X

Παχυσαρκία ενηλίκων: 36.360 δικαιούχοι του "Προλαμβάνω" - Η φαρμακευτική αγωγή

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη και ο Άδωνις Γεωργιάδης τοποθετήθηκαν για την παχυσαρκία ενηλίκων και τη νεφρική δυσλειτουργία

Γράφει: Βικυ Κουρλιμπινη

Περισσότεροι από 5,2 εκατομμύρια πολίτες έχουν κάνει χρήση προληπτικών εξετάσεων μέσω του προγράμματος "Προλαμβάνω", ενώ 178 χιλιάδες περιπτώσεις νοσημάτων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα (καρκίνος του μαστού, του παχέος εντέρου, καρδιαγγειακά) έχουν εντοπιστεί έγκαιρα, όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας, με αντικείμενο την πορεία και τα αποτελέσματα των προγραμμάτων για την παχυσαρκία ενηλίκων και τη νεφρική δυσλειτουργία.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, έκανε λόγο για μια συστηματική προσπάθεια αλλαγής κουλτούρας στη δημόσια υγεία, με έμφαση στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση, σημειώνοντας ότι το "Προλαμβάνω" αποτελεί κεντρικό άξονα αυτής της στρατηγικής.

Η φαρμακευτική αγωγή για την παχυσαρκία χρειάζεται παράλληλη διατροφική συμβουλευτική

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο πρόγραμμα για την παχυσαρκία ενηλίκων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, 36.000 πολίτες ηλικίας 30 έως 70 ετών είναι δικαιούχοι, έχοντας ήδη υποβληθεί σε εξετάσεις για τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Η κ. Αγαπηδάκη τόνισε ότι η φαρμακευτική αγωγή για την παχυσαρκία δεν μπορεί να συνεχίζεται χωρίς παράλληλη διατροφική συμβουλευτική, επισημαίνοντας τη σημασία της ολιστικής προσέγγισης.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό χαρακτηρίστηκε το γεγονός ότι περίπου το 10% των δικαιούχων εμφανίζει δείκτη μάζας σώματος άνω του 50, κατάσταση που αντιστοιχεί σε σοβαρή παχυσαρκία με χαρακτηριστικά αναπηρίας και σοβαρούς περιορισμούς στη μετακίνηση. Πρόκειται για περίπου 3.500 άτομα, τα οποία θα εξυπηρετούνται μέσω κατ’ οίκον επισκέψεων από κινητές μονάδες υγείας και παροχή κατ’ οίκον ιατρικής φροντίδας. Σημειώθηκε επίσης ότι περίπου οι μισοί από τους δικαιούχους του προγράμματος παχυσαρκίας βρίσκονται στην Αττική.

1.590.000 παραπεμπτικά για εξετάσεις νεφρικής λειτουργίας

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα για τη νεφρική δυσλειτουργία, απευθύνεται σε άτομα που έχουν διαγνωστεί με υπέρταση ή διαβήτη και διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης νεφρικών προβλημάτων. Όπως αναφέρθηκε, ήδη εντοπίζονται ακόμη και πρώιμες ενδείξεις νεφρικής βλάβης. Έχουν εκδοθεί 1.590.000 παραπεμπτικά για εξετάσεις νεφρικής λειτουργίας, ενώ στο πρόγραμμα εντάσσονται και επιπλέον 250.000 πολίτες που συμπληρώνουν εντός του έτους το 30ό έτος της ηλικίας τους.

Η κ. Αγαπηδάκη υπογράμμισε ότι βασικός στόχος είναι η πρόληψη της εξέλιξης της νόσου, ώστε να μη φτάνουν οι ασθενείς στο στάδιο της αιμοκάθαρσης. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα θετικά αποτελέσματα του προγράμματος για την παιδική παχυσαρκία, σημειώνοντας ότι σε περισσότερα από 1.000 περιστατικά, 8 στα 10 παιδιά παρουσίασαν βελτίωση στον δείκτη μάζας σώματος. Όπως δήλωσε, η πρόθεση του Υπουργείου είναι το πρόγραμμα για την παχυσαρκία να συνεχιστεί και μετά τη λήξη της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, με στόχο η χώρα να καταγράφει υψηλές επιδόσεις στους δείκτες υγείας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης επεσήμανε ότι η νεφρική δυσλειτουργία, όταν διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο, μπορεί να παρουσιάσει σημαντική καθυστέρηση στην εξέλιξή της. Τη χαρακτήρισε "ύπουλο εχθρό", καθώς συχνά εξελίσσεται χωρίς εμφανή συμπτώματα. Όπως ανέφερε, η φιλοσοφία της δημόσιας υγείας αλλάζει, με το κράτος να πηγαίνει πλέον προς τους πολίτες, αντί να αναγκάζονται οι πολίτες να αναζητούν τις υπηρεσίες.

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η διανομή φαρμάκων υψηλού κόστους από τα ιδιωτικά φαρμακεία, στο πλαίσιο της προσπάθειας να περιοριστεί η ταλαιπωρία των ασθενών. Όπως τόνισε, στόχος του υπουργείου Υγείας είναι ο τομέας της δημόσιας υγείας να πάψει να ταυτίζεται με τη γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία των πολιτών.

Διαβάστε Επίσης