Πέτσας: Πρώτα η αναβάθμιση των F-16, μετά η προμήθεια F-35

Αναφερόμενος στην προμήθεια μιας μοίρας F-35, είπε ότι αυτή η συζήτηση θα διαρκέσει περίπου ένα με ενάμιση χρόνο.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πέτσας: Πρώτα η αναβάθμιση των F-16, μετά η προμήθεια F-35

«Επιβεβαιώθηκε ότι οι ελληνο-αμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό επίπεδο, εδώ και πολλές δεκαετίες», δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας σε συνένευξή του στο One Channel σχετικά με τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ. Τόνισε επίσης ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρθηκε με τόσο κολακευτικά λόγια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στέλνοντας μήνυμα και στους Αμερικανούς επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα ενώ παράλληλα ο κ. Τραμπ εκτός από την αμερικανική διπλωματία, έχει πλέον μια πολύ ξεκάθαρη και πολύ καλύτερη εικόνα για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή μας.

«Και βέβαια για το γεγονός ότι η Ελλάδα, η οποία είναι μια σταθερή και αξιόπιστη σύμμαχος των Η.Π.Α., μπορεί να είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Αυτά είναι τα τρία βασικά συμπεράσματα της συνάντησης, στην οποία ο πρωθυπουργός έθεσε με έμφαση όλα τα ζητήματα που αφορούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», σημείωσε ο κ. Πέτσας.

Επίσης αναφερόμενος στην προμήθεια μιας μοίρας F-35, είπε ότι αυτή η συζήτηση θα διαρκέσει περίπου ένα με ενάμιση χρόνο με σκοπό όταν τελειώσει η αναβάθμιση των F-16, να είμαστε σε θέση, με βάση και τις δημοσιονομικές μας δυνατότητες, να αρχίσουμε την προμήθεια αυτών των αεροσκαφών από το 2024-2025 και μετά.

«Αυτή είναι και η δυνατότητα, για την παραγωγή αυτών των αεροσκαφών στο πλαίσιο των υφιστάμενων παραγγελιών. 'Αρα, μιλάμε για μια στοχευμένη και στρατηγική προσέγγιση, πρώτα για την αναβάθμιση των F-16 και των Mirage, η οποία έχει περάσει πρόσφατα και από την ελληνική Βουλή. Ακολουθεί η διαπραγμάτευση για την προμήθεια μιας μοίρας αεροσκαφών F-35, με σκοπό προς τα μέσα της επόμενης δεκαετίας να αρχίσουμε να εξοπλιζόμαστε και με αυτό το οπλικό σύστημα. Κι αυτό γιατί πρέπει να έχουν πάντα οι Ένοπλες Δυνάμεις μας τη δυνατότητα να κάνουν ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», συμπλήρωσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι πλέον το αμερικανικό κατεστημένο, μέχρι το ανώτατο επίπεδο του Προέδρου Τραμπ -όχι μόνο στο επίπεδο της αμερικανικής διπλωματίας, αλλά και στο επίπεδο του Υπουργείου 'Αμυνας, στο επίπεδο του Συμβουλίου Ασφαλείας και στο επίπεδο πολλών think tanks που δραστηριοποιούνται στην Ουάσιγκτον- αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην περιοχή.

«Η τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να τιθασευτεί, αλλά και να μπει σε ένα πλέγμα στο οποίο θα πρέπει η Τουρκία να αποφασίσει ποια είναι η θέση της πλέον στη στρατηγική συμμαχία του ΝΑΤΟ. Και επομένως, όλοι αντιλαμβάνονται εδώ στην Ουάσιγκτον τη σημασία της Ελλάδας. Και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Αυτό που είναι ξεκάθαρο από τη συζήτηση που είχε ο πρωθυπουργός, είναι ότι τέθηκαν εμφατικά όλα τα ζητήματα που αφορούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Γίνεται αντιληπτό ότι αυτή η άκυρη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν παράγει κανένα έννομο δικαίωμα. Γίνεται επίσης κατανοητό και στις Η.Π.Α. ότι αυτή η συμπεριφορά δεν είναι προς το συμφέρον ούτε των αμερικανικών συμφερόντων».

Στη συνάντηση Ντ. Τραμπ-Κυρ. Μητσοτάκη επιβεβαιώθηκε η άριστη σχέση των δύο χωρών στο ανώτατο επίπεδο

«Ήταν καθοριστική η παρέμβαση του πρωθυπουργού μπροστά στις κάμερες, καθώς ανέδειξε δημόσια -και όχι μόνο για το ελληνικό, αλλά για το παγκόσμιο κοινό- τη διάσταση της άκυρης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης», δήλωσε, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι πολύ ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των συζητήσεων που έγιναν και στην κλειστή και στη διευρυμένη συνάντηση και πως αναδεικνύονται τρία σημεία: Πρώτον, ότι επιβεβαιώθηκε η άριστη σχέση των δύο χωρών στο ανώτατο επίπεδο, δεύτερον ότι υπήρξαν πραγματικά εγκωμιαστικά σχόλια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας από τον Αμερικανό Πρόεδρο -κάτι το οποίο συν τοις άλλοις αποτελεί και προσκλητήριο προς Αμερικανούς και ξένους επενδυτές να βάλουν στον σχεδιασμό τους την Ελλάδα- και τρίτον ότι εκτός από την αμερικανική διπλωματία, ο κ. Τραμπ έχει μία ξεκάθαρη άποψη για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

«Συνειδητοποίησε ότι η Ελλάδα είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος», σημείωσε ο κ. Πέτσας προσθέτοντας πως στην κλειστή συνεδρίαση τέθηκαν με έμφαση όλα τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας, συμπεριλαμβανομένων των ζητημάτων που αφορούν την τουρκική προκλητικότητα, όχι μόνο το πρόσφατο άκυρο μνημόνιο με τη Λιβύη, αλλά γενικά οι τουρκικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ.

«Και αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά, είναι ότι οι Αμερικανοί αντιλαμβάνονται ότι τα δικά τους συμφέροντα δεν εξυπηρετούνται στην περιοχή από τέτοιου είδους προκλητικές ενέργειες», συμπλήρωσε.

Σχετικά με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε ότι «είναι καλύτερα να βλέπουμε τι έχει συζητηθεί και να μην έχουμε στο συρτάρι έτοιμη τη δήλωση για να τη βγάλουμε και να πάμε για ύπνο».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι υπάρχουν εξελίξεις όσον αφορά την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Χειροπιαστό αποτέλεσμα της συνάντησης, είπε, είναι ότι προχωράει η αναβάθμιση των F-16, όπως ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή, αλλά μόλις ολοκληρωθεί, προχωράει και η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα για τα F-35 και συγκεκριμένα για την προμήθεια μίας μοίρας αεροσκαφών. Επ' αυτού ανέφερε ότι ξεκινούν άμεσα οι σχετικές διαπραγματεύσεις του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τις αμερικανικές Αρχές και αφού ολοκληρωθούν εκείνες για τις τεχνικές προδιαγραφές θα μπορέσουμε να έχουμε την παραγγελία, σύμφωνα με τις δυνατότητες και του εργοστασίου κατασκευής γύρω στο 2024 και μετά.

«Εφόσον, φυσικά, θα έχει ολοκληρωθεί η αναβάθμιση των F-16 και θα έχουμε δημοσιονομικό περιθώριο για να προχωρήσουμε σε αυτήν την προμήθεια», υπογράμμισε ενώ μίλησε, παράλληλα, και για τη συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης μεταξύ πανεπιστημίων για την εκπόνηση ακόμη και κοινών προγραμμάτων, για την προσέλκυση φοιτητών και την αναβάθμιση των σπουδών στα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας μας.

«Στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ξεχειλίζει η μικροψυχία. Φιάσκο είναι όταν κάνεις κολοτούμπες. Όταν έλεγες ότι θα σκίσεις τα μνημόνια και φορτώνεις τους Έλληνες με 100 δισ. ζημιά. Όταν υποθηκεύεις τη δημόσια περιουσία της χώρας μας μέχρι το 2115 για να καμουφλάρεις, να μακιγιάρεις λίγο τα λάθη σου. Όταν ακόμη και σήμερα δεν έχεις παραδεχθεί πόσο καταστροφική ήταν η διακυβέρνησή σου. Όταν φρόντισες να χάσει η χώρα μας τα καλύτερα χρόνια ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας», πρόσθεσε.

Επίσης, ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι το γραφείο του ΔΝΤ στην Αθήνα άνοιξε όταν η Ελλάδα μπήκε στην κρίση και τώρα το κλείσιμό του δείχνει παντού στον κόσμο ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία για το μέλλον. Όπως σημείωσε, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έχει επικοινωνήσει με το ΔΝΤ και ξεκινούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες και ο προγραμματισμός των χρηματοδοτικών αναγκών οδηγεί στην αποπληρωμή ακόμη ενός τμήματος του δανείου του Ταμείου μέσα στο 2020. «Ήταν εξαιρετική η συνάντηση του πρωθυπουργού με τη γενική διευθύντρια του Ταμείου. Η τοποθέτησή του για την ανάγκη μείωσης του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων βασίζεται όχι μόνο στη δική μας πεποίθηση, αλλά και στην πεποίθηση του ΔΝΤ ότι αυτό είναι προς το συμφέρον και της ελληνικής οικονομίας, αλλά και των δανειστών», τόνισε. Σχετικά, ανέφερε στοιχεία όπως η μείωση του κόστους δανεισμού και η πιο ευνοϊκή ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, τα οποία δεν δικαιολογούν τόσο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Επισήμανε, δε, ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι μεταρρυθμιστική και αξιόπιστη και σε συνδυασμό με τη ψήφο εμπιστοσύνης των αγορών «όλα αυτά συνηγορούν στην τεχνοκρατική υποστήριξη του εγχειρήματος για μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021».

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να ξεκινήσουν άμεσα, από την ερχόμενη Παρασκευή, οι συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για τις ενέργειες που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα στα εθνικά μας θέματα και για τα αποτελέσματα από τη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΑΝ 30 Ιουν 2020 | 18:21

Τα 10 θέματα που συζητήθηκαν στο υπουργικό - "Να γίνει καλύτερη η ζωή των Ελλήνων"

Στο σημερινό υπουργικό εξετάστηκαν μια σειρά από νομοσχέδια για επιτάχυνση ττου μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 29 Ιουν 2020 | 18:47

Ανοίγουν τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία την 1η Ιουλίου - Οχι για τουρίστες

Το ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων

ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΧΟΓΡΑΦΗΜΕΝΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΜΙΩΝΗ - ΠΑΠΠΑ 29 Ιουν 2020 | 12:32

Πέτσας: Ο κ.Τσίπρας να αφήσει στην άκρη τους παλικαρισμούς

"Το θέατρο του παραλόγου που έστησε με τον κύριο Παππά προκαλεί τον κόσμο" ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΒΟΛΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ 27 Ιουν 2020 | 09:26

Πέτσας: Ο Τσίπρας πρέπει να απαντήσει αν γνώριζε, είναι θέμα δημοκρατίας

"Είναι στην καρδιά της δημοκρατίας να βγει και να πει δημοσίως να πει αν γνώριζε κι όχι με θέατρο όπως προχθές με τον κ. Παππά", ανέφερε.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 26 Ιουν 2020 | 12:52

Πέτσας: Η Novartis αφήνει έκθετο τον Τσίπρα προσωπικά - Θα διεκδικήσουμε αποζημίωση από την εταιρεία

"Όσο και να σιωπά ο κ. Τσίπρας, όσοι ευθύνονται για αυτή τη σκευωρία θα αποκαλυφθούν" σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΜΙΩΝΗ 25 Ιουν 2020 | 12:03

Πέτσας: Ο κ. Τσίπρας είτε να διαγράψει τον Παππά είτε να αναλάβει την ευθύνη του παρακράτους τους

"Εγείρουν σοβαρότατο ζήτημα δημοκρατίας τα αδιανόητα και σοκαριστικά που ακούγονται τις τελευταίες ημέρες" ανέφερε.

ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΥΝ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗ "ΛΙΣΤΑ ΠΕΤΣΑ" 25 Ιουν 2020 | 11:57

Η ΕΣΗΕΑ καλεί τα νέα μέλη της να γράψουν εξετάσεις για το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ με τους δημοσιογράφους που "τα παίρνουν"

Περίεργη όντως επιλογή για θέμα εξέτασης των δημοσιογράφων- υποψηφίων μελών της ΕΣΗΕΑ.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 24 Ιουν 2020 | 09:20

Πέτσας για τη συνομιλία "φωτιά" Μιωνή - Παππά: Είναι θέμα δημοκρατίας να πει ο κ. Τσίπρας αν γνώριζε

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ζήτησε την αποπομπή Ν. Παππά από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΡΜΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ 23 Ιουν 2020 | 19:03

Μήνυμα Πέτσα σε Τουρκία: Πρώτα αποκλιμάκωση της έντασης και μετά διάλογος

Ο κυβερνητικός κεπρόσωπος επανέλαβε ότι η χώρα θέλει σχέσεις καλής γειτονίας με την Άγκυρα.

«ΕΧΕΙ ΜΟΝΟ ΔΥΟ ΕΠΙΛΟΓΕΣ» 23 Ιουν 2020 | 17:11

"Πυρά" Πέτσα σε Τσίπρα: Είτε θα διαγράψει τον Παππά, είτε θα αναλάβει την ευθύνη του παρακράτους

"Περιμένουμε την απάντησή του. Θα θέτουμε συνεχώς τον κ. Τσίπρα προ των ευθυνών του", τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΠΑΠΠΑ ΖΗΤΑ Η ΝΔ 23 Ιουν 2020 | 16:33

Μετωπική κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για το σκάνδαλο με το usb Μιωνή: Στο "κάδρο" και ο Τσίπρας - Τι απαντά η Κουμουνδούρου

Το usb Μιωνή βρίσκεται ήδη στα χέρια του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΕΤΣΑ 23 Ιουν 2020 | 12:40

Τη διαγραφή Παππά για τις κασέτες Μιωνή ζητά η κυβέρνηση

"Ο κ. Τσίπρας οφείλει να διαγράψει άμεσα τον κ. Παππά από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό", δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 23 Ιουν 2020 | 12:20

Πέτσας για ανασχηματισμό: Στα γενέθλια της κυβέρνησης θα σβήσουμε κεριά, όχι ονόματα

Θέμα ημερών η δημοσιοποίηση της λίστας για τη διαφημιστική καμπάνια του "Μένουμε Σπίτι".