Follow us

Πλεύρης: Έλεγχος σε 9 πολυεθνικές φαρμάκου, για το εάν έχουν τα αποθέματα που πρέπει

Για έλεγχο σε 9 πολυεθνικές για να διαπιστωθεί εάν έχουν τα αποθέματα που πρέπει, προκειμένου να τροφοδοτήσουν την ελληνική αγορά έκανε

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ελέγχονται εννέα πολυεθνικές, για το εάν έχουν τα αποθέματα που πρέπει, προκειμένου να τροφοδοτήσουν την ελληνική αγορά, ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη, για τις ελλείψεις φαρμάκων.

Αναφερόμενος στα μέτρα για την αποτροπή των παράλληλων εξαγωγών, ο υπουργός Υγείας είπε ότι τον Νοέμβριο επιβλήθηκε ευρεία απαγόρευση, "είναι η πρώτη φορά που η απαγόρευση είναι επ αόριστον. Έχουν γίνει έλεγχοι και έχουν κλείσει φαρμακαποθήκες". Το θέμα είναι παγκόσμιο και έχει να κάνει με έλλειψη πρώτων υλών, ανέφερε και παρότρυνε τον βουλευτή να διερευνήσει τι γίνεται αυτή τη στιγμή στη Γερμανία, στην Αγγλία, στη Γαλλία, στην Αμερική, "σε χώρες που έχουν πολύ ακριβό φάρμακο, από την Ελλάδα".

Σε κάποιες, από αυτές τις χώρες, είπε ο υπουργός Υγείας, υπάρχει πλαφόν, δεν μπορούν να πουλήσουν παρακεταμόλη από το ίντερνετ και δίνουν άδεια στους γιατρούς, να φτιάχνουν μέσα στο φαρμακείο, τα φάρμακα".

Διαβάστε Επίσης

Στην Ελλάδα, είπε ο κ. Πλεύρης, δεν υπάρχει αντίστοιχη κατάσταση, διότι έχουν ληφθεί μέτρα από το καλοκαίρι και διότι η Ελλάδα έχει την τύχη να έχει μια ισχυρή φαρμακοβιομηχανία. Αναφέρθηκε ειδικότερα, στην καθιέρωση πλαφόν στo clowback, στα φάρμακα έως 5 ευρώ - οι αντιβιώσεις, η παρακεταμόλη- με στόχο να παραμένουν στην ελληνική αγορά. "Κάναμε κλειστούς προϋπολογισμούς, για να πληρώνουν κυρίως οι πολυεθνικές με τα ακριβά φάρμακα, πολύ μεγαλύτερο clowback από ό,τι οι άλλες εταιρείες που έχουν τα φθηνά ακριβά φάρμακα. Συνεπώς, από το καλοκαίρι πήραμε μέτρα, γιατί γνωρίζαμε την κατάσταση που θα υπάρξει, με την έλλειψη πρώτων υλών", είπε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι 25 στις 27 χώρες στην ΕΕ αντιμετωπίζουν πρόβλημα φαρμάκου.

Σε σχέση δε με τα φάρμακα για την έξαρση των ιώσεων, επισήμανε ότι η κατάσταση αντιμετωπίζεται με μια σειρά γενόσημα. Αναγνώρισε πάντως ότι υπάρχουν φάρμακα που είναι απευθείας εισαγωγών, όπως τα εισπνεόμενα, που είναι πιο δύσκολο να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, αλλά "σήμερα, η κατάσταση στην αγορά είναι πολύ καλύτερη, σε σχέση με την κατάσταση προ 10ημέρου", γιατί σε συνεννόηση με την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, "υπάρχει μεγάλη αύξηση παραγωγής στα γενόσημα" και παράλληλα ο ΙΦΕΤ έχει προβεί σε εισαγωγές και τροφοδοτεί την αγορά.

Διαβάστε Επίσης

O βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης είπε ότι οι ελλείψεις φαρμάκων έχουν λάβει τραγικές διαστάσεις, υπάρχουν 232 φάρμακα σε έλλειψη ή δεν υπάρχουν καθόλου στα φαρμακεία, είναι φάρμακα εισπνεόμενα, είναι φάρμακα πρώτης ανάγκης αλλά η κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα στην πράξη, δεν κάνει ελέγχους και στην ουσία προχωράει και στην ιδιωτικοποίηση του ΙΦΕΤ προκειμένου να ευνοήσει ακόμη περισσότερο τις φαρμακαποθήκες. "Έχετε μια πολιτική, όχι για να λύσετε τα προβλήματα των γονιών, όχι για τους ασθενείς αλλά για να ευνοήσετε περαιτέρω τις φαρμακαποθήκες", είπε ο κ. Αρσένης που υποστήριξε ότι η λίστα φαρμάκων που ανακοινώθηκε από τον ΕΟΦ είναι ο ορισμός της προχειρότητας, δεν καλύπτει το σύνολο των δραστικών ουσιών των σκευασμάτων που είναι σε έλλειψη, υπάρχουν περιπτώσεις που προτείνονται εναλλακτικά σκευάσματα που και αυτά είναι σε έλλειψη. Ιδίως για τους ελέγχους στις φαρμακαποθήκες, ο βουλευτής είπε ότι τους δόθηκε χρόνος να ολοκληρώσουν τις εξαγωγές τους.

Ο υπουργός Υγείας επέμεινε ότι οι ελλείψεις φαρμάκων που σχετίζονται με τις παράλληλες εξαγωγές, σήμερα έχουν ομαλοποιηθεί σε ποσοστό 92% και δεν υπάρχει ομαλοποίηση όπου δεν υπάρχουν φάρμακα, διότι είναι παγκόσμιο πρόβλημα.

Σε σχέση με την αντιμετώπιση των λοιμώξεων, ο υπουργός Υγείας είπε ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση έδωσε τη δυνατότητα να παρακολουθείται η ζήτηση φαρμάκων, επιβλήθηκε στις αντιβιώσεις, πριν την έλλειψη, και θα επεκταθεί και σε όλα τα φάρμακα.

Την εικόνα ομαλοποίησης που περιέγραψε ο υπουργός Υγείας δεν αποδέχθηκε ο Κρίτων Αρσένης που επικαλέστηκε όσα καταγγέλλουν φαρμακεία ότι τα μέτρα είναι αναποτελεσματικά. Για δε την προσωρινή απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών, ο κ. Αρσένης είπε ότι πριν την εφαρμογή της, είχε δοθεί χρόνος να έχουν το περιθώριο να ολοκληρώσουν εξαγωγές.

"Όταν επιβάλλεται μια απαγόρευση, προφανώς δίνεται περιθώριο δύο ή τριών ημερών, διότι μπορεί να έχουν κοπεί τιμολόγια, να έχουν γίνει πληρωμές. Αφορά μόνο αυτές τις περιπτώσεις", είπε ο υπουργός Υγείας σημειώνοντας πως η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη απαγόρευση εξαγωγών, που έχει γίνει ποτέ, σε φάρμακα και με επ' αόριστον διάρκεια απαγόρευσης. Επισήμανε εξάλλου ότι όλα τα συνδικαλιστικά όργανα έχουν συμφωνήσει πως τα μέτρα είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 08 Φεβ 2023 | 09:56

Ψηφίζεται σήμερα το μπλόκο στον Κασιδιάρη - Όχι στην κυβέρνηση, ναι στην πρόταση Αλιβιζάτου, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να υπερψηφίσει την κυβερνητική πρόταση για το μπλόκο στον Ηλία Κασιδιάρη.

Η ΨΥΧΟΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ 08 Φεβ 2023 | 08:33

Ή ΣΥΡΙΖΑ ή φτωχός και άρρωστος

Ολοι αναρωτιούνται πάντως τι ακριβώς είχε στο μυαλό του ο Αλέξης Τσίπρας και αποφάσισε μετά την πρόταση δυσπιστίας να καλέσει τον ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρήσει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 07 Φεβ 2023 | 13:01

Τσίπρας σε Μητσοτάκη στη Βουλή: Ελάτε να πάμε αύριο το πρωί σε τηλεμαχία - Επτά χρόνια το αποφεύγετε και κρύβεστε

"Αυτά ήταν τα επιχειρήματα της μετεμφυλιακής Δεξιάς. Με αυτά θα πορευτείτε;", σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 07 Φεβ 2023 | 12:17

Μητσοτάκης στη Βουλή για τη λευκή απεργία ΣΥΡΙΖΑ: Ο λαός ψήφισε αντιπροσώπους, όχι απεργούς

"Δεν σας αρέσει η Βουλή κ. Τσίπρα και θέλετε τηλεμαχία; - Κάθε πράγμα στην ώρα του" ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή το αίτημα για debate

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 07 Φεβ 2023 | 09:28

Στη Βουλή ο Μητσοτάκης για το επίδομα των Ενόπλων Δυνάμεων και το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη - Απέχει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρέμβει στη Βουλή στις 12:00 το μεσημέρι σε υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Άμυνας.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ 06 Φεβ 2023 | 11:44

Συνεργεία του ΕΟΔΥ θα μεταφέρουν άστεγους χρήστες ουσιών στο υπνωτήριο του ΟΚΑΝΑ - Επίσκεψη Πλεύρη

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης τόνισε ότι το υπουργείο Υγείας θα είναι δίπλα στους άστεγους, όπως πάντα και στις δύσκολες συνθήκες της κακοκαιρίας

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ 06 Φεβ 2023 | 08:42

Αναβάλλονται οι σημερινές εργασίες της Βουλής λόγω της κακοκαιρίας Barbara

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, αποφασίστηκε να αναβληθούν για αύριο οι προγραμματισμένες για σήμερα νομοθετικές εργασίες.

ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 06 Φεβ 2023 | 07:58

Ο Μητσοτάκης στη Βουλή για τα νομοσχέδια με τις παροχές - Σε "άδεια εστία" λόγω της απουσίας Τσίπρα

Την απουσία του ΣΥΡΙΖΑ από τις ψηφοφορίες κρίσιμων νομοσχεδίων που εκκρεμούν στη Βουλή θα "εκμεταλλευτεί" ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 05 Φεβ 2023 | 11:46

Θάνος Πλεύρης: Στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ για την κακοκαιρία ''Barbara''

Το Ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ επισκέφθηκε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ 04 Φεβ 2023 | 15:28

Θάνος Πλεύρης: Επισκέφθηκε το Αντικαρκινικό νοσοκομείο "Άγιο Σάββας" - ''Η πρόληψη σώζει''

''Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή επένδυσε στην πρόληψη και συνεχίζουμε τις δράσεις''

ΑΠΟ ΣΚΑΙ 03 Φεβ 2023 | 22:13

Απόρρητη έκθεση: Αυτά είναι τα ακροδεξιά κόμματα και οργανώσεις στην Ελλάδα - Οι βλέψεις για Βουλή

Στην συγκεκριμένη έκθεση γίνεται αναφορά τόσο στο κόμμα της Χρυσής Αυγής όσο και σε άλλα κόμματα- ομάδες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ακροδεξιάς.

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ 03 Φεβ 2023 | 14:43

Ενδοσχολική βία και εκφοβισμός: Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που θα τεθεί σε διαβούλευση

Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια προς επεξεργασία και ψήφιση στη Βουλή.

"ΠΡΩΤΟΙ ΕΙΧΑΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕΙ ΤΗ ΧΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ" 03 Φεβ 2023 | 13:48

Κωνσταντινόπουλος: Είμαστε θετικοί με την τροπολογία για Κασιδιάρη - Εφόσον κριθεί ως συνταγματικά ορθή

Σε συνέντευξή του ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος σημειώνει πως το ΠΑΣΟΚ συμφωνεί με την τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη.