Follow us

Πιερρακάκης: Με την ψηφιακή μετάβαση μειώνονται οι κοινωνικές ανισότητες

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης σημείωσε μεταξύ άλλων πως συντελείται μεγάλη επιτάχυνση χάρη στις νέες τεχνολογίες.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
πιερρακακης

"Η ψηφιακή μετάβαση είναι μια στρατηγική που έχει οικονομικό αποτύπωμα. Βοηθά την παραγωγικότητα, μειώνει τα διοικητικά βάρη που κοστίζουν στο ΑΕΠ", ανέφερε κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και πρόσθεσε ότι η ψηφιακή μετάβαση είναι και μια κοινωνική, μια λαϊκή πολιτική. "Είναι ένας μηχανισμός μείωσης ανισοτήτων, πρόσβασης στο κράτος και είναι ένας κοινωνικός ανελκυστήρας", είπε ο υπουργός και τόνισε ότι η μεγάλη επιτάχυνση που συντελείται με τις νέες τεχνολογίες, θα οδηγήσει σε μεγάλες αλλαγές, και γι΄αυτό δεν επιτρέπεται να χάσουμε χρόνο.

"Αν κρατάω κάτι από το 2021, είναι η βραδιά της 11ης προς τη 12η Ιανουαρίου, στο κτίριο της πολιτικής προστασίας, όπου ήταν η βραδιά πριν ξεκινήσει το εθνικό σύστημα εμβολιασμού, όπου δεκάδες μηχανικοί του ελληνικού δημοσίου, στελέχη του ελληνικού στρατού, στελέχη της πολιτικής προστασίας, του υπουργείου Υγείας, του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, των συνεργαζόμενων εταιρειών, δεν κοιμήθηκαν όλο το βράδυ προκειμένου το σύστημα να δουλέψει καλά στις 7 το πρωί. Και αυτό είναι η μεγαλύτερη αντανάκλαση των δυνατοτήτων μας, είναι η μεγαλύτερη πηγή αισιοδοξίας για το σύνολο των δυνατότητων των νέων ανθρώπων, των νέων Ελληνίδων και Ελλήνων, συνολικά στη χώρα μας, εντός και εκτός. Έχουμε κάθε δυνατότητα να φανούμε αντάξιοι των νέων δυνατοτήτων που έχει αυτή η χώρα, ακριβώς γιατί έχουμε αυτά τα πρόσωπα που έδειξαν τις δυνατότητές τους στο πεδίο", είπε ο υπουργός.

Αναφερόμενος σε όσα συντελέστηκαν στην εποχή του Covid, ο υπουργός είπε ότι έγινε μια πολύ γρήγορη, μια βίαιη μετάβαση σε ψηφιακά μέσα και πλέον η Ελλάδα, ειδικά στο κομμάτι των ψηφιακών δημοσίων υπηρεσιών, κατάφερε να καλύψει μια μεγάλη απόσταση που την χώριζε από άλλες χώρες.

Ιδίως για τις ψηφιακές συναλλαγές, δηλαδή για την πρόσβαση του πολίτη στο κράτος αλλά και τα στοιχεία που έχει το κράτος, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης είπε ότι:

το 2018 είχαμε 8,8 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές, "δηλαδή το 2018 είχαμε 8,8 εκατομμύρια ουρές οι οποίες δεν έλαβαν χώρα με φυσικό τρόπο αλλά χρησιμοποιήθηκαν ψηφιακά μέσα και εξυπηρετήθηκε ο κόσμος".

-το 2019, έγιναν 34.000.000 ψηφιακές συναλλαγές

-το 2020 έγιναν 94.000 ψηφιακές συναλλαγές

-τα σημερινά στοιχεία για το 2021, δείχνουν πως έγιναν 490.000.000 ψηφιακές συναλλαγές, "περίπου δηλαδή 55 ουρές γλυτώσαμε για κάθε ενήλικο πολίτη της χώρας, 55 ουρές που δεν έγιναν ειδικά σε περίοδο πανδημίας".

"Αυτό δείχνει πόσο πολύ ανάγκη έχει ο κόσμος αυτές τις αλλαγές στο δημόσιο, στις ψηφιακές υπηρεσίες", είπε ο κ. Πιερρακάκης και πρόσθεσε ότι "η μετάβαση από τις 501 υπηρεσίες του gov.gr στις 1304 που έχουμε σήμερα, μέσα σε 21 μήνες, δείχνει και τις ανάγκες αλλαγής κλίμακας σε σχέση με το ποια είναι αυτή η ψηφιακή υπηρεσία που έχουμε ανάγκη".

Διαβάστε Επίσης

Το χαμένο έδαφος κερδίζεται, η βελόνα κινείται, είπε ο υπουργός και επισήμανε πως αν προστεθούν σε αυτή την εξίσωση οι τηλεπικοινωνίες, μπορεί κανείς να καταλάβει ότι η Ελλάδα ήταν από τις τρεις πρώτες χώρες που έκαναν τη μετάβαση στα δίκτυα πέμπτης γενιάς και να δει ότι η Ελλάδα είναι 25η στον κόσμο στην κινητή τηλεφωνία, αλλά να διαπιστώσει και ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα στη σταθερή τηλεφωνία, όπου η Ελλάδα είναι 100η στον κόσμο, καθώς εδώ και πολλά χρόνια δεν έγιναν επενδύσεις που έπρεπε να προχωρήσουν. "Χρειαζόμαστε μια αποχαλκοποίηση του δικτύου αλλά δεν παύουμε να είμαστε 100οι στον κόσμο. Περίπου, από 4,8 εκατομμύρια δυνητικές γραμμές οπτικής ίνας, σήμερα έχουν καλυφθεί περίπου 700.000", είπε, προσθέτοντας ότι και σε αυτόν τον τομέα υπάρχει μεγάλη κινητικότητα από τους παρόχους.

"Μένουν να γίνουν ακόμα πολλά. Πολλές υπηρεσίες θα τις βλέπουμε εβδομάδα με την εβδομάδα. Ψηφιακές μεταβιβάσεις αυτοκινήτων, νέο σύστημα στις μεταβιβάσεις ακινήτων για να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος, ίδρυση ατομικής επιχείρησης, προληπτική ιατρική, έξυπνες πόλεις", ανέφερε και υπογράμμισε ότι το 2022 θα είναι η χρονιά των έξυπνων πόλεων, καθώς 320 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ θα κατευθυνθούν σε έργα που θα επιτρέψουν και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να κάνει αυτό το άλμα. "Το 2022 θα είναι η χρονιά που θα παρουσιαστεί το μητρώο διαδικασιών του ελληνικού κράτους, που για πρώτη φορά το ελληνικό κράτος θα καταγράψει το σύνολο των διαδικασιών για κάθε είδους αλληλεπίδραση με τον πολίτη και την επιχείρηση σε ένα σημείο και όποιος δεν τηρεί αυτό που είναι εκεί, προφανώς θα υπάρχουν συνέπειες", είπε ο Κυριάκος Πιερρακάκης και τόνισε ότι η καταγραφή αυτή θα επιτρέψει την απλοποίηση διαδικασιών, ώστε "να ξεφύγουμε από περιττές διαδικασίες του ελληνικού κράτους".

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος κάλεσε τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης να απαντήσει για το ζήτημα του κόστους των τηλεπικοινωνιών, καθώς η Ελλάδα σήμερα είναι η πιο ακριβή χώρα στην ΕΕ στο κόστος των τηλεπικοινωνιών και κινητής τηλεφωνίας. "Αυτό είναι κρίσιμο ζήτημα που αναστέλλει και την εξυπηρέτηση του πολίτη", είπε ο Σωκράτης Φάμελλος που κάλεσε την κυβέρνηση να πει τι θα κάνει δεδομένου ότι υπάρχουν σοβαρά στοιχεία για την ύπαρξη καρτέλ.

Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε στην τελευταία έρευνα της ΕΕ, για το δείκτη DESI, "για τον οποίο έχουμε επιφύλαξη γιατί ασχολείται μόνο με την οπτική ίνα και δεν είναι τεχνολογικά ουδέτερος", όπως είπε, και ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ να δει το κόστος που σε πολλές χώρες έχει πέσει.

"Ένας από τους λόγους που αυτό έχει συμβεί, και θα το δούμε να συμβαίνει ακόμα περισσότερο, είναι η πολιτική του υπουργείου Οικονομικών γιατί φέτος ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι από την επόμενη χρονιά καταργείται το τέλος κινητής τηλεφωνίας στους κάτω των 30 ετών και αποκλιμακώνεται στους υπόλοιπους, που ήταν από 12% έως 20%, και επί των ημερών σας, και πλέον πάει στο 10%", είπε ο υπουργός και επισήμανε ότι η ρύθμιση των αγορών είναι δουλειά των ανεξάρτητων αρχών. "Εμείς επικουρούμε το έργο τους, δίνοντάς τους τα κατάλληλα θεσμικά εργαλεία", ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης που επισήμανε την εισαγωγή του κώδικα ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Διαβάστε Επίσης

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

54 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ 29 Ιουν 2022 | 11:09

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για το "Turkaegean": Η κατοχύρωση πλήττει τα συμφέροντα της Ελλάδας

Όπως σημειώνουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Επιτροπή Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ έχει εγκρίνει τη δυνατότητα χρήσης από την Τουρκία ως εμπορικό σήμα τη λέξη "Turkaegean".

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ 29 Ιουν 2022 | 09:27

Ηλεκτρονική ταυτότητα και δίπλωμα οδήγησης πλέον και στο κινητό- Από 27 Ιουλίου

Από το απόγευμα της 27ης Ιουλίου η ψηφιακή ταυτότητα και το ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης θα είναι γεγονός, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ 22 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 27 Ιουν 2022 | 13:14

Ανεπάρκεια και ολιγωρία καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, για την "μαφιόζικη απαγωγή" του 6χρονου στη Νορβηγία

Ερώτηση 22 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση της απαγωγής και μεταφοράς του 6χρονου Ράινερ στη Νορβηγία, στους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και Εργασίας Κοινωνικών Υποθέσεων.

ΑΠΟ 15 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ 24 Ιουν 2022 | 12:23

Βουλή: Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για την αλλαγή του νόμου περί πόθεν έσχες - Ζητά αποδεικτικά για δάνεια και ακίνητα

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας που κατατέθηκε από 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζεται επιβεβλημένη η επέκταση των υποχρεώσεων υποβολής αρχικής ή ετήσιας δήλωσης "πόθεν έσχες".

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 23 Ιουν 2022 | 10:38

Στη δημοσιότητα τα πόθεν έσχες των πολιτικών αρχηγών - Τι δηλώνουν σε εισοδήματα, καταθέσεις, ακίνητα

Στη δημοσιότητα τα 1.068 πόθεν έσχες της Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 22 Ιουν 2022 | 09:50

Καρφιά ΠΑΣΟΚ: Kρυφά χρέη κάτω από το χαλί οδηγούν σε διόγκωση του ελλείμματος και σε νέες περιπέτειες τη χώρα

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ζητά από τον Υπουργό Οικονομικών και την κυβέρνηση να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις ως προς το αφήγημα της "συνετής δημοσιονομικής διαχείρισης".

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 21 Ιουν 2022 | 10:32

Κωνσταντινόπουλος κατά ΣΥΡIΖΑ: Δεν θα σας αφήσουμε να παραχαράξετε την ιστορία για το σύμφωνο συμβίωσης

Σε ομιλία του στην Βουλή, ο κ. Κωνσταντινόπουλος αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε έναν λειψό νόμο εξαιτίας των ακροδεξιών συνέταιρών του, των ΑΝΕΛ.

ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ 16 Ιουν 2022 | 10:18

Καρφιά ΠΑΣΟΚ για την κόντρα Γεωργιάδη με την Επιτροπή Ανταγωνισμού: Ανοίκεια επίθεση εναντίον του προέδρου

Για ανοίκεια επίθεση του Άδωνι Γεωργιάδη εναντίον του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού κάνει λόγω το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ.

ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΑΔΩΝΙ 15 Ιουν 2022 | 15:47

Πρωτοφανές επεισόδιο στη Βουλή: Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού κάλεσε τους βουλευτές να καταψηφίσουν την Αντιπρόεδρο

Πρωτοφανές επεισόδιο στη Βουλή, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού να καλεί τους βουλευτές να καταψηφίσουν την Αντιπρόεδρο που προτείνει η Κυβέρνηση

ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΚΑΤΑ 1,162 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΜΑΙΟ 15 Ιουν 2022 | 13:35

Προϋπολογισμός: Υπέρβαση κατά 2,9 δισ. ευρώ των φορολογικών εσόδων του 5μήνου Ιανουαρίου - Μαίου

"Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 4,640 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,162 δισ. ευρώ ή 33,4% έναντι του στόχου" ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.

ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ 15 Ιουν 2022 | 13:20

Βουλή: Ψηφίστηκε η τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ με 157 υπέρ και 143 κατά

Ψηφίστηκε η τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ Με ψήφους 157 υπέρ και 143 κατά.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΟΛΙΤΗ 15 Ιουν 2022 | 08:09

Ενοποιούνται ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και αριθμός ταυτότητας: Έρχεται ο Προσωπικός Αριθμός - Πώς θα χρησιμοποιείται

Ο νέος αριθμός θα αποδίδεται μια φορά σε κάθε πολίτη και θα έχει ως στόχο την ταυτοποίηση των πολιτών.

ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΧΗΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 15 Ιουν 2022 | 07:52

Βουλή: Σήμερα η ονομαστική ψηφοφορία για τη ΛΑΡΚΟ - Οι θέσεις των κομμάτων

Σε ονομαστική ψηφοφορία θα τεθεί σήμερα στη Βουλή η τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ.