ΠΓΔΜ: Αυλαία στην προεκλογική εκστρατεία για το δημοψήφισμα

Πέφτει η αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων της πΓΔΜ ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος της Κυριακής για την ονομασία της χώρας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΠΓΔΜ: Αυλαία στην προεκλογική εκστρατεία για το δημοψήφισμα

Πέφτει η αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων της πΓΔΜ ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος της Κυριακής για την ονομασία της χώρας και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ήδη από την περασμένη Δευτέρα σε ισχύ βρίσκεται η απαγόρευση δημοσιοποίησης δημοσκοπήσεων και πλέον από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης απαγορεύονται οποιεσδήποτε εκδηλώσεις και πολιτικές αναφορές σχετικά με το δημοψήφισμα. Ωστόσο, η εκστρατεία «Η άποψή σας είναι δικαίωμα σας» για την οποία υπεύθυνη είναι η Κρατική Εκλογική Επιτροπή δεν εμπίπτει στην απαγόρευση και θα συνεχίσει να μεταδίδεται τόσο την Παρασκευή όσο και το Σάββατο.

Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε πως θα παρακολουθούνται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ώστε να αποτραπούν τυχόν διαρροές ψευδών ειδήσεων και απόπειρες προπαγάνδας που θα έχουν «ως στόχο να υπονομεύσουν τη δημοκρατική διαδικασία έως και την Κυριακή.

Την ίδια στιγμή η αμερικανική πρεσβεία στα Σκόπια εξέδωσε προειδοποίηση προς τους πολίτες των ΗΠΑ να αποφεύγουν δημόσιους χώρους όπου ενδέχεται να πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας το επόμενο τριήμερο.

Στο μεταξύ, σε 11.907 ανέρχονται οι τοπικοί παρατηρητές του δημοψηφίσματος ενώ άλλοι 439 προέρχονται από ξένες χώρες και Οργανισμούς. Από τον ΟΑΣΕ ανατέθηκαν 197 εξωτερικοί μόνιμοι υπάλληλοι, 35 από την αμερικανική πρεσβεία και οι υπόλοιποι παρατηρητές προέρχονται από χώρες μέλη της ΕΕ αλλά και χώρες των Βαλκανίων. Επιπλέον, 80 δημοσιογράφοι έχουν ήδη διαπιστευτεί από 32 ξένα μέσα ενημέρωσης.

ΠΓΔΜ: Αυλαία στην προεκλογική εκστρατεία για το δημοψήφισμα

Ζάεφ: Πρέπει να κάνετε την επιλογή σας

Ο Ζόραν Ζάεφ κάλεσε την Πέμπτη τους πολίτες της χώρας να προσέλθουν μαζικά την Κυριακή στις κάλπες και να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

«Την Κυριακή καλείστε να λάβετε μία ιστορική απόφαση. Πρέπει να κάνετε την επιλογή σας. Δεν πρόκειται για επιλογή μεταξύ των κομμάτων. Πρόκειται για μια επιλογή που αφορά το μέλλον σας, το μέλλον των παιδιών σας. Πρόκειται για μια επιλογή που αφορά το μέλλον της αγαπημένης μας Μακεδονίας», σημείωσε ο Ζόραν Ζάεφ, σε διάγγελμά του προς τον λαό της χώρας.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η χώρα του προβαίνει σε παραχώρηση σχετικά με το όνομα, όμως, όπως είπε, εξασφαλίζει την εθνική της ταυτότητα. «Ξέρω ότι πρέπει να κάνουμε παραχώρηση και να αποδεχτούμε γεωγραφικό προσδιορισμό στο όνομα Μακεδονία. Όμως κανείς πλέον δεν θα μπορεί να αμφισβητεί την εθνική μας ταυτότητα» ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίκκοσκι, απέρριψε τη συμφωνία Πρεσπών τονίζοντας ότι «το SDSM δεν έχει την υποστήριξη των πολιτών στο δημοψήφισμα. Η συμφωνία των Πρεσπών είναι η χειρότερη δυνατή λύση για τη Μακεδονία» όπως είπε και πρόσθεσε ότι «οι πολίτες είναι ελεύθεροι να αποφασίσουν αν επιθυμούν να συμμετάσχουν ή όχι στο δημοψήφισμα της Κυριακής».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Ένωσης για την Ενσωμάτωση BDI, Αλί Αχμέτι, δήλωσε ότι οι Αλβανοί θα πρέπει να ψηφίσουν την Κυριακή και ζήτησε το ίδιο από όλους τους πολίτες. «Οι πολίτες πρέπει να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, επειδή η συμφωνία αυτή ανοίγει μια νέα προοπτική για την ένταξη και την ανάπτυξη της χώρας. Η μακεδονική ταυτότητα και η γλώσσα διατηρούνται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», τόνισε χαρακτηριστικά

ΠΓΔΜ: Αυλαία στην προεκλογική εκστρατεία για το δημοψήφισμα - εικόνα 2

Nα μποϊκοτάρουν το δημοψήφισμα ζητεί από τους πολίτες ο Ιβάνοφ

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ κάλεσε τους συμπολίτες του από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ να μην ψηφίσουν στο δημοψήφισμα της Κυριακής για την αλλαγή του ονόματος της χώρας τους, κάνοντας λόγο για «ιστορική αυτοκτονία».

«Ως πολίτης, έχω λάβει την απόφασή μου: στις 30 Σεπτεμβρίου, δεν θα πάω να ψηφίσω», δήλωσε ο Ιβάνοφ κατά την ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. «Και είμαι πεπεισμένος πως εσείς, οι συμπολίτες μας, θα πάρετε επίσης αυτή τη συνετή απόφαση», πρόσθεσε.

Η απόρριψη της Συμφωνίας των Πρεσπών από τον πρόεδρο Ιβάνοφ, που πρόσκειται στην εθνικιστική δεξιά, είναι γνωστή. Όμως, τρεις ημέρες πριν από το δημοψήφισμα, απευθύνθηκε στους ηγέτες όλου του κόσμου για να υποστηρίξει ότι το "ναι" στο δημοψήφισμα θα μετέτρεπε τη χώρα του σε "ημι-κυρίαρχο" κράτος με "αποσαθρωμένο το δικαίωμα αυτοδιάθεσης". Αντιθέτως, αν αποτύχει το δημοψήφισμα, "θα δημιουργηθούν άλλες δυνατότητες συζήτησης", διαβεβαίωσε.

"Για να καταλήξουμε σε μια βιώσιμη, ρεαλιστική συμφωνία" (...) "πρέπει να συζητήσουμε, όχι να επιβάλουμε δια της βίας, χρειάζεται αμοιβαίος σεβασμός και όχι περιφρόνηση", πρόσθεσε.

Η συμφωνία αυτή "μας φέρνει σε κατάσταση τετελεσμένου γεγονότος: μας λέει ότι είμαστε πιο μικροί και πιο αδύναμοι και ότι πρέπει επομένως να δεχτούμε τη συμφωνία που θέλησε η Αθήνα", υπογράμμισε.

Ο Ιβάνοφ κατηγόρησε επίσης τα Ηνωμένα Έθνη ότι αποδέχτηκαν πριν από χρόνια "να παρέμβουν στο δικαίωμα αυτοδιάθεσης του μακεδονικού λαού" πιέζοντας για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για το όνομα της χώρας του.

Προειδοποίηση της πρεσβείας των ΗΠΑ

Την ίδια στιγμή, η Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στα Σκόπια εξέδωσε προειδοποίηση προτρέποντας τους υπηκόους των ΗΠΑ να αποφύγουν περιοχές όπου ενδέχεται να λάβουν χώρα διαμαρτυρίες πριν από το δημοψήφισμα της Κυριακής, ιδίως μπροστά από το κτίριο του Κοινοβουλίου και την κεντρική πλατεία των Σκοπίων.

«Διάφορες ομάδες σκοπεύουν να διαδηλώσουν εναντίον του επερχόμενου εθνικού δημοψηφίσματος σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών το οποίο θα διεξαχθεί την Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου. Αυτές οι εκδηλώσεις θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στα Σκόπια αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας. Το προσωπικό της κυβέρνησης των Η.Π.Α. συνιστάται να αποφεύγει τις περιοχές στις οποίες ενδέχεται να εμφανιστούν διαδηλώσεις. Οι συγκεκριμένες τοποθεσίες είναι το Κοινοβούλιο μεταξύ 27 και 30 Σεπτεμβρίου καθώς και η κεντρική πλατεία στις 30 Σεπτεμβρίου», αναφέρει η αμερικανική πρεσβεία.

Πηγή: MIA, Meta.mk, Ibna

Φωτογραφίες: Reuters


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

24 Ιαν 2022 | 07:11

Στις Βρυξέλλες ο Δένδιας για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ - Το ουκρανικό στην ατζέντα

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ 23 Ιαν 2022 | 20:54

ΣΥΡΙΖΑ: Μπίστης, Λιάκος, Δανέλλης, Παναγιώτου στηρίζουν την πρόταση Τσίπρα για εκλογή προέδρου από τη βάση

Τι αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση οι Σπύρος Δανέλλης, Αντώνης Λιάκος, Νίκος Μπίστης , Παναγιώτης Παναγιώτου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ 23 Ιαν 2022 | 20:35

Ανδρουλάκης για ακρίβεια: Χρειάζονται δημόσιες παρεμβάσεις - Σε λογική εφησυχασμού η κυβέρνηση

Ο κ. Ανδρουλάκης επικρίνει την κυβέρνηση για την ακρίβεια, καθώς υποστηρίζει ότι οι εξελίξεις την βρήκαν απροετοίμαστη.

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΛΗΣΕΙΣ 23 Ιαν 2022 | 20:13

Επανεμφάνιση Φουρθιώτη με απειλές για Γεραπετρίτη και Τσίπρα - ΣΥΡΙΖΑ: Δημόσιος εκβιασμός ενός υπόδικου

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του ζητά εξηγήσεις από την κυβέρνηση και τον υπουργό, με τον Γ. Γεραπετρίτη να παραδέχεται τις επαφές και να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για ανθρωποφαγία και τοξικότητα.

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ 23 Ιαν 2022 | 14:17

ΝΔ για τα φυλλάδια της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ: Προκλητική και χυδαία η προσπάθεια να καπηλευτούν κομματικά την υπόθεση της 24χρονης

"Τέλος στην ασυδοσία των ελίτ είμαστε μαζί με κάθε Γεωργία" και "Πλούσιοι, νέοι, ωραίοι, σεξιστές δεν μας κάνει εντύπωση που είστε βιαστές" ήταν τα συνθήματα που αναγράφονταν στα τρικάκια της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 23 Ιαν 2022 | 12:35

Θετικός στον κορονοϊό και ο Αλέξης Χαρίτσης του ΣΥΡΙΖΑ

"Το μοριακό τεστ που έκανα χθες βγήκε θετικό. Έχω κάνει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου και ευτυχώς τα συμπτώματα είναι ήπια", έγραψε ο Αλέξης Χαρίτσης.

ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 23 Ιαν 2022 | 09:11

Ο Τσίπρας επιστρατεύει Πολάκη - Καρτερό για να σωπάσουν όσοι αντιδρούν στην εκλογή του από τη βάση

Ηρθαν στην επιφάνεια οι φόβοι των στελεχών της λεγόμενης αριστερής πτέρυγας, που υποψιάζονται ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει μόνο να είναι κυρίαρχος του εσωκομματικού παιχνιδιού.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 22 Ιαν 2022 | 22:05

Βιασμός 24χρονης: Η Εφη Αχτσιόγλου πήρε τηλέφωνο την Γεωργία Μπίκα

"Προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης, εγώ επικοινώνησα με την κυρία Γεωργία Μπίκα, ως γυναίκα και ως πολιτικός", έγραψε η κ. Αχτσιόγλου.

"ΕΔΩ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ" 22 Ιαν 2022 | 21:54

H απρόσμενη επίσκεψη Μητσοτάκη σε αστέγους στο λιμάνι του Πειραιά [εικόνες]

Eπίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στους αστέγους, στο λιμάνι του Πειραιά.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ 22 Ιαν 2022 | 19:57

ΠΑΣΟΚ: Μπαράζ συναντήσεων με κοινωνικούς φορείς για την ακρίβεια και τον κατώτατο μισθό

Οι συναντήσεις κοινοβουλευτικής ομάδας & τομέων πολιτικής του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ για την ακρίβεια.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 22 Ιαν 2022 | 19:00

Γεωργιάδης: Γενναία μέτρα στήριξης στο ρεύμα θα λαμβάνουμε για όσο χρειαστεί

"Έχουμε λάβει γενναία μέτρα στήριξης στο ρεύμα και θα συνεχίζουμε να λαμβάνουμε για όσο διάστημα χρειαστεί" επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 22 Ιαν 2022 | 12:28

Δένδιας στο "Κεφάλαιο": Κανείς να μην έχει αυταπάτες ότι δεν θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Ουδείς δικαιούται να έχει αυταπάτες ως προς τη θέληση της Ελλάδας να υπερασπισθεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, τονίζει ο Ν. Δένδιας στο "Κεφάλαιο".

ΟΣΑ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΗΣ 22 Ιαν 2022 | 12:22

Συγκινεί ο Ανδρέας Τσούνης: ''Μου λείπει η Φώφη, είναι ένα θέμα που δεν μπορώ να διαχειριστώ''

Για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά μίλησε ο Ανδρέας Τσούνης.