Ποιοί θέλουν κυβέρνηση χωρίς Σαμαρά και Βενιζέλο

Τα σενάρια πάνω από την κάλπη για την εκλογή ΠτΔ: εκλογές στις 25 Ιανουαρίου, αλλαγή υποψηφίου για την Προεδρία ή κυβέρνηση ειδικού σκοπού με αλλαγή Πρωθυπουργού;

poioi-theloun-kubernisi-xwris-samara-kai-benizelo
|
SHARE THIS
0
SHARES

Η υπόθεση «Χαΐκάλη» που έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης τις τελευταίες ημέρες, έπεσε σαν βόμβα στον δημόσιο διάλογο, δημιουργώντας προσκόμματα και εμπόδια στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα της υπόθεσης, το πολιτικό θερμόμετρο έχει ανέβει στα ύψη. Οι λύσεις που συζητούνται ή προτείνονται στη Βουλή με βάση τα νέα δεδομένα, είναι περιορισμένες με πιο πιθανή εξέλιξη τη μη εκλογή Πρόεδρου της Δημοκρατίας και την προσφυγή στις κάλπες. 

Σε άλλη ρότα το ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ

Η ΝΔ και ο Αντώνη Σαμαράς επιμένουν ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η υποψηφιότητα του Στ. Δήμα και στις υπόλοιπες ψηφοφορίες, ενώ πετάνε το μπαλάκι της ευθύνης στα κόμματα και στους ανεξάρτητους βουλευτές που δεν θα ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα οδηγήσουν την χώρα σε εκλογές. Το μήνυμα που στέλνει το Μέγαρο Μαξίμου είναι “καθαρές λύσεις” και τονίζει ότι η μόνη οδός είναι ή εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ή εκλογές στις 25 Ιανουαρίου ή στην 1η Φεβρουαρίου.
Το ΠΑΣΟΚ έχει ξεκινήσει με αργά και σταθερά βήματα να ακολουθεί τον δικό του δρόμο σε σχέση με την ΝΔ. Ο Ευ. Βενιζέλος έχει ζητήσει να υπάρξει μία λύση εθνικής σύνεσης τονίζοντας ότι θα πρέπει να ψηφιστεί ο ΠτΔ και κατόπιν να διαμορφωθεί μία εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος.

Η Χαριλάου Τρικούπη διαβλέποντας ότι όλοι οι δρόμοι οδηγούν πλέον στις κάλπες, προτείνει την ψήφιση του ΠτΔ γνωρίζοντας όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί και πως μετά το κλίμα που έχει δημιουργηθεί ακόμα και ανεξάρτητοι που θα ήταν πρόθυμοι να ψηφίσουν στην τρίτη ψηφοφορία, δεν θα το πράξουν τελικά. Παράλληλα όμως προσπαθεί να καλύψει και τα κενά που δημιουργούν στο εσωκομματικό πεδίο οι πρωτοβουλίες του Γ. Παπανδρέου και οι κινήσεις βουλευτών της επιρροής του που προσεγγίζουν ανεξάρτητους βουλευτές (Ν. Σηφουνάκης που βρίσκεται κοντά στην Πρωτοβουλία των 8).

Σύμφωνα όμως με κυβερνητικά στελέχη και τα δύο κόμματα που συνεργάζονται στην κυβέρνηση βλέπουν…εκλογές και διαφοροποιούν την στρατηγική τους στην πορεία προς τις κάλπες. Βουλευτές των δύο κομμάτων αναφέρουν στο παρασκήνιο ότι δεν θα μπορούσαν να ψηφιστούν τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές ύστερα από μία ενδεχόμενη εκλογή ΠτΔ

Η Πρωτοβουλία των 8

Χθες ολοκληρώθηκε ένας κύκλος επαφών μεταξύ των 8 βουλευτών που είχαν καταθέσει την πρόταση για εκλογή ΠτΔ, Συνταγματική Αναθεώρηση, αλλαγή εκλογικού νόμου και εκλογές το 2015. Οι 8 (Σπ. Λυκουδης, Β.Οικονόμου, Π. Τατσόπουλος, Γρ. Ψαριανός και Χρ. Αηδόνης μαζί με τους Ν. Τσούκαλη, Θ. Ψύρρα και Νίκη Φούντα) αποφάσισαν να επανακαταθέσουν το ίδιο κείμενο με αυτό που είχε παρουσιαστεί πριν από δύο εβδομάδες και προσπαθούν να προσεγγίσουν και άλλους ανεξάρτητους βουλευτές ακόμα και βουλευτές των κομμάτων.

Στόχος της πρωτοβουλίας ήταν και παραμένει να πιεστούν τα δύο μεγάλα κόμματα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να συμφωνήσουν προκειμένου από τη μία πλευρά να εκλεγεί ΠτΔ και από την άλλη να συμφωνηθεί και η ημερομηνία των εκλογών εντός του 2015. 

Η πρόταση για κυβέρνηση ειδικού σκοπού

Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας απ΄αυτήν την Βουλή και κυβέρνηση ειδικού σκοπού προκειμένου να αποφευχθούν οι εκλογές και να ολοκληρωθεί διαπραγμάτευση με την τρόικα προτείνουν ανεξάρτητοι βουλευτές που προέρχονται από την Κεντροδεξιά όπως ο Γ. Κουράκος Γ. Κασαπίδης και Κ. Γιοβανόπουλος. Υποστηρίζουν ότι πρέπει να εκλεγεί ΠτΔ και να οδηγηθούμε σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού με άλλον πρωθυπουργό για να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για το πρόγραμμα με τους δανειστές.

Το σενάριο αυτό, ουσιαστικά, θέλει την ανάδειξη νέας κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή με άλλον πρωθυπουργό και χωρίς την συμμετοχή των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου.

Πρόταση για κυβέρνηση ειδικού σκοπού έχει υποστηρίξει στο πρόσφατο παρελθόν ο Π. Μουτσινάς. Στο εσωτερικό της ΝΔ η κ. Ντόρα Μπακογιάννη έχει αναφερθεί και αυτή στο πρόσφατο παρελθόν στην ανάγκη για συγκρότηση κυβέρνησης με συγκεκριμένο στόχο. Αντίστοιχα ο Γ. Παπανδρέου έχει προτείνει την λειτουργία ενός κυβερνητικού σχήματος μετά την εκλογή του ΠτΔ που θα έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και πρόγραμμα υπονοώντας ότι δεν θα πρέπει να συμμετέχουν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος. 

Το σενάριο για αλλαγή υποψηφίου για ΠτΔ 

Το όνομα του Φ. Κουβέλη τέθηκε στον δημόσιο διάλογο από ανεξάρτητους βουλευτές προκειμένου να αποτελέσει υποψηφιότητα για την Προεδρία στην τρίτη εκλογή για να συσπειρώσει βουλευτές απ όλα τα κόμματα. Την πρόταση υπερασπίστηκε ο ανεξάρτητος βουλευτής Β. Οικονόμου και θετικοί εμφανίζονται οι κ.κ. Σπ. Λυκούδης και Ν. Τσούκαλης σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ομως το σενάριο κολλάει στην άρνηση του Φ. Κουβέλη να είναι υποψήφιος όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της ΔΗΜΑΡ Χρ. Μαχαίρας.

Τόσο η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν αποφασισμένοι να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές καθώς – μέχρι στιγμής – κυρίως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν συμφωνεί με όποια λύση δεν περιλαμβάνει πρώτα εκλογές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook