Παππάς για τηλεοπτικές άδειες: Ενα βήμα πριν την αδειοδότηση

"Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ολοκληρώσει για πρώτη φορά την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών", λέει ο Νίκος Παππάς.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Παππάς για τηλεοπτικές άδειες: Ενα βήμα πριν την αδειοδότηση

«Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ολοκληρώσει για πρώτη φορά την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής,Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ο οποίος συμμετείχε χθες, ως κεντρικός ομιλητής, σε δημόσια διάλεξη που διοργάνωσε το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics με θέμα «Fake News, Προπαγάνδα και Media στην Ελλάδα».

Αναφερόμενος στα fake news, ο κ. Παππάς σημείωσε ότι πιο συχνά τα παραδοσιακά ΜΜΕ ευθύνονται για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, ενώ με αφορμή τη δημοσίευση σε ΦΕΚ της ΚΥΑ για τη χρήση barcode σε εφημερίδες και περιοδικά, τόνισε ότι η εφαρμογή τού μέτρου θα επαναφέρει τη διαφάνεια στις κυκλοφορίες των εντύπων.

«Πού βρισκόμαστε σήμερα; Τα ΜΜΕ είναι άπειρα. Η διαφημιστική βιομηχανία δεν επιλέγει καμπάνιες μεγάλης κλίμακας, αλλά μικρότερες στοχευμένες διαφημίσεις. Και, επίσης, οι πολιτικοί δεν έχουν, πλέον, ανάγκη τους δημοσιογράφους για να μεταφέρουν τις θέσεις τους στο κοινό, καθώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Twitter ή το Facebook. Αυτές οι μνημειώδεις διαφορές με το χθες θα ήταν αρκετές για να ξεπεραστεί η θεωρία των Τσόμσκι-Χέρμαν και κατά συνέπεια θα μπορούσαμε να ζούμε σε έναν πιο δημοκρατικό μεταμοντέρνο κόσμο, με πλουραλισμό και πολυφωνία στις ειδήσεις. Και ως έναν βαθμό αυτό είναι αληθές. Ή θα μπορούσε να είναι αληθές» επισήμανε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ.

«Σήμερα, όλοι μπορούν να πουν οτιδήποτε και αυτό να φτάσει τους πάντες. Το "οτιδήποτε", δυστυχώς, δεν αφορά μοναχά σε καινοτόμες και εποικοδομητικές ιδέες» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Παππά, «το μοντέλο αντεστράφη τη στιγμή που πιστέψαμε πως η πληροφορία πραγματικά θα μπορούσε να παρέχεται άνευ τιμήματος. Ότι μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στην είδηση χωρίς κόστος. Νομίζαμε ότι δεν έχουμε πλέον ανάγκη τους δημοσιογράφους ως μεσάζοντες, γιατί μπορούμε να πάμε απευθείας στην πηγή. Ωστόσο, αποβάλλοντας τους δημοσιογράφους, αποβλήθηκε και η αξιολόγηση, η κατάταξη, η επικύρωση και η διασταύρωση των ειδήσεων και, σε κάποιο βαθμό, η λογοδοσία».

Μιλώντας για τον τρόπο που λειτουργούν κάποια ΜΜΕ, ο ίδιος υπογράμμισε: «Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στην Ελλάδα το 2012, μία συστηματική καμπάνια παραπληροφόρησης ενορχηστρώθηκε από τις αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις και τα ΜΜΕ της χώρας. Καθώς η δυσαρέσκεια του κόσμου απέναντι στην τότε κυβέρνηση αυξανόταν, αυτή η καμπάνια αναπτυσσόταν παράλληλα. Αυτό που ο Τσόμσκι αποκαλούσε "εθνική συναίνεση" είχε δημιουργήσει ένα "σφιχταγκαλιασμένο" πολιτικό-οικονομικό και μιντιακό σύστημα στην Ελλάδα και αυτό ακριβώς το σύστημα ήταν έτοιμο να παλέψει, με κάθε δυνατό μέσο, ώστε να κρατηθεί στην εξουσία. Αυτή η προσέγγιση επεκτάθηκε και εκτός ελληνικών συνόρων και εξελίχθηκε σε μία επιχείρηση κατεδάφισης του ΣΥΡΙΖΑ από σχεδόν όλα τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης».

Όσον αφορά τα λεγόμενα fake news ο υπουργός ΨΗΠΤΕ υποστήριξε ότι «δεν ευθύνονται μόνο τα νέα media για τα fake news. Πολύ συχνά είναι τα παραδοσιακά media που αρχίζουν τη διασπορά των ψευδών ειδήσεων. Όπως ο τηλεοπτικός σταθμός που επέλεξε να παρουσιάσει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αντιστρέφοντας τον άξονα του χρόνου για να δώσει την εντύπωση της ύφεσης».

«Όσοι αλγόριθμοι και να εφευρεθούν, όσοι δημοσιογράφοι και αν διασταυρώνουν διαρκώς τις ειδήσεις, το πρόβλημα θα συνεχίσει να υπάρχει. Τα παιδιά στις ανεπτυγμένες χώρες περνούν περισσότερο χρόνο χρησιμοποιώντας νέα μέσα. Πολλά από αυτά συνδυάζουν τα νέα μέσα με τα παραδοσιακά, χρησιμοποιώντας το λάπτοπ, το τάμπλετ, το κινητό τηλέφωνο και βλέποντας παράλληλα τηλεόραση. Μεγαλώνοντας, όμως, θα πρέπει να αναλάβουν τον ρόλο των ενημερωμένων πολιτών και να βοηθήσουν στην ενίσχυση και όχι στην υποβάθμιση της Δημοκρατίας» παρατήρησε.

Αναφερόμενος πιο αναλυτικά στο χαρτοφυλάκιό του, ο κ. Παππάς σημείωσε: «Στην Ελλάδα οι τηλεοπτικοί σταθμοί λειτουργούσαν χωρίς άδεια και μάλιστα οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες τους είναι και ιδιοκτήτες του παρόχου δικτύου. Πλέον, θεωρώ ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν η ανεξάρτητη Αρχή ολοκληρώσει για πρώτη φορά την αδειοδότηση των σταθμών».

Για Μητρώο On Line Media, ο υπουργός τόνισε ότι σε αυτό «έχουν εγγραφεί 582 εταιρείες και 1.000 ενημερωτικές ιστοσελίδες. Μόνο τα μέλη τού Μητρώου έχουν πρόσβαση στην κρατική διαφήμιση. Ασφαλώς, δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να "αστυνομεύσει" τα media, αλλά θέτουμε στη διάθεση της κοινότητας αυτό το εργαλείο, ώστε να αυτορυθμιστεί, ώστε να αντιμετωπίσει τα fake news, αποβάλλοντας τους διασπορείς των ψευδών ειδήσεων από το Μητρώο».

«Σύντομα θα εφαρμόσουμε το σύστημα του barcode στα έντυπα, ώστε να επέλθει διαφάνεια στις κυκλοφορίες εφημερίδων και περιοδικών, καθώς και αξιοκρατία στην κατανομή της διαφήμισης. Σήμερα, οι κυκλοφορίες που ανακοινώνονται αποτελούν απλά εκτιμήσεις των πρακτορείων διανομής Τύπου, που ελέγχονται από ανταγωνιστές των περισσότερων εκδοτών εντύπων» κατέληξε ο κ. Παππάς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 09 Ιουλ 2020 | 11:07

Τζανακόπουλος: Εχουμε καλυφθεί από τις εξηγήσεις Παππά - Το θέμα έχει λήξει

Σχετικά με τον διαγωνισμό για τις άδειες των καναλιών, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι δεν ήταν στημένος.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ΝΑ ΔΙΑΨΕΥΣΕΙ» 09 Ιουλ 2020 | 09:40

Χατζηδάκης για καταγγελίες Καλογρίτσα: "Η σιωπή είναι έμμεση παραδοχή ενοχής" [βίντεο]

"Είναι βαθύ πολιτικό θέμα, μείζον θέμα", είπε ο υπουργός και σχολίασε: "Βλέπω ότι ο κ. Τσίπρας καλύπτει τον κ. Παππά".

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 08 Ιουλ 2020 | 15:17

Tι απαντά η CCC για την υπόθεση Καλογρίτσα: Εμπιστευόμαστε την ελληνική Δικαιοσύνη

Η εταιρεία αναφέρει ότι εμπιστεύεται την ελληνική δικαιοσύνη και εκφράζει τη λύπη της που το όνομά της συνδέεται με μια πολιτική αντιπαράθεση

"ΠΩΣ Ο ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΤΟΤΕ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ, ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ"; 08 Ιουλ 2020 | 12:41

Γεραπετρίτης για Παππά: ΟΤσίπρας αποδέχεται παράλληλη δομή μέσα στην κυβέρνησή του;

Η κυβέρνηση θα είναι αμείλικτη σε ηθικά ζητήματα, δεν είναι όλοι ίδιοι, διεμήνυσε.

"ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΣ" 08 Ιουλ 2020 | 12:16

Πέτσας: Ο Τσίπρας πήρε αγκαλιά τον Παππά, άρα όλα ήταν σε γνώση του

"Ο κ. Τσίπρας είχε μια ευκαιρία να αποπέμψει τον κ. Παππά από την ΚΟ του κόμματος. Αντιθέτως, παίρνοντάς τον αγκαλιά δείχνει ότι όλα ήταν σε γνώση του", είπε.

"ΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ" 08 Ιουλ 2020 | 12:12

Βίτσας στηρίζει Παππά: Όλοι μαζί κυβερνήσαμε

"Ήμασταν κυβέρνηση άρα όλοι μαζί το διαχειριστήκαμε".

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΖΗΤΑ Ο ΒΟΥΤΣΗΣ, ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ 08 Ιουλ 2020 | 09:48

Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ: "Δε μου συγχωρούν τις άδειες", λέει ο Παππάς - Ηχηρή σιωπή Σκουρλέτη - Τσακαλώτου

Ο Νίκος Παππάς πάντως , λαμβάνοντας τον λόγο, απέδωσε τις επιθέσεις που δέχεται στη "στοχοποίησή" του από την εποχή των τηλεοπτικών αδειών.

"ΤΟ ΠΟΥΛΟΒΕΡ ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΞΗΛΩΝΕΤΑΙ" 07 Ιουλ 2020 | 20:10

ΝΔ για ομιλία Τσίπρα: Εδώ Παππάς, εκεί Παππάς, παντού Παππάς

Το κυβερνών κόμμα κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα ότι αντί να πάρει αποστάσεις, έδειξε ξανά ότι ο Νίκος Παππάς είναι το άλλο του πρόσωπο.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ 07 Ιουλ 2020 | 13:38

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ έβγαλε από τη ναφθαλίνη τον Καλογρίτσα

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν για τα 3 εκατομμύρια ευρώ ότι "πρόκειται για μια αστική διαφορά μεταξύ δύο ιδιωτών".

«ΦΩΤΙΑ» ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ 07 Ιουλ 2020 | 12:12

Μητσοτάκης: Μονόδρομος η αποπομπή Παππά, δεν καταλαβαίνω γιατί δεν δίνει εξηγήσεις ο Τσίπρας

"Ο κ. Τσίπρας δεν δίνει επαρκείς εξηγήσεις για το στενότερο συνεργάτη του" είπε ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του.

ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 07 Ιουλ 2020 | 09:13

Αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ για τις καταγγελίες Καλογρίτσα: Συνεδριάζει η ΚΟ με ομιλία Τσίπρα

Η ατζέντα Οικονομία- Εργασία είναι αυτή που -μάταια για την ώρα ελέω των αποκαλύψεων που βγαίνουν στάγδην για τα έργα και τις ημέρες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- προσπαθεί να κρατήσει ψηλά η Κουμουνδούρου.

ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ 06 Ιουλ 2020 | 18:40

Πολιτικός "σεισμός" μετά τις αποκαλύψεις Καλογρίτσα για Παππά, "White Porscha" και τα τρία εκατ. ευρώ

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ανταλλάσσουν εκ νέου "πυρά" μετά τον σάλο από τη μήνυση Καλογρίτσα

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΗ ΜΗΝΥΣΗ 06 Ιουλ 2020 | 14:13

Μήνυση - βόμβα από Καλογρίτσα: Μαξίμου και Παππάς γνώριζαν για τα 3 εκατ. ευρώ - Ο "Λευκός Οίκος" και η White Porscha

Ο κ. Καλογρίτσας ισχυρίζεται πως με πλήρη γνώση και συμφωνία με το "White House" (Μαξίμου) συστάθηκε η εταιρία που διεκδικούσε την τηλεοπτική άδεια.