Σημίτης: «Πιθανό ακόμη το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη»

Αρθρο του πρώην πρωθυπουργού στο «Βήμα»- «Χρειαζόμαστε περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη»-Ποιος ο ρόλος της Ελλάδας

pithano-akoma-to-senario-eksodou-tis-elladas-apo-tin-eurwzwni
SHARE THIS
0
SHARES

 Ο πρώην πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι για πολλούς Ευρωπαίους το σενάριο της Ιφιγένειας, να θυσιαστεί η Ελλάδα, παραμένει πιθανό επειδή το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.

«Στη Γερμανία, στην Αυστρία, στην Ολλανδία αλλά και σε άλλες χώρες ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού θεωρεί τη συμπαράσταση προς την Ελλάδα υπερβολική. Ζητούν την αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Το σενάριο της Ιφιγένειας, η Ελλάδα να θυσιασθεί για να επανέλθει "ούριος άνεμος" στην ευρωζώνη, παραμένει πιθανό. Ιδίως γιατί το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και δεν πρόκειται να περιορισθεί το 2020 στο 124% του ΑΕΠ, όπως είναι ο στόχος» επισημαίνει ο Κώστας Σημίτης.

«Αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα είναι περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη. Οχι λιγότερη Ευρώπη» τονίζει επίσης ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, επισημαίνοντας ότι «το ζητούμενο είναι να καταστεί η Ενωση δύναμη προόδου για τους λαούς της και όχι μηχανισμός διαχείρισης των υστερήσεών τους»

Για το ρόλο της Ελλάδας στην μετεξέλιξη της Ενωσης ο κ. Σημίτης σημειώνει ότι «η συμμετοχή της στο νέο υπό διαμόρφωση σχήμα θα εξαρτηθεί από τις επιδόσεις της και και την ουσιαστική της συμβολή σε αυτό».

«Η ευρωπαϊκή πολιτική της είναι αποκλειστικά ελληνοκεντρική και συνίσταται στην προώθηση άμεσων οικονομικών αιτημάτων. Δεν έχει γι΄ αυτό απήχηση» παρατηρεί πρώην πρωθυπουργός τονίζοντας ότι το «σχέδιο ανάπτυξη είναι ένα νεφέλωμα. Ερευνες, μελέτες, πρότυπα, συγκεκριμένοι σχεδιασμοί εφαρμογής δεν φαίνεται να υπάρχουν. Ολα αυτά πρέπει να αλλάξουν»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook