Περίεργες ρυθμίσεις καταγγέλλουν ΠΑΣΟΚ & ΝΔ στη Βουλή

Βαριές καταγγελίες από την αντιπολίτευση για διάταξη ν.σχ που νομιμοποιεί από το παράθυρο και αναδρομικά δημόσιες συμβάσεις, αλλά και πλαστά δικαιολογητικά.

Περίεργες ρυθμίσεις  καταγγέλλουν ΠΑΣΟΚ & ΝΔ στη Βουλή

Βαριές καταγγελίες στη Βουλή από την αντιπολίτευση για διατάξεις του υπό συζήτηση νομοσχεδίου που όπως ανέφεραν νομιμοποιεί από το παράθυρο και αναδρομικά δημόσιες συμβάσεις, και "ξεπλένει" πλαστά δικαιολογητικά.

Ειδικότερα ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ανέφερε ότι το άρθρο 24 του νομοσχεδίου για την «απλοποίηση διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων» το οποίο νομιμοποιεί αναδρομικά όσες δημόσιες συμβάσεις έως του ποσού των 20.000 ευρώ δεν αναρτήθηκαν στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ).

«Πείτε για πόσες και ποιες συμβάσεις πρόκειται» είπε ο βουλευτής απευθυνόμενος προς τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξη Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Προειδοποίησε τον υπουργό ότι ο προκάτοχος του Γιώργος Σταθάκης δεν θα έβαζε τέτοια διάταξη στο νομοσχέδιο και κατέληξε «Αναλάβατε εσείς την ευθύνη χωρίς να έχετε στοιχεία».

Ο ίδιος ζήτησε εξηγήσεις επειδή η κυβέρνηση καταργεί την υποχρέωση τα βυτιοφόρα καυσίμων να διαθέτουν GPS.

«Εσείς λέγατε θα πατάξετε το λαθρεμπόριο καυσίμων και τώρα φέρνετε αυτή τη διάταξη που καταργείτε την υποχρέωση για τοποθέτηση GPS στα βυτιοφόρα; Ποιον αφορά αυτό το ρουσφέτι;», τόνισε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Ο υπουργός απέσυρε το άρθρο 19 μετά την ομοβροντία των κομμάτων

Λίγη ώρα νωρίτερα ο Χρήστος Σταικούρας κατήγγειλε ότι το άρθρο 19 του νομοσχεδίου «ξεπλένει» πλαστά δικαιολογητικά τα οποία σχετίζονταν με ένταξη επενδύσεων σε αναπτυξιακά προγράμματα.

Ενώ αυστηροποιεί τις κυρώσεις για επιχειρηματίες οι οποίοι κατέθεσαν πλαστά ή ψευδή στοιχεία για την υπαγωγή επενδυτικού σχεδίου τους στον αναπτυξιακό νόμο προβλέποντας την επιστροφή του συνόλου της ενίσχυσης, εξαιρεί από τις ποινές αυτές επιχειρήσεις οι οποίες κατά την περίοδο υλοποίησης της επένδυσης καλύπτουν νόμιμα την ίδια συμμετοχή και μπορούν να τεκμηριώσουν τη δυνατότητα ολοκλήρωσης της επένδυσης, ορίζοντας ευνοϊκότερη μεταχείριση και συγκεκριμένα επιβάλλοντας είτε μερική παρακράτηση είτε μερική επιστροφή της ενίσχυσης το ύψος της οποίας δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από το 10% της εγκριθείσας ενίσχυσης.

«Είναι δυνατόν η χρήση ψευδών ή παραπλανητικών στοιχείων για την υπαγωγή στο νόμο να ανταμειφθεί από την πολιτεία αντί να πάει στον αρμόδιο εισαγγελέα;» ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας και κάλεσε τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημήτριου, να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις ως προς το ποιον ή ποιους αφορά η ρύθμιση και να την αποσύρει;

Και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, διερωτήθηκε ποιον ή ποιους ακριβώς εξυπηρετεί η εν λόγω ευνοϊκή ρύθμιση. «Είστε πρόθυμος αυτούς με τα πλαστά τιμολόγια να τους τιμωρήσετε μόνο με το 10% της ενίσχυσης; Ξέρετε ποιος είναι πίσω από αυτή τη ρύθμιση; Θα το αποδεχτείτε κύριε υπουργέ εσείς που ήρθατε πριν λίγες μέρες από τις ΗΠΑ για να κλείσετε τα μάτια σας σε αυτές τις διαδικασίες;», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Την απόσυρση της ρύθμισης αυτής ζήτησε Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι, τονίζοντας ότι: «Δεν μπορεί κάποιος που έχει βάλει παράνομα χέρι σε κρατικές ή ευρωπαϊκές ενισχύσεις καταθέτοντας πλαστά χαρτιά να τη σκαπουλάρει με τόσο χαμηλό κόστος. Ποιους αφορά; Το ζήτησαν οι Θεσμοί; Πόσες επιχειρήσεις αφορά και για τι ύψος ενισχύσεων μιλάμε ότι δόθηκαν ενώ δεν έπρεπε γιατί δόθηκαν με πλαστά στοιχεία;».

Παίρνοντας τον λόγο λίγο αργότερα ο υπουργός Οικονομίας αν και υποστήριξε πως δεν είναι φωτογραφική η διάταξη την απέσυρε.

Δεν καταργείται το υποχρεωτικό GPS στα βυτιοφόρα

Ωστόσο δεν μίλησε για το επίσης επίμαχο άρθρο 24 ενώ για το θέμα των βυτιοφόρων ισχυρίστηκε ότι απλώς επιμερίζεται το κόστος.

«Δεν καταργείται το υποχρεωτικό GPS, απλώς ρυθμίζεται θέμα του κόστους που σήμερα επιβαρύνεται μόνο ο κάτοχος του οχήματος. Ενισχύεται η συμβατική ελευθερία των μερών», ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 01 Δεκ 2021 | 15:58

Δευτερολογία Μητσοτάκη: Απολύτως εσφαλμένο ότι αν είχαμε τα ποσοστά εμβολιασμού Πορτογαλίας δεν θα λύναμε το πρόβλημά μας

"Η μόνη πρόταση που άκουσα είναι να πάμε παρέα να πείσουμε τους καχύποπτους που δεν θέλουν να εμβολιαστούν", ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΠΑΛΑΒΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ 01 Δεκ 2021 | 15:55

Η πρόταση του "σοφού" Γεροτζιάφα (ΣΥΡΙΖΑ) για τους ανεμβολίαστους, που "έκαψε" τον Τσίπρα- Να μην μπαίνουν ούτε στα Μέσα Μεταφοράς

Η πρόταση του μέλους του think tank του Αλέξη Τσίπρα Γρηγόρη Γεροτζιάφα, οι ανεμβολίαστοι να μην μπαίνουν ούτε στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς άναψε φωτιές στη Βουλή

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 01 Δεκ 2021 | 15:21

Ο Παύλος Πολάκης κλείνει το μάτι στους αντιεμβολιαστές και προκαλεί την έκρηξη του Κυριάκου Μητσοτάκη- Τι συνέβη

Την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού προκάλεσε το νέο παραλήρημα Πολάκη. Αμβισβήτησε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

ΒΟΥΛΗ 01 Δεκ 2021 | 14:44

Αλέξης Τσίπρας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό: Εσείς κ. Μητσοτάκη λέγατε ότι είναι αντισυνταγματικό

Δείτε τη συζήτηση στη Βουλή για την τροπολογία με την οποία καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στις ηλικίες άνω των 60 ετών.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 01 Δεκ 2021 | 14:08

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η 3η δόση του εμβολίου να χορηγείται ακόμα και στους 4 μήνες μετά τη δεύτερη δόση

Η ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών 60 ετών και άνω.

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ 01 Δεκ 2021 | 09:44

Νέα παρέμβαση Μητσοτάκη στη Βουλή για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει στις 13.30 στη Βουλή για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60.

ΑΝΤΑΛΛΑΞΑΝ ΕΥΘΕΙΕΣ ΒΟΛΕΣ 30 Νοε 2021 | 09:17

Αναψαν τα αίματα στο ΚΙΝΑΛ με Καϊλή και Κωνσταντινόπουλο: "Θα έχουμε διαρχία με Ανδρουλάκη" - "Είσαι εκτός πραγματικότητας"

Αίσθηση προκάλεσε η Εύα Καϊλή καθώς αναφέρθηκε σε "διαρχία" με Παπανδρέου ή Κωνσταντινόπουλο στη Βουλή, εφόσον εκλεγεί ο Νίκος Ανδρουλάκης. Η απάντηση Κωνσταντινόπουλου.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ 24 Νοε 2021 | 18:16

Εξεταστική για τις "λίστες Πέτσα": Αυτοί είναι οι πρώτοι 18 μάρτυρες που θα καταθέσουν στην Επιτροπή

Κατά πλειοψηφία ο κατάλογος των 18 μαρτύρων που θα κληθούν να καταθέσουν στην Εξεταστική Επιτροπή για τις "λίστες Πέτσα"

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΗΜΕΡΑ 24 Νοε 2021 | 11:25

Μητσοτάκης: Μηδενική ανοχή στη σεξουαλική βία κατά των παιδιών - Πενταετές σχέδιο δράσης

Τι είπε στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή την ευρωπαϊκή Ημέρα για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση.

ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 23 Νοε 2021 | 16:33

Αδιανόητη πρόκληση από τον βουλευτή, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ του ΣΥΡΙΖΑ: Δεν είναι κοσμικό κράτος η Ελλάδα, η Τουρκία είναι

Ο μουσουλμάνος βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Ζεϊμπέκ Χουσεΐν υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι κοσμικό κράτος ενώ η Ελλάδα όχι, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις.

ΑΠΑΡΤΙΖΕΤΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΑΠΟ 29 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ 23 Νοε 2021 | 12:19

Ξεκίνησαν οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή για γκάλοπ και λίστες Πέτσα: Εκλέχθηκε το προεδρείο

Ο χρόνος εργασιών της Επιτροπής έχει αρχικά προσδιοριστεί σε δύο μήνες, εάν και υπάρχει η δυνατότητα να ζητηθεί από την Ολομέλεια η παράτασή του.

"ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ" 22 Νοε 2021 | 18:25

Εκρηξη Κουτσούμπα στη Βουλή: Σήκωσαν το ξερό τους εδώ μέσα και ψήφισαν μνημόνια

Δριμεία επίθεση Κουτσούμπα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - Οι απουσίες που τον ενόχλησαν.

ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ 22 Νοε 2021 | 15:58

Καρφί Μητσοτάκη σε Τσίπρα- Εξαφανισμένοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τη συζήτηση για την ακρίβεια- Τόσο ενδιαφέρον...

Η δευτερολογία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τις αυξήσεις των τιμών στο πλαίσιο της προ ημερήσιας διάταξης συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής.