Πέτσας σε ΣΥΡΙΖΑ: Βγάλτε το κεφάλι από την άμμο, υπάρχει παγκόσμια έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού

Σε στρουθοκαμηλισμό απέδωσε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ για την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΕΤΣΑΣ

Σε στρουθοκαμηλισμό απέδωσε τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στη ραδιοφωνική εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Real FM. Τόνισε πως "αν βγάλει από την άμμο το κεφάλι της η αξιωματική αντιπολίτευση, τότε θα μπορέσει να δει ότι σε όλο τον κόσμο υπάρχει μία έκρηξη των κρουσμάτων, ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας -σε επίπεδο κρουσμάτων και σε επίπεδο θανάτων- στην Ευρώπη, στην Ασία και στην Αμερική. Δεν είναι, λοιπόν, μόνο η περίπτωση της Ελλάδας".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επανέλαβε παράλληλα πως "είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία και την ανθρώπινη ζωή", κάτι που γίνεται "σταδιακά, προσθέτοντας από τον Αύγουστο και μετά μέτρα είτε οριζόντιου είτε τοπικού χαρακτήρα, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε εφόσον χρειαστεί". Επικαλέστηκε όσα είπε ο πρωθυπουργός σχετικά με το ότι "είμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο -ιδίως στην Αττική- όπου θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι είναι απαραίτητο να τηρούμε τα μέτρα αυτοπροστασίας, όπως είναι το πλύσιμο των χεριών και η χρήση μάσκας, ώστε να μπορέσουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα, να αποφύγουμε αυστηρά μέτρα που θα είχαν πολύ μεγάλο αντίκτυπο στην οικονομία και στην ανεργία".

Τι είπε για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ο κ. Πέτσας τόνισε: "Στα λεωφορεία που βρήκαμε, προσθέσαμε 250 μέσα στους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής μας προκειμένου να αυξηθούν τα δρομολόγια και να περιοριστεί ο χρόνος αναμονής. Επίσης, θα προσθέσουμε πολλά ακόμα λεωφορεία το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τις εξαγγελίες που έχει κάνει ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών τον Ιούλιο. Επειδή όμως ούτε αυτά είναι αρκετά για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση που υπάρχει με τον συγχρωτισμό στις ώρες αιχμής, θα βάλουμε επιπλέον εκατοντάδες λεωφορεία από την ερχόμενη Τετάρτη και μετά -και όχι από τον Νοέμβριο όπως ήταν το αρχικό πλάνο- για να έχουμε περισσότερα δρομολόγια και άμεση αποσυμφόρηση στις ώρες αιχμής και στις γραμμές που εμφανίζουν υψηλή πληρότητα".

Όπως είπε: "Η συμφόρηση -ιδίως στα λεωφορεία όπου είναι έντονη- δεν εμφανίζεται σε όλες τις γραμμές. Εμφανίζεται σε ένα πολύ μικρό ποσοστό των γραμμών, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΣΑ, και για συγκεκριμένες ώρες. Εκεί θα στοχεύσουμε για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Για το μετρό και τον ηλεκτρικό είναι λίγο πιο σύνθετα τα πράγματα γιατί δεν είναι εύκολο να προσθέσει κανείς έναν συρμό, χρειάζεται μια ολόκληρη διαδικασία. Εφαρμόζουμε το τελευταίο διάστημα το κυλιόμενο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζόμενων και την υποχρεωτική τηλεργασία σε ποσοστό 40% στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που επίσης θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση των μέσων μεταφοράς".

Λεωφορείο Συνωστισμός

"Καταλήψεις τεσσάρων-πέντε ατόμων στερούν το δικαίωμα στη μάθηση των πολλών"

Όσον αφορά την κατάσταση με τις καταλήψεις στα σχολεία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε: "Ενώ φοβόμασταν ότι θα κλείσουν από τον κορονοϊό, τελικά κλείνουν από τις καταλήψεις. Καταλήψεις τεσσάρων-πέντε ατόμων, που έχουν ως αποτέλεσμα οι λίγοι να στερούν το δικαίωμα στη μάθηση από τους πολλούς. Κάνουμε μια τελευταία έκκληση προς αυτούς που έχουν προβεί σε καταλήψεις, -οι οποίες δυστυχώς έχουν αυξηθεί- να σταματήσουν αυτή την πρακτική, προκειμένου να έχουμε μια ομαλοποίηση τις επόμενες ημέρες. Και προσδοκούμε ότι θα υπάρξει ομαλοποίηση. Έχουμε δει διάφορα αιτήματα, τις τελευταίες ημέρες, που δεν έχουν καμία σχέση με το εκπαιδευτικό αντικείμενο και την εκπαιδευτική διαδικασία και δυστυχώς υποθάλπονται πολιτικά από ορισμένους παράγοντες".

Καταλήψεις στα σχολεία

Για τις ελλείψεις στις ΜΕΘ: "Πιστεύουμε στις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα"

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας θέλησε να δώσει εξηγήσεις για το τι συμβαίνει με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και είπε: "Στο τέλος Μαρτίου-αρχές Απριλίου, έβγαινε συνεχώς ο κ. Πολάκης κι έλεγε ότι πρέπει να επιτάξουμε όλες τις ιδιωτικές ΜΕΘ. Θα ‘πρεπε, δηλαδή, να τις πληρώνουμε, ενώ δεν τις χρειαζόμασταν, 1.600 ευρώ την ημέρα, γιατί αυτός είναι ο κανονισμός των νοσηλειών. Θα ‘πρεπε να είχαμε δώσει, δηλαδή, όλους αυτούς τους μήνες εκατομμύρια ευρώ των Ελλήνων φορολογουμένων, χωρίς να χρειάζεται. Αντίθετα, εμείς έχουμε μια συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Πιστεύουμε στις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπου αυτές είναι εφικτές και αμοιβαία επωφελείς, και τέτοια είναι αυτή η περίπτωση. Το ποσό που έχει αποφασιστεί να καταβάλλεται βασίζεται στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Γιατί μία κλίνη ΜΕΘ έχει γιατρό, έχει νοσηλευτικό προσωπικό, έχει εξοπλισμό. Αν είχαμε ακούσει τη συμβουλή του ΣΥΡΙΖΑ, θα είχαμε πετάξει πολλές δεκάδες εκατομμύρια στο "πηγάδι χωρίς πάτο"".

Ελληνοτουρκικά: "Περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν οι διερευνητικές επαφές, όταν επανεκκινήσουν"

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν ρωτήθηκε για την "αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου" επεσήμανε πως "δεν έχει τεθεί ποτέ και αν τεθεί δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό. Είναι ξεκάθαρο αυτό, ακόμη κι αν τεθεί. Είναι άλλο πράγμα το τι λέει το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας σε ένα εσωτερικό κοινό που αυτή τη στιγμή βλέπει την κυβέρνησή του να έχει πολλές μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις και να έχει σε τρία-τέσσερα σημεία σαφώς αναδιπλωθεί, προς τη σωστή κατεύθυνση. Περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν οι διερευνητικές επαφές, όταν επανεκκινήσουν. Οι θέσεις των ελληνικών κυβερνήσεων είναι πάγιες, ταυτίζονται, δεν έχουν αλλάξει ποτέ. Έχουν να κάνουν πρώτον με το γεγονός ότι υπήρξε τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974. Υπάρχει η εγκατάσταση της 4ης Στρατιάς, της Στρατιάς του Αιγαίου -όπως τη λένε οι Τούρκοι- από το '75 στα μικρασιατικά παράλια. Υπάρχει η εξουσιοδότηση της Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας για casus belli από τον Ιούνιο του '95. Υπάρχει φυσικά και το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας της χώρας μας, με βάση το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Επομένως, δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα επί της ουσίας. Δεν πρόκειται ποτέ καμία ελληνική κυβέρνηση να συζητήσει τέτοιο θέμα".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κλείνοντας, σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία τόνισε πως "εδώ υπάρχουν δύο διαφορετικά θέματα που πρέπει να είναι ξεκάθαρα. Το ένα είναι το ευρύτερο πλαίσιο κυρώσεων στην Τουρκία, που παρουσίασε ο κ. Μπορέλ, το οποίο εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και θα εγκριθεί και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Υπάρχει και ένα δεύτερο σκέλος, το οποίο είναι στο τραπέζι εδώ και πολλούς μήνες, από πέρυσι το καλοκαίρι, που είναι η επιβολή κυρώσεων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία συντρέχουν την Τουρκία σε παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ. Και σε αυτό -υπάρχει και σημερινή επίσημη ανακοίνωση από τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Αλ. Γεννηματά- έχουμε ταχθεί φυσικά στο πλευρό της Κύπρου".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

24 Οκτ 2020 | 20:44

Καλπάζει ο κορονοϊός στην Ιταλία: 19.644 νέα κρούσματα και 151 θάνατοι σε ένα 24ωρο

Συνολικά, 11.287 ασθενείς έχουν εισαχθεί σε νοσοκομειακούς θαλάμους, 190.767 ετέθησαν σε κατ΄οίκον περιορισμό και 1.118 βρίσκονται σε ΜΕΘ.

24 Οκτ 2020 | 20:04

Κορονοϊός: Πάνω από 1 εκατομμύριο τα κρούσματα στην Γαλλία - Δραματική προειδοποίηση για τα νοσοκομεία

"Ό,τι κι αν κάνουμε, σε 15 ημέρες θα δούμε τις συνέπειες αυτών των μολύνσεων", σημείωσε ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν.

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 24 Οκτ 2020 | 19:45

Κορονοϊός: Σαρώνει με 217 νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη και 228 στην Αττική- Ποιες περιοχές "φλερτάρουν" με το επίπεδο 4

Αττική και Θεσσαλονίκη εξακολουθούν να είναι για ακόμη μία ημέρα οι "πρωταθλητές" με 228 και 217 ημερήσια κρούσματα αντίστοιχα.

24 Οκτ 2020 | 19:31

Κορονοϊός: Σε καραντίνα τρεις υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ

Συναντήθηκαν με τον υπουργό Εξωτερικών της Σλοβενίας, ο οποίος διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό.

ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ 24 Οκτ 2020 | 19:00

Κορονοϊός: Νέο "μαύρο" ρεκόρ με 935 κρούσματα σήμερα - 5 θάνατοι, 91 διασωληνωμένοι

Συναγερμός για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα - Ανησυχία για τον αριθμό νεκρών και διασωληνωμένων- 564 συνολικά τα θύματα.

24 Οκτ 2020 | 18:32

Την αναστολή λειτουργίας αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων αποφάσισαν δήμοι της Θεσσαλονίκης

Στη λήψη πρόσθετων μέτρων αποφυγής διασποράς του κορονοϊού προχωρούν δήμοι της Θεσσαλονίκης, προκεμένου να γλυτώσουν το lockdown.

ΜΕ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ 24 Οκτ 2020 | 17:31

Κορονοϊός: Αυξάνονται οι νεκροί - 4 θάνατοι μέσα σε λίγες ώρες σε νοσοκομεία της Αθήνας

Μετά την 86χρονη που κατέληξε το πρωί από επιπλοκές του κορονοϊού άλλοι τρεις θάνατοι έγιναν γνωστοί

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ 24 Οκτ 2020 | 16:12

Νέα πρόκληση από την Τουρκία: Στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων ο Οκτάι

Ανεβάζει εκ νέου τους τόνους η Τουρκία - Στα Βαρώσια για την εκλογή Τατάρ ο Φουάτ Οκτάι

ΔΡΙΜΕΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 24 Οκτ 2020 | 16:11

Εξηγήσεις Χρυσοχοΐδη για την εξαφάνιση Παππά: "Τα δίνετε όλα για τον Παππά- Όταν τον συλλάβουμε θα είστε τόσο χαρούμενοι;"

"Επιτέλους τι θέλετε; Να επιτρέψουμε το λιντσάρισμα για να ικανοποιηθεί το κοινό αίσθημα;" αναρωτήθηκε ο κ.Χρυσοχοϊδης.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ 24 Οκτ 2020 | 16:01

Eκκληση Μέρκελ για τήρηση των μέτρων: Οι υγειονομικές υπηρεσίες δεν μπορούν πλέον να κάνουν σωστή ιχνηλάτηση

Έκκληση προς τους πολίτες για τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό έκανε η κυρία Μέρκελ.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΥΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 24 Οκτ 2020 | 15:17

Κορονοϊός: Αναλυτικά τα ΦΕΚ με τα νέα μέτρα - Τι ισχύει ακριβώς για μάσκες και μετακινήσεις

Σε ισχύ βρίσκονται από τις έξι το πρωί τα νέα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού.

ΜΑΣΚΕΣ ΠΑΝΤΟΥ 24 Οκτ 2020 | 15:14

Κορονοϊός: Πρεμιέρα για την καθολική χρήση μάσκας - Πειθαρχούν οι Θεσσαλονικείς [Εικόνες]

Σε αρκετά σημεία της Θεσσαλονίκης βρίσκονται κλιμάκια της ΕΛΑΣ που πραγματοποιούν ελέγχους για τη χρήση της μάσκας.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΤΕΣΤ 24 Οκτ 2020 | 14:51

Κορονοϊός: Συναγερμός στο ΑΧΕΠΑ – 20 κρούσματα σε υγειονομικούς

Όπως σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ, η καρδιολογική κλινική του ΑΧΕΠΑ φαίνεται να αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα.