Ποιοί θέλουν κυβέρνηση χωρίς Σαμαρά και Βενιζέλο

Τα σενάρια πάνω από την κάλπη για την εκλογή ΠτΔ: εκλογές στις 25 Ιανουαρίου, αλλαγή υποψηφίου για την Προεδρία ή κυβέρνηση ειδικού σκοπού με αλλαγή Πρωθυπουργού;

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Ποιοί θέλουν κυβέρνηση χωρίς Σαμαρά και Βενιζέλο

Η υπόθεση «Χαΐκάλη» που έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης τις τελευταίες ημέρες, έπεσε σαν βόμβα στον δημόσιο διάλογο, δημιουργώντας προσκόμματα και εμπόδια στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα της υπόθεσης, το πολιτικό θερμόμετρο έχει ανέβει στα ύψη. Οι λύσεις που συζητούνται ή προτείνονται στη Βουλή με βάση τα νέα δεδομένα, είναι περιορισμένες με πιο πιθανή εξέλιξη τη μη εκλογή Πρόεδρου της Δημοκρατίας και την προσφυγή στις κάλπες.

Σε άλλη ρότα το ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ

Η ΝΔ και ο Αντώνη Σαμαράς επιμένουν ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η υποψηφιότητα του Στ. Δήμα και στις υπόλοιπες ψηφοφορίες, ενώ πετάνε το μπαλάκι της ευθύνης στα κόμματα και στους ανεξάρτητους βουλευτές που δεν θα ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα οδηγήσουν την χώρα σε εκλογές. Το μήνυμα που στέλνει το Μέγαρο Μαξίμου είναι “καθαρές λύσεις” και τονίζει ότι η μόνη οδός είναι ή εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ή εκλογές στις 25 Ιανουαρίου ή στην 1η Φεβρουαρίου.
Το ΠΑΣΟΚ έχει ξεκινήσει με αργά και σταθερά βήματα να ακολουθεί τον δικό του δρόμο σε σχέση με την ΝΔ. Ο Ευ. Βενιζέλος έχει ζητήσει να υπάρξει μία λύση εθνικής σύνεσης τονίζοντας ότι θα πρέπει να ψηφιστεί ο ΠτΔ και κατόπιν να διαμορφωθεί μία εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος.

Η Χαριλάου Τρικούπη διαβλέποντας ότι όλοι οι δρόμοι οδηγούν πλέον στις κάλπες, προτείνει την ψήφιση του ΠτΔ γνωρίζοντας όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί και πως μετά το κλίμα που έχει δημιουργηθεί ακόμα και ανεξάρτητοι που θα ήταν πρόθυμοι να ψηφίσουν στην τρίτη ψηφοφορία, δεν θα το πράξουν τελικά. Παράλληλα όμως προσπαθεί να καλύψει και τα κενά που δημιουργούν στο εσωκομματικό πεδίο οι πρωτοβουλίες του Γ. Παπανδρέου και οι κινήσεις βουλευτών της επιρροής του που προσεγγίζουν ανεξάρτητους βουλευτές (Ν. Σηφουνάκης που βρίσκεται κοντά στην Πρωτοβουλία των 8).

Σύμφωνα όμως με κυβερνητικά στελέχη και τα δύο κόμματα που συνεργάζονται στην κυβέρνηση βλέπουν…εκλογές και διαφοροποιούν την στρατηγική τους στην πορεία προς τις κάλπες. Βουλευτές των δύο κομμάτων αναφέρουν στο παρασκήνιο ότι δεν θα μπορούσαν να ψηφιστούν τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές ύστερα από μία ενδεχόμενη εκλογή ΠτΔ

Η Πρωτοβουλία των 8

Χθες ολοκληρώθηκε ένας κύκλος επαφών μεταξύ των 8 βουλευτών που είχαν καταθέσει την πρόταση για εκλογή ΠτΔ, Συνταγματική Αναθεώρηση, αλλαγή εκλογικού νόμου και εκλογές το 2015. Οι 8 (Σπ. Λυκουδης, Β.Οικονόμου, Π. Τατσόπουλος, Γρ. Ψαριανός και Χρ. Αηδόνης μαζί με τους Ν. Τσούκαλη, Θ. Ψύρρα και Νίκη Φούντα) αποφάσισαν να επανακαταθέσουν το ίδιο κείμενο με αυτό που είχε παρουσιαστεί πριν από δύο εβδομάδες και προσπαθούν να προσεγγίσουν και άλλους ανεξάρτητους βουλευτές ακόμα και βουλευτές των κομμάτων.

Στόχος της πρωτοβουλίας ήταν και παραμένει να πιεστούν τα δύο μεγάλα κόμματα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να συμφωνήσουν προκειμένου από τη μία πλευρά να εκλεγεί ΠτΔ και από την άλλη να συμφωνηθεί και η ημερομηνία των εκλογών εντός του 2015.

Η πρόταση για κυβέρνηση ειδικού σκοπού

Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας απ΄αυτήν την Βουλή και κυβέρνηση ειδικού σκοπού προκειμένου να αποφευχθούν οι εκλογές και να ολοκληρωθεί διαπραγμάτευση με την τρόικα προτείνουν ανεξάρτητοι βουλευτές που προέρχονται από την Κεντροδεξιά όπως ο Γ. Κουράκος Γ. Κασαπίδης και Κ. Γιοβανόπουλος. Υποστηρίζουν ότι πρέπει να εκλεγεί ΠτΔ και να οδηγηθούμε σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού με άλλον πρωθυπουργό για να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για το πρόγραμμα με τους δανειστές.

Το σενάριο αυτό, ουσιαστικά, θέλει την ανάδειξη νέας κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή με άλλον πρωθυπουργό και χωρίς την συμμετοχή των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου.

Πρόταση για κυβέρνηση ειδικού σκοπού έχει υποστηρίξει στο πρόσφατο παρελθόν ο Π. Μουτσινάς. Στο εσωτερικό της ΝΔ η κ. Ντόρα Μπακογιάννη έχει αναφερθεί και αυτή στο πρόσφατο παρελθόν στην ανάγκη για συγκρότηση κυβέρνησης με συγκεκριμένο στόχο. Αντίστοιχα ο Γ. Παπανδρέου έχει προτείνει την λειτουργία ενός κυβερνητικού σχήματος μετά την εκλογή του ΠτΔ που θα έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και πρόγραμμα υπονοώντας ότι δεν θα πρέπει να συμμετέχουν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος.

Το σενάριο για αλλαγή υποψηφίου για ΠτΔ

Το όνομα του Φ. Κουβέλη τέθηκε στον δημόσιο διάλογο από ανεξάρτητους βουλευτές προκειμένου να αποτελέσει υποψηφιότητα για την Προεδρία στην τρίτη εκλογή για να συσπειρώσει βουλευτές απ όλα τα κόμματα. Την πρόταση υπερασπίστηκε ο ανεξάρτητος βουλευτής Β. Οικονόμου και θετικοί εμφανίζονται οι κ.κ. Σπ. Λυκούδης και Ν. Τσούκαλης σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ομως το σενάριο κολλάει στην άρνηση του Φ. Κουβέλη να είναι υποψήφιος όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της ΔΗΜΑΡ Χρ. Μαχαίρας.

Τόσο η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν αποφασισμένοι να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές καθώς – μέχρι στιγμής – κυρίως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν συμφωνεί με όποια λύση δεν περιλαμβάνει πρώτα εκλογές.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΑΥΤΟΒΟΥΛΩΣ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ 10 Ιουλ 2020 | 21:13

Βίντεο ντοκουμέντο: Η στιγμή που ο αστυνομικός εμποδίζει τη σύλληψη διαδηλωτή στα επεισόδια του Συντάγματος

Φέρεται ότι είναι αποσπασμένος στον ΣΥΡΙΖΑ - Ποινική δικογραφία σχηματίστηκε εις βάρος του

ΣΤΗΝ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 10 Ιουλ 2020 | 18:03

Επεισόδια στο κέντρο: Παραδόθηκε ο αστυνομικός που κατηγορείται ότι εμπόδισε τη σύλληψη διαδηλωτή

Παρά την επίθεση σε αστυνομικό της ομάδας ΔΡΑΣΗ, δεν συνελήφθη ακριβώς εξαιτίας της παρέμβασης του εκτός υπηρεσίας αστυνομικού.

ΤΖΑΜΙ Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ 10 Ιουλ 2020 | 18:02

Δένδιας για Αγία Σοφία: "Πρόκληση για την παγκόσμια κληρονομιά η απόφαση" - Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Σύσσωμος ο ελληνικός πολιτικός κοσμός και η κυβέρνηση αντιδρούν στην απόφαση της Τουρκικής Δικαιοσύνης να μετατρέψει την Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί.

ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΤΟΝΟΙ 10 Ιουλ 2020 | 16:45

Κόντρα κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ: Ο αστυνομικός και ο κουκουλοφόρος που δεν συνελήφθη

Σφοδρη πολιτική αντιπαράθεση έχουν προκαλέσει τα χθεσινοβραδινά επεισόδια στο Σύνταγμα κατά τη διαδήλωση ενάντια στο νομοσχέδιο για τις συναθροίσεις.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ 10 Ιουλ 2020 | 16:07

Μήνυμα Γεννηματά σε Παπανδρέου - Καστανίδη: Διαγραφή σε όποιον δεν σέβεται τις αποφάσεις των οργάνων

Η αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής με δήλωσή της προειδοποιεί ότι όποιος βουλευτής δεν ακολουθεί τις αποφάσεις των οργάνων θα τίθεται με δική του ευθύνη εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας

ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ 10 Ιουλ 2020 | 15:47

Κωνσταντινόπουλος στην ΚΟ ΚΙΝΑΛ: Όχι άλλες παλινωδίες που μας κρατούν στο 5%

"Πρέπει να αποτρέψουμε με κάθε τρόπο την διάλυση της Παράταξης κάτι που θα εδραιώσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως άλλο πόλο και την ΝΔ με άνετη κοινωνική πλειοψηφία", δήλωσε.

ΝΕΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 10 Ιουλ 2020 | 13:36

Επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ: Υπόλογος ο Χρυσοχοΐδης για τα επεισόδια, να παραιτηθεί

Η κυβέρνηση ματαιοπονεί αν πιστεύει ότι με τον αυταρχισμό και την καταστολή θα περιορίσει τις αντιδράσεις της κοινωνίας, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΤΟΥ 10 Ιουλ 2020 | 13:18

Μήνυση κατά αστυνομικού του ΣΥΡΙΖΑ που εμπόδισε τη σύλληψη κουκουλοφόρου στα επεισόδια

Ο συγκεκριμένος αστυνομικός που εμπόδισε τη σύλληψη, φέρεται να είναι συνδικαλιστής του ΣΥΡΙΖΑ, αποσπασμένος στο κόμμα.

ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΓΙΑ 1.000 ΑΤΟΜΑ ΣΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 10 Ιουλ 2020 | 12:58

Χρυσοχοϊδης σε ΣΥΡΙΖΑ: Ορισμένοι ζουν στη δεκαετία του '40 και του' 50

Ανέφερε, επίσης, ότι οι αστυνομικοί δέχτηκαν επίθεση από χίλια άτομα που μπήκαν στην συγκέντρωση του ΠΑΜΕ χτυπώντας ανελέητα τις αστυνομικές δυνάμεις.

ΤΑΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ 10 Ιουλ 2020 | 11:51

Διπλή γκάφα βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ: Αποκάλεσε κύριο και φίλο της ΝΔ τον Αλέξανδρο Σβώλο - Χαμός στο Twitter

Ποιος ήταν ο Αλέξανδρος Σβώλος. Σοσιαλιστής και μέλος της Εθνικής Αντίστασης.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΔΗΛΩΣΗ 10 Ιουλ 2020 | 11:23
ΜΕΤΑ ΑΠΟ 86 ΧΡΟΝΙΑ 10 Ιουλ 2020 | 11:11

Γενί Σαφάκ: Αυτές είναι οι δύο φόρμουλες για την Αγιά Σοφιά

Με υπογραφή Ερντογάν θα ετοιμαστεί διάταγμα και η Αγιά Σοφιά θα μετατραπεί σε τζαμί.

ΓΙΑ ΤΑ ΧΘΕΣΙΝΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 10 Ιουλ 2020 | 10:25