ΠΓΔΜ: Ξεκίνησε η συνεδρίαση στη Βουλή-Βρέθηκαν οι 80 βουλευτές

Αίσιο τέλος φαίνεται πως έχει το θρίλερ των τελευταίων 24ωρων στα Σκόπια.

pgdm-ksekinise-i-sunedriasi-sti-bouli-brethikan-oi-80-bouleutes
SHARE THIS
0
SHARES

Αίσιο τέλος φαίνεται πως έχει το θρίλερ των τελευταίων 24ωρων στα Σκόπια σχετικά  με τις τροπολογίες του Συντάγματος καθώς μετά από δύο αναβολές της συζήτησης στην Ολομέλεια και πολύωρες διαπραγματεύσεις, ο Ζόραν Ζάεφ κατάφερε τελικά να έρθει σε συμφωνία με τον ηγέτη του αλβανόφωνου BESA, Μπιλχάλ Κασάμι.

Η κυβέρνηση της πΓΔΜ ανακοίνωσε και επίσημα ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την υιοθέτηση, από τη Βουλή, των συνταγματικών τροπολογιών, με την οποία εξασφαλίζεται πλειοψηφία τουλάχιστον δύο τρίτων.

Η συνεδρίαση της Βουλής της πΓΔΜ, σχετικά με τις τροπολογίες του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό νόμο του Συντάγματος ξεκίνησε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα και αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ με τις ψηφοφορίες.

Ζάεφ: «Ευθύνη μας να οδηγήσουμε τους πολίτες μας σε ένα ασφαλές, σταθερό, οικονομικά δυνατό κοινό κράτος»

«Είναι ευθύνη μας να οδηγήσουμε τους πολίτες μας σε ένα ασφαλές, σταθερό, οικονομικά δυνατό, κοινό κράτος. Ως εκλεγμένοι βουλευτές αυτού του Κοινοβουλίου, αλλά ειδικά ως υπεύθυνοι πολίτες και προσωπικότητες, σας παροτρύνω να είστε μέρος αυτών που θα πάρουν τη χώρα μας σε ένα κοινό καλύτερο μέλλον» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Ζόραν Ζαέφ.

Συγκέντρωση έξω από τη Βουλή

Μετά την έναρξη της συνόδου μόνο εκατό πολίτες που διαμαρτύρονται για την αλλαγή του ονόματος βρίσκονται έξω από το Κοινοβούλιο της πΓΔΜ. Σκοπιανά μέσα ενημέρωσης σημειώνουν ότι τόσο ο αρχηγός των VMRO-DPMNE, Κρίστιαν Μίσοσκι, όσο και αξιωματούχοι του κόμματος δεν εμφανίστηκαν σήμερα μεταξύ των διαδηλωτών.

Τι συμφώνησαν Ζάεφ - Κασάμι

«Η ιθαγένεια παραμένει Μακεδόνας/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και επιβεβαιώνεται η τροποποίηση του συνταγματικού νόμου που επιβεβαιώνει την ιθαγένεια της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και διευκρινίζεται ο τρόπος με τον οποίο οι Αλβανοί πολίτες θα μιλούν στην αλβανική γλώσσα και θα καθιερωθεί σε όλους τους νόμους που είναι απαραίτητο» αναφέρει ανακοίνωση της, κυβέρνησης αναφορικά με το τι έχει συμφωνηθεί με το κόμμα BESA.

Όπως τονίζεται «η τροποποίηση της συνταγματικής τροπολογίας XXXVI είναι επίσης αποδεκτή, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η Δημοκρατία φροντίζει εξίσου τη διασπορά όλων των πολιτών της».

Επιπλέον στο νόμο περί ταυτότητας, συμφωνήθηκε να συμπεριληφθεί και η εθνικότητα των πολιτών. Όλα τα υπόλοιπα που προτάθηκαν ως τροπολογίες θα αποσυρθούν «επειδή είναι νομικά είναι αδύνατα να υλοποιηθούν τώρα», προσθέτει στην ανακοίνωση της η κυβέρνηση.

Τι προηγήθηκε

Η προγραμματισμένη για χθες συνεδρίαση της Βουλής μετατέθηκε για σήμερα και αναβλήθηκε εκ νέου, καθώς ο Ζόραν Ζάεφ, δεν είχε εξασφαλίσει πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή. 

Για τον λόγο αυτό,  χθες και σήμερα είχε εντατικές διαβουλεύσεις με το μικρό αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα "BESA" (διαθέτει δύο βουλευτές) για την εξεύρεση μίας τεχνικής διατύπωσης σε ό,τι αφορά τo άρθρο του εφαρμοστικού Νόμου του Συντάγματος για την υπηκοότητα.

 

 

 

Φωτογραφία: REUTERS

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook