές

Κυρίαρχος στον χώρο του Κέντρου ο Μητσοτάκης σε σχέση με τον Τσίπρα. Κολλημένα τα δημοσκοπικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 22 Σεπ 2021 | 21:30

Δημοσκοπήσεις Pulse και MRB: Ο Μητσοτάκης κέρδισε τον Τσίπρα στη ΔΕΘ - Γενικό lockdown βλέπει το 40% - Το προφίλ των αρνητών

Προηγείται και στις δύο δημοσκοπήσεις η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου.