Πέτσας: Δεν θα αφήσουμε fake news και ανεύθυνα μηνύματα να προκαλέσουν σύγχυση στον κόσμο

"Η ενημέρωση σώζει ζωές" δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Αντώνης Γαλανόπουλος
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΤΩΝΗς ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟς

Σε ένα από τα βασικότερα "όπλα" στην μάχη έναντι του κορονοιού ενέταξε την ενημέρωση των πολιτών, ο Στέλιος Πέτσας τοποθετούμενος στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής έπειτα από σχετικό αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ

Υπενθυμίζεται ότι η αξιωματική αντιπολίτευση αφήνει "σκιές" για το σχετικό πρόγραμμα ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ, που θα λάβουν τα μέσα ενημέρωσης προκειμένου να προβάλουν τα μηνύματα για τα μέτρα πρόληψης έναντι της πανδημίας.

Ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι στην πληροφόρηση των πολιτών έχει μεγάλη σημασία η υπεύθυνη και έγκυρη ενημέρωση, καθώς όπως ανέφερε τα ανεύθυνα μηνύματα και τα fake news προκαλούν μεγάλη σύγχυση στον πληθυσμό και δεν συμβάλουν στην ορθή πληροφόρηση της κοινότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ίδιος εξήγησε ότι επειδή ακριβώς η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι αργή και μακρόσυρτη η καμπάνια θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό,

"Η ενημέρωση σώζει ζωές και μειώνει το δημοσιονομικό αποτύπωμα καθώς όσο γρηγορότερα βγούμε από την πανδημία τόσο μικρότερες θα είναι συνέπειες στην οικονομία" δήλωσε ο κ. Πέτσας.

Ενημέρωσε ότι το πλέγμα της ενημέρωσης είχε δύο φάσεις.

Η πρώτη ήταν η δωρεάν προβολή μηνυμάτων ενός λεπτού από ραδιόφωνα και τηλεοπτικά δίκτυα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η δεύτερη στην οποία βρισκόμαστε τώρα καλύπτει όλα τα μέσα ενημέρωσης, εφημερίδες, σαίτ, κοινωνικά δίκτυα που δεν ήταν στην πρώτη φάση και θα διαρκέσει έως τις 31 Μαίου. Σε αυτή περιλαμβάνονται και τα περιφερειακά και τοπικά μέσα.

Ο Στέλιος Πέτσας εξήγησε ότι η δαπάνη δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 11 εκατομμύρια ευρώ και αντιστοιχεί στο 0,16% των δημοσιονομικών παρεμβάσεων που σχετίζονται με την αντιμετώπιση του κορονοιού.

"Όταν πρόκειται για την ασφάλεια των πολιτών οι αντιπολιτευτικές κορώνες πρέπει να μπαίνουν στην άκρη" υπογράμμισε ο κ. Πέτσας.

O κ. Πέτσας δεν άφησε ασχολίαστες τις αιχμές της αντιπολίτευσης και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ:

"Υπάρχουν κάποιοι που δεν κατανοούν αυτή την αλήθεια. Αν υπάρχουν κάποιοι που αμφισβητούν την ανάγκη ενημέρωσης, ποια είναι η επιδίωξή τους; Να αφήσουμε τους πολίτες στην παραπληροφόρηση και στις θεωρίες συνωμοσίας; Αν δεν υπάρξει έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση θεριεύουν ο φόβος και η ανασφάλεια; Τι θέλουν; Βάζουν τις κομματικές επιδιώξεις πάνω από δημόσιο συμφέρον. Εμείς δεν επιχειρούμε να ελέγξουμε τους αρμούς της εξουσίας. Συμβάλουμε στην υγιή λειτουργία κάθε επιχείρησης. Επιχειρούμε η έξοδος από την πρωτοφανή κρίση να γίνει με τις λιγότερες απώλειες. Ο δικός μας δρόμος είναι καθαρός και οδηγεί τους Έλληνες την έξοδο από την πανδημία με ασφάλεια".

Για τις τηλεοπτικές άδειες

Σε ότι αφορά την αναστολή καταβολής των δόσεων των τηλεοπτικών καναλιών για τις άδειες είπε ότι γίνεται λόγω των έκτακτων συνθηκών για να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

"Οι δόσεις μετατίθενται χρονικά. Δεν διαγράφονται, ούτε χαρίζονται" τόνισε.

Υπέρ της στήριξης του Tύπου αλλά με απόλυτη διαφάνεια και συγκεκριμένες αρχές τάχθηκε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης ζητώντας στοιχεία για την ανάθεση του έργο.

Σύντομα η ΚΥΑ για τη στήριξη του Τύπου

Στην δευτερολογία του ο Στέλιος Πέτσας διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση επιχείρησε τον περασμένο Δεκέμβριο να εφαρμόσει το πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ για τα μέσα ενημέρωσης ωστόσο υπήρξαν θέματα δεοντολογίας και ίσης μεταχείρισης που οδήγησαν σε ακύρωση του προγράμματος. Ενημέρωσε ότι σύντομα θα υπάρξει κοινή υπουργική απόφαση με το νέο πλαίσιο όπου θα εφαρμόζονται δεοντολογικοί κανόνες αλλά και αναλογική κατανομή των κονδυλίων σε εφημερίδες πανελλαδικής και περιφερειακής κυκλοφορίας.

Αναφορικά με την επιλογή ιδιωτικής εταιρείας για την υλοποίησης της καμπάνιας κατά του κορονοϊού είπε "αν πηγαίναμε με διαγωνισμό θα καθυστερούσαμε 6-8 μήνες. Τι σημασία θα είχε μια ενημερωτική καμπάνια στο τέλος της χρονιάς; Θα θρηνούσαμε χιλιάδες θύματα. Πήραμε την ευθύνη και προχωρήσαμε χωρίς κείμενες διατάξεις με διαφάνεια” και πρόσθεσε "Η εταιρεία που επιλέχθηκε είναι μεγάλη και μπορεί να αναλάβει το έργο. Δεν την κρύβουμε την εταιρεία. Η εταιρεία παίρνει προμήθεια 3%. Δεν τιμολογούνται τα ποσά στην εταιρεία αλλά στο υπουργείο Οικονομικών. Η πληρωμή θα γίνεται απο το υπουργείο Οικονομικών οπότε στο τέλος θα ενημερωθείτε αναλυτικά για το ποιοι πήραν και πόσα”.

ΑΝΟΣΙΑ ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ 26 Μαϊ 2020 | 21:22

Καλά νέα από το Ινστιτούτο Παστέρ: Ασθενείς με ήπια μορφή κορονοϊού ανέπτυξαν αντισώματα

Η μελέτη δείχνει ότι το επίπεδο αντισωμάτων, στις περισσότερες περιπτώσεις, προστατεύει από μια νέα μόλυνση από τον κορονοϊό

ΣΤΟΥΣ 32.955 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ- 230.555 ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 26 Μαϊ 2020 | 21:08

Αύξηση των κρουσμάτων και μείωση των νεκρών στην Ιταλία-Δωρητής πλάσματος ο Αντρέα Μποτσέλι

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 78 άνθρωποι και καταγράφηκαν 397 νέα κρούσματα. 2.677 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.

26 Μαϊ 2020 | 20:38

Tσιόδρας: Λιγότερο από το 1% του πληθυσμού μολύνθηκε από τον κορονοϊό στην Ελλάδα

Η επιφυλακή και η εγρήγορση για ένα τυχόν δεύτερο κύμα που θα αφορά αυτό τον ιό είναι σημαντική

«ΜΑΧΗ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΕΤΙΝΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ 26 Μαϊ 2020 | 20:29

DW: Μεγάλο το ενδιαφέρον των Γερμανών για την Ελλάδα - Στους κύριους προορισμούς η χώρα μας

Ιδιαίτερα αυξημένη είναι τις τελευταίες μέρες η κίνηση σε τουριστικά γραφεία και διαδικτυακά τουριστικά πόρταλ της Γερμανίας

ΣΤΟ ΜΙΖΟΥΡΙ 26 Μαϊ 2020 | 19:48

ΗΠΑ: Viral το βίντεο από πάρτι σε πισίνα παρουσία εκατοντάδων ανθρώπων - Σφοδρές αντιδράσεις

Σε εθελούσια καραντίνα όλοι για 14 ημέρες ή έως να διαγνωστούν αρνητικοί από τον νέο κορονοϊό.

ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ 26 Μαϊ 2020 | 19:33

"Corriere della Sera": Η καραντίνα αύξησε κατά 30% τα διαζύγια στην Ιταλία

Οι πεταμένες κάλτσες στο πάτωμα, η αποκάλυψη εξωσυζυγικών σχέσεων και το στρες για τα εργασιακά είναι οι βασικότερες αιτίες των τσακωμών

ΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ...ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΝΤΑΙ. 26 Μαϊ 2020 | 18:52

Οι πολιτικοί που αψήφησαν την καραντίνα και προκάλεσαν την οργή

Οι περιορισμοί επιβάλλονται για να...παραβιάζονται.

26 Μαϊ 2020 | 18:49

Η συγκλονιστική εξομολόγηση Τσιόδρα - Το συγκινητικό αντίο του καθηγητή με ένα ποίημα

Με μια αποχαιρετιστήρια ομιλία ο καθηγητής συγκίνησε τους Έλληνες με τον γλαφυρό λόγο του

26 Μαϊ 2020 | 18:46

Εσπασε και ο Ν. Χαρδαλιάς - Το "αντίο" στην καθημερινή ενημέρωση

Ιδιαίτερα συναισθηματικά φορτισμένος ο Νίκος Χαρδαλιάς "κλείνοντας" την καθημερινή ενημέρωση ευχαρίστησε τους πολίτες για την τήρηση των μέτρων

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟ MEGA 26 Μαϊ 2020 | 18:33

Σύψας για χλωροκίνη: "Δεν είναι τόσο αποτελεσματική, φαίνεται να συνδέεται και με αρρυθμίες στην καρδιά" [Βίντεο]

Σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας "δεν έχουμε αξιόλογα φάρμακα για τον ιό"

ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΠΙΠΕΔΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 26 Μαϊ 2020 | 18:24
26 Μαϊ 2020 | 18:22

Αποκάλυψη Τσιόδρα: Θα είχαμε 13.685 νεκρούς αν δεν παίρναμε μέτρα

"Οι αριθμοί μας λένε πως τα μέτρα οδήγησαν σε μείωση κατά 80% της διασποράς του ιού", δήλωσε ο λοιμωξιολόγος.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΥΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ 26 Μαϊ 2020 | 18:12

Συγκλονίζει ο Μποτσέλι: Είχα νοσήσει από τον κορονοϊό όταν έδωσα τη συναυλία στο Duomo, δήλωσε ο διάσημος τενόρος

Χαρακτηρίζει την εμπειρία του "έναν εφιάλτη", όπως γράφει η εφημερίδα Corriere della Sera.