Πέτσας σε ΣΥΡΙΖΑ: Βγάλτε το κεφάλι από την άμμο, υπάρχει παγκόσμια έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού

Σε στρουθοκαμηλισμό απέδωσε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ για την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΕΤΣΑΣ

Σε στρουθοκαμηλισμό απέδωσε τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στη ραδιοφωνική εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Real FM. Τόνισε πως "αν βγάλει από την άμμο το κεφάλι της η αξιωματική αντιπολίτευση, τότε θα μπορέσει να δει ότι σε όλο τον κόσμο υπάρχει μία έκρηξη των κρουσμάτων, ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας -σε επίπεδο κρουσμάτων και σε επίπεδο θανάτων- στην Ευρώπη, στην Ασία και στην Αμερική. Δεν είναι, λοιπόν, μόνο η περίπτωση της Ελλάδας".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επανέλαβε παράλληλα πως "είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία και την ανθρώπινη ζωή", κάτι που γίνεται "σταδιακά, προσθέτοντας από τον Αύγουστο και μετά μέτρα είτε οριζόντιου είτε τοπικού χαρακτήρα, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε εφόσον χρειαστεί". Επικαλέστηκε όσα είπε ο πρωθυπουργός σχετικά με το ότι "είμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο -ιδίως στην Αττική- όπου θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι είναι απαραίτητο να τηρούμε τα μέτρα αυτοπροστασίας, όπως είναι το πλύσιμο των χεριών και η χρήση μάσκας, ώστε να μπορέσουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα, να αποφύγουμε αυστηρά μέτρα που θα είχαν πολύ μεγάλο αντίκτυπο στην οικονομία και στην ανεργία".

Τι είπε για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ο κ. Πέτσας τόνισε: "Στα λεωφορεία που βρήκαμε, προσθέσαμε 250 μέσα στους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής μας προκειμένου να αυξηθούν τα δρομολόγια και να περιοριστεί ο χρόνος αναμονής. Επίσης, θα προσθέσουμε πολλά ακόμα λεωφορεία το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τις εξαγγελίες που έχει κάνει ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών τον Ιούλιο. Επειδή όμως ούτε αυτά είναι αρκετά για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση που υπάρχει με τον συγχρωτισμό στις ώρες αιχμής, θα βάλουμε επιπλέον εκατοντάδες λεωφορεία από την ερχόμενη Τετάρτη και μετά -και όχι από τον Νοέμβριο όπως ήταν το αρχικό πλάνο- για να έχουμε περισσότερα δρομολόγια και άμεση αποσυμφόρηση στις ώρες αιχμής και στις γραμμές που εμφανίζουν υψηλή πληρότητα".

Όπως είπε: "Η συμφόρηση -ιδίως στα λεωφορεία όπου είναι έντονη- δεν εμφανίζεται σε όλες τις γραμμές. Εμφανίζεται σε ένα πολύ μικρό ποσοστό των γραμμών, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΣΑ, και για συγκεκριμένες ώρες. Εκεί θα στοχεύσουμε για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Για το μετρό και τον ηλεκτρικό είναι λίγο πιο σύνθετα τα πράγματα γιατί δεν είναι εύκολο να προσθέσει κανείς έναν συρμό, χρειάζεται μια ολόκληρη διαδικασία. Εφαρμόζουμε το τελευταίο διάστημα το κυλιόμενο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζόμενων και την υποχρεωτική τηλεργασία σε ποσοστό 40% στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που επίσης θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση των μέσων μεταφοράς".

Λεωφορείο Συνωστισμός

"Καταλήψεις τεσσάρων-πέντε ατόμων στερούν το δικαίωμα στη μάθηση των πολλών"

Όσον αφορά την κατάσταση με τις καταλήψεις στα σχολεία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε: "Ενώ φοβόμασταν ότι θα κλείσουν από τον κορονοϊό, τελικά κλείνουν από τις καταλήψεις. Καταλήψεις τεσσάρων-πέντε ατόμων, που έχουν ως αποτέλεσμα οι λίγοι να στερούν το δικαίωμα στη μάθηση από τους πολλούς. Κάνουμε μια τελευταία έκκληση προς αυτούς που έχουν προβεί σε καταλήψεις, -οι οποίες δυστυχώς έχουν αυξηθεί- να σταματήσουν αυτή την πρακτική, προκειμένου να έχουμε μια ομαλοποίηση τις επόμενες ημέρες. Και προσδοκούμε ότι θα υπάρξει ομαλοποίηση. Έχουμε δει διάφορα αιτήματα, τις τελευταίες ημέρες, που δεν έχουν καμία σχέση με το εκπαιδευτικό αντικείμενο και την εκπαιδευτική διαδικασία και δυστυχώς υποθάλπονται πολιτικά από ορισμένους παράγοντες".

Καταλήψεις στα σχολεία

Για τις ελλείψεις στις ΜΕΘ: "Πιστεύουμε στις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα"

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας θέλησε να δώσει εξηγήσεις για το τι συμβαίνει με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και είπε: "Στο τέλος Μαρτίου-αρχές Απριλίου, έβγαινε συνεχώς ο κ. Πολάκης κι έλεγε ότι πρέπει να επιτάξουμε όλες τις ιδιωτικές ΜΕΘ. Θα ‘πρεπε, δηλαδή, να τις πληρώνουμε, ενώ δεν τις χρειαζόμασταν, 1.600 ευρώ την ημέρα, γιατί αυτός είναι ο κανονισμός των νοσηλειών. Θα ‘πρεπε να είχαμε δώσει, δηλαδή, όλους αυτούς τους μήνες εκατομμύρια ευρώ των Ελλήνων φορολογουμένων, χωρίς να χρειάζεται. Αντίθετα, εμείς έχουμε μια συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Πιστεύουμε στις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπου αυτές είναι εφικτές και αμοιβαία επωφελείς, και τέτοια είναι αυτή η περίπτωση. Το ποσό που έχει αποφασιστεί να καταβάλλεται βασίζεται στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Γιατί μία κλίνη ΜΕΘ έχει γιατρό, έχει νοσηλευτικό προσωπικό, έχει εξοπλισμό. Αν είχαμε ακούσει τη συμβουλή του ΣΥΡΙΖΑ, θα είχαμε πετάξει πολλές δεκάδες εκατομμύρια στο "πηγάδι χωρίς πάτο"".

Ελληνοτουρκικά: "Περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν οι διερευνητικές επαφές, όταν επανεκκινήσουν"

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν ρωτήθηκε για την "αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου" επεσήμανε πως "δεν έχει τεθεί ποτέ και αν τεθεί δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό. Είναι ξεκάθαρο αυτό, ακόμη κι αν τεθεί. Είναι άλλο πράγμα το τι λέει το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας σε ένα εσωτερικό κοινό που αυτή τη στιγμή βλέπει την κυβέρνησή του να έχει πολλές μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις και να έχει σε τρία-τέσσερα σημεία σαφώς αναδιπλωθεί, προς τη σωστή κατεύθυνση. Περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν οι διερευνητικές επαφές, όταν επανεκκινήσουν. Οι θέσεις των ελληνικών κυβερνήσεων είναι πάγιες, ταυτίζονται, δεν έχουν αλλάξει ποτέ. Έχουν να κάνουν πρώτον με το γεγονός ότι υπήρξε τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974. Υπάρχει η εγκατάσταση της 4ης Στρατιάς, της Στρατιάς του Αιγαίου -όπως τη λένε οι Τούρκοι- από το '75 στα μικρασιατικά παράλια. Υπάρχει η εξουσιοδότηση της Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας για casus belli από τον Ιούνιο του '95. Υπάρχει φυσικά και το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας της χώρας μας, με βάση το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Επομένως, δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα επί της ουσίας. Δεν πρόκειται ποτέ καμία ελληνική κυβέρνηση να συζητήσει τέτοιο θέμα".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κλείνοντας, σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία τόνισε πως "εδώ υπάρχουν δύο διαφορετικά θέματα που πρέπει να είναι ξεκάθαρα. Το ένα είναι το ευρύτερο πλαίσιο κυρώσεων στην Τουρκία, που παρουσίασε ο κ. Μπορέλ, το οποίο εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και θα εγκριθεί και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Υπάρχει και ένα δεύτερο σκέλος, το οποίο είναι στο τραπέζι εδώ και πολλούς μήνες, από πέρυσι το καλοκαίρι, που είναι η επιβολή κυρώσεων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία συντρέχουν την Τουρκία σε παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ. Και σε αυτό -υπάρχει και σημερινή επίσημη ανακοίνωση από τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Αλ. Γεννηματά- έχουμε ταχθεί φυσικά στο πλευρό της Κύπρου".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 01 Αυγ 2021 | 17:24
Ο ΤΙΝΟ, ΗΛΙΚΙΑΣ 9 ΕΤΩΝ ΚΑΙ Ο ΧΑΡΙ, 12 ΕΤΩΝ 01 Αυγ 2021 | 16:18

Ινδονησία: Μυστήριο σε ζωολογικό κήπο - Κόλλησαν κορονοϊό δύο τίγρεις της Σουμάτρας

Θετικές στον κορονοϊό βρέθηκαν δύο τίγρης που βρίσκονται στο ζωολογικό κήπο της της Τζακάρτας.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΕΜΠΡΗΣΜΟ 01 Αυγ 2021 | 14:42

Τουρκία: Ο Ερντογάν... πέταξε τσάι στους πυρόπληκτους - Οργή και δυσαρέσκεια από τους πολίτες [βίντεο]

Το βράδυ του Σαββάτου, ο Ερντογάν βρέθηκε στις περιοχες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και όπως φαίνεται σε βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media, πέταξε τσάι στους πληγέντες μέσα από το πούλμαν στο οποίο επέβαινε.

ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ 01 Αυγ 2021 | 13:08

Εβρος: Nεκρό Τούρκο από ελληνικά πυρά αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ - Το ΥΠΕΞ απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Αγκυρας

Δεν έπεσαν πυροβολισμοί από την ελληνική πλευρά - Ολα έγιναν στην τουρκική πλευρά και αφορά λαθροδιακινητές αναφέρουν ελληνικές πηγές

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ 01 Αυγ 2021 | 11:38

Αποκάλυψη Παγώνη για Αδωνι: Πέρασε πολύ δύσκολες στιγμές με τον κορονοϊό - "Πως θα ήμουν αν δεν είχα κάνει το εμβόλιο"

Τι αποκάλυψε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη για τον Αδωνι Γεωργιάδη που παρότι εμβολιασμένος νοσεί από τον κορονοϊό

ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 01 Αυγ 2021 | 10:50

Έρευνα ΕΚΠΑ: Άλλαξαν οι συνήθειες των Αθηναίων στο lockdown - Εντυπωσιακά ευρήματα για φαγητό, χάπια και ναρκωτικά

Στην εργασία του ΕΚΠΑ διερευνήθηκαν λύματα από το κέντρο επεξεργασίας λυμάτων της Ψυττάλειας.

ΑΡΘΡΟ ΓΝΩΜΗΣ ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ 01 Αυγ 2021 | 09:35
ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ 01 Αυγ 2021 | 08:46

Κρίσιμη εβδομάδα για μέτρα στα "κόκκινα" νησιά – Μάστιγα τα κορονοπάρτι που συνεχίζονται σε μπαρ και σε βίλες.

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν και τα υγειονομικά πρωτόκολλα με τα οποία θα ανοίξουν τα σχολεία.

ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ 31 Ιουλ 2021 | 19:34

Φωτιά στην Τουρκία: Στους έξι οι νεκροί- Εκκενώθηκαν σπίτια και ξενοδοχεία στο Μπόντρουμ

Στους έξι οι νεκροί από τις δασικές φωτιές στην Τουρκία. Εκκενώθηκαν σπίτια και ξεοδοχεία στο Μπόντρουμ.

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 31 Ιουλ 2021 | 18:02

Κορονοϊός: Σταθεροποίηση στην Αττική με 948 κρούσματα - Στα 258 στη Θεσσαλονίκη

Την ώρα που τα κρούσματα κορονοϊού σταθεροποιούνται σε Αττική και Θεσσαλονίκη, συνεχίζουν να αυξάνονται στην Κρήτη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 31 Ιουλ 2021 | 17:31
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΑ 31 Ιουλ 2021 | 16:09

ΥΠΑ: Παρατείνεται η ΝΟΤΑΜ για πτήσεις στα νησιά - Μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού/νόσησης και αρνητικά τεστ

Νέα Notam με γενικές οδηγίες προς το επιβατικό κοινό για τις αεροπορικές μετακινήσεις.

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ 31 Ιουλ 2021 | 13:19

Εξαδάκτυλος: Οι άνω των πενήντα χρονών να εμβολιαστούν - Κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά από τη μετάλλαξη Δέλτα

Τον "κώδωνα του κινδύνου" στους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 50 ετών έκρουσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών