Πελώνη: "Δεν είπε κανείς ότι βγαίνουμε από το lockdown - Χρειάζονται και ανάσες ελευθερίας"

"Υπάρχει μερική συμμόρφωση στα μέτρα, θα πρέπει να βρεθούν μέτρα για να γίνει διαχειρίσιμη η κόπωση" τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Για το πώς μπορεί να εξετάζεται το ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων όταν τα κρούσματα βρίσκονται σε ύψος ρεκόρ και πολύ ψηλότερα από την αρχή του lockdown, μίλησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη μιλώντας στην εκπομπή του Action 24 "Evening Report".

"Κατ' αρχάς δεν είπε κανείς ότι βγαίνουμε απ' το lockdown. Υπάρχει μία παρανόηση τις τελευταίες μέρες. Παρουσιάζεται ένας οδικός χάρτης για το ποιες είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης σε δραστηριότητες ελεγχόμενες όταν και εφόσον τα δεδομένα επιτρέψουν να υπάρξει κάποια ελεγχόμενη και σταδιακή επανεκκίνηση, σε φάσεις. Δεν είπε κανείς ότι βγαίνουμε", σχολίασε.

"Δεν παραγνωρίζει κανείς την έξαρση αυτή που αποτυπώθηκε σήμερα, ωστόσο την ίδια ώρα δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι υπάρχει μερική συμμόρφωση στα μέτρα, άρα θα πρέπει να βρεθούν μέτρα για να μπορέσει να γίνει διαχειρίσιμη η κόπωση των πολιτών που είναι έκδηλη σε όλα τα επίπεδα". Τόνισε ότι θα αναζητηθεί μία χρυσή τομή εφόσον το επιτρέψουν τα δεδομένα και βέβαια και η Επιτροπή που είναι αυτή που τα αξιολογεί καθημερινά και κάνει παρεμβάσεις όπου χρειαστεί.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος στο σημείο αυτό υπογράμμισε ακόμη πως κρούσματα βλέπουμε και σε άλλες χώρες, και στο Ισραήλ που έχει προχωρήσει πολύ στον εμβολιασμό, αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος δείκτης που πρέπει να κοιτάμε. "Κρούσματα υπάρχουν και θα υπάρχουν. Παράλληλα είναι οι διασωληνωμένοι, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι πιέσεις στο Σύστημα Υγείας. Αυτοί οι δείκτες είναι πιο σημαντικοί", είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Το ΕΣΥ άντεξε, αντέχει και θα αντέξει", τόνισε στη συνέχεια η κ. Πελώνη αναγνωρίζοντας ότι προφανώς δέχεται πολύ ισχυρές πιέσεις αλλά και θεωρώντας θετικό πως δεν ακούστηκαν πύρινοι λόγοι από τους αρμόδιους. "Ελπίζω όλοι να αντιληφθούν την πραγματικότητα και αυτό που λέμε από τότε που τέθηκε σε εφαρμογή το έκτακτο σχέδιο ενίσχυσης του ΕΣΥ ότι ολόκληρο το Σύστημα είναι ενιαίο και όλη η χώρα είναι μια ενιαία υγειονομική περιφέρεια".

"Νέος πυλώνας στρατηγικής τα self test"

"Η Επιτροπή εισηγείται και η κυβέρνηση προφανώς αποφασίζει λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών και όλες τις παραμέτρους, δημόσιας υγείας που είναι το πρωτεύον, κοινωνικές, οικονομικές και άλλες. Παρουσιάστηκε στην Επιτροπή ένα πλαίσιο με βάση και τα self test αυτό το νέο εργαλείο που έχουμε πει ότι θα προστεθεί στη στρατηγική μας για τη διαχείριση της πανδημίας συν όλα τα άλλα εργαλεία ως ένας νέος πυλώνας.

Είναι κάτι που το είχε ζητήσει η Επιτροπή που έβαλε και τις προδιαγραφές. Με βάση και αυτό το συμπληρωματικό εργαλείο λοιπόν παρουσιάστηκε ένα μενού επιλογών για το πώς θα μπορούσαν εφόσον το επιτρέψουν τα δεδομένα να ξεκινήσουν κάποιες ελεγχόμενες δραστηριότητες χωρίς επιδημιολογική επιβάρυνση και με πολύ μεγάλη ασφάλεια", ανέφερε η κ. Πελώνη.

Υπογράμμισε πάντως αναφορικά με τα self test ότι πρόκειται για ένα συμπληρωματικό εργαλείο και σε καμία περίπτωση δεν θα αντικαταστήσει τους τυχαίους και στοχειοποιημένους ελέγχους ούτε βέβαια τον βασικό πυλώνα της κυβερνητικής στρατηγικής που είναι ο εμβολιασμός. Σύντομα, όπως είπε, θα ανακοινωθεί το πλαίσιο εφαρμογής τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Οι επιστήμονες θα μας πουν τι μπορούμε να αντέξουμε από το μενού επιλογών που έχει καταρτιστεί. Δεν υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις, υπάρχουν προτεραιότητες και σε αυτή τη φάση, είναι το λιανεμπόριο και τα λύκεια. Δεν εννοούμε βέβαια ότι αυτά θα γίνουν αυτόματα και μέσα σε μια μέρα. Θυμίζω ότι υπάρχει η συνεδρίαση της Επιτροπής αύριο και θεωρώ ότι χρειάζονται και κάποιες ανάσες ελευθερίας με μια νέα συμφωνία με τους πολίτες", πρόσθεσε.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος επανέλαβε πως αναγνωρίζεται ότι υπάρχει κόπωση αλλά και πως ανοίγει ο καιρός κι αυτό ίσως διευκολύνει τα πράγματα για κάποιους ανοιχτούς χώρους. Διευκρίνισε ωστόσο πως σε όποιο βαθμό επιτραπεί να αλλάξουν κάποια δεδομένα όπως για παράδειγμα ενδεχομένως η διαδημοτική μετακίνηση, δεν θα γίνουν σε καμία περίπτωση ανεκτά φαινόμενα συγχρωτισμού και συνωστισμού σε μικρές πλατείες και αλλού. Αν ανοίξουν κάποιες βαλβίδες αποσυμπίεσης, όπως είπε, δεν θα γίνουν ανεκτά τέτοια φαινόμενα.

Σε ερώτηση αναφορικά με το μορατόριουμ με την αξιωματική αντιπολίτευση, η κ. Πελώνη απάντησε ότι δεν είδε μορατόριουμ και η σημερινή τοποθέτηση του κ. Τσίπρα στη Βουλή δεν παραπέμπει σε διάθεση συνεννόησης αλλά σε πόλωση και διχασμό.

"Καλό είναι να κοιτάμε και γύρω μας..."

Αριστοτελία Πελώνη

Η εξέλιξη της πανδημίας δεν είναι ένα γραμμικό φαινόμενο και δεν υπάρχει εγχειρίδιο χρήσης για τη διαχείριση αυτής της πρωτόγνωρης κρίσης που ζει ολόκληρος ο πλανήτης, είπε επίσης η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Ανέφερε μάλιστα την περίπτωση της Γερμανίας και τη "συγγνώμη" της Γερμανίδας καγκελαρίου και επανέλαβε πως δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις αλλά "αυτό που υπάρχει και πρέπει να κρατήσουμε είναι να σκεφτούμε πού ήμασταν πέρυσι τέτοιον καιρό, πού είμαστε σήμερα και το λέω αυτό γιατί είμαστε πλέον πιο ώριμοι, γνωρίζουμε περισσότερα και δεν πρέπει να χάνουμε τη μεγάλη εικόνα.

Έχουμε πλέον αυτό το δώρο του εμβολίου που όσο προχωράμε χτίζεται το τείχος ανοσίας που θα μας βοηθήσει σε άρση περιοριστικών μέτρων και να βρούμε μια άλλη κανονικότητα".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κλείνοντας η κ. Πελώνη τόνισε ότι η στόχευση είναι ό,τι γίνει και εφόσον γίνει, να γίνει ελεγχόμενα, σταδιακά, με απόλυτη ασφάλεια ακριβώς για να μην ξαναχρειαστεί να υπάρξει πισωγύρισμα. "Αυτό δεν είναι ένα ελληνικό φαινόμενο και καλό είναι να κοιτάμε και γύρω μας, τι συμβαίνει και στον υπόλοιπο κόσμο" πρόσθεσε, κάτι που όπως είπε απαντά και στην κριτική της αντιπολίτευσης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 21 Απρ 2021 | 19:09

Κορονοϊός: Με AstraZeneca ο εμβολιασμός των ηλικιών 30-39 - Έως 12 άτομα στο πασχαλινό τραπέζι

Διπλή μάσκα για τους πιστούς στους ναούς, από τις 22:00 η απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα, από τις 21:00 την Κυριακή του Πάσχα και από τις 23:00 τη Δευτέρα

ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ 21 Απρ 2021 | 18:38

Χρ. Σταϊκούρας: Επιπλέον 200 εκατ. στους ιδιοκτήτες για τα επαγγελματικά μισθώματα

Σήμερα καταβάλλονται άλλα 200 εκατ. ευρώ προς τους ιδιοκτήτες, για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2021

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΔΥ 21 Απρ 2021 | 18:30

Κορονοϊός: 1.418 νέα κρούσματα στην Αττική - 422 στο κέντρο της Αθήνας και 442 στη Θεσσαλονίκη - Τριψήφιος αριθμός στη Λάρισα

Αναλυτικά ο χάρτης της διασποράς του κορονοϊού στην χώρα - Για δεύτερη μέρα, πάνω από εκατό τα κρούσματα στη Λάρισα.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 21 Απρ 2021 | 18:19

Κορονοϊός: 3.015 νέα κρούσματα σήμερα - 86 θάνατοι και 831 διασωληνωμένοι

Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα παρουσιάζει μια ήπια πτωτική σταθεροποιητική τάση με τον δείκτη θετικότητας να υποχωρεί - 3.015 νέα κρούσματα σε 61.323 τεστ

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 21 Απρ 2021 | 17:59

Μητσοτάκης: Τη Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους άνω των 30 - Στις 3 Μαΐου επαναλειτουργεί η εστίαση

Στις 10 Μαΐου ανοίγουν και πάλι γυμνάσια και δημοτικά σχολεία - Το Σάββατο 15 Μαΐου ανοίγει ο Τουρισμός - Η κυκλοφορία διευρύνεται έως τις 11 το βράδυ από τις 3 Μαΐου - Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 21 Απρ 2021 | 17:39

Κορονοϊός: 2.600.998 εμβολιασμοί συνολικά στην Ελλάδα και 54.844 σε μία μόνο μέρα - Πόσοι έχουν πάρει την 2η δόση [Πίνακες]

Σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη φάση των εμβολιασμών ενάντια στον κορονοϊό, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής.

ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 21 Απρ 2021 | 16:42

Κυψέλη: Στον εισαγγελέα ο dj των κορονοπάρτι στην πλατεία Αγίου Γεωργίου

Ως ύποπτος για παραβίαση των μέτρων κατά της πανδημίας, καλείται σε εξηγήσεις ο dj στα πάρτι στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, στην Κυψέλη

21 Απρ 2021 | 16:38

Διάγγελμα Μητσοτάκη στις 6 το απόγευμα: Ανακοινώνει τα μέτρα χαλάρωσης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθυνθεί σήμερα, στις 18:00 με τηλεοπτικό μήνυμα στους πολίτες

Η ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ LOCKDOWN 21 Απρ 2021 | 16:21

Τι συμβαίνει με τον παππού και τη γιαγιά;- Γιατί οι 65+ αρνούνται να εμβολιαστούν, οι "οργισμένες" αντιδράσεις

Μεγάλος προβληματισμός αλλά και αντιδράσεις για το γεγονός ότι οι ηλικίες 65+ αρνούνται να εμβολιαστούν

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΜΑ 21 Απρ 2021 | 16:05

Κορονοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί με Johnson & Johnson - Οι πρώτες αποφάσεις χωρών της ΕΕ

Οι ευρωπαϊκές χώρες προετοιμάζονται για να ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο ενάντια στον κορονοϊό της Johnson & Johnson.

ΠΟΤΕ ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΕΣΤΙΑΣΗ 21 Απρ 2021 | 15:19
«ΕΙΜΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ» 21 Απρ 2021 | 14:39

Γαλλία: "Βομβαρδίζουν" με...εσώρουχα τον πρωθυπουργό για να διαμαρτυρηθούν για το lockdown [Εικόνες]

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Jean Castex θα παραλάβει πληθώρα...εσώρουχων αυτήν την εβδομάδα από ιδιοκτήτες μικρών καταστημάτων ρούχων σε όλη τη Γαλλία.

"ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΥΛΑΚΗ" 21 Απρ 2021 | 13:42

Συμβουλές Λινού για Πάσχα: Να μην κλειστούμε στα σπίτια μας - Να φάμε σε ταράτσες και μπαλκόνια

"Δεν βλέπω έξαρση και πιστεύω ότι με περισσότερη ελευθερία και αξιοποίηση του υπαίθριου χώρου θα καταφέρουμε να μειώσουμε τα κρούσματα", είπε η κ. Λινού.