Follow us

Πιερρακάκης για μη κρατικά πανεπιστήμια: Πρέπει να ρυθμιστεί αυτό το "Ελ Ντοράντο" στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

"Η ρύθμισή μας θα δώσει τη δυνατότητα επαναπατρισμού ή μείωσης της εξόδου σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι Ελλήνων" τόνισε ο κ. Πιερρακάκης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πιερρακάκης

Το μέλλον ή το σχεδιάζεις ή το υφίστασαι, τόνισε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, στην εισαγωγική του τοποθέτηση, κατά την πρώτη ημέρα επεξεργασίας του νομοσχεδίου με τίτλο "Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου -Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων".

Η ρύθμισή μας θα αυξήσει τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες, θα δώσει τη δυνατότητα επαναπατρισμού ή μείωσης της εξόδου σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι Ελλήνων που θέλουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό ενώ θα δώσει την ευκαιρία στη χώρα μας να γίνει περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης στην ευρύτερη περιοχή μας, είπε ο κ. Πιερρακάκης επικαλούμενος και το σχετικό παράδειγμα της Κύπρου.

Τόνισε μάλιστα ότι "δεν χρειάζεται διαρκώς να έχουμε μια λογική προστατευτισμού διότι ο προστατευτισμός δεν θα μας προστατεύσει. Θα μας προστατεύσει το να ανοιχτούμε [...] Πρέπει λοιπόν να δομήσουμε τη νέα στρατηγική μας, "όχι με όρους δεκαετιών πίσω, αλλά με όρους του 2050", είπε ο υπουργός Παιδείας. Η χώρα, επσήμανε, θα πρέπει να συμμετάσχει στην επανάσταση της τεχνολογίας, των ιδεών και των μεγάλων αλλαγών που έρχονται διότι "το μέλλον ή το σχεδιάζεις ή το υφίστασαι. Κι εμείς τα τελευταία χρόνια το υφιστάμεθα. Ήρθε η ώρα να το σχεδιάσουμε. Και επειδή σε αυτό το νόμο, ειδικά ως προς τα πρώτα 176 άρθρα (από τα συνολικά 205), είναι πάρα πολλά που μπορούμε να συμφωνήσουμε, σας καλώ να τα συμφωνήσουμε και να τα σχεδιάσουμε μαζί, παρά τις όποιες διαφωνίες, είπε ο κ. Πιερρακάκης.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Παιδείας είπε ότι έχουμε σήμερα 40 χιλιάδες Έλληνες φοιτητές στο εξωτερικό, ποσό αναντίστοιχο με τον πληθυσμό μας, ενώ στην Κύπρο, όπου αποφασίστηκε η εξωστρέφεια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αυτό έγινε στη λογική της συναίνεσης των κομμάτων. Τόνισε μάλιστα ότι στην Ελλάδα υπάρχει ήδη μια πραγματικότητα "που κάνουμε ότι δεν υπάρχει": Έχουμε 33 κολέγια, με 32 χιλιάδες σπουδαστές, που δίνουν πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα. Γιατί; Ήταν απόφαση της Βουλής; Όχι. Συρθήκαμε από την ενωσιακή νομολογία, παρατήρησε ο κ. Πιερρακάκης, προσθέτοντας ότι, πλην του λεγόμενου ακαδημαϊκού δικαιώματος, όλα τα υπόλοιπα έχουν λυθεί ήδη και είναι φεστιβάλ υποκρισίας να κάνουμε ότι δεν το βλέπουμε. Αυτό έγινε ερήμην μας, επειδή μείναμε σε ιδεοληπτικό οριτζιναλισμό, είπε ο κ. Πιερρακάκης, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να ρυθμιστεί αυτό το "Ελ Ντοράντο" στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Πιερρακάκης για μη κρατικά πανεπιστήμια: Πρέπει να ρυθμιστεί αυτό το "Ελ Ντοράντο" στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Τι λέει η αντιπολίτευση

Η συνεδρίαση άρχισε με υψηλούς τόνους, και εκπροσώπους της αντιπολίτευσης να στηλιτεύουν την κυβέρνηση για την εισαγωγή ενός "αντισυνταγματικού" που πρέπει να αποσυρθεί.

Το Σύνταγμα ορίζει ότι η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ΝΠΔΔ, υπό την εποπτεία του κράτους, επεσήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δ. Καλαματιανός, κάνοντας μάλιστα λόγο για πολιτειακή εκτροπή, με τον συνάδελφό του Π. Πολάκη να λέει ότι η κυβέρνηση στέλνει πελατεία στους χρηματοδότες της.

Να αποσύρει το αντιδραστικό και αντικοινωνικό της νομοσχέδιο, και για λόγους αντισυνταγματικότητας, κάλεσε την κυβέρνηση η βουλευτής του ΚΚΕ, Αφρ. Κτενά.

Η κυβέρνηση φέρνει ένα αντισυνταγματικό νομοσχέδιο που προκαλεί κραδασμούς στην κοινωνία, είπε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Κ. Μπούμπας.

Το νομοσχέδιο παραβιάζει το Σύνταγμα και συνιστά πολιτειακή κρίση, είπε η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Μ. Τζούφη.

Θα καταθέσουμε αίτηση αντισυνταγματικότητας στην ολομέλεια είπε ο βουλευτής της ΚΟ Νίκη Σπ. Τσιρώνης.

Θεωρούμε το νομοσχέδιο αντισυνταγματικό και ζητάμε να αποσυρθεί, είπε ο βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας Σ. Μπιμπίλας.

βουλη

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ 10 Απρ 2024 | 11:25

Ομόφωνη εισήγηση για άρση ασυλίας του βουλευτή Μπαράν Μπουρχάν - "Είμαι αθώος", δηλώνει

Ο κ. Μπουρχάν παρουσιάστηκε στην Επιτροπή και έδωσε διευκρινήσεις για την υπόθεση του ζητώντας και ο ίδιος την άρση ασυλίας του.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 10 Απρ 2024 | 09:59

Πιερρακάκης: Στο πρώτο 12ωρο λειτουργίας της πλατφόρμας είχαμε 6 αναφορές για περιστατικά σχολικής βίας

Στην επαναφορά της 5μερης αποβολής, ο κ. Πιερρακάκης, υποστήριξε ότι οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί το "ζητάνε ως εργαλείο αυτό το μέτρο".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 09 Απρ 2024 | 11:50

Τα μέτρα κατά του σχολικού εκφοβισμού: Επανέρχεται η 5ήμερη αποβολή - Μητσοτάκης: Να σπάσουμε τη σιωπή

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε ομιλία σε εκδήλωση για την εκστρατεία κατά του σχολικού εκφοβισμού, στο 3ο Γυμνάσιο Πολίχνης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ 08 Απρ 2024 | 17:30

Ο Πιερρακάκης κατηγορεί τον Κασσελάκη για προεκλογικό λαϊκισμό, μετά την ανάρτησή του για την τηλεκπαίδευση στη Γαύδο

Η κριτική Κασσελάκη για την τηλεκπαίδευση που υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους μαθητές της Γαύδου και η απάντηση Πιερρακάκη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ 03 Απρ 2024 | 13:40

Ανδρουλάκης μετά την έφοδο του εισαγγελέα στα κεντρικά του ΟΣΕ: Ο Μητσοτάκης είναι πρωταγωνιστής της τοξικότητας

Θα μας βρίσκει συνεχώς απέναντί του, όσο ο ίδιος υπηρετεί τη διαφθορά, την συγκάλυψη και την ατιμωρησία", τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 4Ο ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ '23 01 Απρ 2024 | 19:28

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Προσοχή στις αυξήσεις μισθών - Στο 2,5% η ανάπτυξη το 2024

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής επισημαίνει ότι οι όποιες αυξήσεις ονομαστικών μισθών θα πρέπει να είναι ανάλογες των δυνατοτήτων της οικονομίας.

ΠΟΙΝΗ 01 Απρ 2024 | 15:11

Απολύεται ο υπάλληλος του ΕΚΠΑ που κατέβασε τον server στις τηλεξετάσεις λόγω καταλήψεων

Ο υπάλληλος που ευθύνεται για την πτώση του server και δεν έγιναν οι τηλεξετάσεις στο ΕΚΠΑ τέθηκε εκτός ΑΕΙ

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ 31 Μαρ 2024 | 15:07

Μέλη του Ρουβίκωνα στον περίβολο της Βουλής - Άνοιξαν πανό για τα Τέμπη [βίντεο]

"Η οργή δεν μπαζώνεται", έγραφε το πανό των μελών της οργάνωσης.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ 29 Μαρ 2024 | 07:27

Μητσοτάκης κατά Μαρινάκη χωρίς να τον κατονομάζει: "Έχει πολιτικές φιλοδοξίες, εγώ δεν συγκυβερνώ με χοντρά πορτοφόλια"

Οι παραιτήσεις Μπρατάκου - Παπασταύρου φέρνουν ντόμινο εξελίξεων, καθώς πληθαίνουν οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για ευρύτερες κινήσεις του πρωθυπουργού.

ΒΟΥΛΗ 28 Μαρ 2024 | 23:10

Πρόταση μομφής- Φάμελλος: "Όλα τα σκάνδαλα δείχνουν τον κ. Μητσοτάκη- Οργανωμένος μηχανισμός παραβιάζει το κράτος δίκαιου"

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος τόνισε προς την κυβέρνηση πως "υλοποιείται σχέδιο συγκάλυψης για το έγκλημα των Τεμπών".

ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ 28 Μαρ 2024 | 23:02

Βουλή: Καταψηφίστηκε με 159 ψήφους έναντι 141 η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη

Μετά από ονομαστική ψηφοφορία, επί 300 ψηφισάντων, 159 βουλευτές -οι 158 της ΝΔ και ο ανεξάρτητος Χ. Κατσιβαρδάς- καταψήφισαν την πρόταση δυσπιστίας - Οι 141 βουλευτές της αντιπολίτευσης τάχθηκαν "υπέρ"

ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ 28 Μαρ 2024 | 22:26

Η μπηχτή Μητσοτάκη σε Ανδρουλάκη: Μην κοιτάτε το κινητό σας, μην αγχώνεστε, δεν χρειάζεται να σας δώσει κάποιος οδηγίες

Ο πρωθυπουργός τόνισε δε πως κινδυνεύει το ΠΑΣΟΚ να μείνει τρίτο, πίσω από τον Κασσελάκη και όπως συμπλήρωσε "αλλά είναι πρόβλημά σας αυτό".

ΒΟΥΛΗ 28 Μαρ 2024 | 22:02

Πρόταση δυσπιστίας- Ανδρουλάκης: Το πρωί καταγγέλατε αποσταθεροποίηση και το βράδυ συνεργάτες σας έπιναν ποτάρες μαζί;

"Η κυβέρνησή σας λειτουργεί ως μία καλοκουρδισμένη μηχανή διαφθοράς, συγκάλυψης και προπαγάνδας" είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.