Follow us

Πλεύρης: "Είναι προκλητικό το ΠΑΣΟΚ να μιλάει για κομματικούς διορισμούς"

Ο υπουργός Υγείας δεν άφησε ασχολίαστη την τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη για τους κομματικούς διορισμούς στο Δημόσιο.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Στην παραδοχή ότι το ΕΣΥ βγήκε "κουρασμένο" και "καταπονημένο" από την πανδημία του κορονοϊού, προχώρησε ο Θάνος Πλεύρης, όντας καλεσμένος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ. Ο υπουργός Υγείας μίλησε μεταξύ άλλων για το εθνικό σχέδιο για την Υγεία, τις προσλήψεις ιατρικού προσωπικού, τους μισθούς και την αναδιάρθρωση του υγειονομικού χάρτη.

Δεν άφησε μάλιστα ασχολίαστη την τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη για τους κομματικούς διορισμούς στο Δημόσιο.

Διαβάστε Επίσης

Ο Θάνος Πλεύρης τόνισε ότι προσελήφθησαν 15.000 προσωπικό και υπάρχει 7.000 παραπάνω προσωπικό σε σχέση με το 2019. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι υπάρχει πρόβλημα διαθεσιμότητας στο προσωπικό και ιδιαίτερα στους γιατρούς, παρά τα κίνητρα που δόθηκαν.

Ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι έως το τέλος του 2024 θα έχουν ανακαινιστεί τα ΤΕΠ σε 80 νοσοκομεία, τα οποία έχουν ενταχθεί στο ΤΑΙΠΕΔ: "Θα φορτώσουμε μηχανήματα τα ΤΕΠ και την Πρωτοβάθμια", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Θάνος Πλεύρης

Ο κ. Πλεύρης τόνισε επίσης ότι είναι έτοιμος ο υγειονομικός χάρτης και σύντομα θα τον παρουσιάσει η κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι "ήταν στόχος της πρώτης τετραετίας, αλλά δεν μας το επέτρεψε η πανδημία".

Αναφερόμενος στο μισθολογικό, είπε ότι θα υπάρξει πιο δραστική παρέμβαση στους μισθούς των γιατρών.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, στη χθεσινή συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο κ. Πλεύρης τόνισε χαρακτηριστικά: "Είναι προκλητικό το ΠΑΣΟΚ να μιλά για κομματικούς διορισμούς και αυτό το αφήνω εδώ".

Διαβάστε Επίσης

Τα βασικά σημεία συνέντευξης του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ

- Το Εθνικό Σύστημα υγείας βγήκε μετά από μία δεκαετή υποχρηματοδότηση και μετά από μια μάχη με την πανδημία και αυτό το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι που ήταν και στα Τέμπη, όπου άνοιξαν δομές εκείνη τη στιγμή.

- Στο προσωπικό προσελήφθησαν 15.000 και σήμερα που μιλάμε έχουμε 7.000 παραπάνω προσωπικό από ότι είχαμε το 2019.

- Βγήκαν και 4.000 θέσεις μονίμων νοσηλευτών, 850 θέσεις γιατρών, 910 λοιπού προσωπικού. Αυτές είναι μόνο για το ’22, οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

- Έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα στους γιατρούς, όπου βγαίνουν προκηρύξεις και αυτές οι προκηρύξεις πολλές φορές βγαίνουν άγονες λόγω απροθυμίας. Υπάρχει μια έλλειψη προσωπικού συνολικά στην Ευρώπη. Στα νησιά μας δίνουμε συν 1.800 ευρώ στο μισθό για να πάνε γιατροί. Πάλι όμως δεν είναι ελκυστικό. Γι αυτό προχωρήσαμε στην αύξηση των μισθών 10%, δίνουμε 1.800 ευρώ στους γιατρούς που θα πάνε στις νησιωτικές περιοχές επιπλέον και στέγη και παράλληλα κάτι για το οποίο κατακριθήκαμε, δεν έχει λειτουργήσει ακόμα, σε αυτές τις προκηρύξεις θα λειτουργήσει και θεωρούμε ότι θα έχει αποτέλεσμα.

Επειδή έχουμε πολλούς ιδιώτες γιατρούς ανοίγουμε το ΕΣΥ στους ιδιώτες και πλέον μπορούν να μπαίνουν στα νοσοκομεία όχι μόνο με πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, αλλά και με μερική απασχόληση.

- Στην Κω έχουμε απουσία παθολόγων και έχουμε 10 παθολόγους ιδιώτες που δε θέλουν να μπουν στο ΕΣΥ. Με τις νέες προκηρύξεις δίνουμε δυνατότητα σε αυτούς τους ανθρώπους να μπούνε στο νοσοκομείο.

- Το άνοιγμα του ΕΣΥ στους ιδιώτες, δηλαδή κάποιος θα μπορεί να έχει το ιδιωτικό του έργο και παράλληλα να προσφέρει υπηρεσίες στο ΕΣΥ, είναι ένα βασικό κίνητρο το οποίο θα βάλει ιδιώτες που δεν θέλουν να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι.

- Το πρόβλημα είναι πλέον ότι οι ανάγκες είναι περισσότερες από το προσωπικό που έχουμε. Και για αυτό τον λόγο πηγαίνουμε και στις συμπράξεις. Λόγου χάρη ένας τρόπος για να μειώσουμε τα ράντζα, τα εξαλείψαμε στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ. Στο ΑΤΤΙΚΟ που είπατε είμαστε 70% κάτω.

Μεγάλες ιδιωτικές δομές συνεφημερεύουν μαζί με δημόσια νοσοκομεία. Και όταν τελειώνουν την εφημερία του το ΑΤΤΙΚΟ που είπατε εσείς, 1200 προσελεύσεις, μπορούμε να το διανοηθούμε αυτό;

1200, θα γίνει μάχη στην εφημερία. Αλλά τελειώνοντας η εφημερία θέλουμε ο πολίτης να μην μείνει στο ράντζο και να πάει σε μια ιδιωτική δομή που θα το πληρώσουμε εμείς.

- Στα ΤΕΠ υπάρχει υπερφόρτωση γιατί όλα συνδέονται, διότι στη χώρα μας διαχρονικά απουσίαζε η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Με αποτέλεσμα ο άνθρωπος που του συνέβαινε κάτι να μην είχε κάποιον να τον συμβουλεύσει και να πηγαίνει στα ΤΕΠ των νοσοκομείων να εξυπηρετηθεί.

- Σήμερα που μιλάμε 80 νοσοκομεία έχουν μπει στο ΤΑΙΠΕΔ και μέχρι το τέλος του 2025 θα έχουμε πλήρη ανακαίνιση όλων των ΤΕΠ. Είναι από το Ταμείο Ανάκαμψης.

156 κέντρα υγείας, η εικόνα που δείξατε, ειδικά στην επαρχία, πολύ σημαντικά, μπαίνουν στο Ταμείο Ανάκαμψης, μπήκαν, έχουν μπει και μέχρι το τέλος του ’24, άρα συγκεκριμένοι χρόνοι, θα είναι πλήρως ανακαινισμένα. Με περισσότερα μηχανήματα, γιατί η καθυστέρηση στα ΤΕΠ συνδέεται ότι αν έχεις έναν αξονικό ή έναν μαγνήτη έχεις μια υπερφόρτωση.

Θα φορτώσουμε, το λέω πάρα πολύ απλά, μηχανήματα στα ΤΕΠ, θα φέρουμε προσωπικό παραπάνω.

- Ο εξοπλισμός μπαίνει και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και στα επείγοντα. Και ο προσωπικός γιατρός που έχουμε πει που θέλει να λειτουργήσει και έχει δουλειά ακόμα και όπως είδατε και οι επιστήμονες που βάλατε ήταν ένας θεσμός που τον στηρίζουν.

Είναι η βάση της πρωτοβάθμιας διότι όταν ο κάθε πολίτης θα έχει έναν γιατρό που παρακολουθεί την υγεία του, την κρίσιμη στιγμή θα τον πάρει ένα τηλέφωνο και ο ίδιος θα μπορεί να τον κατευθύνει.

Αν πρέπει να πάει σε νοσοκομείο, αν μπορεί να πάει σε δομή πρωτοβάθμιας.

- Ο προσωπικός γιατρός λειτουργεί μόλις 6 μήνες, 5.000.000 πολίτες έχουν εγγραφεί, 1,5 εκατομμύριο έχουν γίνει δωρεάν ραντεβού και ετοιμάζουμε τα κίνητρα για να μπουν και άλλοι ιδιώτες γιατροί. Δεν φτάνουν αυτοί που μπήκαν.

- Προληπτικές εξετάσεις: Για πρώτη φορά πηγαίνουν οι εξετάσεις στα κινητά, ώστε να πάει ο άλλος να κάνει προληπτικές εξετάσεις για να προλάβουμε τη δημόσια υγεία. 7.000 γυναίκες έχουν διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο καρκίνου του μαστού.

- Οι ΜΕΘ από 550 που γίνανε 1.300 είναι υπερσύγχρονες ΜΕΘ. Υπάρχουνε πτέρυγες που είναι καινούριες και για αυτό στα ίδια τα νοσοκομεία μπορεί να δείτε ένα παλιό κτίριο κι ένα καινούριο.

- Ογκολογικό στη Θεσσαλονίκη, το οποίο δεν υπάρχει ογκολογικό, υπάρχει το Θεαγένειο. Γίνεται, έχει χωροθετηθεί στην περιφερειακή οδό, έχουν δεσμευτεί τα χρήματα, είναι ένα έργο που υλοποιείται εντός οκταετίας.

Είναι τα τρία σημαντικά νοσοκομεία του Νιάρχος, παιδιατρικό στη Θεσσαλονίκη που δεν έχει.

- Η Αθήνα μπαίνει στον υγειονομικό χάρτη, γιατί στην Αθήνα υπάρχει η εξής ιδιαιτερότητα. Μέσα σε ένα δρόμο μπορείτε να δείτε 10-15 νοσοκομεία παλιά κτίρια. Εκεί πέρα λοιπόν στον υγειονομικό χάρτη που δουλεύουμε ήταν στόχος μας αυτής της τετραετίας, αλλά λόγω της πανδημίας δεν μπορούσε να υλοποιηθεί. Τον έχουμε έτοιμο αυτή τη στιγμή τον υγειονομικό χάρτη, θα τον παρουσιάσουμε, ώστε πλέον οι υγειονομικές δομές να εξυπηρετούν τους πολίτες και να έχουμε σύγχρονες δομές με μηχανήματα, με προσωπικό που είναι η μεγάλη δυσκολία, με πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

- Η πραγματικότητα είναι η εξής: Στους γιατρούς δόθηκε μία μικρή αύξηση 10% και κάποια επιδόματα σε αναισθησιολόγους γιατρούς του ΕΚΑΒ και γιατρούς στις ΜΕΘ από 400 ευρώ και αντιστοίχως στους νοσηλευτές υπήρχε αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινών στα 200 ευρώ.

- Ο τελευταίος προϋπολογισμός 2019 της προηγούμενης κυβέρνησης είχε 3 δισεκατομμύρια 800 εκατομμύρια ευρώ για το ΕΣΥ ενώ ο προϋπολογισμός που παραδίδουμε είναι 5 δισεκατομμύρια 200 εκατομμύρια.

- Η βελτίωση θα υπάρξει πρώτα από όλα μετά την πανδημία εκεί πέρα που υπήρχε και ένα πρόβλημα που αναδείξατε όταν το ΕΣΥ λειτουργούσε με 80% λιγότερα χειρουργεία. Λιγότερα χειρουργεία λόγω της πανδημίας, καταλαβαίνουμε έχουμε μια συσσώρευση.

Και εκεί πέρα πρέπει να γίνει μια πολύ μεγάλη δουλειά αποσυμφόρησης της λίστας. Το ΠΑΙΔΩΝ από τα 3.000 χειρουργεία έχει πάει στα 2.400.

Δεν λέει κανείς ότι είναι ευχάριστο αλλά μειώθηκαν 600.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

31 Μαϊ 2023 | 22:37

Εκλογές 2023 - ΠΑΣΟΚ: Ανδρουλάκης και Καστανίδης δεν αντάλλαξαν ούτε ματιά στη Θεσσαλονίκη (Βίντεο)

Τον κ. Ανδρουλάκη υποδέχτηκαν στην Πολίχνη τοπικά στελέχη και υποψήφιοι βουλευτές στην Α' και Β' Θεσσαλονίκης, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Χάρης Καστανίδης.

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ «ΓΙΩΡΓΗ ΒΑΡΛΑΜΟΥ» 31 Μαϊ 2023 | 21:55

Δημήτρης Κουτσούμπας: Το πρωί αποτρέψαμε 10 πλειστηριασμούς - Είναι μια πολύ παραγωγική μέρα

Ο πολιτισμός είναι στοιχείο όλης της εργατικής λαϊκής πάλης, τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας:

ΤΙ ΕΙΠΕ 31 Μαϊ 2023 | 21:29

Στον Θέρισο ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Μαντινάδα με νόημα για τις εκλογές - "Σε τόπο επανάστασης ήρθα να προσκυνήσω..." [Εικόνες - Βίντεο]

"Την 21η Μαΐου μας δώσατε μία μεγάλη και ισχυρή εντολή. Θα πάμε μαζί να την επαναβεβαιώσουμε στην κάλπη της 25ης Ιουνίου" είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ 31 Μαϊ 2023 | 20:41

Πορτοσάλτε: "Ο Τσίπρας δεν έρχεται σε εμένα για συνέντευξη, φοβάται"- Το ερώτημα που του υπέβαλε

Ο Άρης Πορτοσάλτε ανέφερε μάλιστα ότι "ο Τσίπρας προσέβαλε τους πολίτες".

ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 31 Μαϊ 2023 | 20:26

Νίκος Ανδρουλάκης: Επιδιώκουμε φορολογική δικαιοσύνη - Δεν θα μας κάμψουν τα fake news της Ν.Δ.

Ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου απευθύνθηκε, όπως είπε, στους δημοκράτες και προοδευτικούς Έλληνες

ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΑΙΑ 31 Μαϊ 2023 | 20:23

Αλέξης Τσίπρας: "Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς. Είμαστε όρθιοι"

"Χαμένες μάχες είναι μόνο οι μάχες που δεν δίνονται" είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι "εμείς όχι μόνο θα την δώσουμε, αλλά θα ματώσουμε για να την κερδίσουμε"

ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΔΑ ΤΟΥ ΕΠΙ 18 ΧΡΟΝΙΑ 31 Μαϊ 2023 | 19:39

Πάγκαλος: "Έζησα μαζί του πράγματα που ούτε σε δύο ζωές δεν μπορείς να ζήσεις", λέει η η πρώην διευθύντρια του γραφείου του

"Ως άνθρωπος ήταν πολύ σκληρός, αλλά είχε ευαισθησίες" - Συγκινημένη η πρώην διευθύντρια του γραφείου του Θεόδωρου Πάγκαλου

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 31 Μαϊ 2023 | 19:30

ΝΔ για Μάντζο-ΠΑΣΟΚ: "Επικίνδυνη άγνοια και προχειρότητα από κόμμα που θέλει να παριστάνει τη "σοβαρή" αντιπολίτευση"

"Επιμονή του ΠΑΣΟΚ να τιμωρήσει τους νέους και τις νέες Ελληνίδες με φορολόγηση των γονικών παροχών" απαντάει η ΝΔ στον κ. Μάντζο.

ΤΙ ΕΛΕΓΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ 31 Μαϊ 2023 | 19:24

Θεόδωρος Πάγκαλος: Όταν ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ ψήφισε Μητσοτάκη "δαγκωτό" και Σαμαρά στις εκλογές

Όταν το εμβληματικό στέλεχος και πρώην υπουργός Θεόδωρος Πάγκαλος απαρνήθηκε το ΠΑΣΟΚ και ψήφισε Νέα Δημοκρατία

ΑΠΟ ΤΗ ΧΙΟ 31 Μαϊ 2023 | 18:11

Νίκος Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ πουθενά στο πρόγραμμά του δεν μιλά για αύξηση του ΕΝΦΙΑ, ακριβώς το αντίθετο

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στη μεγάλη συζήτηση για τα φορολογικά θέματα και τις θέσεις του κόμματός του.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ 31 Μαϊ 2023 | 18:10

Το αντίο Βενιζέλου στον Πάγκαλο: Εμβληματική φυσιογνωμία της Μεταπολίτευσης - Τον αποχαιρετώ με λύπη ως φίλο

Ο Ε. Βενιζέλος τόνισε ότι ο Θ. Πάγκαλος συνέδεσε το όνομά του με τις μεγάλες στιγμές όλων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, με ιστορικές επιτυχίες και με δύσκολες στιγμές.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ 31 Μαϊ 2023 | 16:00

Οι φράσεις του Θεόδωρου Πάγκαλου που έμειναν στην ιστορία - Από το "μαζί τα φάγαμε" στον "Κύριο τίποτα"

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος έμεινε στην ιστορία όχι μόνο για την πολιτική του πορεία αλλά και για τις πολλές αξιομνημόνευτες ατάκες που προκαλούσαν σχόλια και αντιδράσεις.

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 31 Μαϊ 2023 | 15:37

Μητσοτάκης από Χανιά: Οι κάλπες είναι άδειες, πρέπει να ξαναγεμίσουν- Δεν δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός

"Θα συμπορευτούμε μαζί σε αυτό τον δρόμο της ανάπτυξης, σε αυτό τον δρόμο της κοινωνικής συνοχής" είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρύσες Αποκορώνου.