ΠΓΔΜ: Τα τέσσερα βήματα μέχρι την πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ

Όπως αναφέρει σκοπιανό δημοσίευμα η πΓΔΜ θα συμμετάσχει σε όλες τις συναντήσεις και σε όλα τα όργανα της Συμμαχίας με την ιδιότητα της "προσκεκλημένης χώρας".

pgdm-ta-tessera-bimata-mexri-tin-pliri-entaksi-sto-nato
SHARE THIS
0
SHARES

Η πΓΔΜ πήρε μια καρέκλα» στο ΝΑΤΟ με τη σημερινή υπογραφή του πρωτοκόλλου προσχώρησης, αναφέρει το πρακτορείο Meta κάνοντας αναφορά στα επόμενα τέσσερα βήματα μέχρι την πλήρη ένταξη της χώρας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Σύμφωνα με το Meta τα επόμενα βήματα είναι:

- Επικύρωση της Συμφωνίας από όλα τα κράτη μέλη

- Επίσημη πρόσκληση για μέλος

- Η πΓΔΜ να αποδεχτεί το Σύμφωνο της Ουάσιγκτον

- Επίσημη υποδοχή

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα η πΓΔΜ θα συμμετάσχει σε όλες τις συναντήσεις και σε όλα τα όργανα της Συμμαχίας με την ιδιότητα της "προσκεκλημένης χώρας", αλλά χωρίς δικαίωμα ψήφου, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξης.

Το πρωτόκολλο για την ένταξη της πΓΔΜ στη Συνθήκη της Ουάσιγκτον πρέπει τώρα να επικυρωθεί και από τα 29 Κοινοβούλια των κρατών μέλων του ΝΑΤΟ και τελικά να υποβληθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, επιπλέον του αρχικού εγγράφου του 1949 με την οποία σχηματίστηκε η Βορειοατλαντική Συμμαχία.

«Από σήμερα η Μακεδονία θα συμμετέχει σε όλες τις Συνόδους του ΝΑΤΟ» αναφέρει το Meta.

Η παρθενική εμφάνιση θα πραγματοποιηθεί σε συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας των κρατών μελών του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 13 και 14 Φεβρουαρίου.

Τον Απρίλιο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ θα λάβει μέρος σε υπουργική συνάντηση στην Ουάσινγκτον και ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ θα παρευρεθεί στη Σύνοδο των αρχηγών κρατών που θα λάβει χώρα στο Λονδίνο τον Δεκέμβριο, έδρα του πρώτου αρχηγείου του ΝΑΤΟ με την ευκαιρία του 70ης επετείου από την ίδρυση της Συμμαχίας.

Και επίσημα «Βόρεια Μακεδονία» από τις 15 Φεβρουαρίου 

Το νέο όνομα της χώρας «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» θα τεθεί επίσημα σε ισχύ από τις 15 Φεβρουαρίου, έχει δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μίλε Μποσνιάκοφσκι ενώ σε δηλώσεις του.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της πΓΔΜ σημείωσε ότι «οι αποφάσεις που απορρέουν από τη συμφωνία των Πρεσπών θα τεθούν σε ισχύ επτά ημέρες μετά την την επικύρωση από την Ελλάδα του πρωτοκόλλου προσχώρησης στο ΝΑΤΟ» ενώ και ο Νικολά Ντιμιτρόφ  έχει δηλώσει ότι μετά την επικύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ από την ελληνική Βουλή «θα τεθούν σε ισχύ οι τροποποιήσεις στο σύνταγμά μας». 

Παρακολούθηση της Συμφωνίας - Νέα Πρεσβεία και Προξενείο

Πριν από λίγες ημέρες η κυβέρνηση της πΓΔΜ προχώρησε και στη σύσταση διυπουργικής επιτροπής για την εφαρμογή των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμφωνία των Πρεσπών ενώ την Τρίτη αποφάσισε να ανοίξει πρεσβεία της Δημοκρατίας της «Βόρειας Μακεδονίας» στην Αθήνα και Γενικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη.

 

 

 

 

Πηγή: Meta.mk

Φωτογραφία: Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook