Πέτσας: Πραγματικά δύσκολες οι επόμενες 10 ημέρες - Όλα τα μέτρα είναι πάνω στο τραπέζι

"Όποιος κυβερνάει είναι σίγουρο ότι θα κάνει κάποια λάθη. Είναι λάθος να λες ότι δεν κάνεις λάθος", είπε ο εκπρόσωπος.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Στην Ελλάδα δεν θα έχουμε εικόνες Ιταλίας, αυτό είναι βέβαιο, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον realfm 97,8 για την πανδημία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι αυτό που θα γίνει είναι να αρχίσει να αναπτύσσεται το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, που είχαμε εκπονήσει από τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και εφαρμόζεται και τώρα στη Θεσσαλονίκη.

Μιλώντας για το ΕΣΥ και την κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ τόνισε ότι θα δούμε την κατάσταση στο ΕΣΥ να χειροτερεύει πριν καλυτερεύσει, οι επόμενες 7-10 ημέρες θα είναι πραγματικά δύσκολες, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων θα αρχίσει να πέφτει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα

"Ο,τι περιορίζει την κινητικότητα και η συναργασία με τον ιδιωτικό τομέα είναι μέτρο με άμεσο αποτέλεσμα στον περιορισμό της διασποράς του ιού. Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι η κινητικότητα αρχίζει να πέφτει, με τα στοιχεία που βλέπουμε δεν είχαμε το επιθυμητό αποτέλεσμα το Σαββατοκύριακο, ούτε τη Δευτέρα και Τρίτη. Αλλά από την Τρίτη και μετά βλέπουμε μια κάμψη στην κινητικότητα στα στοιχεία που παρακολουθούμε στα διόδια, στους δρόμους και στα ΜΜΜ. Φτάνει στο 40% σε μέσα επίπεδα αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και το 80%" ανέφερε χαρακτηριστικά.

"Είναι λάθος να λες ότι δεν κάνεις λάθος"

"Όποιος κυβερνάει είναι σίγουρο ότι θα κάνει κάποια λάθη. Είναι λάθος να λες ότι δεν κάνεις λάθος. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι πόσο δύσκολο είναι ιδιαιτέρως σε μια περίοδο όπως αυτή που αντιμετωπίζουμε αχαρτογράφητα νερά, να μπορέσουμε να έχουμε την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας. Λάθος βασικό που θα έπρεπε να κάνουμε αυτό και κάναμε κάτι άλλο δεν καταγράφεται αυτή τη στιγμή ως τέτοιο. Καταγράφεται όμως μια γενικότερη χαλάρωση, στο διάστημα κυρίως μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, όπου αυτή η χαλάρωση οδήγησε σε αυξημένα κρούσματα, αρχικά σε ορισμένες περιοχές και στη συνέχεια στην υπόλοιπη χώρα. Για παράδειγμα η Θεσσαλονίκη ενώ ήταν πρότυπο αντιμετώπισης της πανδημίας ακόμη και μέσα στον Σεπτέμβριο μετά εξελίχθηκε σε μια εκρηκτική κατάσταση που οδήγησε σε αυτά τα κρούσματα που αγγίζουν τα περίπου 1.000 ημερησίως. Αυτό είναι το βασικό ζήτημα, απέναντι σε ένα τεράστιο κύμα της πανδημίας, το οποίο χτύπησε πολύ πιο γρήγορα από ότι όλοι προέβλεπαν" τόνισε.

Μέτρα που επαφίονται στη χρήση από τους πολίτες δεν είναι τόσο αποτελεσματικά

"Μέτρα που επαφίονται στη χρήση από τους πολίτες δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο τα καθολικά μέτρα περιορισμού της κινητικότητας. Ακούω το επιχείρημα για τη χρήση της μάσκας αλλά εξαρτάται από το πόσοι την φοράνε, πόσο σωστά την φοράνε και πόσο συχνά την φοράνε είτε σε εξωτερικό είτε σε εσωτερικό χώρο. Ενώ η κινητικότητα έχει δεδομένο αποτέλεσμα, περιορίζει τις επαφές, γι'αυτό τα μέτρα lockdown και απαγόρευσης της κυκλοφορίας είναι τα πιο αποτελεσματικά και δυστυχώς αναγκάστηκαν να τα πάρουν όλες σχεδόν οι χώρες της Ευρώπης" πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δε φταίει ο τουρισμός για την πανδημία

"Στον τουρισμό μπορεί κανείς να αποδώσει ότι θέλει, αλλά όχι την εξέλιξη της πανδημίας. Αυτό είναι ξεκάθαρο από τα επιστημονικά δεδομένα. Όλες οι μετρήσεις των κρουσμάτων τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο δείχνουν ότι ήταν λιγότερα τα εισαγόμενα κρούσματα από τα εγχώρια. Και μάλιστα τα εισαγόμενα κρούσματα ήταν σε μεγάλο ποσοστό από τα χερσαία σύνορα" ανέφερε και πρόσθεσε "δεν ήταν τα τουριστικά κύματα που προκάλεσαν την έκρηξη του κορωνοϊού και μια ακόμη απόδειξη είναι ότι η κορύφωση των κρουσμάτων ήρθε προς το τέλος του Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτώβρη και μετά. Δεν είχε να κάνει με τις μεγάλες ροές των τουριστών. Αυτό που πρέπει να μας παραδειγματίσει όμως από την περίοδο αυτή, είναι ότι όταν βλέπουμε ότι ένας κυματισμός πάει να γίνει κύμα και μετά τσουνάμι, να παίρνουμε τα μέτρα μας γρήγορα. Αυτό έκανε ο Πρωθυπουργός".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΙΚΡΗ ΚΑΜΨΗ ΛΟΓΩ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 17 Οκτ 2021 | 17:51

Κορονοϊός: 332 κρούσματα στην Αττική, 265 στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη τα κρούσματα κορονοϊού έπεσαν αισθητά κάτω από 300, ωστόσο κάθε Κυριακή γίνονται λιγότερα τεστ.

ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 15 Οκτ 2021 | 09:29

Κακοκαιρία "Μπάλλος" - Πέτσας: Δεν είχαν καθαριστεί φρεάτια σε πολλές περιοχές - Απογοητευτική η εικόνα στην Αττική

Για απογοητευτική εικόνα σε πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπ. Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

ΤΟ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ "ΑΥΤΟΚΡΑΤΕΙΡΑ ΘΕΟΦΑΝΩ" ΣΕ ΔΥΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ 14 Οκτ 2021 | 23:41

Πρόβλεψη: Ο κορονοϊός δεν θα φύγει τα επόμενα χρόνια - Επιστροφή στην κανονικότητα μετά την άνοιξη του 2022

Ένας εκ των δημιουργών του εμβολίου κατά του κορονοϊού, ο Ουγκούρ Σαχίν, εκτίμησε ότι με τη βοήθεια του εμβολίου θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, μετά την άνοιξη του 2022

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ 14 Οκτ 2021 | 20:39

Κακοκαιρία Μπάλλος: Εισήγηση Στυλιανίδη για απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα στην Αττική και κλείσιμο του Κηφισού

Εισηγήσεις για απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα στην Αττική και κλείσιμο του Κηφισού

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ 13 Οκτ 2021 | 22:53

ΠΟΥ: Τελειώνει ο χρόνος για να μάθουμε την προέλευση του κορονοϊού - Στήνεται "dream team" για τις μελλοντικές πανδημίες

Στις 13 Αυγούστου η Κίνα απέρριψε την έκκληση του ΠΟΥ για μια νέα επιτόπια έρευνα, κρίνοντας επαρκή την πρώτη.

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΚΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ 13 Οκτ 2021 | 18:59

Έρευνα σοκ: 1 στους 3 επιστήμονες που μίλησαν για τον κορονοϊό δέχτηκε απειλές ακόμη και για τη ζωή του

Στην έρευνα απάντησαν 321 επιστήμονες από διάφορες χώρες - Τουλάχιστον έξι δέχτηκαν πραγματικές σωματικές επιθέσεις.

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 12 Οκτ 2021 | 22:04

Φωτιά στο Μάτι: Τα μοιραία λάθη που οδήγησαν σε εκατόμβη νεκρών - Καταπέλτης ο εισαγγελέας

Η εισαγγελική εισήγηση για τη φωτιά στο Μάτι αφορά την παραπομπή 27 κατηγορουμένων - Το ανύπαρκτο σχέδιο διάσωσης και το "ολέθριο λάθος του αρχηγού"

«ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΑΣ ΟΠΛΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ» 11 Οκτ 2021 | 20:52

Σε... αναμμένα κάβουρνα η Θεσσαλονίκη: Αύξηση κρουσμάτων 20% σε σχέση με την περασμένη Δευτέρα - Ανεβαίνει ο Θεμιστοκλέους

Σε κατάσταση συναγερμού λόγω κορονοϊού η Δημοτική Αρχή της Θεσσαλονίκης με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα να στέλνει μήνυμα στους πολίτες να εμβολιαστούν.

ΣΕ ΤΡΙΑ ΕΠΙΠΕΔΑ 11 Οκτ 2021 | 19:53

Μόσιαλος: Οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στην επόμενη φάση της πανδημίας

Ο Ηλίας Μόσιαλος έκανε λόγο για παγκόσμιο δίκτυο επιδημιολογικής παρακολούθησης και παγκόσμια διαχείριση σε επίπεδο μεγάλων κυβερνήσεων

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ 11 Οκτ 2021 | 17:07

Σταϊκούρας: Επεκτείνεται για 3 μήνες η επιδότηση δανείων "ΓΕΦΥΡΑ 1"

Η κυβέρνηση ενισχύει το πλέγμα μέτρων στήριξης νοικοκυριών-επιχειρήσεων δήλωσε ο Χρ. Σταϊκούρας

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ-ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΙΑΣ 11 Οκτ 2021 | 11:32

Γώγος: Το ρίσκο είναι στη διασκέδαση, όχι στην εστίαση - Υπάρχει επιδημιολογική κάμψη εκτός της Βόρειας Ελλάδας

"Στη διασκέδαση είναι μεγαλύτερο το ρίσκο, ενώ στην εστίαση είναι πιο εύκολα τα πράγματα", σημείωσε ο κ. Γώγος.

ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΤΟ ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ 11 Οκτ 2021 | 08:52

Οι γιατροί προειδοποιούν: Η γρίπη θα επανέλθει δριμύτερη λόγω χαλάρωσης των μέτρων για τον κορονοϊό

Εκτός από τη γρίπη, τα μέτρα κατά του κορονοϊού έχουν "καταπιέσει" και άλλες βακτηριακές λοιμώξεις, όπως αυτές που προκαλούν πνευμονία και μηνιγγίτιδα.

ΤΡΕΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ 09 Οκτ 2021 | 12:51

ΑΑΔΕ: "Ανάσα" για τους χρεωμένους της πανδημίας - Ποιοι μπαίνουν σε καθεστώς δόσεων

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να διευκολυνθούν στο μέτρο του δυνατού οι φορολογούμενοι ώστε να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους, αλλά και το δημόσιο να μην χάσει έσοδα σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο.