Follow us

ΠΑΣΟΚ: Αλλάζουν πάλι τον ενεργειακό χάρτη με άλλοθι το αγροτικό ρεύμα

Τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος μέσα στην νύχτα καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Συγκρατημένα αισιόδοξοι στην Χαριλάου Τρικούπη

"Υπό την πίεση των αγροτικών κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα, με αρκετά πισωγυρίσματα επί δύο και πλέον μήνες, ένα θετικό βήμα για τη στήριξη των αγροτών, μετατράπηκε σε "φύλλο συκής", για να αποκρυβεί για ακόμα μια φορά ο διαμοιρασμός του ηλεκτρικού χώρου" αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι υπεύθυνοι ΚΤΕ Ενέργειας και Αγροτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Φραγκίσκος Παρασύρης, Μανόλης Χνάρης και Χριστίνα Σταρακά.

"Χωρίς, απολύτως, καμία διαβούλευση, χωρίς να ενημερώσουν τους θεσμικούς και κοινωνικούς εταίρους, σε ένα νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, κυριολεκτικά μέσα στη νύκτα κατάθεσε την τροπολογία για το αγροτικό ρεύμα. Μια θεωρητικά θετική εξαγγελία, οι ίδιοι τη μετέτρεψαν σε μια πράξη διευθέτησης των συμφερόντων στην αγορά ενέργειας.

Είναι προφανές, ότι χρησιμοποίησαν τα αιτήματα των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των παραγωγών της χώρας, αφενός για να συνεχίσουν την προσφιλή τους πρακτική για το διαμοιρασμό του ηλεκτρικού χώρου και αφετέρου για να ακυρώσουν στην πράξη δική τους Υπουργική Απόφαση για τις προτεραιότητες όρων σύνδεσης, καταστρατηγώντας κάθε αρχή προβλεψιμότητας και ασφάλειας δικαίου στην αγορά ενέργειας" προσθέτουν και σημειώνουν στη συνέχεια της ανακοίνωσής τους:

Τα ερωτήματα παραμένουν.

1. Επέλεξαν, μέσω της συγκεκριμένης τροπολογίας, να δώσουν υποτίθεται φθηνό αγροτικό ρεύμα στην τιμή από 9,3 έως 11 λεπτά την KW. Την ίδια περίοδο η ΕΥΑΘ, πριν λίγες ημέρες, εξασφάλισε με διμερή σύμβαση αρκετά χαμηλότερη τιμή, η οποία κυμαίνεται από 7,66 έως 8 λεπτά την KW. Τελικά ποιους επιχειρείτε να κοροϊδέψετε ή ποιους προσπαθείτε να εξυπηρετήσετε; Σίγουρα όχι τους αγρότες.

2. Γιατί με αφορμή μια εξαγγελία της κυβέρνησης, αυτοαναιρείστε, ακυρώνοντας τη δική σας Υπουργική Απόφαση περί των προτεραιοτήτων, ρίχνοντας στο "καλάθι των αχρήστων" και τις προβλέψεις του άρθρου 10 του ν. 4951/2022;

3. Είναι αυτή μια πρακτική που διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία ενός φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος; Ρητορική και αυτή η ερώτηση. Γιατί είναι βέβαιο πως γνωρίζετε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην αγορά επενδυτές αλλά και ενεργειακές κοινότητες, που αναμένουν να λάβουν όρους σύνδεσης, έχοντας πληρώσει εγγυητικές επιστολές και τώρα έρχονται αντιμέτωποι με μια κατάσταση, που τους θέτει στη βάση του μηδενός. Δεν αντιλαμβάνεστε την αναστάτωση που προκαλείτε; Σίγουρα δεν το κάνετε για να διασφαλίσετε τα συμφέροντα των αγροτών.

4. Με την αλλαγή που επιχειρείτε τερματίζετε ουσιαστικά κάθε προσπάθεια εκδημοκρατισμού της πράσινης μετάβασης. Παραπέμπετε τον χρήσιμο ρόλο που θα μπορούσαν να έχουν οι ενεργειακές κοινότητες σε ένα προνομιακό πεδίο όπως το αγροτικό ρεύμα, στο πρόγραμμα "Απόλλων" με αμφίβολο πεδίο εφαρμογής.

5. Τη στιγμή που υπάρχουν αρκετά GW Φ/Β Σταθμών που έχουν οριστικές προσφορές σύνδεσης και περιμένουν κάποιο διαγωνισμό για να κλείσουν τιμή, γιατί δεν προκηρύσσετε ένα διαγωνισμό για αυτούς τους σταθμούς φωτοβολταϊκών, καθώς δεν υφίσταται κανένας λόγος να δοθούν νέες οριστικές προσφορές σύνδεσης σε παραγωγούς για διμερή συμβόλαια; Γιατί δεν αξιοποιείτε αυτή τη δεξαμενή ενέργειας από Φ/Β, επιτυγχάνοντας και ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στις εξαγγελίες σας, αλλά επιλέγετε τον "ανορθόδοξο" δρόμο, της αλλαγής των προτεραιοτήτων;

6. Τα ασφυχτικά χρονοδιαγράμματα τα έχετε αντιληφθεί; Ποιος μπορεί να πιστέψει ότι δεν έχουν, ήδη γίνει συζητήσεις μεταξύ προμηθευτών και κατόχων σταθμών ΑΠΕ. Πώς αλλιώς θα ήταν δυνατό εντός τριών μηνών από την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης της παρ. 11, οι κάτοχοι σταθμών ΑΠΕ να είναι σε θέση να υποβάλλουν στον ΑΔΜΗΕ διμερείς συμβάσεις;"

"Με λίγα λόγια, μας επιβεβαιώσατε απόλυτα. Εκμεταλλεύεστε τις αγωνίες του αγροτικού κόσμου, διαχειρίζεστε επικοινωνιακά τα μεγάλα αδιέξοδα, στα οποία έχετε οδηγήσει τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους παραγωγούς για έναν και μοναδικό λόγο. Για να μοιράσετε ξανά τον ηλεκτρικό χώρο. Τον οποίο δικές σας πολιτικές έχουν καταστήσει αγαθό "εν ανεπαρκεία"" τονίζουν οι υπεύθυνοι ΚΤΕ Ενέργειας και Αγροτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους:

"Για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, τα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα, δεν διευθετούνται με τέτοιες τροπολογίες. Το ίδιο και τα θέματα της ενεργειακής δημοκρατίας και της πράσινης μετάβασης. Εσείς αποτύχατε. Εμείς πάντα δίπλα στον αγροτικό κόσμο, χτίζουμε μια νέα συλλογική δράση, για την οποία δεν αφήνουμε περιθώρια εμπαιγμού και διευθετήσεων συμφερόντων.

H κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πέντε χρόνια τώρα πορεύεται χωρίς μακροπρόθεσμο σχέδιο και αναπτυξιακή πολιτική για τον πρωτογενή τομέα. Το αποτέλεσμα της περιφρόνησης της προς τον αγροτικό κόσμο πληρώνει η ελληνική περιφέρεια".

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ 22 Μαϊ 2024 | 14:03

Αιχμηρός Ανδρουλάκης: "Δεν κοιμήθηκα όλο το βράδυ από τη στενοχώρια μου που δεν θα με πάρει τηλέφωνο ο Κασσελάκης"

"Με τον κ. Μητσοτάκη πρωθυπουργό γίναμε μπανανία πολυεθνικών και τώρα καλεί την κυρία Φον ντερ Λάιεν να βρει λύση", τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 21 Μαϊ 2024 | 23:15

Κασσελάκης: "Όχι" στον Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά άνοιγμα στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ - "Η οικογένειά μου ήταν Παπανδρεϊκή"

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στη δήλωσή του ότι οι υπουργοί ευθύνονται για την απώλεια ζωών στα Τέμπη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ 21 Μαϊ 2024 | 13:10

Ανδρουλάκης από την Καρδίτσα: Στη Θεσσαλία αποδείχθηκε περίτρανα η ανικανότητα του επιτελικού κράτους της ΝΔ

"Στη Θεσσαλία αποδείχθηκε περίτρανα η ανικανότητα του επιτελικού κράτους της Νέας Δημοκρατίας", σημείωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης από την Καρδίτσα.

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ 21 Μαϊ 2024 | 08:30

Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη θα είναι για μία ακόμα φορά στην όχθη των νικητών

Ο κ. Ανδρουλάκης επιτέθηκε σφοδρά στην κυβέρνηση για την κατάσταση της οικονομίας, μιλώντας για όλα τα ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών ενώ αναφέρθηκε στο δυστύχημα των Τεμπών.

ΠΑΣΟΚ 20 Μαϊ 2024 | 18:45

Ανδρουλάκης στα Τέμπη: Δεν θα αφήσουμε αυτή την τραγωδία χωρίς να πέσει άπλετο φως και χωρίς να πληρώσουν οι υπεύθυνοι

Ο Ανδρουλάκης επισήμανε πως το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει και πάλι αίτημα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, εφόσον προκύψουν νέα στοιχεία σε ό,τι αφορά την τραγωδία.

ΠΑΣΟΚ 17 Μαϊ 2024 | 23:53

Ανδρουλάκης: "Τους κάλεσα σε debate, κανείς δεν έρχεται- Ο Κασσελάκης δεν ξέρει τα θέματα, ο Μητσοτάκης θέλει εξουσία"

Από τη Φλώρινα, ο Νίκος Ανδρουλάκης επεσήμανε πως "νίκη του ΠΑΣΟΚ σημαίνει ευημερία και προοπτική για όλους τους Έλληνες".

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 16 Μαϊ 2024 | 18:19

Νίκος Ανδρουλάκης: Η Δημοκρατική Παράταξη είναι η μόνη που μπορεί να ανοίξει την πόρτα εξόδου της ΝΔ

"Ψήφος αποδοκιμασίας στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη στις 9 Ιουνίου και στήριξη στη Δημοκρατική Παράταξη", τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑΣ 15 Μαϊ 2024 | 20:04

MRB: Κατοχυρώνει τη δεύτερη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ, σταθερά τρίτο το ΠΑΣΟΚ - Πώς κατανέμονται οι έδρες για τις ευρωεκλογές

Τα ποσοστά των κομμάτων - Πώς μοιράζονται με βάση το εύρος των ποσοστών οι έδρες που θα πάρουν τα κόμματα - Πώς θα ψηφίσουν οι Ελληνες στις ευρωεκλογές

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 15 Μαϊ 2024 | 12:33

Οι αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος με το μεσημεριανό, το μηνιαίο και το πορτοκαλί - 8 ερωτήσεις και απαντήσεις

Θα πέσουν ή θα ανέβουν το επόμενο διάστημα οι τιμές του ρεύματος; Πολλές οι αλλαγές που έρχονται στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας.

ΟΞΥΤΑΤΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ 15 Μαϊ 2024 | 09:13

Αρπάχτηκαν Γλαβίνας και Βούλτεψη στον αέρα: "Μην μου ξαναφέρεις πιτσιρικάδες στην εκπομπή" [βίντεο]

"Μην μου ξαναφέρεις πιτσιρικάδες στην εκπομπή". Καβγάς στον τηλεοπτικό αέρα με Θανάση Γλαβίνα (ΠΑΣΟΚ) και Σοφία Βούλτεψη (ΝΔ).

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 14 Μαϊ 2024 | 10:15

Δημοσκόπηση Interview: Φρένο στην πτώση της ΝΔ - Ποια ονόματα προηγούνται στα ευρωψηφοδέλτια

Η ΝΔ κυριαρχεί στις ευρωεκλογές - Ο ΣΥΡΙΖΑ "κλειδώνει" τη δεύτερη θέση καθώς τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ μένουν καθηλωμένα - ΚΚΕ και Ελληνική Λύση "κονταροχτυπιούνται" για την τέταρτη θέση.

ΠΑΣΟΚ 14 Μαϊ 2024 | 08:43

Το γεύμα Ανδρουλάκη στους 42 υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ [εικόνες - βίντεο]

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τους 42 υποψηφίους του κόμματος σε γνωστό εστιατόριο στην περιοχή Γουδή.

ΣΚΩΠΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ 11 Μαϊ 2024 | 17:01

"Τσουτσουριάσαμε": Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ τρολάρει τις δηλώσεις Κασσελάκη για τους υγειονομικούς [βίντεο]

"Θα τους ξεσκίσω", είχε πει ο Στέφανος Κασσελάκης μιλώντας ενώπιο υγειονομικών εργαζομένων για την κυβερνητική πολιτική.