Ποιοι βουλευτές του Ποταμιού «λοξοκοιτάνε» προς το ΠΑΣΟΚ

Διεργασίες στο εσωτερικό του Ποταμιού. Ποιοι βουλευτές βρίσκονται με το ένα πόδι εκτός κόμματος και συζητούν με την Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Ποιοι βουλευτές του Ποταμιού «λοξοκοιτάνε» προς το ΠΑΣΟΚ

Διεργασίες στο εσωτερικό του Ποταμιού. Ποιοι βουλευτές βρίσκονται με το ένα πόδι εκτός κόμματος και συζητούν με την Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Η αποχώρηση του Χ. Θεοχάρη και του Ιάσωνα Φωτήλα από την ΚΟ του Ποταμιού φαίνεται ότι είναι μόνο η αρχή στο σήριαλ των αποχωρήσεων από το κόμμα του Στ. Θεοδωράκη. Οι βουλευτές του κόμματος στο παρασκήνιο εκφράζουν την ανησυχία τους για το μέλλον του Ποταμιού διαβλέποντας ότι η στρατηγική που έχει χαράξει η ηγεσία οδηγεί το Ποτάμι σε δημοσκοπικό και εκλογικό αφανισμό.

Για τους λόγους αυτούς, αρκετοί βουλευτές του Ποταμιού έχουν ξεκινήσει παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με κόμματα του χώρου της Κεντροαριστεράς με στόχο να διεκδικήσουν την είσοδό τους στην βουλή στην περίπτωση που θα προκληθούν εκλογές.

Η εμπειρία όμως τόσο της πορείας του Χ. Θεοχάρη ο οποίος διαγράφηκε από το νέο κόμμα που δημιούργησε ή του Ιάσωνα Φωτήλα ο οποίος ανεξαρτητοποιήθηκε χωρίς να έχει εξασφαλίσει την μετακίνησή του στην ΝΔ, έχουν κάνει τα μέλη της ΚΟ του Ποταμιού ιδιαίτερα προσεκτικά στις κινήσεις τους.

Πέραν των βουλευτών που έδειξαν την προτίμησή τους προς την ΝΔ δεν έχει εκφραστεί ακόμα η ομάδα των μελών της ΚΟ του Ποταμιού που καλοβλέπει την προοπτική να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ και την Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΗΕΤΟC.gr, οι βουλευτές του Ποταμιού Κ. Μάρκου, Αχ. Ιλχαν και Γ. Μαυρωτάς είναι σε προχωρημένες συζητήσεις με το ΠΑΣΟΚ και την Δημοκρατική Συμπαράταξη προκειμένου να ενταχθούν στην ΚΟ του κόμματος αφού φαίνεται ότι έχουν αποφασίσει να αποχωρήσουν από το Ποτάμι.

Υπενθυμίζεται ότι η Κατερίνα Μάρκου υπήρξε στέλεχος της Κίνησης των Ενεργών Πολιτών η οποία υπό την ηγεσία του νυν βουλευτή της ΝΔ, αποχώρησαν από το ΠΑΣΟΚ το 2011 για να μετακινηθούν στην ΔΗΜΑΡ. Η κ. Μάρκου εκλέχτηκε βουλευτής της ΔΗΜΑΡ και μετά την αποχώρηση του κόμματος από την τρικομματική κυβέρνηση με την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ υπο την Πρωθυπουργία του Αν. Σαμαρά, μετακινείται στο Ποτάμι όπου εκλέγεται βουλευτής του κόμματος στις εκλογές του 2015.

Αντίστοιχα ο Αχ.Ιλχαν από το 2009 μέχρι σήμερα που συμμετέχει σε εκλογές έχει ως μόνιμο αντίπαλο στην Ροδόπη τον Ευ. Στυλιανίδη από τον οποίο χάνει την έδρα. Στις εκλογές του 2009 κατήλθε με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ και έλαβε 8.323 σταυρούς αλλά δεν εκλέχτηκε αφού ο Στυλιανίδης κέρδισε την έδρα που πήρε η Νέα Δημοκρατία με 17.056 σταυρούς προτίμησης. Την ίδια αποχώρησε από την Νέα Δημοκρατία και προσχώρησε στην Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη.

Ήταν μέλος της κεντρικής επιτροπής του κόμματος, συμμετείχε στις εκλογές του Μαΐου του 2012 όπου συγκέντρωσε 11.207 ψήφους και ήρθε δεύτερος μόνος του ουσιαστικά πίσω από το ΠΑΣΟΚ αλλά το κόμμα του κέρδισε μόνο το 2,56% των ψήφων σε πανελλαδικό επίπεδο (κάτω από το 3%) και δεν κατάφερε να εισέλθει στην Βουλή. Μετά την προσχώρηση της ΔΗ.ΣΥ στην Νέα Δημοκρατία αποδέχτηκε την πρόταση του Φώτη Κουβέλη για συμπόρευση στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 όπου και τοποθετήθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Δημοκρατικής Αριστεράς στην Ροδόπη.

Μπόρεσε και έλαβε 12.318 ψήφους αλλά έχασε την έδρα από τον Ευριπίδη Στυλιανίδη που επικαλούμενος κίνδυνο μη εκπροσώπησης των Χριστιανών της Ροδόπης στην Βουλή αφού το ΠΑΣΟΚ,ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ είχαν επικεφαλής στα ψηφοδέλτια τους μουσουλμάνους κατάφερε να λάβει 12.527 ψήφους. Στις ευρωεκλογές του 2014 δεν κατήλθε ως υποψήφιος και υποστήριξε το μειονοτικό ΚΙΕΦ αν και βρισκόταν ακόμα στην ΔΗΜΑΡ, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις εντός και εκτός του κόμματος. Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 ανακοίνωσε την συμπόρευση του με Το Ποτάμι αλλά πέτυχε το χειρότερο μέχρι τότε αποτέλεσμα του αφού πήρε μόνο 5.746 ψήφους.

Ωστόσο με απόφαση του Σταύρου Θεοδωράκη τοποθετήθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Ποταμιού στην Ροδόπη στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους. Στις εκλογές αυτές το Ποτάμι μπόρεσε λόγω των υψηλών ποσοστών του στον Νομό (20,91%) κατάφερε να κερδίσει 1 από τις 3 έδρες και έτσι ο Ιλχάν ο οποίος συγκέντρωσε 12.082 ψήφους εξελέγη βουλευτής μετά από 8 χρόνια. Τέλος ο Γ. Μαυρωτάς ασχολήθηκε με την πολιτική για πρώτη φορά με το Ποτάμι. Ο πρώην διεθνής υδατοσφαιριστής ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Ποτάμι το 2014 και στις 25 Ιανουαρίου 2015 εκλέχθηκε βουλευτής (Περιφέρεια Αττικής) του ελληνικού κοινοβουλίου.

Ο Σπύρος Λυκούδης και ο Γρ. Ψαριανός αποτελούν δύο βουλευτές που από την μία πλευρά υποστηρίζουν την σύμπραξη του Ποταμιού με την Δημοκρατική Συμπαράταξη και τις δυνάμεις του κέντρου και της μεταρρυθμιστικής αριστεράς αλλά εκτιμάται ότι δεν θα προχωρήσουν σε κινήσεις αποχώρησης από το Ποτάμι.

Ο Σπ. Λυκούδης θα επιδιώξει μέχρι τέλους να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για κοινή εκλογική κάθοδο των δύο χώρων ενώ ο Γρ. Ψαριανός είναι από τα στελέχη της ανανεωτικής αριστεράς που έχει εκφράσει τις διαφωνίες του με το ΠΑΣΟΚ από την περίοδο που βρισκόταν στην κυβέρνηση, γεγονός που καθιστά απίθανη την μετακίνησή του στο χώρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ως βουλευτού τουλάχιστον σε αυτήν την φάση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA 18 Οκτ 2021 | 14:43

Η ανάρτηση της Φώφης Γεννηματά μέσα από το νοσοκομείο για την επέτειο της Αλλαγής- "Ξεχυθήκαμε στους δρόμους"

"Σαν σήμερα πριν 40 χρόνια ο λαός πίστεψε στην Αλλαγή και άλλαξε τη μοίρα του", σημειώνει σε ανάρτησή της η Φώφη Γεννηματά.

ΓΙΑ ΝΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 18 Οκτ 2021 | 13:42

Αινιγματική ανάρτηση Γιώργου Παπανδρέου για τη σημερινή επέτειο και τη διαδοχή στο ΚΙΝΑΛ- Αφετηρία νέων αγώνων…

Με μια ανάρτηση στο facebook ο Γιώργος Παπανδρέου φαίνεται να ετοιμάζεται για την κούρσα διαδοχής της Φώφης Γεννηματά

ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 18 Οκτ 2021 | 08:21

Σαν σήμερα: 40 χρόνια από την ιστορική νίκη του ΠΑΣΟΚ με 48% το 1981

Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου με 48% αναδεικνύεται νικητής των βουλευτικών εκλογών το 1981.

ΗΜΕΡΑ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ 18 Οκτ 2021 | 07:33

ΚΙΝΑΛ: Μυστήριο τι επιδιώκει ο Γιώργος Παπανδρέου - Θέλει να επιστρέψει;

Ραγδαίες οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ - Αναμένονται οι αποφάσεις Παπανδρέου, ίσως και σήμερα.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ 12 Οκτ 2021 | 18:36

Φώφη Γεννηματά: Εκτάκτως στο νοσοκομείο με ειλεό - Δεν θα συμμετάσχει στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ

Στον Ευαγγελισμό εισήχθη χθες το βράδυ η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά - Ανακοίνωσε πως δεν θα είναι υποψήφια στις εκλογές του κόμματος - "Θα κερδίσω και αυτή τη δύσκολη μάχη" ανέφερε

08 Οκτ 2021 | 08:10

Σοσιαλδημοκρατία με τη νέα γενιά στο προσκήνιο

Το μέλλον της Σοσιαλδημοκρατίας και του προοδευτικού χώρου θα κριθεί στο κατά πόσο θα μπορέσει να απαντήσει στις ανησυχίες και στα προβλήματα της νέας γενιάς.

ΠΟΙΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ 07 Οκτ 2021 | 11:07

Τρίτη συνιστώσα στο ΚΙΝΑΛ: Δεν θέλουν επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ - Κείμενο από πρώην στελέχη ΔΗΜΑΡ, Ποταμιού, Κινήσεων Πολιτών

Μία τρίτη συνιστώσα, πέραν των προερχομένων από το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Δημοκρατών και Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ), συγκροτείται στο Κίνημα Αλλαγής.

ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 04 Οκτ 2021 | 22:02

Ο δήμος Ξάνθης απαντά γιατί απαγόρευσε σε μειονοτικούς βουλευτές να καταθέσουν στεφάνι

Το πρωτόκολλο που επικαλείται ο δήμος Ξάνθης για τις εκδηλώσεις εορτασμού των τοπικών επετείων.

ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 04 Οκτ 2021 | 13:44

Ξάνθη: Απαγόρευσαν σε μειονοτικούς βουλευτές να καταθέσουν στεφάνι για την απελευθέρωση της πόλης

Αποκλεισμός των δύο μειονοτικών βουλευτών (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ) από την κατάθεση στεφάνων κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την επέτειο απελευθέρωσης της Ξάνθης.

ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΕΣ 03 Οκτ 2021 | 16:36

Δεν θέλει ΚΙΝΑΛ ο Λοβέρδος: "Ελλάδα χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν γίνεται - Φτάνει πια με τα βαφτίσια"

Ο συνυποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος, επανέλαβε την επιδίωξη του για "επιστροφή στις ρίζες του ΠΑΣΟΚ", στην ομιλία του στην ΚΕ.

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ 03 Οκτ 2021 | 09:09

Τι απέγιναν οι βουλευτές των ΑΝΕΛ που ο Πάνος Καμμένος αποκαλεί "εξαγορασμένους" - "Είναι κατάντια", του απαντούν

Που βρίσκονται σήμερα οι πάλαι ποτέ βουλευτές του Πάνου Καμμένου και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ 28 Σεπ 2021 | 13:12

Γεννηματά: Είμαι η μόνη που μεγάλωσα τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ- Καρφιά για Λοβέρδο

Η κ. Γεννηματά υποστήριξε πως μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ τονίζοντας, "τώρα είναι η ώρα μας".

ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ 26 Σεπ 2021 | 16:20

Δημοσκόπηση: Ποιο κόμμα και ποιους πολιτικούς προτιμούν οι ανεμβολίαστοι - Τι ψηφίζουν

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελληνική Λύση και ο Κυριάκος Βελόπουλος συγκεντρώνουν τα υψηλότερα ποσοστά μεταξύ των ανεμβολίαστων ψηφοφόρων