Πιο δύσκολο το προσφυγικό για την Αθήνα μετά το Παρίσι

Η Ελλάδα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα μιας κρίσης που έχει παγκόσμιες διαστάσεις και μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι μετατρέπεται σε ασύμμετρη απειλή.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πιο δύσκολο το προσφυγικό για την Αθήνα μετά το Παρίσι

Αποδυναμωμένη οικονομικά και πολιτικά, με συρρικνωμένη διαπραγματευτική ισχύ και περιορισμένες δυνατότητες η Ελλάδα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα μιας κρίσης που έχει παγκόσμιες διαστάσεις αλλά μετά το τρομοκρατικό κτύπημα στο Παρίσι μετατρέπεται σε ασύμμετρη απειλή και για την ίδια την Ελλάδα.

Η άρνηση αποδοχής των καθορισμένων αριθμών προσφύγων θα προκαλέσει ντόμινο καθώς οι χώρες που βρίσκονται στον «Βαλκανικό διάδρομο» θα αρχίσουν να κλείνουν τα σύνορα τους

Χωρίς να θέλει να συνδέσει κανείς το προσφυγικό πρόβλημα με την τρομοκρατία, δυστυχώς αυτή η διασύνδεση γίνεται ήδη, ανατρέποντας πλήρως τους σχεδιασμούς που με μεγάλη δυσκολία και με επώδυνους συμβιβασμούς πέτυχαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες και υπουργοί εσωτερικών για απορρόφηση 150.000 προσφύγων και κατανομή τους σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Η ευκαιρία που αναζητούσαν χώρες όπως η Ουγγαρία ,η Πολωνία, η Σλοβακία αλλά και οι συντηρητικές δυνάμεις στην Γερμανία και στην Γαλλία για να αμφισβητήσουν τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για ισομερή κατανομή των προσφύγων, δόθηκε με το τρομοκρατικό κτύπημα.

Η άρνηση αποδοχής των καθορισμένων αριθμών προσφύγων θα προκαλέσει ντόμινο καθώς οι χώρες που βρίσκονται στον «Βαλκανικό διάδρομο» θα αρχίσουν να κλείνουν τα σύνορα τους προς τον νότο με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες στην περιοχή. Η τελευταία ανησυχητική είδηση ήρθε από τα Σκόπια όπου η κυβέρνηση χθες αποφάσισε ότι εάν οι Ευρωπαίοι δεν μείνουν συνεπείς στις δεσμεύσεις τους τότε θα υψώσουν φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα ώστε να υπάρχει μόνο ελεγχόμενη ροή προσφύγων που θα κατευθύνονται προγραμματισμένα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αυτό είναι το καταστροφικό σενάριο για την Ελλάδα, καθώς όλο το προσφυγικό ρεύμα θα ανακοπεί και οι χιλιάδες πρόσφυγες που φθάνουν καθημερινά στην Ελλάδα θα παραμένουν στο ελληνικό έδαφος, χωρίς οδό διαφυγής.

Με τον χειμώνα να έρχεται δεν θα αρκεί η Πλ. Βικτωρίας για να στεγάσει τους πρόσφυγες θα αυξηθεί η πίεση και στις τοπικές κοινωνίες που δεν είναι σε θέση πια να διαχειρισθούν τους χιλιάδες ανθρώπους που χωρίς κανέναν πόρο θα πρέπει να επιβιώσουν για άγνωστο διάστημα σε συνθήκες χειμώνα.

Η παραμονή για μεγαλύτερο διάστημα προσφύγων στο ελληνικό έδαφος, με δεδομένο ότι μεταξύ τους κρύβονται και επιρροές αν όχι ενεργά μέλη των τζιχαντιστων δημιουργεί ανησυχία για την όσμωση τους με μουσουλμάνους που ζουν μόνιμα στην Ελλάδα και την πιθανή ριζοσπαστικοποίηση τους ...

Και η Τουρκία επιδιώκει με την «πλάτη» των Βρυξελλών και του Βερολίνου να πετύχει την «φιλανδοποίηση» του Αιγαίου με πρόσχημα την διάσωση των προσφύγων

Η Ελλάδα δεν αποτελεί στόχο πρώτης γραμμής για τους τζιχαντιστές. Όμως μια γενικευμένη κινητοποίηση του ΝΑΤΟ για μεγάλη επίθεση εναντίον του ISIS, (αν και η Γαλλία δεν έχει ακόμη ζητήσει ενεργοποίηση του άρθρου 5 του καταστατικού του ΝΑΤΟ) θα στοχοποιήσει και την Ελλάδα η οποία μάλιστα λόγω των προσφυγικών ροών θα είναι όλο και πιο ευάλωτη σε τρομοκρατικά κτυπήματα.

Η προσφυγική κρίση και η ισλαμική τρομοκρατία όμως επηρεάζουν και θέματα εθνικού ενδιαφέροντος, καθώς θα αυξηθεί η πίεση από την Ευρώπη για στήριξη της ΠΓΔΜ και κλείσιμο της εκκρεμότητας της ονομασίας ώστε να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της και να μην αποσταθεροποιηθεί.

Όμως και η Τουρκία επιδιώκει με την «πλάτη» των Βρυξελλών και του Βερολίνου να πετύχει την φιλανδοποίηση του Αιγαίου με πρόσχημα την διάσωση των προσφύγων, με την Αθήνα να μην μπορεί φυσικά να επιβάλλει την ορθή πρόταση για εγκατάσταση hot spots στο τουρκικό έδαφος ώστε να γίνεται εκεί η ταυτοποίηση και η κατανομή των προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες ,χωρίς να διακινδυνεύουν το επικίνδυνο πέρασμα στα ελληνικά νησιά.

Αλλά και στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές υπάρχουν επιπτώσεις από το τρομοκρατικό κτύπημα.

Ο Φ.Ολαντ ο μοναδικός συνομιλητής του κ.Τσιπρα βρίσκεται σε δυσχερή θέση αντιμετωπίζοντας μια ανεξέλεγκτη τρομοκρατία, αποδυναμωμένος πολιτικά στο εσωτερικό, δεν θα έχει ούτε τον χρόνο ούτε την δυνατότητα να συνεχίσει να ασχολείται τόσο στενά με το ελληνικό πρόγραμμα. Εξάλλου και η Ευρώπη έχει πλέον πολύ σοβαρότερα προβλήματα να αντιμετωπίσει, από την ελληνική οικονομική κρίση.

Για την Αθήνα όμως υπάρχει ένας ακόμη πραγματικά σοβαρός κίνδυνος: οι ελαφρύνσεις και η χαλάρωση των δεσμεύσεων που επιδιώκει η κυβέρνηση να συνδεθούν με τη «φιλοξενία» όλο και μεγαλύτερου αριθμού προσφύγων στο ελληνικό έδαφος, μετατρέποντας την Ελλάδα σε χωματερή «τοξικών ψυχών»…

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΥΡΩ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ 15 Οκτ 2021 | 10:21

Τηλεσκόπιο Hubble - Σπουδαία ανακάλυψη: Ανίχνευσε μόνιμους υδρατμούς στην ατμόσφαιρα του δορυφόρου Ευρώπη του Δία

Το τηλεσκόπιο Hubble ανίχνευσε μόνιμους υδρατμούς στην ατμόσφαιρα του δορυφόρου Ευρώπη του Δία, αλλά μόνο στο ένα ημισφαίριο.

ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΚΑΙ ΤΗ ΣΑΜΟ 11 Οκτ 2021 | 19:39

Εγκώμια από τον Γάλλο ΥΠΕΣ: Το "ελληνικό μοντέλο" συνοριακών ελέγχων πρέπει να εφαρμοστεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλ Νταρμανέν εγκωμίασε το "ελληνικό μοντέλο" συνοριακών ελέγχων

ΠΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΡΚΕΣΕΙ ΑΥΤΟ; 08 Οκτ 2021 | 16:29

"Φωτιά" ο χειμώνας: Στα ύψη καύσιμα και ενέργεια - Η "άμυνα" των καταναλωτών και τα μέτρα 500 εκατ. ευρώ της κυβέρνησης

Τα ελληνικά νοικοκυριά είναι αντιμέτωπα με μεγάλες αυξήσεις σε καύσιμα και ενέργεια - Ο χειμώνας προβλέπεται βαρύς

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ 08 Οκτ 2021 | 14:37

"Πυρά" Μπάιντεν σε Ερντογάν: Η Τουρκία υπονομεύει τον αγώνα κατά του ISIS στην βορειοανατολική Συρία

Η Τουρκία "απειλεί να υπονομεύσει την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα" στην βορειοανατολική Συρία, αναφέρει σε επιστολή προς την Πελόζι ο Τζο Μπάιντεν

06 Οκτ 2021 | 07:03

ΕΕ: Οι 27 σε αναζήτηση επιρροής και θέσης απέναντι σε ΗΠΑ και Κίνα

Ποια είναι η θέση της Ευρώπης απέναντι στις δύο αντίπαλες υπερδυνάμεις, τις ΗΠΑ και την Κίνα;

ΚΗΡΥΓΜΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ 05 Οκτ 2021 | 19:48

Βίντεο ντοκουμέντο: Ο τρομοκράτης του ISIS που συνελήφθη στην Αθήνα, εν δράσει στη Συρία με τους τζιχαντιστές

Σε ρεπορτάζ που είχαν κάνει οι New York Times to 2014 εμφανίζεται ο 34χρονος τζιχαντιστής και μέλος του ISIS που συνελήφθη στην Αθήνα.

ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΕΙ 05 Οκτ 2021 | 15:33

Αυτός είναι ο 34χρονος τρομοκράτης του ISIS - Έχει χάσει το πόδι του σε μάχες των τζιχαντιστών στη Συρία [Εικόνες]

Στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών οδηγήθηκε ο 34χρονος τζιχαντιστής, κατηγορούμενος για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση ISIS.

ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ 05 Οκτ 2021 | 07:45

Συνελήφθη τρομοκράτης του ISIS στην Αθήνα: 'Εφτασε μέσω Λέσβου και διεκδικούσε άσυλο - Βίντεο με φρικαλεότητες

Συνελήφθη τη Δευτέρα το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας 34χρονος Ιρακινός, μέλος της τρομοκρατικής ισλαμικής οργάνωση ISIS.

04 Οκτ 2021 | 16:12

Συνελήφθη 34χρονος Ιρακινός μέλος του ISIS, στο κέντρο της Αθήνας - Πώς τον έπιασε η αντιτρομοκρατική

Συνελήφθη τη Δευτέρα το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας 34χρονος Ιρακινός, μέλος της τρομοκρατικής ισλαμικής οργάνωσης I.S.I.S .

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΔΥΟ ΗΓΕΤΕΣ 19 Οκτ 2021 | 22:48

Συνάντηση Μητσοτάκη - Αναστασιάδη: "Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καμία λύση δύο κρατών"

Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας για την ανασυγκρότηση και αναβάθμιση περιοχών της Ανατολικής Αττικής (Μάτι)

ΠΟΤΕ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 19 Οκτ 2021 | 21:50

Συνάντηση Παπανδρέου - Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη: Στόχος "η ειρηνική συνύπαρξη και η καλή γειτονία"

Τι συζήτησε ο Γιώργος Παπανδρέου με τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 19 Οκτ 2021 | 21:31

Κεραμέως: Οχυρωμένα τα πανεπιστήμια - "Το 74,79% των φοιτητών έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει"

Σύμφωνα με την κα. Κεραμέως το ποσοστό εμβολιασμού ανεβαίνει ακόμη περισσότερο στους καθηγητές των πανεπιστημίων.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠΕΞ 19 Οκτ 2021 | 20:52

Εκνευρισμός στην Τουρκία για την Τριμερή Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου - "Καμία προσπάθεια δεν θα πετύχει χωρίς εμάς"

Προκαλεί η Τουρκία στέλνοντας μήνυμα στην Αίγυπτο: "Δεν έχει αντιληφθεί την σωστή πλευρά με την οποία πρέπει να συνεργαστεί στην Αν. Μεσόγειο".