Ποιοί ψηφοφόροι θα κρίνουν το νικητή των εκλογών

Σε ντέρμπι εξελίσσεται η προεκλογική μάχη μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Στόχος όλων οι αναποφάσιστοι. Πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ η συσπείρωσή του και η αποχή.

Ποιοί ψηφοφόροι θα κρίνουν το νικητή των εκλογών

Την ύστατη μάχη για να κερδίσουν την εκλογική μάχη της προσεχούς Κυριακής δίνουν οι Αλέξης Τσίπρας και Βαγγέλης Μεϊμαράκης που…«παίζουν τα ρέστα τους» στην πιο δύσκολη παρτίδα πολιτικού πόκερ έως τώρα. Η μάχη εξελίσσεται σε «ντέρμπι», όπως δείχνουν ακόμα και σήμερα οι δημοσκοπήσεις και οι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. θα επιχειρήσουν έως την τελευταία στιγμή να προσεταιρισθούν τμήμα των αναποφασίστων που παραμένουν σε υψηλά ποσοστά, αλλά και να περιοριστεί και η αποχή.

Η διαφορά των δυο κομμάτων κινείται αυτή τη στιγμή στα όρια του στατιστικού λάθους και ο τελικός νικητής θα κριθεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα, με ρυθμιστή τους αναποφάσιστους που φθάνουν το 8%-10% του εκλογικού σώματος.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα η πόλωση θα είναι κυρίαρχη, καθώς όπως λένε στα επιτελεία και των δυο αρχηγών, η στρατηγική των ισχυρών διλημμάτων και της έντασης εξυπηρετεί τους δύο μονομάχους. Και αυτό διότι μια τεχνητή πόλωση αυτή τη στιγμή, δύναται να φθάσει τα δυο κόμματα σε ποσοστά άνω του 30%, κάτι που θα σημαίνει ότι τα υπόλοιπα μικρά κόμματα που βρίσκονται μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., δηλ. ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Λαϊκή Ενότητα και ΑΝΕΛ, θα συμπιεστούν.

Σκηνικό που θυμίζει... 2000

Ήδη, στη στρατηγική αυτή εντάσσονται και οι κεντρικές ομιλίες των δυο βασικών μονομάχων, με τον Αλ. Τσίπρα να κάνει περισσότερες κεντρικές εκδηλώσεις και με τον Βαγγ. Μεϊμαράκη να δίνει έμφαση στην κεντρική του ομιλία στην Αθήνα αύριο, αλλά κυρίως όμως να επικεντρώνεται σε συνεντεύξεις σε ΜΜΕ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα κλείσει την προεκλογική περίοδο με ομιλία την Παρασκευή στην πλατεία Συντάγματος και ο πρόεδρος της ΝΔ με ομιλία αύριο στην πλατεία Ομονοίας,απ' όπου θα προβάλλει την ενότητα των πολιτικών δυνάμεων την επόμενη μέρα ως αναγκαία προϋπόθεση για να πάει η χώρα μπροστά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει ιδιαίτερη μάχη για την αύξηση της συσπείρωσης του, η οποία δεν ξεπερνάει το 60%

Η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση, που εκτιμάται ότι μπορεί να είναι «κλειστή», όπως το 2000, όταν το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη κέρδισε τη ΝΔ του Κώστα Καραμανλή με μόλις μια μονάδα, εξελίσσεται σε πραγματικό πολιτικό θρίλερ με τον Βαγγ. Μεϊμαράκη να έχει εξαφανίσει ακόμα και τη διαφορά έναντι του Αλ. Τσίπρα σε δημοφιλία αλλά και στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία. Όμως στην Κουμουνδούρου, παρά το γεγονός ότι τα ποιοτικά στοιχεία είναι πολύ αρνητικά για τον τέως Πρωθυπουργό στέκονται ιδιαίτερα στην παράσταση νίκης, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαφορά ακόμα και 30 μονάδες από τη Ν.Δ.

Η μάχη για τη συσπείρωση

Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει ιδιαίτερη μάχη για την αύξηση της συσπείρωσης του, η οποία δεν ξεπερνάει το 60% και για να προσέλθουν να ψηφίσουν όλοι οι ψηφοφόροι του Ιανουαρίου. Και αυτό διότι περίπου το 10% ψηφοφόρων των περασμένων εκλογών που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην μετέχουν στην ψηφοφορία, επιλέγοντας την αποχή. Το άλλο πρόβλημά του είναι ότι ένα ποσοστό μεταξύ 5%-7% δηλώνει πως θα ψηφίσει Ν.Δ., ενώ μικρότερα ποσοστά μετακινούνται προς την Ενωση Κεντρώων ή το Ποτάμι, ενώ δέχεται εισροές ψηφοφόρων κυρίως από το Ποτάμι, το ΚΚΕ και τους ΑΝΕΛ, εισροές που προς το παρόν δεν ισοσκελίζουν τις απώλειές του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ευελπιστεί ότι θα αντέξει στη Β΄ Αθηνών, ενώ η Ν.Δ. διαπιστώνει αλλαγή κλίματος στην Αττική.

Από την άλλη πλευρά, η Ν.Δ. κινείται σε υψηλά ποσοστά συσπείρωσης, περίπου 80-85% και οι απώλειές της είναι πολύ μικρές και κατευθύνονται κυρίως προς το Ποτάμι και την Ενωση Κεντρώων του Β. Λεβέντη, ενώ βλέπει να επιστρέφουν ψηφοφόροι από τη Χρυσή Αυγή (20% των ψηφοφόρων της), από τους ΑΝΕΛ (18%), το ΠΑΣΟΚ (20%) και το Ποτάμι (14%), και βεβαίως από τον ΣΥΡΙΖΑ (7%).

Οι κρίσιμες περιφέρειες

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται από τα επιτελεία των δυο κομμάτων σε κρίσιμες περιφέρειες, όπως η Β΄ Αθηνών που έχει 1,5 εκατ. ψηφοφόρους, αλλά και στην περιφέρεια Αττικής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ευελπιστεί ότι θα αντέξει στη Β΄ Αθηνών, ενώ η Ν.Δ. διαπιστώνει αλλαγή κλίματος στην Αττική και πιστεύει ότι θα μπορέσει να κερδίσει και πάλι περιφέρειες, όπως η Κεντρική Μακεδονία, η Ηπειρος, η Θεσσαλία. Είναι ενδεικτικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κερδίσει όλες τις περιφέρειες τον Ιανουάριο, πλην της Πελοποννήσου, όπου είχε μειώσει όμως τη διαφορά πάρα πολύ με τη Ν.Δ, η οποία πιστεύει ότι πλέον έχει την επαρχία στο πλευρό της και υπάρχει αντιστροφή κλίματος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 16 Ιαν 2021 | 09:11

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στην αντιπολιτευτική ρητορική του 3% - Ομιλία Τσίπρα με ανακρίβειες στη Βουλή

Για επιχείρηση εκμετάλλευσης της υγειονομικής κρίσης με ανακρίβειες και ψευδή στοιχεία από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο κοινοβουλευτικά στελέχη της ΝΔ.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 15 Ιαν 2021 | 15:08

Μητσοτάκης: "Παγώνει" το πρόστιμο των 500 ευρώ για 10 ημέρες - Επαναξιολογούμε τα στοιχεία σε τακτά χρονικά διαστήματα

Στο διάστημα αυτό θα καταγραφεί η συμπεριφορά συμμόρφωσης των πολιτών στα μέτρα και θα ληφθούν αποφάσεις, είπε ο πρωθυπουργός.

15 Ιαν 2021 | 12:50

Live η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για την πανδημία

Σε εξέλιξη η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για την πανδημία μετά από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 15 Ιαν 2021 | 11:54

Ειρωνείες Μητσοτάκη στην πρόταση Τσίπρα για τα εμβόλια: "Πάλι καλά που δεν είπατε να κρατικοποιήσουμε την Pfizer με ένα νόμο και ένα άρθρο"

Με ειρωνικό τρόπο σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την πρόταση Τσίπρα να αγοράσει μόνη της, εκτός ΕΕ εμβόλια κατά του κορονοϊού

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 15 Ιαν 2021 | 11:19

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για την πανδημια: Για όλα φταίει η κυβέρνηση

Ευθύνες στην κυβέρνηση για την διαχείρηση της πανδημίας επέρριψε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 15 Ιαν 2021 | 07:38

Σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή για την πανδημία και τα εμβόλια

Με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την πανδημία.

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΜΕ ΤΡΙΓΜΟΥΣ 14 Ιαν 2021 | 09:04

Σκάνδαλο στην Κύπρο: Παραιτήθηκε ο διευθυντής της "Καθημερινής" - Τα χρυσά διαβατήρια, ο Αναστασιάδης και η συζήτηση με Τσίπρα

Παραίτηση βόμβα του διευθυντή της Καθημερινής Κύπρου με αφορμή άρθρο του για τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ 13 Ιαν 2021 | 19:33

"Πυρά" Τσίπρα για την οικονομία: Το αποτέλεσμα της επιλογής της κυβέρνησης θα είναι ολέθριο

"Το αποτέλεσμα της επιλογής της κυβέρνησης θα είναι ολέθριο για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, την πραγματική οικονομία και την πορεία του χρέους".

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ "ΒΛΕΠΟΥΝ" ΚΑΠΙΤΩΛΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 13 Ιαν 2021 | 15:43

Δημοσκόπηση Prorata: Ο Μητσοτάκης δημοφιλέστερος πολιτικός - Ποιοι ξεχωρίζουν από κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Στη δημοσκόπηση της Prorata το 57% επιθυμεί να εξαντλήσει την τετραετία η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητοστάκη

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 13 Ιαν 2021 | 15:16

Πώς ο Νίκος Χατζηνικολάου "πετσόκοψε" τον Νάσο Ηλιόπουλο και τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Νίκος Χατζηνικολάου έδωσε πληρωμένη απάντηση στο Νάσο Ηλιόπουλο του ΣΥΡΙΖΑ για το Μάτι και την πανδημία

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ 13 Ιαν 2021 | 14:48

Τσίπρας από Πάτρα: Μπορεί να χαθεί και ολόκληρο το 2021 χωρίς να έχει επιτευχθεί ανοσία στην κοινότητα

"Η πορεία του εμβολιασμού φανερώνει πρωτοφανή ανεπάρκεια του επιτελικού κράτους", δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 12 Ιαν 2021 | 19:54

Καταπέλτης ο Μητσοτάκης για Τσίπρα: Στερείται σοβαρότητας η πρόταση για παρασκευή εμβολίων στην Ελλάδα

"Αυτό που βλέπω δεν είναι αντιπολίτευση, αλλά απογοήτευση" πρόσθεσε στο αιχμηρό σχόλιό του ο κ. Μητσοτάκης.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 12 Ιαν 2021 | 19:16