Ποιά είναι η «Χρυσή Αυγή» Κύπρου που μπήκε στη Βουλή

Το ΕΛΑΜ, το οποίο ιδρύθηκε μόλις το 2008, στις εκλογές του 2011 είχε λάβει 1,1% και το 2016 κατάφερε να διπλασιάσει το ποσοστό του.

poia-einai-i-xrusi-augi-kuprou-pou-mpike-sti-bouli
SHARE THIS
0
SHARES

Τέσσερα χρόνια μετά την είσοδο της Χρυσής Αυγής στην ελληνική Βουλή, το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε στην Κύπρο. 

Το «αδελφό» κόμμα της νεοναζιστικής οργάνωσης με τίτλο «Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο» (ΕΛΑΜ) έλαβε στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής 3,71% και 13.041 ψήφους, εξασφαλίζοντας δύο έδρες στο κυπριακό Κοινοβούλιο. 

Το ΕΛΑΜ, το οποίο ιδρύθηκε μόλις το 2008, στις εκλογές του 2011 είχε λάβει 1,1% και το 2016 κατάφερε να διπλασιάσει το ποσοστό του, εκμεταλλευόμενο την οικονομική κρίση, το κούρεμα καταθέσεων και φυσικά το ίδιο το Κυπριακό ζήτημα. 

 

Οι δεσμοί του ΕΛΑΜ με τη Χρυσή Αυγή είναι ουσιαστικά δεσμοί «αίματος». Μοιάζουν σχεδόν σε όλα: σύμβολα, αναφορές, φασιστικά και εθνικιστικά τσιτάτα, συσσίτια μόνο για Κύπριους, τραμπουκισμοί, επεισόδια. Τα πιο πρόσφατα ήταν στο μνημόσυνο των Ισαάκ και Σολωμού το περασμένο καλοκαίρι, από κοινού με μέλη της Χρυσής Αυγής.

Σημειώνεται ότι τα κείμενα της προπαγάνδας για την εθνικιστική ιδεολογία είναι ίδια με την ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής, καθώς το ΕΛΑΜ τα "δανείζεται" με πηγή το site της Χ.Α. Εντός της ιστοσελίδας του ΕΛΑΜ, υπάρχει μάλιστα και μπάνερ που "στέλνει" το χρήστη στην αντίστοιχη της Χρυσής Αυγής.

 

Πώς εμφανίστηκε

Αρχικά εμφανίστηκε με την ονομασία «Χρυσή Αυγή» (παράρτημα Κύπρου), αλλά όταν επιχείρησε να εγγραφεί στο μητρώο κομμάτων του υπουργείου Εσωτερικών δεν έγινε δεκτός ο τίτλος του. Για αυτό τον λόγο διαφοροποίησε την ονομασία του σε ΕΛΑΜ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την αίτηση εγγραφής του την έκανε ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου με την ιδιότητα του ως δικηγόρος, και μετέπειτα Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας ο οποίος παύτηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο για απρεπή συμπεριφορά και σήμερα δικάζεται για ποινικές υποθέσεις.

Ο πρόεδρός του

Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου είναι ακτινολόγος και όταν διέμενε στην Ελλάδα ήταν μέλος της «Χρυσής Αυγής». Ακόμα και σήμερα δεν κρύβει τη σχέση του με την «μητρική» οργάνωση. 

 

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων το βράδυ της Κυριακής, τόνισε: "Το ΕΛΑΜ δεν διαθέτει μεγαλοεπιχειρηματίες, ούτε πολλά λεφτά. Να είναι άπαντες σίγουροι ότι όσα είπαμε και διακηρύξαμε προεκλογικά θα τα τηρήσουμε και μέσα από τα έδρανα του κοινοβουλίου. Η επόμενη μέρα ξημερώνει και θα βρει τον κυπριακό πληθυσμό να έχει τα ίδια προβλήματα. Ανεργία, κατοχή, κούρεμα, μια δύσκολη γενική εικόνα. Με πολλή σοβαρότητα και με μεγάλη ευθύνη αναλαμβάνουμε αυτό το έργο".

Σε μια προκλητική αναφορά, αφιέρωσε τη νίκη του στον αξιωματικό της πολεμικής αεροπορίας Κωνσταντίνο Ηλιάκη. 

Σημειώνεται ότι ο Χρ. Χρίστου κυκλοφορεί στο νησί με τεράστια προσωπική φρουρά, την οποία δικαιολογεί, όπως δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη, λόγω των απειλών που έχει δεχτεί. 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook