Πάσχα: Τι μέτρα ισχύουν για τη Μεγάλη Εβδομάδα - Μετακινήσεις, ωράριο, λιανεμπόριο, sms και self test

Με νέα μέτρα σε ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας, καταστήματα και μετακινήσεις ξεκινά η Μεγάλη Εβδομάδα του Πάσχα.

κοσμος

Στην σύσκεψη που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί της Μ. Δευτέρας με τους λοιμωξιολόγους, την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον ΕΟΔΥ θα συζητηθεί η πορεία της πανδημίας που δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης με τον βαθμό θετικότητας να έχει υποχωρήσει κάτω από το 4% που είναι το όριο συναγερμού.

Ωστόσο, οι εικόνες που καταγράφηκαν στους εμπορικούς δρόμους το Σαββατοκύριακο ανησυχούν τους ειδικούς καθώς η κατάσταση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί όλες τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και είναι πολύ πιθανό να αυξήσει την κινητικότητα και τη διασπορά της νόσου. Το ίδιο θα συμβεί, όπως σημειώνουν, αν δεν τηρηθούν τα μέτρα στις εκκλησίες που ξεκίνησαν οι ακολουθίες ενόψει του Πάσχα.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως η αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ο έλεγχος μέσω των self – test αλλά και οι καλές καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν αυτό το διάστημα θα περιορίσουν την μετάδοση της νόσου, αλλά παράλληλα τονίζουν πως δεν υπάρχουν περιθώρια χαλάρωσης και εφησυχασμού.

Ο πρωθυπουργός κατά την εισήγηση του στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί μέσω τηλεδιάσκεψης, αναμένεται να αναφερθεί μεταξύ άλλων στην πορεία της πανδημίας, στην προσοχή που απαιτείται να υπάρξει αυτές τις ημέρες και θα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην επόμενη μέρα, δίνοντας έμφαση στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Πρώτη των self – test στο δημόσιο

Μικρές ουρές πραγματοποιήθηκαν χθες έξω από τα φαρμακεία προκειμένου οι δημόσιοι υπάλληλοι να προμηθευτούν το self - test το οποίο είναι υποχρεωτικό για να μπορέσουν να προσέλθουν σήμερα στην εργασία τους. Ο διαγνωστικός έλεγχος διενεργείται υποχρεωτικά μία φορά την εβδομάδα πριν από την προσέλευση των εργαζομένων στον τόπο εργασίας τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τo self – test είναι υποχρεωτικά για το προσωπικό των δημοσίων υπηρεσιών, των νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου. Σε όσους εργάζονται στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και στους δικαστικούς υπαλλήλους. Επίσης στο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στην Ελληνική Αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα και στους εργαζόμενους στο Λιμενικό Σώμα και την Ελληνική Ακτοφυλακή.

Στις 22:00 η απαγόρευση της κυκλοφορίας

Κατά μία ώρα μειώνεται από σήμερα η απαγόρευση της κυκλοφορίας, καθώς κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και την ημέρα του Πάσχα θα ισχύει από τις 10 το βράδυ αντί για τις 9 που ήταν μέχρι χθες. Από την Δευτέρα 3 Μαΐου που θα ανοίξουν οι εξωτερικοί χώροι της εστίασης η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ξεκινάει από 11 το βράδυ και θα ολοκληρώνεται στις 5 το πρωί. Οι μετακινήσεις – όπως είναι ήδη γνωστό - επιτρέπονται μόνο εντός περιφέρειας καθώς τα υπερτοπικά ταξίδια απαγορεύονται.

Πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησιές

Ιδιαιτέρως αυστηρά θα είναι τα υγειονομικά πρωτόκολλα στις εκκλησίες, καθώς όσοι θα βρίσκονται στον εξωτερικό χώρο των ναών θα πρέπει να φορούν διπλή μάσκα και να υπάρχει απόσταση 10 τ.μ. μεταξύ των ατόμων. Εντός των εκκλησιών επιτρέπεται 1 άτομο ανά 25 τ.μ. ενώ για τους ιερείς τους ψάλτες και το προσωπικό είναι η υποχρεωτική η διενέργεια self – test.

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Την Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο πέριξ των ναών και δεν θα υπάρχει πομπή των πιστών ενώ το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός των εκκλησιών και πάντα με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων, όπως τήρηση αποστάσεων και την υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας.

Οι ακολουθίες μέχρι την Μ. Τετάρτη θα ξεκινούν στις 6:30 το απόγευμα, την Μ. Πέμπτη στις 5:30 και την Μ. Παρασκευή στις 6:00. Για πρώτη φορά και λόγω της πανδημίας όπως συζητήθηκε μεταξύ κυβέρνησης και Αρχιεπισκοπής και με την σύμφωνη γνώμη των λοιμωξιολόγων η τελετή την Ανάστασης θα γίνει στις 9 το βράδυ και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι της 10 που θα ξεκινήσει και η απαγόρευση της κυκλοφορίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ωράριο των καταστημάτων τη Μεγάλη Εβδομάδα

Την ίδια ώρα, σε ισχύ βρίσκεται το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων για την περίοδο του Πάσχα.

Το προτεινόμενο πασχαλινό ωράριο λειτουργίας:

Μ. Δευτέρα 26 Απριλίου 09.00 – 20.30
Μ. Τρίτη 27 Απριλίου 09.00 – 20.30
Μ. Τετάρτη 28 Απριλίου 09.00 – 20.30
Μ. Πέμπτη 29 Απριλίου 09.00 – 20.30
Μ. Παρασκευή 30 Απριλίου 13.00 – 19.00
Μ. Σάββατο 1 Μαΐου 09.00 – 15.00
Κυριακή του Πάσχα 2 Μαΐου Κλειστά
Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου Κλειστά
Τρίτη 4 Μαΐου 2021 Κλειστά

Διαπεριφερειακές μετακινήσεις

Τέλος σε ισχύ βρίσκεται έως τις 10 Μαΐου η απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας. Στην περίπτωση της Αττικής, η μετακίνηση δεν επιτρέπεται εκτός των ορίων της Περιφέρειας και από ή προς την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων.

Η μετακίνηση μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων επιτρέπεται στις εξής περιπτώσεις και μόνο:

Μετακίνηση από και προς την εργασία, με τον τρόπο που προβλεπόταν. Σημειώνεται ότι τα προσκομιζόμενα έγγραφα προς πιστοποίηση της μετακίνησης για λόγους εργασίας, προσδιορίζουν τον χρόνο έναρξης και λήξης της μετακίνησης και διασταυρώνονται από τις αρχές ελέγχου με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου αλλά και στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη. Όσον αφορά τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, σημειώνεται ότι στην υπεύθυνη δήλωση ή βεβαίωση, πρέπει να αναφέρεται συγκεκριμένα ο λόγος της μετακίνησης (π.χ. προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία), ενώ ο συνολικός χρόνος της μετακίνησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες.

Μετακίνηση για λόγους υγείας αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας, η οποία σε περίπτωση ελέγχου πρέπει να πιστοποιείται από σχετικό έγγραφο της ίδιας της δομής.

Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας

Μετάβαση σε κηδεία. Στην περίπτωση αυτή ο μετακινούμενος σε περίπτωση ελέγχου καλείται να επιδείξει - πέρα της σχετικής βεβαίωσης ή SMS με κωδικό 5 - τα ακόλουθα δύο έγγραφα: α) ληξιαρχική πράξη θανάτου και, β) άδεια ταφής.

Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων. Σε αυτή την περίπτωση, ο μετακινούμενος γονέας υποχρεούται σε περίπτωση ελέγχου να επιδεικνύει α) αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, σε περίπτωση διαζυγίου ή β) υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, σε περίπτωση διάστασης, καθώς και στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου.

Οι κυρώσεις

1. Στα πρόσωπα που παραβιάζουν τον περιορισμό κυκλοφορίας του άρθρου 1, επιβάλλεται, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ.

2. Ειδικώς στην περίπτωση που οποιοδήποτε πρόσωπο προβεί σε δήλωση ψευδών ή πλαστών στοιχείων ή σε έκδοση ψευδούς βεβαίωσης, επιβάλλεται με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο ύψους πεντακοσίων (500) ευρώ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ 16 Ιουν 2021 | 07:58

Κίνα: Το βίντεο με τις νυχτερίδες στο εργαστήριο της Γουχάν, που πυροδότησε νέες θεωρίες για την προέλευση του κορονοϊού

Τι συνέβη στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν; Οι μελέτες με ζωντανές νυχτερίδες και τα σενάρια για τη "γέννηση" του κορονοϊού.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 16 Ιουν 2021 | 07:24

Αναστάτωση με το AstraZeneca: Μαζικά αιτήματα να γίνει με άλλο εμβόλιο η δεύτερη δόση - Τι λένε οι ειδικοί

Επί του παρόντος, 470.000 πολίτες έχουν κάνει την πρώτη δόση του AstraZeneca και υπολείπεται να κάνουν τη δεύτερη.

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ. 16 Ιουν 2021 | 07:03

Παναγιωτόπουλος: To AstraZeneca έσωσε ζωές- Γιατί παύει να χορηγείται στους κάτω των 60

Στην απόφαση των ειδικών να σταματήσει να χορηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca σε ηλικίες κάτω των 60, αναφέρθηκε ο καθηγητής Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος.

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ 16 Ιουν 2021 | 06:32

Εμβολιασμοί: Ανοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 18 - 24

Ανοιξε η πλατφόρμα για να μπορεί να κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό και η τελευταία ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών, με τα εμβόλια Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson.

ΤΙ ΕΔΕΙΞΕ ΜΕΛΕΤΗ 15 Ιουν 2021 | 23:25

Κορονοϊός: Προβλήματα υγείας παρουσιάζει ένας στους 4 που νόσησε στις ΗΠΑ

Πόνος, δύσπνοια, κόπωση, δυσφορία είναι μερικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι νόσησαν από κορονοϊό

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ 15 Ιουν 2021 | 20:58

Κορονοϊός - Open: Έρευνα για περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας μετά από εμβολιασμό με Pfizer και Moderna

Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας, μετά από εμβόλια mRNA κατά του κορονοϊού.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ 15 Ιουν 2021 | 20:05

Κορονοϊός - Αποκάλυψη Sky News: Σάλος για βίντεο με νυχτερίδες σε κλουβιά στο εργαστήριο της Ουχάν

Πρόσφατα βίντεο δείχνουν ότι το Ινστιτούτο ιολογίας του Ουχάν μελέτησε ζωντανές νυχτερίδες στο εργαστήριό του.

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 15 Ιουν 2021 | 18:29

Κορονοϊός - Λύματα: Εξαφανίστηκε ο ιός στην Πάτρα - Πτώση 47% στην Αττική και 27% στη Θεσσαλονίκη

Πτωτική τάση της διασποράς του κορονοϊού δείχνουν τα λύματα στις έξι από τις έντεκα πόλεις που ελέγχθησαν. Αύξηση σε Λάρισα και Βόλο.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Η ΝΟΣΟΚΟΜΑ 15 Ιουν 2021 | 18:10

Περσεβάλ Γκετ: 12χρονος Γάλλος έγινε ένας από τους νεαρότερους πολίτες στην Ευρώπη που εμβολιάζεται

Με ειδικές βελόνες για παιδιά, η Γαλλία άρχισε τον εμβολιασμό των 12χρονων - "Το ήθελα να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα", δήλωσε η μητέρα του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 15 Ιουν 2021 | 17:49

Σημαντική εξέλιξη από νέα έρευνα του Yale - Το κοινό κρυολόγημα "φρενάρει" τον κορονοϊό ενεργοποιώντας ιντεφερόνες

Η έκθεση στον ρινοϊό, τη συνηθέστερη αιτία του κοινού κρυολογήματος, μπορεί να προστατεύσει έναντι της λοίμωξης από τον κορονοϊό, σύμφωνα με νέα έρευνα του Yale

Η ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ 15 Ιουν 2021 | 17:47

Κορονοϊός: 397 νέα κρούσματα στην Αττική - 68 στη Θεσσαλονίκη - Ο χάρτης της διασποράς

Στην Αττική καταγράφονται για ακόμα ένα 24ωρο τα περισσότερα νέα κρούσματα κορονοϊού

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΔΥ 15 Ιουν 2021 | 17:38

Κορονοϊός: 835 νέα κρούσματα σήμερα - 22 θάνατοι και 343 διασωληνωμένοι

Συνολικά 12.465 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην χώρα από τον κορονοϊό. Στο 1,6% ο δείκτης θετικότητας με 50.580 τεστ.

ΚΑΘΕ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΧΕΙ ΚΟΣΤΟΣ 15 Ιουν 2021 | 17:26

Η καθηγήτρια Βάσω Κιντή υπερασπίζεται την απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμών για το εμβόλιο της AstraZeneca

Με κείμενό της που ανάρτησε στο facebook η καθηγήτρια Βάσω Κιντή απαντά στις κατηγορίες για ξεστοκάρισμα