Follow us

"Πέρασε" το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ - Παύονται οι υποδιοικητές, αναλαμβάνει ο Δεμίρης μέχρι να οριστούν νέοι

Υπερψηφίστηκε με 156 ψήφους υπέρ έναντι 142 κατά το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ, μετά από ονομαστική ψηφοφορία που είχαν ζητήσει ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Μετά από μία σκληρή αντιπαράθεση στη Βουλή, η οποία κορυφώθηκε χθες με τη "μετωπική" Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ΕΥΠ με τίτλο "Διαδικασία άρσης του απορρήτου, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών" υπερψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων του, από την Ολομέλεια με 156 ψήφους υπέρ έναντι 142 κατά, μετά από ονομαστική ψηφοφορία που είχαν ζητήσει ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης κατέθεσε σειρά νομοτεχνικών βελτιώσεων οι οποίες προβλέπουν:

- Στο άρθρο 48 προστέθηκε παράγραφος η οποία προβλέπει ότι παύει αυτοδικαίως η θητεία των υποδιοικητων της Ε.Υ.Π - και μέχρι τον διορισμό νέων, την αρμοδιότητά τους θα ασκεί ο Διοικητής της ΕΥΠ.

- Δεν θα καθορίζει ο Διοικητής της ΕΥΠ ανά εξάμηνο την λίστα των απαγορευμένων συσκευών παρακολούθησης, αλλά στην αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος θα εμπίπτει κάθε λογισμικό ή συσκευή που δύνανται να χρησιμοποιηθούν για την διάπραξη του αδικήματος του άρθρου 370Α του ΠΚ.

- Επίσης, στο άρθρο 8 του νομοσχεδίου, όπου προβλέπεται η διαδικασία παράδοσης της διάταξης άρσης του απορρήτου στους παρόχους επικοινωνίας και στην ΑΔΑΕ με ηλεκτρονικά κρυπτογραφημένο μήνυμα, προστέθηκε το χρονικό επίρρημα "αμελλητί" για να διασφαλίζεται η υποχρέωση άμεσης και κατεπείγουσας διαβίβασης και εκτέλεσης της διάταξης.

Διαβάστε Επίσης

Τσιάρας: "Θωρακίζεται η Πολιτεία"

"Επιδίωξη του νομοσχεδίου είναι να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο θεσμικό κενό που υπήρχε και αναδείχθηκε μετά την αποκάλυψη της επισύνδεσης του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη". Αυτό τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, κλείνοντας στην ολομέλεια της Βουλής, τη διήμερη συζήτηση του νομοσχεδίου.

Παράλληλα χαρακτήρισε άδικη τη κριτική της αντιπολίτευσης, ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων.

"Το νέο νομοθετικό πλαίσιο, δεν αντιμετωπίζει μόνο τα ζητήματα της άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, ή αυτών που προκύπτουν από τα σύγχρονα τεχνολογικά συστήματα για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας, αλλά ενισχύει και την προστασία του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων των πολιτών. Γι' αυτό είναι ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο που καθορίζει τον τρόπο που γίνεται η άρση του απορρήτου, ειδικά για θέματα που απασχολούν την πολιτική συζήτηση, και μέσα από μία διαφορετική ποινική νομοθεσία, δίνει τα απαραίτητα εργαλεία να αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα παράνομα μέσα παρακολούθησης", ανέφερε ο κ. Τσιάρας και πρόσθεσε:

"Δεν κατανοώ την αντίδραση των κομμάτων για τη δημιουργία εντυπώσεων. Η κριτική που γίνεται στο νομοσχέδιο είναι άδικη, κυρίως γιατί δεν έγινε αντιληπτή η φιλοσοφία του ότι έρχεται να αντιμετωπίσει όλα τα κρίσιμα ζητήματα που προέκυψαν μετά το νομοθετικό πλαίσιο του 1994. Και το ερώτημα είναι; γιατί κανείς δεν φρόντισε από τότε να το αλλάξει και να το εκσυγχρονίσει; Αν όλα αυτά συνδυαστούν με την αδυναμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα που της έχουν τεθεί, είμαι βέβαιος ότι θα διαπιστωθεί ότι επιτέλους η κυβέρνηση έρχεται να βάλει τάξη σε ένα τοπίο που όλο το προηγούμενο διάστημα δεν έγιναν απαραίτητες αλλαγές.

Περιμένω ακόμα να ακούσω από το ΣΥΡΙΖΑ γιατί υποβάθμισε την άρση του απορρήτου, μειώνοντας από δύο σε έναν τους εισαγγελικούς λειτουργούς στην ΕΥΠ, γιατί μείωσε το κακούργημα σε πλημμέλημα το αδίκημα για την παράνομη παρακολούθηση και γιατί δεν έλαβε υπόψη του τις ευρωπαϊκές οδηγίες".

"Κάποια στιγμή πρέπει να γίνει μία σοβαρή συζήτηση όχι στη λογική πυροτεχνημάτων για τη δημιουργία εντυπώσεων", υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης και συμπλήρωσε: "Το ερώτημα που εξακολουθεί να υπάρχει είναι: Θέλουμε μια ΕΥΠ που να λειτουργεί μέσα σε ένα πλαίσιο συγκεκριμένων κανόνων και όρων για την προστασία της εθνικής ασφάλειας της χώρας; Εμείς ερχόμαστε και ορίζουμε το πλαίσιο της εθνικής ασφάλειας με στενότερη έννοια από ότι την ορίζει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και για πρώτη φορά υπάρχει στενός προσδιορισμός της".

τσιαρασ

Ακόμα, ο κ. Τσιάρας μίλησε "για πολλές ανακρίβειες που ειπώθηκαν και επιχειρήθηκε σκόπιμα να διαστρεβλωθεί η αλήθεια" σε ό,τι αφορά την καταστροφή του υλικού και την ενημέρωση του θιγόμενου, ενώ τόνισε ότι εφόσον δεν προκύπτει θέμα εθνικής ασφάλειας, δίνεται η δυνατότητα ενημέρωσής του από την ΑΔΑΕ μέσα σε έξι μήνες.

"Εκσυγχρονίζεται μια πραγματικότητα που είχε μείνει στο παρελθόν. Είναι αλήθεια ότι το νομοσχέδιο καλύπτει ένα μεγάλο κενό. Το γεγονός παρακολούθησης του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ ανέδειξε αυτή την πραγματικότητα. Γι' αυτό και η κυβέρνηση θωρακίζει την ελληνική πολιτεία με μια ακόμα νομοθετική πρωτοβουλία, δίνοντας την ευκαιρία στην κοινωνία να αισθάνεται ασφάλεια. Θωρακίζουμε τα προσωπικά δεδομένα και ταυτόχρονα η ΕΥΠ καλείται πλέον να λειτουργεί μέσα από κανόνες και όρους, στα πρότυπα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και μέσα στη σύγχρονη ψηφιακή πραγματικότητα", είπε ο κ. Τσιάρας και κατέληξε: "Το νομοσχέδιο θωρακίζει την ελληνική πολιτεία, πάει την Ελλάδα βήματα μπροστά και απαντά ταυτόχρονα στα σύγχρονα θεσμικά ζητήματα. Δεν πρέπει λοιπόν να είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης. Είναι η στιγμή που ο καθένας στέκεται μπροστά στον καθρέφτη της εθνικής του ευθύνης".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΨΥΧΟΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ 08 Φεβ 2023 | 08:33

Ή ΣΥΡΙΖΑ ή φτωχός και άρρωστος

Ολοι αναρωτιούνται πάντως τι ακριβώς είχε στο μυαλό του ο Αλέξης Τσίπρας και αποφάσισε μετά την πρόταση δυσπιστίας να καλέσει τον ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρήσει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 07 Φεβ 2023 | 13:01

Τσίπρας σε Μητσοτάκη στη Βουλή: Ελάτε να πάμε αύριο το πρωί σε τηλεμαχία - Επτά χρόνια το αποφεύγετε και κρύβεστε

"Αυτά ήταν τα επιχειρήματα της μετεμφυλιακής Δεξιάς. Με αυτά θα πορευτείτε;", σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 07 Φεβ 2023 | 12:17

Μητσοτάκης στη Βουλή για τη λευκή απεργία ΣΥΡΙΖΑ: Ο λαός ψήφισε αντιπροσώπους, όχι απεργούς

"Δεν σας αρέσει η Βουλή κ. Τσίπρα και θέλετε τηλεμαχία; - Κάθε πράγμα στην ώρα του" ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή το αίτημα για debate

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 07 Φεβ 2023 | 09:28

Στη Βουλή ο Μητσοτάκης για το επίδομα των Ενόπλων Δυνάμεων και το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη - Απέχει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρέμβει στη Βουλή στις 12:00 το μεσημέρι σε υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Άμυνας.

ΕΠΑΦΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΥΝΔΕΣΕΙΣ 06 Φεβ 2023 | 12:05

Ο δημοσιογράφος Τσιλιπουνιδάκης, οι νονοί της νύχτας και η ΕΥΠ: Τι αποκαλύπτουν τα μηνύματα του δολοφονημένου Μήτσου

Από τις αποκαλύψεις της εφημερίδας Documento, προκύπτει σύνδεση του δημοσιογράφου με τους νονούς της νύχτας και τα κυκλώματα της ΕΥΠ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ 06 Φεβ 2023 | 08:42

Αναβάλλονται οι σημερινές εργασίες της Βουλής λόγω της κακοκαιρίας Barbara

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, αποφασίστηκε να αναβληθούν για αύριο οι προγραμματισμένες για σήμερα νομοθετικές εργασίες.

ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 06 Φεβ 2023 | 07:58

Ο Μητσοτάκης στη Βουλή για τα νομοσχέδια με τις παροχές - Σε "άδεια εστία" λόγω της απουσίας Τσίπρα

Την απουσία του ΣΥΡΙΖΑ από τις ψηφοφορίες κρίσιμων νομοσχεδίων που εκκρεμούν στη Βουλή θα "εκμεταλλευτεί" ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΑΠΟ ΣΚΑΙ 03 Φεβ 2023 | 22:13

Απόρρητη έκθεση: Αυτά είναι τα ακροδεξιά κόμματα και οργανώσεις στην Ελλάδα - Οι βλέψεις για Βουλή

Στην συγκεκριμένη έκθεση γίνεται αναφορά τόσο στο κόμμα της Χρυσής Αυγής όσο και σε άλλα κόμματα- ομάδες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ακροδεξιάς.

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ 03 Φεβ 2023 | 14:43

Ενδοσχολική βία και εκφοβισμός: Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που θα τεθεί σε διαβούλευση

Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια προς επεξεργασία και ψήφιση στη Βουλή.

"ΠΡΩΤΟΙ ΕΙΧΑΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕΙ ΤΗ ΧΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ" 03 Φεβ 2023 | 13:48

Κωνσταντινόπουλος: Είμαστε θετικοί με την τροπολογία για Κασιδιάρη - Εφόσον κριθεί ως συνταγματικά ορθή

Σε συνέντευξή του ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος σημειώνει πως το ΠΑΣΟΚ συμφωνεί με την τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 03 Φεβ 2023 | 13:20

Αρπάχτηκαν Αναγνωστοπούλου και Πιπιλή στη Βουλή: "Δεν θα μας τρομοκρατείτε" - "Κάτσε κάτω εσύ" [βίντεο]

H βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, παραπονέθηκε για μορφασμούς από την πλευρά της κ. Πιπιλή, κάτι που όπως είπε της αποσπά την προσοχή.

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ 03 Φεβ 2023 | 10:08

Πού διαφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ για την τροπολογία μπλόκο σε Κασιδιάρη - Η πρόταση της Κουμουνδούρου

Στην εν λόγω ψηφοφορία θα συμμετάσχει ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας διαμηνύσει ότι η απόφαση για αποχή του από τις ψηφοφορίες δεν αφορά τη ρύθμιση για Κασιδιάρη.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ 03 Φεβ 2023 | 07:37

Πώς θα αποκλειστεί η συμμετοχή Κασιδιάρη στις εκλογές: Τα σημεία "κλειδιά" της τροπολογίας

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που μπλοκάρει την κάθοδο στις εκλογές του κόμματος Κασιδιάρη.