Περίεργες ρυθμίσεις καταγγέλλουν ΠΑΣΟΚ & ΝΔ στη Βουλή

Βαριές καταγγελίες από την αντιπολίτευση για διάταξη ν.σχ που νομιμοποιεί από το παράθυρο και αναδρομικά δημόσιες συμβάσεις, αλλά και πλαστά δικαιολογητικά.

Περίεργες ρυθμίσεις καταγγέλλουν ΠΑΣΟΚ & ΝΔ στη Βουλή

Βαριές καταγγελίες στη Βουλή από την αντιπολίτευση για διατάξεις του υπό συζήτηση νομοσχεδίου που όπως ανέφεραν νομιμοποιεί από το παράθυρο και αναδρομικά δημόσιες συμβάσεις, και "ξεπλένει" πλαστά δικαιολογητικά.

Ειδικότερα ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ανέφερε ότι το άρθρο 24 του νομοσχεδίου για την «απλοποίηση διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων» το οποίο νομιμοποιεί αναδρομικά όσες δημόσιες συμβάσεις έως του ποσού των 20.000 ευρώ δεν αναρτήθηκαν στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ).

«Πείτε για πόσες και ποιες συμβάσεις πρόκειται» είπε ο βουλευτής απευθυνόμενος προς τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξη Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Προειδοποίησε τον υπουργό ότι ο προκάτοχος του Γιώργος Σταθάκης δεν θα έβαζε τέτοια διάταξη στο νομοσχέδιο και κατέληξε «Αναλάβατε εσείς την ευθύνη χωρίς να έχετε στοιχεία».

Ο ίδιος ζήτησε εξηγήσεις επειδή η κυβέρνηση καταργεί την υποχρέωση τα βυτιοφόρα καυσίμων να διαθέτουν GPS.

«Εσείς λέγατε θα πατάξετε το λαθρεμπόριο καυσίμων και τώρα φέρνετε αυτή τη διάταξη που καταργείτε την υποχρέωση για τοποθέτηση GPS στα βυτιοφόρα; Ποιον αφορά αυτό το ρουσφέτι;», τόνισε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Ο υπουργός απέσυρε το άρθρο 19 μετά την ομοβροντία των κομμάτων

Λίγη ώρα νωρίτερα ο Χρήστος Σταικούρας κατήγγειλε ότι το άρθρο 19 του νομοσχεδίου «ξεπλένει» πλαστά δικαιολογητικά τα οποία σχετίζονταν με ένταξη επενδύσεων σε αναπτυξιακά προγράμματα.

Ενώ αυστηροποιεί τις κυρώσεις για επιχειρηματίες οι οποίοι κατέθεσαν πλαστά ή ψευδή στοιχεία για την υπαγωγή επενδυτικού σχεδίου τους στον αναπτυξιακό νόμο προβλέποντας την επιστροφή του συνόλου της ενίσχυσης, εξαιρεί από τις ποινές αυτές επιχειρήσεις οι οποίες κατά την περίοδο υλοποίησης της επένδυσης καλύπτουν νόμιμα την ίδια συμμετοχή και μπορούν να τεκμηριώσουν τη δυνατότητα ολοκλήρωσης της επένδυσης, ορίζοντας ευνοϊκότερη μεταχείριση και συγκεκριμένα επιβάλλοντας είτε μερική παρακράτηση είτε μερική επιστροφή της ενίσχυσης το ύψος της οποίας δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από το 10% της εγκριθείσας ενίσχυσης.

«Είναι δυνατόν η χρήση ψευδών ή παραπλανητικών στοιχείων για την υπαγωγή στο νόμο να ανταμειφθεί από την πολιτεία αντί να πάει στον αρμόδιο εισαγγελέα;» ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας και κάλεσε τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημήτριου, να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις ως προς το ποιον ή ποιους αφορά η ρύθμιση και να την αποσύρει;

Και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, διερωτήθηκε ποιον ή ποιους ακριβώς εξυπηρετεί η εν λόγω ευνοϊκή ρύθμιση. «Είστε πρόθυμος αυτούς με τα πλαστά τιμολόγια να τους τιμωρήσετε μόνο με το 10% της ενίσχυσης; Ξέρετε ποιος είναι πίσω από αυτή τη ρύθμιση; Θα το αποδεχτείτε κύριε υπουργέ εσείς που ήρθατε πριν λίγες μέρες από τις ΗΠΑ για να κλείσετε τα μάτια σας σε αυτές τις διαδικασίες;», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Την απόσυρση της ρύθμισης αυτής ζήτησε Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι, τονίζοντας ότι: «Δεν μπορεί κάποιος που έχει βάλει παράνομα χέρι σε κρατικές ή ευρωπαϊκές ενισχύσεις καταθέτοντας πλαστά χαρτιά να τη σκαπουλάρει με τόσο χαμηλό κόστος. Ποιους αφορά; Το ζήτησαν οι Θεσμοί; Πόσες επιχειρήσεις αφορά και για τι ύψος ενισχύσεων μιλάμε ότι δόθηκαν ενώ δεν έπρεπε γιατί δόθηκαν με πλαστά στοιχεία;».

Παίρνοντας τον λόγο λίγο αργότερα ο υπουργός Οικονομίας αν και υποστήριξε πως δεν είναι φωτογραφική η διάταξη την απέσυρε.

Δεν καταργείται το υποχρεωτικό GPS στα βυτιοφόρα

Ωστόσο δεν μίλησε για το επίσης επίμαχο άρθρο 24 ενώ για το θέμα των βυτιοφόρων ισχυρίστηκε ότι απλώς επιμερίζεται το κόστος.

«Δεν καταργείται το υποχρεωτικό GPS, απλώς ρυθμίζεται θέμα του κόστους που σήμερα επιβαρύνεται μόνο ο κάτοχος του οχήματος. Ενισχύεται η συμβατική ελευθερία των μερών», ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΑΦΟΥ ΗΡΘΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ 26 Νοε 2020 | 12:34

Γεννηματά: Γιατί ήρθε ο Μητσοτάκης στη Βουλή και δεν έκατσε 14 ημέρες καραντίνα;

"Η συζήτηση προφανώς μπορούσε να εξελιχθεί χωρίς την παρουσία του Πρωθυπουργού, που είχε έρθει σε επαφή με βεβαιωμένο κρούσμα, λέει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ 25 Νοε 2020 | 23:07

Πέτσας: "Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών" - Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο στη Βουλή

Έντονες αντιδράσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν υπερψηφίζει τη διάταξη για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ 25 Νοε 2020 | 20:20

Στα πορτοκαλί η Βουλή για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών [Εικόνες]

Η Βουλή συμμετέχει στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

ΝΕΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ 25 Νοε 2020 | 19:10

Βουλή: Κόντρα Τασούλα-Βαρουφάκη για το βίντεο για τις Ένοπλες Δυνάμεις στην πρόσοψη της Βουλής

Επανήλθε στο θέμα του βίντεο στη Βουλή ο Γιάνης Βαρουφάκης, "Απόλυτα ενσωματωμένες στο Πολίτευμα η ΕΔ", απάντησε ο Κώστας Τασούλας.

«ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΘΗΚΑΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΤΟΥ» 25 Νοε 2020 | 19:00

"Καρφιά" ΝΔ: Ανεπαρκής η εμφάνιση Τσίπρα, απογοητεύθηκαν ακόμη και οι σύντροφοί του

Το σχόλιο ΣΥΡΙΖΑ για την ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή δείχνει ανεπάρκεια και απογοήτευση από την εμφάνιση Τσίπρα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 25 Νοε 2020 | 15:53

Βουλή: Το ανέκδοτο Τσίπρα με τις 3 επιστολές "ρίξε τα όλα στους προηγούμενους"- Η πληρωμένη απάντηση Μητσοτάκη

Ποιο ήταν το ανέκδοτο που είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή και ποια ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού

Ο 52ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ 25 Νοε 2020 | 15:10

Ο Μητσοτάκης στο ιατρείο της Βουλής - Τα συλλυπητήριά του για τον καρδιολόγο που "έφυγε" από κορονοϊό

Το ιατρείο της Βουλής επισκέφθηκε ο Κ. Μητσοτάκης για να συλλυπηθεί τους εργαζομένους για τον θάνατο του 52χρονου γιατρού Γιάννη Μητρόπουλου.

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 25 Νοε 2020 | 14:30

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών: Για μισθωτό των 800 ευρώ σημαίνει αύξηση 183 ευρώ- Αναλυτικά παραδείγματα

"Είναι ένα νομοσχέδιο που ενώνει", είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης.

25 Νοε 2020 | 14:19

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: "Δεν σας ζητάμε να γίνετε Μεσσίας ούτε Μωυσής- Μην σκοτώνετε την λογική"

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 25 Νοε 2020 | 14:01

Σταϊκούρας για προϋπολογισμό: Εκτός πραγματικότητας η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ - Αυτά είναι τα 4 σημάδια ανθεκτικότητας

Ο προϋπολογισμός στοχεύει στην υπέρβαση της κρίσης με την οικονομία σε λειτουργία και την κοινωνία όρθια, ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ 25 Νοε 2020 | 13:44

Κ. Μητσοτάκης: Διπλασιάζουμε το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα τον Δεκέμβριο- Για 500 χιλιάδες δικαιούχους

Δείτε live την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ 25 Νοε 2020 | 12:31

Βουλή: Ομόθυμη καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων από τα κόμματα - "Τρικ που δεν πείθουν"

Στη Βουλή όλα τα κόμματα καταδίκασαν τους "παιδαριώδεις χειρισμούς" της Άγκυρας.

ΤΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 25 Νοε 2020 | 11:51

Ομιλία Μητσοτάκη στις 13:00 στη Βουλή: Μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές - Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στις 13:00, στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα μέτρα ενίσχυσης εργαζομένων και ευάλωτων ομάδων.