ΠΑΣΟΚ: Η στρατηγική επιβίωσης των τελευταίων 48 ωρών

Το τρίπτυχο του ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές: Συσπείρωση ψηφοφόρων- επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και μέτωπο στην Χρυσή Αυγή. Οι εκλογικοί στόχοι του ΠΑΣΟΚ για τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές.

pasok-i-stratigiki-epibiwsis-twn-teleutaiwn-48-wrwn
|
SHARE THIS
0
SHARES

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η Χαριλάου Τρικούπη από την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΕΛΙΑΣ και την ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου παρά το επεισόδιο που προκάλεσαν μικροομολογιούχοι διακόπτοντας τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ θέτει ανεπίσημα το ψυχολογικό όριο του 6% καθώς κάτω από αυτό το ποσοστό θα σημάνει εξελίξεις στο εσωκομματικό επίπεδο ακόμη και αλλαγή της ηγεσίας του κόμματος

Στόχος του κόμματος είναι να συσπειρώσει το μέγιστο δυνατό ποσοστό από την δύναμη του 12% που έλαβε στις εκλογές του 2012 θέτοντας ανεπίσημα το ψυχολογικό όριο του 6% καθώς κάτω από αυτό το ποσοστό θα σημάνει εξελίξεις στο εσωκομματικό επίπεδο, ακόμη και αλλαγή της ηγεσίας του κόμματος.

Για την συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ η ηγεσία του κόμματος αξιοποιεί στο έπακρον τις καλές επιδόσεις των αυτοδιοικητικών στελεχών που προέρχονται από την Δημοκρατική Παράταξή ανά την επικράτεια. Η περιφέρεια Αττικής και ο δήμος της Αθήνας θα αποτελέσουν κομβικά σημεία για την διαμόρφωση της εικόνας του τελικού αποτελέσματος και γι' αυτό η Χαριλάου Τρικούπη έχει ρίξει το βάρος της στην εκλογή των Γ. Σγουρού και Γ. Καμίνη ούτως ώστε να μην βαφτεί με τα χρώματα του ΣΥΡΙΖΑ η μεγαλύτερη περιφέρεια και η πρωτεύουσα της χώρας. Με «σκαλοπάτι» τις αυτοδιοικητικές εκλογές, το ΠΑΣΟΚ διαμορφώνει ένα αισιόδοξο κλίμα και για τις ευρωεκλογές θέτοντας τους ψηφοφόρους προ των ευθυνών τους.

Για τον λόγο αυτό ο Ευ. Βενιζέλος χτες άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς μετά τις ευρωεκλογές. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιδίωξε να μιλήσει στο συναίσθημα των παλαιών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ αναφέροντας ότι «η συντριπτική πλειονότητα των στελεχών και των ανθρώπων μας, δείχνει αίσθημα ευθύνης απέναντι στην παράταξη και τον τόπο. Και τους ευχαριστώ. Γιατί δίνουμε όλοι μαζί με αλληλεγγύη, με ενότητα, συναισθηματική και πολιτική, αυτή τη μάχη».

Η απουσία του Γ.Παπανδρέου από την χτεσινή συγκέντρωση ήταν αναμενόμενη αλλά στελέχη της Χαρ.Τρικούπη ανησυχούν για την εκλογική συμπεριφορά ψηφοφόρων του παπανδρεικού μπλοκ

Η απουσία του Γιώργου Παπανδρέου από την χτεσινή συγκέντρωση ήταν αναμενόμενη αλλά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη ανησυχούν για την εκλογική συμπεριφορά ψηφοφόρων που ανήκουν στο μπλοκ των παπανδρεϊκών. Στελέχη του αντάρτικού ψηφοδελτίου του Θύμιου Σώκου στην Δυτική Ελλάδα μετά την ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου ανάρτησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δηλώσεις στις οποίες αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν θα στηρίξουν τον Απ. Κατσιφάρα στον 2ο γύρο για να μην αποδώσουν μία περιφέρεια στο ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου. Παράλληλα υπάρχει ο φόβος της κρυφής ψήφου αντίδρασης από φίλους του ΠΑΣΟΚ που θα κατευθυνθεί στο ΣΥΡΙΖΑ, στην ΔΗΜΑΡ, στο Ποτάμι, ακόμα και στο ΚΚΕ.

Το ΠΑΣΟΚ μεταφέρει το πεδίο της αντιπαράθεσης προς τον ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο αποδίδει προσπάθεια προσέγγισης της Χρυσής Αυγής στην Αθήνα και στην Αττική. Ο κ. Βενιζέλος εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στον πρόεδρο του προσκαλώντας τους να συμμετέχουν στο μέτωπο κατά του ακροδεξιού μορφώματος. Ο γραμματέας επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ Δημ. Καρύδης εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέροντας ότι τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης φλερτάρουν με τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής. «Το θέμα βέβαια είναι τι γίνεται με την αριστερά, τις αρχές και τις αξίες της. Τελικά το ρητό “ο σκοπός αγιάζει τα μέσα” πάντα επικρατεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το ποσοστό των ευρωεκλογών θα αξιολογηθεί και με βάση τις επιδόσεις στον δήμο της Αθήνας και την περιφέρεια Αττικής

Το ψυχολογικό όριο για το ΠΑΣΟΚ θα είναι το ποσοστό του 6% το οποίο τα στελέχη του κόμματος αναφέρουν ότι είναι διαχειρίσιμο. Βέβαια το ποσοστό των ευρωεκλογών θα αξιολογηθεί και με βάση τις επιδόσεις στον δήμο της Αθήνας και την περιφέρεια Αττικής όπου τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ ενδιαφέρονται να παραμείνουν στα χέρια των Γ. Καμίνη και Γ. Σγουρού. Σε αντίθετη περίπτωση, στην οποία θα εκλεγεί τελικά η Ρένα Δούρου και ο Γ. Σακελλαρίδης, τότε ανατρέπεται συνολικά η εικόνα του εκλογικού αποτελέσματος σύμφωνα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Σε συνδυασμό και με μία διαφορά 4 μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ στις ευρωεκλογές θα δημιουργούσε άλλοθι για να μιλήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για απονομιμοποίηση της κυβέρνησης το βράδυ των εκλογών, προκαλώντας ντόμινο πολιτικών εξελίξεων. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook