Η κυβέρνηση οδηγεί σε κρίση τη Δημοκρατία και τους Θεσμούς

Στην Ολομέλεια της Βουλής, που συζητά το νομοσχέδιο για την κοινωνική οικονομία, μίλησε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Η κυβέρνηση οδηγεί σε κρίση τη Δημοκρατία και τους Θεσμούς

Στην Ολομέλεια της Βουλής, που συζητά το νομοσχέδιο για την κοινωνική οικονομία, μίλησε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, την ώρα μαλιστα που σε διπλανή αίθουσα συνεδρίαζε η διάσκεψη των Προέδρων για τη στελέχωση του ΕΣΡ και στον απόηχο της χθεσινής απόφασης του ΣτΕ.

«Οι εξελίξεις δικαίωσαν απόλυτα την κριτική μας. Τις τελευταίες ημέρες βιώσαμε απαράδεκτες μεθοδεύσεις που παραπέμπουν σε παρακράτος ανομίας και όχι κράτος δικαίου» ξεκίνησε την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης.

Σε αυτό το σημείο διάβασε απόσπασμα της ανακοίνωσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. «Ποτέ στην ιστορία της Κοινοβουλευτικής μας Δημοκρατίας δεν έχει εκδοθεί τέτοια ανακοίνωση», είπε «Γιατί ποτέ δεν είχαμε τέτοια επιχείρηση εξόντωσης όσον αντιστέκονται στα σχέδια της κυβέρνησης».

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατέθεσε και το δημοσίευμα της Αυγής με τα προσωπικά δεδομένα του δικαστικού την ημέρα μάλιστα που συνεδρίαζε το ΣτΕ.

«Εμείς θα προστατεύσουμε το κύρος της δικαιοσύνης και τη θεσμική της ανεξαρτησία», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Η χθεσινή απόφαση του ΣτΕ δείχνει τη βούληση των δικαστικών να κρίνουν την ουσία της υπόθεσης. Είναι μια απόφαση που δικαιώνει και τη ΝΔ. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να προκαταλαμβάνουν τις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Το "μαύρο" στα κανάλια θα έχει μη αναστρέψιμες επιπτώσεις. Δεν φαντάζομαι να σκεφτείτε να επαναφέρεται αυτήν την τροπολογία. Το "μαύρο" στην ενημέρωση δεν θα περάσει».

Για το ΕΣΡ ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι το κόμμα του θέλει «ισχυρές ανεξάρτητες αρχές με τις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα. Όχι μαριονέτες».

«Η στάση μας από την πρώτη στιγμή ήταν ξεκάθαρη. Έβαλα μία και μόνο προϋπόθεση: Την ακύρωση του νόμου Παππά. Η σύνθεση του ΕΣΡ είναι μεταγενέστερο θέμα. Θα αναμένουμε την απόφαση».

«Η Κατάσταση στη χώρα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Καλώ όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες σε εγρήγορση. Η πατρίδα μας δεν αντέχει άλλη υπονόμευση των Θεσμών. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να προσφέρει στους πολίτες μια καλύτερη προοπτική».

«Κανείς ανασχηματισμός δεν πρόκειται να βγάλει τον κ. Τσίπρα από τα αδιέξοδα που ο ίδιος δημιούργησε. πριν από δύο χρόνια είχε κυριαρχήσει η άποψη ότι τα πράγματα στη χώρα δεν μπορούσαν να γίνουν χειρότερα. Δυστυχώς όμως έγιναν. Σήμερα ο κ. Τσίπρας διχάζει την κοινωνία. Λέω όμως στους Έλληνες ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Δείτε το σχετικό δελτίο Τύπου της ΝΔ:

«Αυστηρή προειδοποίηση προς την Κυβέρνηση να μην επαναφέρει την πραξικοπηματική τροπολογία για το κλείσιμο των καναλιών απηύθυνε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, σε παρέμβασή του σήμερα, Τετάρτη 19 Οκτωβρίου, στη Βουλή. Ανέφερε συγκεκριμένα: «Προειδοποιώ την Κυβέρνηση να μη συνεχίζει να ρίχνει λάδι στη φωτιά και να μην κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Να αφήσει τη Δικαιοσύνη να πάρει την απόφασή της ανεπηρέαστη. Και όχι υπό την απειλή κάποιας νέας νομοθετικής ρύθμισης, που θα ρίξει «μαύρο» στα Μ.Μ.Ε. και θα δημιουργήσει μη αναστρέψιμες καταστάσεις, οδηγώντας χιλιάδες εργαζομένους στην ανεργία. Η άμεση αντίδραση σύσσωμης της Αντιπολίτευσης και η κατακραυγή της κοινωνίας των πολιτών, σε συνδυασμό με την απόφαση του Δικαστηρίου, έχουν μέχρι στιγμής σταματήσει τα σχέδια του κ. Τσίπρα και του κ. Παππά για κλείσιμο των καναλιών εντός 5 ημερών. Δεν φαντάζομαι, μέσα στα αδιέξοδά σας, να διανοηθείτε να επαναφέρετε την πραξικοπηματική τροπολογία. Το μαύρο στην πολυφωνία και την ενημέρωση δεν θα περάσει».

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση Τσίπρα έχει «προσθέσει στην μεγάλη οικονομική κρίση μία κρίση Δημοκρατίας», και πρόσθεσε: «Η χώρα βιώνει ένα πρωτοφανή θεσμικό εκφυλισμό. Η Κυβέρνηση ακολουθεί ακραίες μεθόδους που προσβάλλουν το Κράτος Δικαίου και υπονομεύουν την ποιότητα της ίδια Της Δημοκρατίας μας. Τις τελευταίες μέρες, βιώσαμε απαράδεκτες μεθοδεύσεις που είχαν ως μόνο σκοπό την άσκηση πίεσης σε δικαστές ενόψει της διάσκεψης του Συμβουλίου της Επικρατείας που θα κρίνει τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά. Μεθοδεύσεις που παραπέμπουν σε παρακράτος ανομίας και όχι σε Κράτος Δικαίου».

Ο κ. Μητσοτάκης, υπογράμμισε ότι «η Νέα Δημοκρατία διαχρονικά υποστηρίζει την λειτουργία ισχυρών Ανεξάρτητών Αρχών, που επιτελούν με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα το ρόλο τους. Μακριά από παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας». Αναφερόμενος ειδικότερα στη στάση της Νέας Δημοκρατίας για τη συγκρότηση του Ε.Σ.Ρ., σημείωσε: «Η αλήθεια είναι ότι η Κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για καμία συναίνεση. Ζητά συνενόχους και ψάχνει για προθύμους που τη διευκολύνουν στον έλεγχο που θέλει να ασκεί στα Μέσα Ενημέρωσης. Δεν βρίσκει, όμως, συμμάχους. Είναι απομονωμένη. Άλλωστε, η στάση της Νέας Δημοκρατίας στο θέμα του Ε.Σ.Ρ. είναι ξεκάθαρη από την πρώτη στιγμή. Και έτσι συνεχίζουμε. Υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών. Βάλαμε μια και μόνο προϋπόθεση, προκειμένου να προχωρήσουμε στη συγκρότηση του Ε.Σ.Ρ. Την αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας. Την ακύρωση, δηλαδή, του νόμου Παππά και την ανάκτηση των αρμοδιοτήτων που η Κυβέρνηση υφάρπαξε από το Ε.Σ.Ρ. Η σύνθεση του Ε.Σ.Ρ. είναι μεταγενέστερο θέμα. Τι νόημα δηλαδή θα έχει ένα Ε.Σ.Ρ. από το οποίο ο κ. Παππάς έχει αφαιρέσει τις αρμοδιότητες, που του έχει αναθέσει ο συνταγματικός νομοθέτης; Θα αναμένουμε, λοιπόν, την οριστική απόφαση του δικαστηρίου. Και εφόσον το δικαστήριο κρίνει ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός, η Κυβέρνηση θα έχει μια μόνο επιλογή. Να επιστρέψει τις αρμοδιότητες για τον έλεγχο του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου στην Ανεξάρτητη Αρχή και να καταργήσει τον απαράδεκτο περιορισμό του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών».

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κάλεσε όλες τις Ελληνίδες και όλους του Έλληνες σε δημοκρατική εγρήγορση και πρόσθεσε: «Η πατρίδα μας δεν αντέχει άλλη υπονόμευση των θεσμών. Δεν αντέχει άλλη καταρράκωση της διεθνούς της αξιοπιστίας. Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να προσφέρει στους πολίτες μια καλύτερη προοπτική. Δεν μπορεί καν να διεκδικήσει αυτά που η χώρα χρειάζεται για να βγει από την κρίση … Κάθε μέρα που περνά, καθιστά πιο δύσκολη την ανάταξη της χώρας. Για αυτό και η πολιτική αλλαγή είναι σήμερα περισσότερο επιβεβλημένη, παρά ποτέ. Για να κάνουμε μία νέα αρχή. Για να επουλώσουμε τα βαθιά τραύματα της πρώτης φοράς ΣΥΡΙΖΑ το συντομότερο δυνατόν. Για να ατενίσουμε το μέλλον και πάλι με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία.

Πριν από 2 χρόνια, κυριάρχησε η άποψη ότι τα πράγματα στη χώρα δεν μπορούσαν να γίνουν χειρότερα. Δυστυχώς, όμως έγιναν. Και σήμερα, ο κ. Τσίπρας προσθέτει στη βαριά οικονομική κρίση, που ο ίδιος προκάλεσε μεθοδεύσεις που υπονομεύουν τους δημοκρατικούς θεσμούς και δυναμιτίζουν το πολιτικό κλίμα. Μεθοδεύσεις που διχάζουν την κοινωνία. Θέλω να απευθυνθώ σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες. Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Με σκληρή δουλειά, με δίκαιη κατανομή των βαρών αλλά και των ευκαιριών. Αλλά κυρίως με μια εύρωστη και δυνατή Δημοκρατία που θα σέβεται το Κράτος Δικαίου. Και για τη Νέα Δημοκρατία, σας προειδοποιούμε κύριοι της Κυβέρνησης, αυτή η τελευταία προϋπόθεση είναι μη διαπραγματεύσιμη».


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 26 Οκτ 2020 | 18:37

Μητσοτάκης σε Λαβρόφ: Η Τουρκία σε ρόλο ταραξία καταπατά τη διεθνή νομιμότητα - Επιθετική δράση με θρησκευτικό μανδύα

Ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι η Ελλάδα τάσσεται σταθερά με το μέρος του διεθνούς δικαίου

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 26 Οκτ 2020 | 17:54

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τη νέα κάρτα μέλους της ΝΔ παρέλαβε ο πρωθυπουργός [Εικόνες]

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέλαβε τη νέα κάρτα μέλους της ΝΔ από τα χέρια του Γενικού Διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Μπρατάκου.

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΟΜΩΣ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ 26 Οκτ 2020 | 16:53

Σποτ του ΣΥΡΙΖΑ: Τι θα πάθει ο Κυριάκος με τον Πτωχευτικό- Θα μείνει χωρίς σπίτι

Στο νέο σποτ του ΣΥΡΙΖΑ για τον Πτωχευτικό Κώδικα πρωταγωνιστεί ο Κυριάκος...

25 Οκτ 2020 | 21:04

Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αλέξη Τσίπρα. "Εσείς καταργήσατε την προστασία της α' κατοικίας"

"Υποβάλλατε πρόταση δυσπιστίας στην πιο ακατάλληλη στιγμή, κάνατε δυο λάθη μαζί" είπε ο πρωθυπουργός.

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 25 Οκτ 2020 | 20:22

Στήριξη Μητσοτάκη σε Μακρόν: Μη αποδεκτή η ρητορική μίσους της τουρκικής κυβέρνησης

"Οι προσωπικές απειλές εναντίον του Προέδρου Μακρόν και η ρητορική μίσους της τουρκικής κυβέρνησης που βάζουν στο στόχαστρο τη Γαλλία είναι μη αποδεκτές" τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 25 Οκτ 2020 | 19:20

Επιμένει ο Τσίπρας: Ασκήστε το κυριαρχικό μας δικαίωμα των 12 μιλίων στην Κρήτη

"Τι θα κάνετε όμως αν αύριο έρθει γεωτρύπανο νότια ή ανατολικά της Κρήτης; Τι θα κάνετε αν διεξαχθούν έρευνες εντός της οριοθετημένης πρόσφατα ΑΟΖ με την Αίγυπτο;" αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ Ο ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 25 Οκτ 2020 | 16:19

Πρόταση μομφής: Live η κόντρα των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή - Στο βήμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί γύρω στις 8 το βράδυ και αμέσως μετά θα αρχίσει η ονομαστική ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής κατά του ΥΠΟΙΚ.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 25 Οκτ 2020 | 09:43

Μητσοτάκης: Πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφίας για όλες τις γυναίκες 49 και 50 ετών

Συνάντησή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο γραφείο του με 6 γυναίκες που νίκησαν τον καρκίνο του μαστού

ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΣΤΕΙ ΣΤΗ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ 23 Οκτ 2020 | 19:40

28η Οκτωβρίου: Δεν πάει στη Θεσσαλονίκη ο Μητσοτάκης - "Φέτος ας πούμε ΟΧΙ και στον κορονοϊό"

Δεν θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του Αρχιεπισκόπου για την αποφυγή μαζικών συναθροίσεων.

ΕΚΑΝΕ ΕΙΔΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ 23 Οκτ 2020 | 16:23

Κορονοϊός - Μητσοτάκης: Ανοιχτά τα καταστήματα στις "κόκκινες" περιοχές

"Ο χειμώνας αυτός θα είναι ένας χειμώνας δύσκολος", δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ανοιχτό το λιανεμπόριο και στην "κόκκινη" κατηγορία.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 23 Οκτ 2020 | 15:16

Oruc Reis- Αποκάλυψη: Μυστική συνάντηση Μητσοτάκη με τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων

Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων στο Μαξίμου για το Oruc Reis και την τουρκική παραβατικότητα

730.000 ΕΥΡΩ 23 Οκτ 2020 | 12:17

ΕΣΡ: Τα κανάλια θα "πληρώσουν ακριβά" τις κηραλοιφές του Βελόπουλου- Πρόστιμα έως 730.000 ευρώ

Πρόστιμα που φτάνουν τα 730.000 ευρώ επέβαλλε το ΕΣΡ σε 25 περιφερειακά κανάλια, όπου ο Κυριάκος Βελόπουλος, διαφήμιζε τις κηραλοιφές.

ΤΙ ΕΙΧΕ ΠΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ 22 Οκτ 2020 | 20:54

Κορονοϊός: Με μάσκες και στα εστιατόρια - Πότε τη φοράμε και πότε τη βγάζουμε

Τι είπε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός για την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε καφέ και εστιατόρια