Πιο δύσκολο το προσφυγικό για την Αθήνα μετά το Παρίσι

Η Ελλάδα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα μιας κρίσης που έχει παγκόσμιες διαστάσεις και μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι μετατρέπεται σε ασύμμετρη απειλή.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πιο δύσκολο το προσφυγικό για την Αθήνα μετά το Παρίσι

Αποδυναμωμένη οικονομικά και πολιτικά, με συρρικνωμένη διαπραγματευτική ισχύ και περιορισμένες δυνατότητες η Ελλάδα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα μιας κρίσης που έχει παγκόσμιες διαστάσεις αλλά μετά το τρομοκρατικό κτύπημα στο Παρίσι μετατρέπεται σε ασύμμετρη απειλή και για την ίδια την Ελλάδα.

Η άρνηση αποδοχής των καθορισμένων αριθμών προσφύγων θα προκαλέσει ντόμινο καθώς οι χώρες που βρίσκονται στον «Βαλκανικό διάδρομο» θα αρχίσουν να κλείνουν τα σύνορα τους

Χωρίς να θέλει να συνδέσει κανείς το προσφυγικό πρόβλημα με την τρομοκρατία, δυστυχώς αυτή η διασύνδεση γίνεται ήδη, ανατρέποντας πλήρως τους σχεδιασμούς που με μεγάλη δυσκολία και με επώδυνους συμβιβασμούς πέτυχαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες και υπουργοί εσωτερικών για απορρόφηση 150.000 προσφύγων και κατανομή τους σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Η ευκαιρία που αναζητούσαν χώρες όπως η Ουγγαρία ,η Πολωνία, η Σλοβακία αλλά και οι συντηρητικές δυνάμεις στην Γερμανία και στην Γαλλία για να αμφισβητήσουν τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για ισομερή κατανομή των προσφύγων, δόθηκε με το τρομοκρατικό κτύπημα.

Η άρνηση αποδοχής των καθορισμένων αριθμών προσφύγων θα προκαλέσει ντόμινο καθώς οι χώρες που βρίσκονται στον «Βαλκανικό διάδρομο» θα αρχίσουν να κλείνουν τα σύνορα τους προς τον νότο με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες στην περιοχή. Η τελευταία ανησυχητική είδηση ήρθε από τα Σκόπια όπου η κυβέρνηση χθες αποφάσισε ότι εάν οι Ευρωπαίοι δεν μείνουν συνεπείς στις δεσμεύσεις τους τότε θα υψώσουν φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα ώστε να υπάρχει μόνο ελεγχόμενη ροή προσφύγων που θα κατευθύνονται προγραμματισμένα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αυτό είναι το καταστροφικό σενάριο για την Ελλάδα, καθώς όλο το προσφυγικό ρεύμα θα ανακοπεί και οι χιλιάδες πρόσφυγες που φθάνουν καθημερινά στην Ελλάδα θα παραμένουν στο ελληνικό έδαφος, χωρίς οδό διαφυγής.

Με τον χειμώνα να έρχεται δεν θα αρκεί η Πλ. Βικτωρίας για να στεγάσει τους πρόσφυγες θα αυξηθεί η πίεση και στις τοπικές κοινωνίες που δεν είναι σε θέση πια να διαχειρισθούν τους χιλιάδες ανθρώπους που χωρίς κανέναν πόρο θα πρέπει να επιβιώσουν για άγνωστο διάστημα σε συνθήκες χειμώνα.

Η παραμονή για μεγαλύτερο διάστημα προσφύγων στο ελληνικό έδαφος, με δεδομένο ότι μεταξύ τους κρύβονται και επιρροές αν όχι ενεργά μέλη των τζιχαντιστων δημιουργεί ανησυχία για την όσμωση τους με μουσουλμάνους που ζουν μόνιμα στην Ελλάδα και την πιθανή ριζοσπαστικοποίηση τους ...

Και η Τουρκία επιδιώκει με την «πλάτη» των Βρυξελλών και του Βερολίνου να πετύχει την «φιλανδοποίηση» του Αιγαίου με πρόσχημα την διάσωση των προσφύγων

Η Ελλάδα δεν αποτελεί στόχο πρώτης γραμμής για τους τζιχαντιστές. Όμως μια γενικευμένη κινητοποίηση του ΝΑΤΟ για μεγάλη επίθεση εναντίον του ISIS, (αν και η Γαλλία δεν έχει ακόμη ζητήσει ενεργοποίηση του άρθρου 5 του καταστατικού του ΝΑΤΟ) θα στοχοποιήσει και την Ελλάδα η οποία μάλιστα λόγω των προσφυγικών ροών θα είναι όλο και πιο ευάλωτη σε τρομοκρατικά κτυπήματα.

Η προσφυγική κρίση και η ισλαμική τρομοκρατία όμως επηρεάζουν και θέματα εθνικού ενδιαφέροντος, καθώς θα αυξηθεί η πίεση από την Ευρώπη για στήριξη της ΠΓΔΜ και κλείσιμο της εκκρεμότητας της ονομασίας ώστε να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της και να μην αποσταθεροποιηθεί.

Όμως και η Τουρκία επιδιώκει με την «πλάτη» των Βρυξελλών και του Βερολίνου να πετύχει την φιλανδοποίηση του Αιγαίου με πρόσχημα την διάσωση των προσφύγων, με την Αθήνα να μην μπορεί φυσικά να επιβάλλει την ορθή πρόταση για εγκατάσταση hot spots στο τουρκικό έδαφος ώστε να γίνεται εκεί η ταυτοποίηση και η κατανομή των προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες ,χωρίς να διακινδυνεύουν το επικίνδυνο πέρασμα στα ελληνικά νησιά.

Αλλά και στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές υπάρχουν επιπτώσεις από το τρομοκρατικό κτύπημα.

Ο Φ.Ολαντ ο μοναδικός συνομιλητής του κ.Τσιπρα βρίσκεται σε δυσχερή θέση αντιμετωπίζοντας μια ανεξέλεγκτη τρομοκρατία, αποδυναμωμένος πολιτικά στο εσωτερικό, δεν θα έχει ούτε τον χρόνο ούτε την δυνατότητα να συνεχίσει να ασχολείται τόσο στενά με το ελληνικό πρόγραμμα. Εξάλλου και η Ευρώπη έχει πλέον πολύ σοβαρότερα προβλήματα να αντιμετωπίσει, από την ελληνική οικονομική κρίση.

Για την Αθήνα όμως υπάρχει ένας ακόμη πραγματικά σοβαρός κίνδυνος: οι ελαφρύνσεις και η χαλάρωση των δεσμεύσεων που επιδιώκει η κυβέρνηση να συνδεθούν με τη «φιλοξενία» όλο και μεγαλύτερου αριθμού προσφύγων στο ελληνικό έδαφος, μετατρέποντας την Ελλάδα σε χωματερή «τοξικών ψυχών»…

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ 17 Σεπ 2020 | 16:26

Ερντογάν: Δεν υποκύπτουμε σε απειλές και πειρατείες - Παιδιάστικη η συμπεριφορά της Ελλάδας

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανεβάζει και πάλι τους τόνους, κατηγορώντας την Ελλάδα για παιδιάστικη συμπεριφορά

«ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ» 17 Σεπ 2020 | 15:19

Μαινόμενος Ερντογάν κατά Μακρόν: Ανίκανος φιλόδοξος ο Γάλλος Πρόεδρος - Η ΕΕ στήνει παγίδες - Επεκτατική η Ελλάδα

"Πυρά" με κύριο στόχο τον Εμανουέλ Μακρόν εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης με τους τοπικούς επικεφαλής του κόμματός του.

ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΝΕΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ 17 Σεπ 2020 | 14:17

Κορονοϊός: Καμπανάκι από ΠΟΥ - "Ανησυχητικό το επίπεδο της μετάδοσης στην Ευρώπη"

Ανησυχητικό το επίπεδο της μετάδοσης του κορονοϊού στην Ευρώπη σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 17 Σεπ 2020 | 13:03

Γερμανός πρέσβης: Προσωπική υπόθεση της Μέρκελ η αποφυγή της σύγκρουσης Ελλάδος - Τουρκίας

Ο Ερνστ Ράιχελ μιλώντας στη Βουλή ανέφερε πως η κ. Μέρκελ θεωρεί προσωπική της υπόθεση το να αποφευχθεί μία σύγκρουση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.

ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΔΕΧΕΤΑΙ 17 Σεπ 2020 | 11:31

Τι είναι ο Χάρτης της Σεβίλλης που "τρομάζει" την Τουρκία- Ο Τσαβούσογλου ζητάει να τον αποκηρύξει η Ελλάδα

Γιατί ο ΜελβούτΤσαβούσογλου έθεσε ως προαπαιτούμενο για την έναρξη ενός ελληνοτουρκικού διαλόγου να ανακοινώσει η Ελλάδα ότι δεν αποδέχεται τον "Χάρτη της Σεβίλλης".

ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ ΚΑΙ ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 Σεπ 2020 | 21:34

Ακυρώθηκε το ταξίδι του Αυστριακού ΥΠΕΞ στην Ελλάδα λόγω κορονοϊού

Το ταξίδι στην Ελλάδα και την Κύπρο που είχε προγραμματιστεί για αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή, ακυρώθηκε σήμερα αργά το απόγευμα

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 16 Σεπ 2020 | 21:03

Αποκάλυψη για "Rafale": Τον Ιανουάριο τα πρώτα μαχητικά στην Ελλάδα - Τι επιδιώκει η κυβέρνηση

Προσπάθεια της κυβέρνησης ώστε η παραλαβή των πρώτων έξι μεταχειρισμένων "Rafale" να γίνει τον Ιανουάριο του 2021.

ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΑΓΚΥΡΑ 16 Σεπ 2020 | 20:46

Μήνυμα Κομισιόν: Η παράταση της NAVTEX για το Γιαβούζ από την Τουρκία θα πυροδοτήσει νέες εντάσεις

Σχόλιο του εκπροσώπου της Κομισιόν σχετικά με την παράταση της NAVTEX για το Γιαβούζ από την Τουρκία

ΕΞΟΠΛΙΣΜΕΝΑ ΜΕ ΥΠΕΡΣΥΓΧΡΟΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ 16 Σεπ 2020 | 18:43

ΜΗ-60 ROMEO: Τα πανίσχυρα ελικόπτερα που "απογειώνουν" την αποτρεπτική ισχύ του Πολεμικού Ναυτικού [Βίντεο]

Το Πολεμικό Ναυτικό ενισχύεται αποκτώντας τέσσερα ολοκαίνουργια ελικόπτερα ΜΗ-60 ROMEO.

ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ECONOMIST 16 Σεπ 2020 | 17:16

Πάιατ: Τα 4 ελικόπτερα "Romeo" θα δώσουν τεράστιες δυνατότητες ναυτικής παρακολούθησης στην Ελλάδα

Η προμήθεια των τεσσάρων ελικοπτέρων "Romeo" θα δώσει τεράστιες δυνατότητες ναυτικής παρακολούθησης στην Ελλάδα

ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ Β. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 16 Σεπ 2020 | 15:27

Σακελλαροπούλου σε Ζάεφ: Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας έχουν εισέλθει σε νέα εποχή

Η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την συνάντησή της με τον Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι "οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας έχουν εισέλθει σε νέα εποχή"

ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ 16 Σεπ 2020 | 11:39

Κορονοϊός: Κατέληξε 65χρονος στο ΑΧΕΠΑ - 315 συνολικά οι νεκροί

Μεγαλώνει η λίστα των θυμάτων του κορονοϊού στην Ελλάδα.

«ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΟΥ» 15 Σεπ 2020 | 18:31

Γενί Σαφάκ: Το "Oruc Reis" θα επιστρέψει για έρευνες μόλις τελειώσει τη μηνιαία συντήρηση

Το Oruç Reis αποσύρθηκε για συντήρηση και προμήθειες γράφει η τουρκική εφημερίδα "Γενί Σαφάκ".