ΠΓΔΜ: Αγώνας δρόμου στο παρασκήνιο για τον "μαγικό αριθμό" 80

Τη δική της μάχη με το χρόνο δίνει η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ προκειμένου να καταφέρει να περάσει τις απαραίτητες συνταγματικές αλλαγές.

pgdm-agwnas-dromou-sto-paraskinio-gia-ton-magiko-arithmo-80
SHARE THIS
0
SHARES

Τη δική της μάχη με το χρόνο δίνει η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ προκειμένου να καταφέρει να περάσει τις απαραίτητες συνταγματικές αλλαγές που προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών. Την Τετάρτη ξεκίνησε η σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία στην γειτονική χώρα με την συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.

“Το κοινοβούλιο είναι ένας θεσμος και οι βουλευτές είναι οι εκπρόσωποι του λαού που θα λάβουν τις αποφάσεις και θα εφαρμόσουν τη βούληση του λαού. Τους καλώ να μην ενδώσουν σε καμία πίεση, διότι λύνουμε ένα πρόβλημα δεκαετιών προκειμένου να βγάλουμε τη χώρα από την απομόνωση” δήλωσε κατά τη διάρκεια της έναρξης των εργασιών της επιτροπής συνταγματικών θεμάτων ο Ζόραν Ζάεφ, εξηγώντας τις προτεινόμενες αλλαγές. “Είναι ώρα να πάμε μπροστά τη χώρα μαζί. Οι βουλευτές έχουν ένα ιστορικό καθήκον να διασφαλίσουν τον δρόμο που οδηγεί στη σταθερότητα, την ασφάλεια, την οικονομική ανάπτυξη, δηλαδή, στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Σας καλώ να ενωθούμε για τις σημαντικές κρατικές προτεραιότητες” δήλωσε ο Ζάεφ σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο META.

H κυβέρνηση του Ζάεφ δείχνει να επιμένει, πάντως, στην αισιοδοξία της ότι θα καταφέρει να βρει την απαραίτητα πλειοψηφία. “Εκτιμούμε ότι η αυτή η ιστορική απόφαση με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι βουλευτές του Κοινοβουλίου είναι κομβικής συμασίας για την εκπλήρωση των στρατηγικών στόχων της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Υπολογίζουμε και ευελπιστούμε ότι η πλειοψηφία των βουλευτών στο Κοινοβούλιο θα ακολουθήσουν τη βούληση της πλειονότητας των πολιτών που ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας στις 30 του Σεπτέμβρη” δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Mile Boshnjakovski.

Την ίδια στιγμή πάντως, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Trajko Veljanoski δήλωσε πως ούτε μια κοινοβουλευτική ομάδα ή κόμμα της αντιπολίτευσης δεν εκλήθη για να συμβάλει στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό. “Ως βουλευτής, θέλω να ανακοινώσει ότι δεν σκοπεύει να ψηφίσω ενάντια στη βούληση της πλειοψηφίας των πολιτών που αποφάσισαν να αντιαχθούν στη συμφωνία, μποϊκοτάροντας το δημοψήφισμα. Δεν έχετε την πλειοψηφία των 2/3 για να αλλάξετε το σύνταγμα. Ένας μικρός κύκλος πολιτικών αποφάσισαν ότι έχουν την εντολή, το όραμα και τη γνώση για να λύσουν το εθνικό ζήτημα και γι αυτό εξαπατούν το λαό. Δημιουργείται η εντύπωση ότι η λύση προέρχεται από τους ξένους και επιβάλλεται και κάτι τέτοιο δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας. Το κοινοβούλιο και οι βουλευτές οδηγούνται σε μια συμφωνία που έχει ήδη γίνει” ανέφερε.

Εν τω μεταξύ, στο παρασκήνιο, οι φήμες και οι διαρροές για αύξηση του αριθμού των βουλευτών που υποστηρίζουν την κυβερνητική πρόταση για αναθεώρηση σε 76, κάτι που σημαίνουν ότι απομένουν μόλις 4 για τη συμπλήρωση της απαραίτητης πλειοψηφίας, δίνουν και παίρνουν, χωρίς ωστόσο τίποτα να επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής.

Ήδη από την Τρίτη, ο κ. Ζάεφ είχε επιβεβαιώσει ότι πραγματοποιούνται συζητήσεις σε ατομικά τετ-α-τετ με βουλευτές της αντιπολίτευσης προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός όσων υποστηρίζουν τις αλλαγές. Όπως πρόσθεσε ωστόσο μόνο η τελική ψηφοφορία είναι εκείνη που θα δείξει εάν η απαιτούμενη πλειοψηφία θα έχει επιτευχθεί. “Μιλήσαμε με πολλούς βουλευτές. Τους μίλησα προσωπικά και οι βουλευτές μίλησαν και μεταξύ τους. Είδαμε ότι υπάρχει μια καλή και προοδευτική ομάδα βουλευτών, κάτι που συνιστά έναν επαρκή λόγο και ένα σοβαρό κίνητρο για να εκκινήσουν οι διαδικασίες” είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ακόμη ότι πληροφορίες μέσων ενημέρωσης στα Σκόπια, όπως για παράδειγμα το φιλοκυβερνητικό δίκτυο «Telma TV» ανέφεραν τις προηγούμενες ημέρες πως ο πρωθυπουργός συζητά με τουλάχιστον έξι βουλευτές της αντιπολίτευσης του VMRO. Τις επόμενες ημέρες η διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί στο κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας σε επίπεδο επιτροπών, ενώ πρόκειται να περάσει στην Ολομέλεια, όπου και θα κριθεί η τύχη της αναθεώρησης, την επόμενη εβδομάδα. 

 

ΦΩΤΟ: REUTERS

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook