ΠΑΣΟΚ: Κινήσεις με φόντο την κάλπη και την επόμενη μέρα

Στήριξη από τον Γιώργο Παπανδρέου μέσω e mail ανακοινώνει ο Ευ. Βενιζέλος και στέλνει μηνύματα μέσω Guardian. Σιωπή μέχρι στιγμής από τον πρώην πρωθυπουργό.

pasok-kiniseis-me-fonto-tin-kalpi-kai-tin-epomeni-mera
|
SHARE THIS
0
SHARES

Η απουσία του Γιώργου Παπανδρέου από την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Ελιάς την περασμένη Τετάρτη καλύφθηκε με περίτεχνο τρόπο από το ΠΑΣΟΚ αφού από την Χαριλάου Τρικούπη διέρρευσε ότι ο πρώην πρωθυπουργός είχε ενημερωθεί με τον πλέον επίσημο τρόπο και γνωστοποίησε ότι δεν θα πήγαινε στην εκδήλωση αλλά θα πραγματοποιούσε μία δήλωση στήριξης της προσπάθειας του κόμματος για τις ευρωεκλογές.

Η Χαριλάου Τρικούπη επιδιώκει να δώσει προς τα έξω την εικόνα ότι το ΠΑΣΟΚ κατέρχεται ενωμένο στις ευρωεκλογές μετά τις εσωκομματικές τριβές 

Μόλις σήμερα σε συνέντευξή του στο MEGA ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε ότι ο Γ. Παπανδρέου του έστειλε e mail που επιβεβαιώνει τις προθέσεις του πρώην πρωθυπουργού. Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να αναζητά εναγωνίως την στήριξη του Γιώργου Παπανδρέου λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες των ευρωεκλογών ενώ την ίδια στιγμή ο πρώην πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του τηρούν σιγήν ιχθύος.

Η Χαριλάου Τρικούπη επιδιώκει να δώσει προς τα έξω την εικόνα ότι το ΠΑΣΟΚ κατέρχεται ενωμένο στις ευρωεκλογές μετά τις εσωκομματικές τριβές των τελευταίων μηνών με την καταψήφιση από τον Γιώργο Παπανδρέου του άρθρου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την ομιλία του στην παρουσίαση του βιβλίου της υποψήφιας ευρωβουλευτού της ΔΗΜΑΡ Μαριλένας Κοππά αλλά και των δημοσιευμάτων για τις Κάννες. Σε μία κίνηση τακτικής ο Ευάγγελος Βενιζέλος προσπάθησε να προκαταλάβει τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, ανακοινώνοντας ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα δηλώσει την στήριξή του στην Ελιά.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι με την κίνηση αυτή ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα βγει διπλά κερδισμένος. Εάν ο Γιώργος Παπανδρέου κάνει μία δήλωση υπερ του κόμματος τότε θα ενισχυθεί η εικόνα της ενότητα στο ΠΑΣΟΚ και θα στείλει μήνυμα επιστροφής στους ψηφοφόρους του κόμματος που θέλουν να αντιδράσουν ψηφίζοντας Ποτάμι, ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμα και ΔΗΜΑΡ.

Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει η εικόνα ότι περιφερειακά στελέχη που υποστηρίζουν τον Γιώργο Παπανδρέου δίνουν γραμμή για την Μαριλενα Κοππά ενώ πρώην αντιπεριφερειάρχες του Γιάννη Σγουρού που είχαν οριστεί επί αρχηγίας του Γιώργου Παπανδρέου. όπως η Χρ. Κίσκιρα μετατοπίστηκαν στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ και της Ρένας Δούρου.

Στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι μία φιλική δήλωση του πρώην πρωθυπουργού προς το κόμμα θα περιορίσει την διαρροή ψηφοφόρων την τελευταία στιγμή. Εάν στην αντίθετη περίπτωση ο Γ. Παπανδρέου δεν μιλήσει τότε με όποιο αποτέλεσμα για την Ελιά την επόμενη μέρα, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ενδέχεται να καταλογίσει ευθύνες στον πρώην πρωθυπουργό για την στάση του.

Η πλευρά Παπανδρέου

Πιθανολογείται  ότι θα προβεί σε δήλωση κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας, από την οποία όμως θα απουσιάζει η λέξη ΕΛΙΑ.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Παπανδρέου και οι συνεργάτες του τηρούν σιγήν ιχθύος για το θέμα. Οπως σημειώνουν στο The TOC παλαιά στελέχη του Κινήματος με ιστορικού δεσμούς με την οικογένεια Παπανδρέου, ο πρώην πρωθυπουργός δεν πρόκειται να ρίξει λάδι στην φωτιά λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για την ευρωβουλή. Πιθανολογούν ότι θα προβεί σε μία δήλωση κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας, από την οποία όμως θα απουσιάζει η λέξη ΕΛΙΑ.

Η επιλογή του Ευάγγελου Βενιζέλου να μιλήσει τώρα για τις Κάννες στην Guardian και να καταθέσει την δική του εκδοχή για τα γεγονότα γίνεται σε μία χρονική περίοδο όπου δύσκολα θα μπορούσε να λάβει άμεση απάντηση από τον Γιώργο Παπανδρέου. Όπως εκτιμούν στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο να επιλέξει κανείς, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, την μετωπική σύγκρουση με την ηγεσία του κόμματος.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο Γιώργος Παπανδρέου έχει ενημερώσει τους συνεργάτες του για τις προθέσεις του αν και όπως αναφέρουν στελέχη του κόμματος που τον γνωρίζουν καλά, δεν είναι εύκολο να προβλεφθούν οι κινήσεις του Γιώργου. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook