Πεντάωρη κατάθεση Παπασταύρου για τη λίστα Λαγκάρντ

Από τις εννέα το πρωί μέχρι τις δύο το μεσημέρι εξεταζόταν από τον οικονομικό εισαγγελέα ο Σταύρος Παπασταύρου, πρώην στενός σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά.

Κατερίνα Κατή
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΗ
Πεντάωρη κατάθεση Παπασταύρου για τη λίστα Λαγκάρντ

Πεντάωρο "σφυροκόπημα" του οικονομικού εισαγγελέα στον ύποπτο για τα 5,5 εκατομμύρια της Λίστας Λαγκάρντ, Σταύρο Παπασταύρου.

Από τις εννέα το πρωί μέχρι τις δύο το μεσημέρι εξεταζόταν από τον οικονομικό εισαγγελέα ο Σταύρος Παπασταύρου, πρώην στενός σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά, ως ύποπτος (ανωμοτί κατάθεση) για δυο κακουργήματα σε σχέση με τη λίστα Λαγκάρντ.

Είχε κληθεί ενώπιον του οικονομικού εισαγγελέα, Γιάννη Δραγάτση ως ύποπτος για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος σχετικά με λογαριασμό ύψους 5,5 εκατομμυρίων ευρώ που εντοπίσθηκε από το υλικό της λίστας Λαγκάρντ.

Πρόκειται για έναν κοινό λογαριασμό τον οποίο διέθετε μαζί με τον πατέρα του, ο οποίος έχει αποβιώσει, αλλά και τη μητέρα του η οποία εκλήθη επίσης ως ύποπτη τέλεσης των ίδιων κακουργημάτων.

Ο κ. Παπασταύρου είχε κληθεί σε ανωμοτί κατάθεση τον περασμένο μήνα αλλά αντ' αυτού εμφανίσθηκε στη θέση του ο δικηγόρος του, ο οποίος ζήτησε και πήρε προθεσμία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού υποστηρίζει ότι ο λογαριασμός ανήκει σε επιχειρηματία, εξήγηση όμως που κατά την εισαγγελική εκτίμηση δεν αποδεικνύεται με βάση τα στοιχεία που επικαλείται.

Από τις νεότερες εξηγήσεις που έδωσε σήμερα ο κος Παπασταύρου που προς παρόν είναι μόνο ύποπτος τέλεσης των δύο κακουργημάτων θα κριθεί εάν η υπόθεση του θα περάσει στο επόμενο στἀδιο της άσκησης ποινικής δίωξης σε βάρος του.

Μετά την κατάθεσή του παντως ο κος Παπασταύρου αρνήθηκε να προβεί σε δηλώσεις, ενώ ο συνήγορός του Οβαδίας Ναμίας είπε ότι θα σταλεί ανακοίνωση για την υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφοριες ο κος Παπασταυρου επεμενε στον ισχυρισμό πως το ερευνώμενο ποσό στην ελβετική τράπεζα δεν είναι δικό του κεφάλαιο, αλλά ότι σχετίζεται με επιχειρηματικές δραστηριότητες του επιχειρηματία Σάμπι Μιωνή.

Οι εξηγήσεις Παπασταύρου

Σύμφωνα πάντως με πηγές από το περιβάλλον του ο κος Παπασταύρου πέραν του πολυσέλιδου υπομνήματος που προσκόμισε στον οικονομικό εισαγγελέα κατέθεσε και σειρά εγγράφων προκειμένου να αποδείξει τον βασικό ισχυρισμό του, ότι δηλαδή τα χρήματα ανήκουν στον επιχειρηματία Σάμπι Μιωνί που του τα εμπιστεύθηκε λογω στενής φιλίας με τους γονείς του. Συγκεκριμένα κατέθεσε έγγραφα , που φέρεται ότι καταδεικνύουν πως το επίμαχο χρηματικό ποσό καταλήγει στον λογαριασμό από τον Σ. Μιωνί, κάτι που κληθείς να επιβεβαιώσει παλιότερα με καταθεσή του στο ΣΔΟΕ, είχε πράξει και ο ίδιος ο επιχειρηματίας. Παράλληλα προσκομίστηκε και το σχετικό πληρεξούσιο.

«Αποδεικνύω όσα λέω για το σύνολο των χρημάτων», φέρεται να είπε ο ύποπτος στις εξηγήσεις του .

Σ. Παπασταύρου:"Σκόπιμη παραπληροφόρηση"

Το απόγευμα ο Σταυρος Παπασταύρου με γραπή δηλωση του υποστηριξε:

«Σήμερα, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, κατέθεσα στις αρμόδιες Αρχές διευκρινιστικό υπόμνημα για την υπόθεση που συνδέθηκε με το όνομά μου. Το υπόμνημα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν πλήρως τη μόνη αλήθεια: ότι δηλαδή δεν είναι δικά μου τα χρήματα του σχετικού εταιρικού τραπεζικού λογαριασμού, ούτε βεβαίως η εταιρεία. Αυτό εξάλλου προκύπτει και από την ίδια την Τράπεζα στην οποία ρητώς αναφέρομαι ως «πληρεξούσιος». Ειδικότερα υπέβαλα τόσο το μετοχολόγιο της εταιρείας όσο και τις κινήσεις των χρημάτων προς και από τον τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας, που έγιναν όλες στο εξωτερικό από τον πελάτη μου και από εταιρείες συμφερόντων του πελάτη μου και μόνον και αποδεικνύουν πέρα από κάθε αμφιβολία πως η εταιρεία και ο τραπεζικός της λογαριασμός του ανήκε, όπως εξάλλου και ο ίδιος από την πρώτη ώρα έχει Επειδή η υπόθεση έχει αποτελέσει από καιρό αντικείμενο σκόπιμης παραπληροφόρησης, παραπληροφόρηση που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, αφού κάποιοι εξακολουθούν να με εμφανίζουν ως «συνδικαιούχο» του τραπεζικού λογαριασμού, επιθυμώ να ξεκαθαρίσω ότι μετά από πολύμηνη διαδικασία ελέγχων από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, η έκθεση ελέγχου του ΣΔΟΕ δεν διαπιστώνει σε βάρος μου οιαδήποτε φορολογική παράβαση. Κλήθηκα να δώσω περαιτέρω διευκρινίσεις, τις οποίες και έδωσα σήμερα.Καλοδεχούμενος ο εξονυχιστικός έλεγχος προκειμένου να επιβεβαιωθεί η αλήθεια. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις Δικαστικές Αρχές, και στον αρμόδιο Εισαγγελικό λειτουργό. Όμως, άλλο πράγμα ο απαραίτητος έλεγχος και εντελώς διαφορετικό πράγμα η συνεχιζόμενη για πολιτικούς λόγους συκοφαντία που κάποιοι προσπαθούν να ενορχηστρώσουν σε βάρος μου και να εκμεταλλευτούν πολιτικά και μάλιστα στη διάρκεια προεκλογικής περιόδου. Διαπράττεται άθλια συκοφαντία που έχει ξεπεράσει κάθε όριο και για το λόγο αυτό οι συκοφάντες, που επιμένουν να με παρουσιάζουν ως «συνδικαιούχο», θα αντιμετωπίσουν άμεσα τη δικαιοσύνη».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ 22 Ιαν 2022 | 19:57

ΠΑΣΟΚ: Μπαράζ συναντήσεων με κοινωνικούς φορείς για την ακρίβεια και τον κατώτατο μισθό

Οι συναντήσεις κοινοβουλευτικής ομάδας & τομέων πολιτικής του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ για την ακρίβεια.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 22 Ιαν 2022 | 19:00

Γεωργιάδης: Γενναία μέτρα στήριξης στο ρεύμα θα λαμβάνουμε για όσο χρειαστεί

"Έχουμε λάβει γενναία μέτρα στήριξης στο ρεύμα και θα συνεχίζουμε να λαμβάνουμε για όσο διάστημα χρειαστεί" επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 22 Ιαν 2022 | 12:28

Δένδιας στο "Κεφάλαιο": Κανείς να μην έχει αυταπάτες ότι δεν θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Ουδείς δικαιούται να έχει αυταπάτες ως προς τη θέληση της Ελλάδας να υπερασπισθεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, τονίζει ο Ν. Δένδιας στο "Κεφάλαιο".

ΟΣΑ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΗΣ 22 Ιαν 2022 | 12:22

Συγκινεί ο Ανδρέας Τσούνης: ''Μου λείπει η Φώφη, είναι ένα θέμα που δεν μπορώ να διαχειριστώ''

Για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά μίλησε ο Ανδρέας Τσούνης.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΝΔ 22 Ιαν 2022 | 11:25

Ντόρα Μπακογιάννη: Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους - Είναι πολλά τα 47 ευρώ για PCR τεστ

"Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα, πάνω από 90%, από ανθρώπους που είναι άνω των 60. Πολλοί από αυτούς είναι με υποκείμενα νοσήματα και ανεμβολίαστοι", τόνισε η κ. Μπακογιάννη.

ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 22 Ιαν 2022 | 09:45

Ανω κάτω ο ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή από τη βάση - Πολάκης κατά Φίλη: Θα μπουν όλοι στο πραγματικό τους μπόι...

Ο Παύλος Πολάκης επιτέθηκε στο Νίκο Φίλη, υπονοώντας ότι η εκλογή από τη βάση θα αποδυναμώσει την εσωκομματική τάση "Ομπρέλα".

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ 21 Ιαν 2022 | 20:33

Κοινή Δήλωση 16 κρατών - μελών της ΕΕ για την ανάγκη προστασίας των συνόρων της Ένωσης

Η Κοινή Δήλωση 16 κρατών - μελών για την ανάγκη προστασίας των συνόρων της ΕΕ, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης που ολοκληρώθηκε στη Λιθουανία

ΕΝΤΟΝΗ ΔΙΑΦΩΝΙΑ 21 Ιαν 2022 | 19:39

"Αντάρτικο" Φίλη στην πρόταση Τσίπρα: Θα οδηγήσει σε αρχηγικό κόμμα και παράταξη "star- system"

Ο Νίκος Φίλης εξηγεί τους λόγους για τους οποίους διαφωνεί πλήρως με την πρόταση Τσίπρα για εκλογή από τη βάση.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 21 Ιαν 2022 | 18:54

Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη για τα "απάτητα βουνά": Σε καθεστώς αυξημένης περιβαλλοντικής θωράκισης έξι παρθένα βουνά

Υπουργική απόφαση απαγορεύει ουσιαστικά κάθε παρέμβαση η οποία θα αλλοιώνει τον χαρακτήρα 6 παρθένων βουνών στη χώρα - Η τοποθέτηση Μητσοτάκη.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ 21 Ιαν 2022 | 16:22

Die Welt για Rafale: "Η Ελλάδα εξοπλίζεται - Γαλλικά μαχητικά κατά του Ερντογάν"

"Γαλλικά μαχητικά κατά του Ερντογάν" είναι ο τίτλος σε άρθρο της Die Welt με αφορμή την άφιξη των πρώτων γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale στην Ελλάδα.

21 Ιαν 2022 | 13:07

ΝΔ για τη λειτουργία των σχολείων: "Άλλο ένα fake news του ΣΥΡΙΖΑ καταρρίπτεται"

Καυστικός έναντι του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Τασος Γαϊτάνης, αναφορικά με τη λειτουργία των σχολείων

"ΒΡΑΖΕΙ" ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 21 Ιαν 2022 | 11:48

Τσίπρας στηρίζει Πολάκη: "Δεν κάνει ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ" - Καταψηφίζει και την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ

"Γιατί επιμένετε; Όχι, δεν θεωρώ ότι ο κ. Πολάκης κάνει ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ", ήταν η φανερά ενοχλημένη απάντηση που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΠΡΩΗΝ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 21 Ιαν 2022 | 08:09

Ηχηρή επανεμφάνιση Γαβριήλ Σακελλαρίδη ως επικεφαλής αριστερού think tank - Η πρώτη παρουσίαση του "Eteron"

Η επανεμφάνιση Σακελλαρίδη αποκτά και πολιτικό ενδιαφέρον, την ώρα που ο δημοσκοπικά καθηλωμένος ΣΥΡΙΖΑ βυθίζεται σε νέο γύρο εσωστρέφειας.